Hebron University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tahun Penubuhan:

Idea untuk menubuhkan sebuah universiti di kota Hebron menjadi kukuh-dalam fikiran sekumpulan rakyat pencerahan yang diketuai oleh Allahyarham beliau Eminence Sheikh Mihammad 'Ali Al-Ja'bari. Ini adalah selepas seluruh Palestin berada di bawah pendudukan Israel pada tahun 1967. Idea ini datang yang akan dilaksanakan dengan penubuhan Universiti Hebron nukleus yang bermula dengan menubuhkan Kolej syariat Islam menjadi institusi pendidikan yang pertama untuk pendidikan universiti di Palestin pada tahun 1971. Empat puluh tiga pelajar lelaki dan perempuan menyertai kolej dari bahagian yang berlainan di Palestin.

Sebab-sebab Penubuhan:

Seiring dengan pembangunan semula jadi dalam pendidikan tinggi dan tidak menghalang rakyat Palestin pendidikan dan mengurangkan kos yang terlalu tinggi untuk belajar di luar Palestin. Tegas mewujudkan rakyat Palestin di negara mereka supaya mereka kekal sebagai alamat ketabahan dan ketegasan. Menyediakan saudara-saudara Palestin di bahagian yang diduduki sejak 1948 dengan budaya Arab Islam yang mereka telah dilucutkan selama kira-kira dua dekad dan memelihara identiti asli Arab dan Islam mereka. Menggalakkan warga Hebron Governorate yang telah dibezakan oleh kepatuhan mereka kepada nilai-nilai dan warisan Islam dengan menghantar anak-anak perempuan mereka untuk mendapatkan pendidikan dan pengetahuan merenung keluar dari kata-kata Nabi Mohammad, mungkin doa dan damai Allah saw: "Yang yang mempunyai seorang anak perempuan dan dia membawanya dengan baik dan dididik dengan baik, dia akan menjadi tirai melindungi dia dari api neraka. "

Universiti ini telah dibangunkan untuk memenuhi keperluan masyarakat untuk pengkhususan yang berbeza. Jadi cawangan lain telah dibuka, dan pengkhususan yang berbeza dalam bidang sains dan seni telah ditambah kepada ibu Kolej Al-syariat. Nama Universiti telah ditukar untuk menjadi Hebron University pada tahun 1980. Oleh itu, Kolej Sastera, Sains dan Teknologi, Pertanian, Kewangan dan Pentadbiran, Kejururawatan, Pendidikan dan Pengajian Siswazah telah ditubuhkan.

Pada tahun ini, kampus Universiti merangkumi tujuh ribu seratus dan empat puluh (7140) lelaki dan pelajar perempuan. Semua ini telah dilakukan oleh nikmat Allah pertama dan dengan usaha yang setia Lembaga Universiti Pemegang Amanah, kader yang serius dan usaha rakyat baik hati.

Universiti Kampus:

Hebron University terletak di barat utara bandar di kawasan yang dikenali sebagai "Bi'er Al-Mahjar". Kawasan Universiti dan lampirannya adalah satu ratus dua belas dunam. Ia termasuk beberapa bangunan jumlah kawasan yang 14.850 meter persegi. Ia digunakan untuk tujuan yang berbeza daripada University, yang paling penting adalah Kampus Universiti yang dikelilingi oleh dinding batu panjangnya kira-kira 4000 meter. Ia mempunyai beberapa pintu masuk yang paling penting adalah Pintu Masuk Utama yang dibina dengan mengorbankan yang lewat Eminence Sheikh Mohammad Al Al-Ja'abari (pembinaan telah direka pada gaya Andalusia Arab Islam).

Universiti Kampus merangkumi beberapa bangunan yang menempatkan fakulti dan jabatan yang berlainan. Bangunan-bangunan ini adalah: Bangunan kemuliaan beliau Sheikh Mohammad 'Ali Al; -Ja'abar, Fakulti Sains dan Teknologi Bangunan-yang dibina oleh sumbangan separa daripada Bank Islam bagi Pembangunan, The' Omar Bin Al-Khattab Bangunan -Dengan sumbangan separa daripada Dr. Mani 'Said al-Utayba, dan Bangunan Yang Teramat Mulia Putera Bandar bin Sultan Keamanan dan Strategik Pengajian, Pelajar Aktiviti Bangunan, di samping taman permainan Universiti.

Terdapat beberapa kemudahan untuk Universiti yang terletak di luar Kampus Universiti, yang paling penting adalah: Stesen Loji Pengeluaran Penyelidikan keluasan iaitu kira-kira 60 dunam dan ia terletak di 'kawasan Arroub, Stesen Haiwan Pengeluaran Penyelidikan, kawasan iaitu kira-kira 19 dunam dan ia terletak di kawasan Zeef itu, maqam Pastures dan Penyelidikan Alam Sekitar, kawasan iaitu kira-kira 39 dunam dan ia terletak dalam bidang Zeef ke Timur daripada bandar Yatta, Pusat Penyelidikan dan Jabatan Pendidikan Lanjutan, Pusat Pentadbiran dan Pusat Bantuan teknikal, Model School University, dan bangunan University di Bandar Lama Hebron dan bangunan ini termasuk tadika, perpustakaan dan kelab olahraga untuk para wanita.

Lokasi

Hebron

Alamat
Hebron University
P.O Box 40,
West Bank, Palestine.

Hebron, Negara Palestin

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: