Sirindhorn International Institute of Technology - Thammasat University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai SIIT

Sirindhorn International Institute of Technology (SIIT) menawarkan program sarjana dan siswazah (peringkat sarjana dan kedoktoran) yang membawa kepada Sarjana Muda Kejuruteraan (B.Eng.), Sarjana Muda Sains (B.Sc.), Sarjana Kejuruteraan (M.Eng. ), Sarjana Sains (M.Sc.), dan Doktor Falsafah (Ph.D.) Ijazah sarjana muda ditawarkan dalam bidang berikut: kejuruteraan kimia (ChE), kejuruteraan awam (CE), kejuruteraan komputer (CPE), kejuruteraan elektronik dan komunikasi (EC), pengurusan kejuruteraan (EM), kejuruteraan industri (IE), teknologi maklumat (IT), teknologi pengurusan (MT), dan kejuruteraan mekanikal (ME).

SIIT menawarkan tiga master program kejuruteraan, iaitu, Master of Engineering Program in Engineering Technology, Master of Engineering Program in Information and Communication Technology for Embedded Systems, dan Master of Engineering Program in Logistics and Supply Chain Systems Engineering. Ia juga menawarkan Program Sarjana Sains dalam Kejuruteraan dan Teknologi dan Program Doktor Falsafah dalam Kejuruteraan dan Teknologi.

Pada masa ini, Institut telah mengadakan program pertukaran ahli fakulti dan pertukaran pelajar dengan sebilangan universiti di Asia, Australia, Eropah, dan Amerika Utara. Program-program ini memungkinkan bukan sahaja ahli fakulti untuk berkolaborasi dengan rakan mereka dalam projek penyelidikan, tetapi juga pelajar mempunyai peluang untuk mengikuti kursus di universiti-universiti tersebut. Selain itu, jemputan untuk mengunjungi dan mengajar kursus SIIT secara berkala diberikan kepada profesor asing yang berkelayakan di bawah program seperti itu.

Institut ini, yang diketuai oleh Pengarah, terdiri daripada bahagian pentadbiran, perpustakaan dan pusat perkhidmatan maklumat, lima sekolah akademik, dan Jabatan Pengajian Umum dan Siswazah (CGS)

Operasi SIIT dilakukan di dua lokasi: Kampus Rangsit (di Pusat Rangsit Universiti Thammasat) dan Kampus Bangkadi (di Taman Perindustrian Bangkadi).


Sejarah

Semasa Mesyuarat Jawatankuasa Perdagangan dan Ekonomi Bersama Jepun-Thailand ke- 9 yang diadakan di Kobe, Jepun pada tahun 1989, para delegasi dari Persekutuan Organisasi Ekonomi Jepun (Keidanren - sekarang Nippon Keidanren) dan Persekutuan Industri Thai (FTI) menyedari bahawa dalam rangka untuk meningkatkan pembangunan industri Thailand, program kejuruteraan, di mana semua kursus kuliah dan makmal akan diajar dalam bahasa Inggeris oleh ahli fakulti yang berkelayakan tinggi dengan ijazah kedoktoran, perlu dibuat.

Perjanjian kerjasama antara Keidanren, FTI, dan Thammasat University dicapai pada tahun 1992 untuk mewujudkan program sarjana dalam bidang kejuruteraan di Universiti Thammasat dengan dana awal yang disediakan oleh Keidanren dan FTI. Setelah dua tahun beroperasi dengan jayanya, "Institut Teknologi Antarabangsa (IIT)" didirikan pada 16 September 1994. Puteri Yang Mulia Maha Chakri Sirindhorn telah memimpin Majlis Peletakan Batu Atas bangunan baru di Pusat Rangsit Universiti Thammasat . Yang Mulia Raja Bhumibol Adulyadej dari Thailand dengan murah hati memberikan nama baru kepada Institut, "Sirindhorn International Institute of Technology (SIIT)," pada 28 Jun 1996.

Pada 2 Oktober 1997, Puteri Duli Yang Maha Mulia Maha Chakri Sirindhorn telah memimpin Majlis Perasmian Institut Teknologi Sirindhorn dengan nama dan bangunannya. Pada tahun 1999, FTI menyediakan sebidang tanah dengan bangunan yang sudah ada di Taman Perindustrian Bangkadi (BKD) untuk penggunaan SIIT selama 30 tahun. Pada bulan Jun 2001, mantan Perdana Menteri Anand Panyarachun meresmikan bangunan baru di Bangkadi untuk program Teknologi Maklumat dan Sains Komputer.

Puteri Duli Yang Maha Mulia Maha Chakri Sirindhorn dengan ramah memimpin perasmian Bangunan Sirindhralai di Bangkadi pada 28 Jun 2006. Bangunan enam tingkat yang baru ini menempatkan Sekolah Teknologi Maklumat, Komputer, dan Komunikasi (ICT), Sekolah Teknologi Pengurusan (MT), perpustakaan, pusat komputer, makmal, dan bilik darjah.

Latar belakang tiga organisasi pengasas Sirindhorn International Institute of Technology dijelaskan secara ringkas seperti berikut.

Universiti Thammasat

Ditubuhkan pada tahun 1934, Universiti Thammasat pada asalnya didedikasikan untuk pengajaran kemanusiaan dan sains sosial. Universiti telah menghasilkan sebilangan besar siswazah yang telah banyak menyumbang kepada pembangunan dan kemajuan Thailand. Menyedari kesan sains dan teknologi yang signifikan terhadap pertumbuhan ekonomi negara, pada tahun 1980-an dan 1990-an Thammasat University memulakan program ijazah dalam bidang kejuruteraan, teknologi, sains fizikal, dan sains perubatan di Pusat Rangsitnya, Pathum Thani.

Persekutuan Perniagaan Jepun (Nippon Keidanren)

Melalui penggabungan beberapa organisasi ekonomi dan perindustrian, Persekutuan Organisasi Ekonomi Jepun (Keidanren) ditubuhkan pada bulan Ogos 1946. Keidanren adalah sebuah organisasi ekonomi bukan keuntungan swasta yang mewakili hampir semua cabang kegiatan ekonomi di Jepun. Keidanren telah menjalin hubungan erat dengan sektor awam dan swasta di dalam dan di luar negeri dan berusaha bukan hanya untuk mencari penyelesaian praktikal untuk masalah ekonomi tetapi juga untuk menyumbang kepada perkembangan ekonomi Jepun dan negara-negara di seluruh dunia.

Pada bulan Mei 2002, Keidanren bergabung dengan Nikkeiren (Persekutuan Persatuan Pekerja Jepun) untuk menjadi Nippon Keidanren (Persekutuan Perniagaan Jepun). Diketuai oleh pemimpin terkemuka masyarakat perniagaan Jepun, Nippon Keidanren memainkan peranan aktif dan berpengaruh dalam pencapaian kesejahteraan ekonomi yang harmoni untuk semua umat manusia.

Persekutuan Industri Thai

Dahulu dikenali sebagai Association of Thai Industries (ATI), Federation of Thai Industries (FTI) mula wujud pada 29 Disember 1987. Ia adalah badan ATI yang telah berubah, yang ditubuhkan pada tahun 1967. FTI adalah sebuah organisasi swasta industri yang menyatukan pemimpin industri untuk mempromosikan pembangunan sosio-ekonomi Thailand. Objektif utama FTI adalah untuk mewakili pengeluar Thailand di tingkat nasional dan antarabangsa, untuk membantu mempromosikan dan mengembangkan perusahaan perindustrian, untuk bekerjasama dengan pemerintah dalam menetapkan kebijakan nasional, dan menawarkan perkhidmatan perundingan kepada para anggota.

FTI adalah organisasi perkhidmatan penuh yang bekerjasama dengan pemerintah untuk membantu menggerakkan industri Thailand untuk mencapai pasaran antarabangsa. Ia bertindak sebagai "pembuat jodoh" antara perindustrian asing dan sumber daya Thailand yang menggabungkan kekuatan kewangan, kemampuan merancang, dan kekuatan persuasif para industrialis Thailand.

Lokasi

Khlong Nueng

SIIT Rangsit campus

Alamat
Phahonyothin Rd, Khlong Nueng, Khlong Luang District, Pathum Thani
12120 Khlong Nueng, Pathum Thani, Thailand

Bang Kadi

SIIT Bangkadi campus

Alamat
131 Moo 5, Tiwanont Road, Bangkadi Muang
Pathum Thani

12000 Bang Kadi, Pathum Thani, Thailand

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami