Baca keterangan rasmi

Diilhamkan oleh masa lalu kami untuk membantu membentuk masa depan anda

Dengan 50 tahun kecemerlangan akademik di belakang kami sebagai Universiti, kami terus mengembangkan reputasi antarabangsa dan penyediaan kursus. Kami sentiasa menjadi perintis dalam membangunkan subjek kursus baru, mencerminkan dan menjangkakan keperluan majikan, pelajar dan masyarakat keseluruhannya.

Bradford adalah universiti pertama di luar London untuk menawarkan kursus sarjana separuh masa, dan kursus kami direka bentuk sebagai tindak balas kepada landskap perniagaan, sosial, saintifik dan alam sekitar yang berubah.

Dari Sekolah Perniagaan moden yang pertama, yang mempunyai reputasi antarabangsa, ke ijazah Pengajian Keamanan yang pertama, kami terus menawarkan pembelajaran yang relevan, praktikal dan berguna untuk semua pelajar kami.

Hari ini persatuan kami dengan majikan telah berkembang di seluruh dunia. Kerjasama kami terdiri daripada persatuan dengan majikan tempatan melalui inisiatif penglibatan majikan kami, kepada perkongsian di luar negara termasuk di Singapura, Brunei, Malaysia, Pakistan dan India.

"Anda boleh yakin dengan perkembangan Universiti anda pada masa akan datang dengan dinamisme yang sama seperti yang telah ditunjukkan pada masa lalu - pendidik lelaki dan wanita yang menerima pendidikan dan latihan yang relevan dengan keperluan masyarakat kita yang berubah."

Harold Wilsonbekas Perdana Menteri dan Canselor pertama kita

Strategi, Dasar, Misi dan Nilai

Segala-galanya, tidak kira berapa kecil, menjadi sebahagian daripada misi kami sebagai sebuah institusi dan strategi korporat kami.

Nilai dan dasar kami ada untuk memastikan bahawa, dalam mencapai matlamat kami, kami berbuat demikian dengan adil dan sebaik mungkin.

Visi kami tentang kampus yang lestari

Di University of Bradford kami komited untuk mengekalkan kemampanan dan telah memenangi pengiktirafan untuk kampus kami yang mampan, dan kami adalah salah satu daripada Ecoversities yang terkemuka di dunia.

Visi kami termasuk memenuhi empat objektif teras:

Bekerja ke arah pendidikan lestari

Membentuk masa depan yang lebih mantap dengan melibatkan pelajar, kakitangan, masyarakat setempat dan majikan mengenai kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan dalam usaha mencapai pembangunan yang mampan.

Bekerja ke arah persekitaran yang sihat

Melindungi alam sekitar dengan meminimumkan penggunaan sumber dan pelepasan kami sementara juga meningkatkan persekitaran sekitar.

Bekerja ke arah kesejahteraan sosial

Mewujudkan suasana yang lebih mesra dan lebih mesra di mana pelajar, kakitangan dan komuniti tempatan boleh hidup, berinteraksi, belajar, dan aktif.

Bekerja ke arah ekonomi yang berkembang maju

Membangunkan penyelidikan, inovasi dan pemindahan pengetahuan untuk membawa kemakmuran yang lebih besar kepada pelajar, Universiti, Bandar dan Wilayah.

Penyelidikan

University of Bradford adalah sebuah universiti teknologi dengan pengalaman penyelidikan canggih selama lebih dari 50 tahun.

Penyelidikan kami disenaraikan dalam 50 teratas di UK (HEFCE, 2014) untuk kualiti penyelidikan dengan tiga suku yang dikategorikan sebagai baik di peringkat dunia atau di peringkat antarabangsa yang cemerlang.

Program diajar dalam:
  • English

Sekolah ini juga menawarkan:

BA

University of Bradford

Program baru yang inovatif ini akan memberi anda pemahaman yang ketat tentang hubungan antarabangsa dan politik, dan isu-isu konflik dan keselamatan - di peringkat global ... [+]

Program baru yang inovatif ini akan memberi anda pemahaman yang ketat tentang hubungan antarabangsa dan politik, dan isu-isu konflik dan keselamatan - di peringkat global dan serantau di seluruh dunia.

Semasa meletakkan perkembangan antarabangsa dalam konteks sejarah, ia memberi tumpuan terutama kepada proses, trend dan masalah baru-baru ini dan kontemporari: memeriksa usaha untuk bertindak balas terhadap cabaran antarabangsa dan serantau dalam bidang dasar dan amalan.

Program ini menggabungkan latihan akademik yang mendalam dalam konsep, teori dan kajian kes, di samping proses berstruktur dengan perdebatan kontemporari dan pengalaman oleh pembuat dasar, diplomat dan pengamal. Anda akan mempunyai peluang untuk belajar di luar kelas melalui latihan simulasi politik, perjalanan lapangan dan bengkel pakar mewujudkan jambatan baru antara dimensi akademik dan praktikal bidang.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

BSc

University of Bradford

Penerapan teknologi kewangan yang sesuai dan kemahiran analitikal adalah keutamaan yang semakin meningkat, khusus untuk profesional kewangan. Dalam persekitaran yang sema ... [+]

Gambaran keseluruhan

Penerapan teknologi kewangan yang sesuai dan kemahiran analitikal adalah keutamaan yang semakin meningkat, khusus untuk profesional kewangan. Dalam persekitaran yang semakin kompetitif, profesional dalam sektor kewangan memerlukan pandangan yang lebih terperinci tentang data kewangan organisasi mereka.

Program ini direka bentuk dengan input dari profesional industri terkemuka dan menyerang keseimbangan antara mekanik kaedah analisis dan proses membuat keputusan berkaitan kewangan dinamik. Kami berhasrat untuk membangunkan pelajar kami sebagai profesional kewangan masa depan yang, dilengkapi dengan kemahiran analisis, mempunyai sifat yang sesuai untuk mengurangkan risiko melalui membuat keputusan kewangan yang lebih bijak, tepat pada masanya dan lebih tepat.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Animasi adalah bahagian utama industri kreatif £ 84 bilion di UK. Sepanjang kursus ini, anda akan membangunkan kemahiran dan kefahaman untuk membuat kerjaya yang berjaya ... [+]

Animasi adalah bahagian utama industri kreatif £ 84 bilion di UK. Sepanjang kursus ini, anda akan membangunkan kemahiran dan kefahaman untuk membuat kerjaya yang berjaya dalam bidang yang menarik dan dinamik ini.

Selain menggunakan proses dan teknologi yang canggih untuk mewujudkan animasi digital, anda akan mendapat landasan yang kuat dalam teknik animasi klasik, lukisan, sinematografi, bercerita dan pemahaman konseptual untuk memastikan anda menjadi kreatif, kompeten dan yakin profesional.

Pasukan berpengalaman kami akan membantu anda menjadi seorang animator yang berjaya melalui gabungan kerja praktikal dan teoritis. Penekanan kami adalah untuk mencipta sebanyak mungkin animasi semasa masih meletakkannya dalam konteks budaya dan perindustrian.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Tahun sandwic kami BSc (Hons) ijazah Kewangan dan Ekonomi memberi anda pengetahuan kerja yang kukuh tentang perakaunan, pasaran kewangan, penilaian pelaburan, pengurusan ... [+]

Gambaran keseluruhan

Tahun sandwic kami BSc (Kepujian) Ijazah Kewangan dan Ekonomi memberi anda pengetahuan kerja kuat:

akauntanpasaran kewanganpenilaian pelaburanpengurusan Risiko

Dengan pelbagai modul pilihan yang disediakan di samping kurikulum teras, anda boleh menyesuaikan program ini ke bidang minat akademik dan aspirasi kerjaya anda.

Ia termasuk latihan selama setahun yang dibayar; peluang yang tidak ternilai untuk mengembangkan kemahiran dan wawasan anda dan meningkatkan kebolehpasaran siswazah anda. Anda boleh mengambil magang sebagai sebahagian daripada skim penempatan Perkhidmatan Ekonomi Kerajaan, dalam organisasi seperti:

Perbendaharaan HMJabatan Kerja dan PencenJabatan KesihatanPejabat untuk Statistik Kebangsaan... [-]
United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Sebagai pelajar kimia University of Bradford , anda akan mempunyai pilihan dan fleksibiliti dalam ijazah anda. Dalam tempoh dua tahun pertama, anda akan membangunkan pema ... [+]

Gambaran keseluruhan

Sebagai pelajar kimia University of Bradford , anda akan mempunyai pilihan dan fleksibiliti dalam ijazah anda.

Dalam tempoh dua tahun pertama, anda akan membangunkan pemahaman yang baik tentang aspek teori dan praktikal kimia, dengan kandungan teras yang disampaikan di seluruh kawasan tradisional organik, organik dan kimia fizikal.

Untuk memberikan anda pengalaman intelektual yang memuaskan, kursus kimia kami membolehkan anda mengambil 20 kredit modul elektif secara berperingkat-peringkat 1 dan 2, dengan mata pelajaran yang ditawarkan dari seluruh universiti seperti matematik, kejuruteraan, ekonomi dan banyak lagi.

Tahun ketiga akan memperkenalkan anda kepada kandungan khusus dalam bidang perubatan, bahan dan kimia analisis. Anda juga akan mempunyai peluang untuk mengkaji subjek tertentu dengan memilih kedalaman yang lebih tinggi semasa disertasi yang lebih panjang.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Analisis Perniagaan digunakan setiap hari untuk organisasi-organisasi dari semua saiz dan telah menjadi kemahiran yang mesti ada untuk graduan dan majikan. ... [+]

Gambaran keseluruhan

Analisis Perniagaan digunakan setiap hari untuk organisasi-organisasi dari semua saiz dan telah menjadi kemahiran yang mesti ada untuk graduan dan majikan. Walau bagaimanapun, menggunakan teknik analitik yang sesuai, menguruskan kakitangan teknikal, menyelaraskan analisis perniagaan kepada strategi organisasi, menguruskan projek analisis data dan mentafsir analisis tetap menjadi cabaran utama.

Dengan semua ini, program ini telah dirancang secara unik untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran teknikal dan bukan teknikal yang diperlukan untuk berjaya sebagai pengurus perniagaan masa depan.

Melalui input yang tidak ternilai dari profesional industri terkemuka, kami telah menyesuaikan modul pada program ini untuk menawarkan keseimbangan antara mekanik kaedah analisis perniagaan dan dinamik proses perniagaan dan pengurusan keputusan. Oleh itu, para pelajar dalam program ini akan dibina secara menyeluruh dalam analisis pengurusan dan perniagaan dan topik-topik yang berkaitan, disokong oleh konsep utama, teori, dan teknik terkini dalam bidang.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program 4-tahun BSc (Hons) kami dalam Pengurusan Sumber Manusia memberi anda kemahiran yang anda perlukan untuk beroperasi dengan berkesan dalam persekitaran perniagaan g ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program 4-tahun BSc (Hons) kami dalam Pengurusan Sumber Manusia memberi anda kemahiran yang anda perlukan untuk beroperasi dengan berkesan dalam persekitaran perniagaan global kontemporari.

Sebagai lulusan, anda akan dilengkapkan untuk:

menyediakan kepimpinan etikamenjana nilai mampan melalui orang untuk perniagaan dan masyarakatberkembang dalam pelbagai persekitaran perniagaan dan sektor

Anda akan mendapat gambaran menyeluruh tentang disiplin perniagaan teras dalam satu tahun, memberikan anda asas yang mantap untuk ijazah anda. Anda akan mengkhususkan diri dalam Pengurusan Sumber Manusia melalui modul pakar teras. Anda juga akan mempunyai kelonggaran untuk memilih modul pilihan tambahan yang berkaitan dengan minat dan aspirasi kerjaya anda.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

BSc (Kepujian) kami dalam Perakaunan dan Kewangan (dengan tahun penempatan) menyediakan anda kerjaya dalam bidang perakaunan atau sektor kewangan dan memberi anda pemaham ... [+]

BSc (Kepujian) kami dalam Perakaunan dan Kewangan (dengan tahun penempatan) menyediakan anda kerjaya dalam bidang perakaunan atau sektor kewangan dan memberi anda pemahaman yang kuat tentang prinsip dan amalan perniagaan teras.

Anda akan membangunkan pemahaman yang mendalam mengenai bagaimana perakaunan dan kewangan sesuai dengan konteks perniagaan dan pengurusan yang lebih luas, dan topik kajian seperti:

Pasaran Modal, Pelaburan dan KewanganPengauditanPelaporan KorporatCukaiUndang-undang dan Pentadbiran Syarikat

Program ini memberi anda asas teori pepejal dan mengaplikasikan pengetahuan ini kepada situasi komersial dunia sebenar.

Anda akan diajar oleh akademik terkemuka dengan pengalaman luas dalam sektor perakaunan dan kewangan. Anda akan belajar bagaimana untuk membangun dan menerapkan strategi perakaunan dan kewangan yang meningkatkan nilai korporat, dan mengembangkan teknik dan pemahaman pangkalan data pakar yang anda perlukan untuk kerjaya dalam sektor perakaunan dan kewangan.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Membangunkan kemahiran yang anda perlukan untuk kerjaya pengurusan di mana-mana sektor, di UK dan di peringkat antarabangsa. Anda akan membina asas pengetahuan yang luas ... [+]

Gambaran keseluruhan

Membangunkan kemahiran yang anda perlukan untuk kerjaya pengurusan di mana-mana sektor, di UK dan di peringkat antarabangsa.

Anda akan membina asas pengetahuan yang luas mengenai semua aspek perniagaan dan pengurusan, memastikan anda lulus sebagai profesional yang serba lengkap dengan kesedaran komersil yang sangat baik.

Program ini merangkumi konsep perniagaan teras dalam tahun pertama pengajian, termasuk:

perakaunanPemasaranekonomi perniagaanpengurusan operasi dan sistem maklumat

Anda kemudian boleh menyesuaikan pelajaran anda ke bidang minat yang muncul atau aspirasi kerjaya melalui pelbagai modul pakar.

Satu tahun penempatan sandwic, yang diambil dalam tahun tiga program, membolehkan anda mengembangkan kemahiran dan keyakinan profesional anda - dan meningkatkan kebolehpasaran anda pada tamat pengajian.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Membangunkan kemahiran yang anda perlukan untuk mengurus operasi perniagaan dalam ekonomi global. Anda akan meneroka isu utama korporat dan ekonomi antarabangsa, dan mend ... [+]

Gambaran keseluruhan

Membangunkan kemahiran yang anda perlukan untuk mengurus operasi perniagaan dalam ekonomi global.

Anda akan meneroka isu utama korporat dan ekonomi antarabangsa, dan mendapatkan alat dan wawasan komersial yang anda perlukan untuk melancarkan kerjaya pengurusan di mana saja di dunia atau mengejar peluang keusahawanan.

Program ini meneliti topik seperti:

bagaimana multinasional beroperasi dalam ekonomi sedang pesat membangunimplikasi Brexit untuk perniagaan dan pengurusan Eropahcabaran mengurus seluruh budayaasas pengurusan strategikundang-undang perniagaan dan etika

Anda boleh menyesuaikan pelajaran anda ke bidang minat yang muncul atau aspirasi kerjaya melalui pelbagai modul pilihan dalam bidang seperti pemasaran, kewangan dan pengurusan sumber manusia.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program BSc (Hons) baru dalam Realiti Maya dan Dipertingkatkan (dengan tahun penempatan) adalah salah satu yang pertama seumpamanya di UK. Ia terletak di samping reka ben ... [+]

Program BSc (Hons) baru dalam Realiti Maya dan Dipertingkatkan (dengan tahun penempatan) adalah salah satu yang pertama seumpamanya di UK.

Ia terletak di samping reka bentuk permainan, animasi, kesan visual dan program pengeluaran filem, yang mewakili arah masa depan industri-industri ini

Ia akan memberi anda kemahiran teknikal dan kreatif yang anda perlukan untuk menjadi artis realiti maya / ditambah / bercampur profesional, dilengkapi untuk memasuki sektor yang berkembang pesat dan sangat menarik.

Anda akan mempelajari teknik-teknik seperti:

Pemodelan 3Dmenangkap gerakanpengkomputeran digitalpengaturcaraanreka bentuk permainan dan pembangunan aplikasi

Anda akan membangunkan pemahaman teras kreatif dan teknikal melalui penyelidikan dan pengamal mengenai pengajaran dan projek-projek pengeluaran tangan.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Ketahui cara membangunkan alat dan sistem perisian generasi akan datang, dan dapatkan pengetahuan dan teknik yang diperlukan untuk merekabentuk dan mengeksploitasi teknol ... [+]

Ketahui cara membangunkan alat dan sistem perisian generasi akan datang, dan dapatkan pengetahuan dan teknik yang diperlukan untuk merekabentuk dan mengeksploitasi teknologi komputer.

Program ini direka untuk mereka yang mempunyai minat dalam teknologi, dan ingin maju ke kerjaya seperti jurutera perisian, pentadbir sistem, saintis data, penganalisis kewangan, pemaju aplikasi, atau perunding IT.

Tahun penempatan dalam industri ini membolehkan anda membina kenalan sambil membangunkan kemahiran dan keyakinan profesional anda.

The BSc (Hons) dalam Sains Komputer (dengan tahun penempatan) membentangkan kekuatan dan kepakaran penyelidikan kami yang cemerlang. Sebagai salah satu jabatan pengkomputeran tertua di UK, kami mempunyai warisan yang kuat dalam subjek.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Ijazah Sarjana Muda

University of Bradford

Kejuruteraan Perisian adalah di tengah-tengah semua teknologi moden dan memainkan peranan utama dalam setiap industri. ... [+]

Gambaran keseluruhan

Kejuruteraan Perisian adalah di tengah-tengah semua teknologi moden, dan memainkan peranan utama dalam setiap industri. Ia menggabungkan disiplin seperti:

MatematikSains KomputerPengurusanKeselamatan siber

Jika anda mempunyai semangat untuk teknologi, BEng kami dalam Kejuruteraan Perisian (dengan tahun penempatan) akan mengajar anda untuk membuat dan berinovasi menerusi teknologi maklumat dan pengaturcaraan komputer. Ia direka untuk pemecah masalah, mencari untuk menangani cabaran dalam masyarakat yang berkait rapat dan berorientasikan teknologi kami.

Anda pertama kali akan mempelajari prinsip-prinsip yang menyokong sains komputer, memberikan anda asas teknikal yang kuat untuk membina. Program ini berkongsi tahun pertama dengan program sains komputer kami, membolehkan anda memindahkan antara program pada akhir tahun pertama jika minat atau aspirasi kerjaya muncul di kawasan lain.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program BEng ini memberi anda pengetahuan dan kemahiran mendasar yang anda perlukan untuk menjadi Jurutera Awam dan Struktur yang kreatif, yang mampu merancang, merekaben ... [+]

Program BEng ini memberi anda pengetahuan dan kemahiran mendasar yang anda perlukan untuk menjadi Jurutera Awam dan Struktur yang kreatif, yang mampu merancang, merekabentuk dan mengawasi pembinaan struktur mampan dan sistem infrastruktur pengangkutan.

Kejuruteraan Awam dan Struktur melibatkan reka bentuk, pembinaan dan penyenggaraan dan pembaikan infrastruktur seperti jalan dan jambatan, bangunan, dan sistem pengangkutan bawah tanah.

Anda akan mengembangkan pengetahuan luas tentang aspek geoteknik, struktur, alam sekitar dan pengurusan kejuruteraan awam, dan memperoleh kemahiran pengkomputeran, matematik, lukisan dan komunikasi yang anda perlukan sebagai seorang jurutera.

... [-]
United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

The BEng (Hons) dalam Kejuruteraan Kimia (dengan tahun penempatan) dibentuk oleh keperluan industri yang berterusan sambil memberi tumpuan kepada disiplin tradisional pen ... [+]

Gambaran keseluruhan

The BEng (Hons) dalam Kejuruteraan Kimia (dengan tahun penempatan) dibentuk oleh keperluan industri yang berterusan sambil memberi tumpuan kepada disiplin tradisional pengeluaran minyak, gas dan petrokimia.

Anda akan mendapat pengetahuan dan pengalaman pengalaman yang anda perlukan untuk beroperasi dalam pelbagai sektor industri, belajar dalam persekitaran yang diselidiki dan bermaklumat.

Kajian anda akan memberi anda pemahaman yang mendalam tentang prinsip teknikal asas dan maju seperti:

mekanik bendalirtermodinamikpemindahan jisim dan habatindak balas kimiakawalan proseskeselamatan, kesihatan dan alam sekitar

Anda juga akan mendapat pengalaman praktikal dengan alatan analisis, dan kompetensi yang diperlukan untuk menerapkan pengetahuan ini kepada industri.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Kejuruteraan Mekanikal adalah yang paling serba boleh dari disiplin kejuruteraan dan terdapat permintaan yang tinggi dan berkembang dari industri untuk Jurutera Mekanikal ... [+]

Gambaran keseluruhan

Kejuruteraan Mekanikal adalah yang paling serba boleh dari disiplin kejuruteraan dan terdapat permintaan yang tinggi dan berkembang dari industri untuk Jurutera Mekanikal Graduate.

Ijazah yang bertauliah kami akan menempatkan anda di tengah-tengah industri moden, menyediakan peluang kerjaya dalam sektor seperti:

Aeroangkasa, automotif dan kereta apiTenaga dan penjanaan kuasaKejuruteraan pembuatan; reka bentuk produk, bahan, pengeluaran dan pemprosesan.

Anda akan menggabungkan mekanik, sains bahan, termofluid dan kaedah pengiraan untuk merancang, menganalisis dan melaksanakan sistem kompleks yang ekonomikal, boleh dipercayai, cekap dan mampan.

Sepanjang Ijazah, anda akan meletakkan teori berlatih melalui pelbagai projek individu dan kumpulan. Contohnya, tahun 1 akan melihat anda mengambil bahagian dalam tiga projek menggunakan kemahiran anda untuk mereka bentuk, membina dan menguji peranti mekanikal sebenar.... [-]

United Kingdom Bradford
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu