Sabanci University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Dengan sains, teknologi, dan struktur sosial yang semakin meningkat dari hari ke hari, dunia memerlukan individu yang lebih berkelayakan yang memiliki pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk meneruskan kerjaya di mana sahaja di dunia. Menyedari isu yang mendesak ini, pada tahun 1994 Kumpulan Sabancı memutuskan untuk menubuhkan "universiti dunia" yang diketuai oleh Yayasan Sabancı. Benih Universiti Sabancı, projek tanggungjawab sosial paling komprehensif Kumpulan Sabancı dalam bidang pendidikan, disemai pada musim panas 1995, dalam sebuah persidangan pencarian. Buat masa ini, Universiti Sabancı adalah universiti Turki tertinggi di ranking Universiti Dunia dan hanya satu daripada dua universiti Turki yang berada di kedudukan 500 teratas.

Sabancı Holding adalah syarikat portfolio strategik yang memfokuskan diri untuk mencipta nilai tambah dengan ekosistem Kumpulan dan mengutamakan budaya berprestasi tinggi. Syarikat Sabancı Group kini beroperasi di 12 negara. Kumpulan Sabancı mempunyai 70 syarikat dan 60.000 pekerja. Perusahaan-perusahaan ini secara kolektif juga telah memberikan sumbangan yang besar dalam pengembangan ekonomi Turki. Saham Sabancı Holding sendiri, serta saham dari 11 anak syarikatnya, disenaraikan di Borsa Istanbul (BIST) dan merupakan 8.1% daripada jumlah permodalan pasaran pasaran ekuiti Turki.

Dengan fakulti kelas dunia, pendidikan dalam bahasa Inggeris peringkat global, dan yuran pengajian yang berpatutan dibandingkan dengan universiti yang mempunyai kedudukan yang sama di seluruh dunia, SU adalah tempat belajar di Turki. Universiti ini juga menyediakan biasiswa yang kuat untuk pelajar dari semua bangsa dan semua bidang pendidikan, yang menjamin pendidikan berkualiti tinggi yang dapat diakses untuk semua. SU menawarkan semua program di kampus hijau di Tuzla, İstanbul, Turki.

Pendidikan

Universiti ini menyediakan pendidikan antara disiplin di tiga fakultinya dengan sebelas program sarjana. Di SU, pelajar berpeluang memilih jurusan mereka selepas tahun akademik pertama atau kedua. Ini membolehkan para pelajar memutuskan program apa yang akan dipelajari di universiti dengan pemahaman yang lebih tinggi mengenai pendidikan tinggi dan minat dan bakat akademik dan kerjaya mereka sendiri.

Penyelidikan

Sabanci University meletakkan dirinya sebagai salah satu universiti yang paling inovatif dan berorientasikan penyelidikan di Turki. Sebagai sebahagian daripada falsafahnya, universiti ini bertujuan untuk mengarahkan usaha penyelidikannya terutama ke arah penyelidikan terapan dan strategik dengan objektif untuk memajukan pengetahuan, menyokong pengajaran dan menyumbang kepada kemajuan masyarakat. Universiti ini mempunyai sebilangan besar makmal dan pusat penyelidikan, termasuk Pusat Penyelidikan dan Aplikasi Nanoteknologi paling maju di rantau ini. SU juga mempunyai pendapatan penyelidikan tertinggi bagi setiap ahli fakulti di antara semua universiti di Turki.

SU dalam Nombor

 • 5000+ pelajar
 • 1:11 Nisbah Fakulti / Pelajar
 • 12.500+ alumni
 • 10% badan pelajar antarabangsa
 • 96% kadar penempatan sejurus tamat pengajian
 • 102 Makmal, 8 Pusat Penyelidikan, 2 Forum
 • 280+ rakan kongsi terbaik untuk kajian pertukaran di seluruh dunia

Prospek kerjaya

Lulusan Sabanci University sangat dihargai di semua sektor dan banyak negara baik secara profesional dan akademik. 96% graduan mendapat pekerjaan dalam setahun setelah tamat pengajian. 81% daripada keseluruhan alumni mengejar kerjaya profesional di syarikat terkenal. Unilever, Accenture, Procter & Gamble, Ford, dan Deloitte & Touche adalah antara syarikat tempat alumni kami bekerja.

Diploma SU juga berharga jika anda ingin meneruskan kerjaya akademik. Universiti yang dipilih oleh lulusan kami sebagai destinasi mereka untuk sekolah siswazah merangkumi Universiti Carnegie Mellon, University of California, Politecnico di Milano, Universiti Boston, Universiti Harvard, Universiti Brown, Universiti Stanford dan Universiti Massachusetts.

Setiap pelajar sarjana SU harus melakukan magang wajib sebelum tamat pengajian. Pejabat Pembangunan Kerjaya dan Magang SU, yang menyediakan kaunseling kerjaya kepada pelajar, juga membawa banyak peluang pekerjaan dan magang di seluruh dunia untuk pelajar SU dan mengadakan acara pengambilan pekerja di kampus dengan syarikat terkenal.

Kemudahan Kampus

 • Penginapan di kampus dengan bilik mandi en suite
 • Pusat kesihatan
 • Pusat Maklumat terbuka (Perpustakaan) 24/7
 • Pusat Sukan yang lengkap
 • Pusat Seni Persembahan
 • Dewan Makan, kafe dan restoran
 • Pasaran
 • Bank
 • Kedai Kosmetik
 • Pendandan Rambut
 • Pusat kesihatan

Lokasi

Istanbul

Alamat
Sabancı University, Orta Mahalle, Üniversite Caddesi
No: 27 Tuzla

34956 Istanbul, Istanbul, Turki

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami