TED University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

TED

Mustafa Kemal Atatürk, Pengasas Turki, yang percaya pada pentingnya peranan pendidikan untuk pemodenan negara, dinyatakan dalam ucapannya pada peresmian Majelis Nasional Besar Turki pada bulan November 1925 yang untuk mencapai Matlamat yang ditetapkan untuk sistem pendidikan moden di Turki ada keperluan untuk penglibatan syarikat swasta. Persatuan Pendidikan Turki ditubuhkan pada 31 Oktober 1928, berdasarkan visi ini dan sejajar dengan usaha perintis Atatürk dan kawan-kawannya. Pada 12 Disember 1939, ia mendapat status undang-undang 'Persatuan untuk Orang Awam' oleh keputusan Kabinet.

Seperti yang dinyatakan dalam klausa kedua piagamnya, Presiden Republik Turki adalah Penjaga Persatuan Pendidikan Turki. TED adalah organisasi masyarakat madani yang lama yang menyediakan biasiswa kepada pelajar yang berjaya dengan pendapatan yang terhad, membuka sekolah dan asrama dengan bahasa asing sebagai bahasa pengantar di Turki dan di luar negara, membina platform ilmiah untuk melanjutkan usaha untuk membawa tahap pendidikan di Turki setara dengan piawaian dunia kontemporari, mewujudkan kesedaran mengenai masalah sistem pendidikan di Turki dan penyelesaiannya yang mungkin, dan menyumbang kepada penggubalan dasar pendidikan Turki. Setakat ini, TED mempunyai 38 sekolah, 2 pejabat perwakilan, asrama pelajar, pejabat alumni, dan banyak kelab sukan yang bersekutu dengan sekolahnya.

TEDU

TED University (TEDU) ditubuhkan pada tahun 2012 oleh Persatuan Pendidikan Turki (TED), yang telah merintis pembangunan pendidikan di Turki sejak tahun 1928. TEDU adalah institusi akademik yang progresif yang menawarkan pendekatan bersepadu kepada pendidikan tinggi dan pengalaman pendidikan tinggi yang berpusatkan kepada pelajar. Melalui kursus akademik yang ketat, pengajaran yang dinamik, penyelidikan bermakna dan pelbagai peluang untuk pelajar terlibat di dalam dan luar negara, kita berusaha membina masyarakat yang bertanggungjawab secara sosial, berpikiran secara global, sepanjang hayat.

Dengan ini kami menjemput para pelajar untuk mengambil bahagian secara aktif dalam persekitaran pembelajaran berterusan dan pengeluaran di TEDU dan menikmati keistimewaan menjadi pelajar TEDU dengan banyak peluang biasiswa.

Misi dan visi

  • Menubuhkan sekolah yang menawarkan pendidikan berkualiti tinggi dalam bahasa Turki dan asing.
  • Memperluaskan pengalaman ke semua peringkat pendidikan dari pra-sekolah ke peringkat universiti di seluruh negara.
  • Menyediakan perumahan untuk pelajar dan menyokong pendidikan pelajar yang berjaya dalam keperluan kewangan dengan menyediakan biasiswa seluruh negara.
  • Buat platform saintifik untuk mengambil piawaian pendidikan Turki ke peringkat kontemporari.
  • Kembangkan aktiviti inisiatif awam ke platform antarabangsa juga.
  • Mengendalikan projek penyelidikan untuk meningkatkan kesedaran sosial mengenai masalah dan penyelesaian bagi sistem pendidikan yang sedia ada.
  • Mengambil peranan aktif dalam perumusan dasar pendidikan Turki.

Lokasi

Ankara

Alamat
Ziya Gökalp Caddesi No:48 06420, Kolej Çankaya ANKARA
Ankara, Ankara, Turki

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami