Plymouth College of Art

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Siapa kita

Ditubuhkan pada tahun 1856, Plymouth College of Art adalah sekolah seni yang dikendalikan oleh seniman dan pereka untuk seniman dan pereka.

Kami adalah rumah bagi komuniti pembuat dan pemikir lintas-disiplin yang dinamik yang menjadikannya sama pentingnya dengan membaca dan menulis, dan di mana tujuan belajar tidak dapat dipisahkan dari kehidupan anda. Tempat untuk membuat sesuatu, dan membuat sesuatu berlaku. Kerana membuat perbezaan.

Apa yang kami percayai: Hidup. Buat. Terus mencipta

Kami percaya bahawa pendidikan berkualiti tinggi untuk kehidupan dalam amalan seni kontemporari adalah pemangkin kreatif untuk transformasi peribadi, profesional dan budaya.

Keadilan sosial, melalui kesan komuniti dan mobiliti sosial, dan pembelajaran kreatif, melalui inovasi pedagogi, adalah sebahagian dari DNA kita dan merupakan inti dari semua yang kita lakukan.

Kami menyediakan platform, ruang yang boleh dilalui, tempat orang berkumpul, meneroka cakrawala baru, dan mendorong batasan latihan kreatif.

Bersama-sama, kita membayangkan, bereksperimen, berfikir, belajar, membuat sesuatu, dan mewujudkan sesuatu. Apa sahaja yang anda ingin buat, ke mana sahaja anda mahu pergi, perjalanan bermula di sini dan tidak akan berhenti.

Sepuluh cadangan

  • Membuat sama pentingnya dengan membaca dan menulis, seperti sains & matematik.
  • Membuat dibuat sebelum mengetahui.
  • Seni bukan mengenai kehidupan, tetapi tentang kehidupan.
  • Tujuan belajar tidak dapat dipisahkan dari tujuan menjalani kehidupan anda.
  • Dalam pendidikan seni, pelajar tidak mempunyai 'subjek' untuk disembunyikan.
  • Pembelajaran bertujuan mewujudkan agensi, bukan kebergantungan, pada pelajar.
  • Ruang belajar menawarkan, atau menarik, kemungkinan belajar.
  • Ruang tidak boleh mengandungi tenaga, tenaga mencipta ruang.
  • Sebagai pelajar, sebagai seniman, identiti anda akan datang dari cakrawala, bukan dari garis batas.
  • Apa cadangan anda?

Ruang untuk dibuat

Persekitaran kerja kami secara meluas dianggap sebagai salah satu ekosistem bahan, teknologi, proses, amalan, bentuk seni dan idea yang terkaya dan paling pelbagai yang akan anda temui dalam bentuk kolej seni.

Pada masa ketika orang lain mempersempit rentang dan ekologi persekitaran pembelajaran mereka, kami telah banyak melabur dalam dimensi digital dan analog - kerana kami percaya bahawa ruang belajar menawarkan, atau menarik diri, kemungkinan belajar.

Membuat perbezaan

Kami komited untuk membuat perbezaan dalam semua yang kami lakukan.

Sebagai tindak balas terhadap usaha berterusan untuk meminggirkan seni kreatif dalam pendidikan arus perdana di UK, kami mendirikan Sekolah Seni Kreatif Plymouth dan membina The Red House di kawasan bandar yang mengalami kekurangan sosial dan ekonomi yang ketara. Bersama-sama, kita membina satu kontinum pembelajaran dan praktik kreatif yang bermula dari tahun-tahun awal hingga pengajian, penyelidikan dan amalan profesional peringkat sarjana.

Pada tahun 2016 Plymouth College of Art menduduki tempat di lima belas Institusi Pengajian Tinggi teratas di negara ini kerana mempunyai keahlian wanita tertinggi dalam badan pemerintahan.

"Keseluruhan tujuan pendidikan sejati adalah membuat orang ... bukan sekadar belajar, tetapi mencintai pengetahuan - bukan hanya sekadar, tetapi juga kelaparan dan kehausan keadilan."

- John Ruskin, Mahkota Zaitun Liar: Empat Ceramah mengenai Industri dan Perang (1882)

Pada tahun 2016/17, Plymouth College of Art mempunyai peratusan tertinggi dari seluruh Timur Selatan, Barat Daya, dan London, bagi pendatang sepenuh masa yang berumur di bawah 21 tahun, yang memasuki Pendidikan Tinggi untuk pertama kalinya dari kawasan kejiranan yang rendah penyertaan dalam Pengajian Tinggi.

Pada tahun 2017 kami dianugerahkan Tanda Emas Perusahaan Sosial kerana komitmen sistemik kami terhadap penglibatan masyarakat dan mewujudkan perubahan sosial yang positif. Dan pada tahun 2018, kami berada di kedudukan ke-5 daripada Institusi Pengajian Tinggi di UK untuk kesamarataan kelas dan akses ke pendidikan tinggi.

Pada tahun 2018, kami membuat perniagaan pembuatan fesyen, Makers HQ, sebagai Syarikat Minat Komuniti (CIC) bekerjasama dengan Millfields Trust, untuk mendorong pertumbuhan semula masyarakat, meningkatkan pengekalan graduan berkemahiran tinggi dan menghidupkan kembali sektor pembuatan fesyen di Selatan Barat.

138563_pexels-photo-2559741.jpeg

Plymouth: Bandar kreativiti

Terletak di pantai Devon di Barat Daya Inggeris, Plymouth adalah Bandar Laut Britain. Dengan tepi laut dan pelabuhan yang indah yang merangkumi lido Art Deco 1935 yang dipulihkan dengan penuh kasih sayang, dan banyak kawasan desa di sekitarnya yang menakjubkan, kota kami yang berkembang pesat ini menawarkan banyak inspirasi di samping budaya dan acara bertaraf dunia yang hebat kepada lebih daripada 35,000 pelajar.

Ada sesuatu yang istimewa mengenai cara muzik, seni dan filem berpadu di Plymouth. Dan kami terlibat secara aktif dalam projek penempatan penempatan antara generasi yang mengubah bandar menjadi ibu kota seni visual daerah - yang tercermin dalam pelaburan dari Arts Council England.

Tempat-tempat seni kontemporari seperti KARST menempatkan pameran seni dan kediaman kontemporari yang inovatif, sementara kolej menempatkan Galeri dan Plymouth Arts Cinema kami sendiri, sebuah panggung wayang bebas.

Anda akan menjumpai tempat muzik langsung di mana anda dapat melihat kumpulan muzik tempatan dan pelancongan, serta komuniti kreatif DIY dan syarikat minat masyarakat yang muncul di seluruh bandar. Projek regenerasi Market Hall bernilai £ 7.2 juta Devonport, yang diketuai oleh Organisasi Idea Sebenar, bertujuan untuk mewujudkan pusat digital untuk seni, aktiviti komuniti dan perusahaan, mewujudkan pekerjaan dan peluang.

Bandar ini menjadi tuan rumah pameran utama, termasuk British Art Show 7 (dengan British Art Show 9 akan kembali ke Plymouth pada tahun 2021), We The People Are The Work, Rebel Film Festival dan The Atlantic Project, membawa seniman terkenal antarabangsa termasuk Ryoji Ikeda , Pasca komoditi kolektif, Ciara Phillips, dan Matt Stokes ke bandar dengan pemasangan khusus lokasi yang ditugaskan khas.

Di samping ruang kreatif yang sangat digemari di bandar ini, sejumlah pusat seni dan perusahaan yang baru dibangunkan baru-baru ini dibuka.

The Box adalah rumah baru bagi muzium dan arkib bandar Plymouth, dengan pembangunan semula £ 40 juta yang akan dibuka pada tahun 2020, dengan tujuh galeri berskala besar, termasuk koleksi dari Arkib Filem dan Televisyen Barat Daya.

Sementara itu, Ocean Studios di Royal William Yard yang bersejarah di Plymouth menawarkan kemudahan kolaborasi, tempat tinggal dan bengkel ruang terbuka, dan sudah menjadi rumah kepada banyak perniagaan kreatif dan bebas - dari bengkel pencetakan skrin hingga perhiasan moden.

Semangat seni Plymouth juga bersinar di Teater Royal, teater produksi serantau terbesar dan paling banyak dihadiri di UK. Hubungan kami dengan teater memberikan peluang untuk kolaborasi dan pengalaman industri - kini menjadi tempat untuk upacara graduasi kami.

Plymouth Pavilions memperoleh nama-nama terbesar dalam muzik dan komedi, dan seluruh bandar terlibat dengan MTV Presents Ocean City Sounds, festival muzik tahunan yang menarik perhatian seperti Clean Bandit, Rudimental dan Charli XCX - untuk beberapa nama.

Di luar Plymouth

Hanya beberapa langkah dari pantai, beberapa pesisir pantai barat daya yang indah, tambatan dan kawasan hutan prasejarah, serta hab kreatif yang menarik di mana anda boleh menemui kedai dan kafe bebas, ruang pameran dan banyak lagi.

Bandar pasar Totnes yang berdekatan adalah rumah kedai vintaj yang luar biasa dan kedai rak eklektik - destinasi yang sempurna untuk hari melayari pasar, galeri dan membeli-belah.

Jurugambar pemenang anugerah Nicholas White merangkul Dartmoor semasa belajar di Plymouth College of Art .

Kurang dari satu jam lagi, Eden Project adalah hutan hujan dalaman terbesar di dunia dan menjadi tuan rumah kepada Eden Sessions setiap musim panas, di mana para artis termasuk Björk, Muse, Massive Attack dan PJ Harvey telah memainkan pertunjukan intim dalam suasana yang menakjubkan ini.

Sedikit lebih jauh ke Cornwall dan anda akan menjumpai bandar kecil St Ives. Terletak di lereng bukit dan menghadap ke Lautan Atlantik, St Ives adalah rumah bagi Tate St Ives, yang meraikan hubungan seni kota yang menjadi destinasi seniman sejak zaman Victoria. Nama terkenal yang dikaitkan dengan bandar dari Mark Rothko hingga Barbara Hepworth - yang mesti dikunjungi semasa anda belajar di Plymouth College of Art .

Kami selalu mencintai bandar kami, tetapi kebelakangan ini, terdapat lebih banyak dengungan ke tempat ini daripada biasa. Datang dan cari sendiri.

Lokasi

Plymouth

Alamat
Plymouth College of Art,
Tavistock Place

PL4 8AT Plymouth, England, United Kingdom