Chulalongkorn University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

institusi pertama Thailand pengajian tinggi secara rasmi itu wujud Mac 1917. Asas dan penyediaan, bagaimanapun, telah berlaku lebih daripada satu abad yang lalu. Perubahan ekonomi, sosial dan politik di seluruh dunia pada abad kesembilan belas lewat menyumbang kepada keputusan Siam untuk menyesuaikan diri untuk mengelak daripada dijajah oleh kuasa-kuasa Barat ( "Siam" menjadi "Thailand" pada tahun 1939). Oleh itu, Raja Chulalongkorn (Rama V) memperkenalkan dasar kerajaan untuk memperkukuh dan meningkatkan kerajaan supaya negara berjaya dapat menahan air pasang ini penjajahan. Salah satu bahagian utama dasar ini adalah untuk meningkatkan sistem pendidikan Siam untuk menghasilkan petugas yang berkelayakan untuk bekerja di kedua-dua sektor awam dan swasta. Hasilnya, sekolah yang diasaskan pada tahun 1871 di Royal Laman Barracks di dalam kawasan Grand Palace. Kemudian, pada tahun 1882, Raja Chulalongkorn dibangunkan sekolah ini dan memberikannya nama "Suankularb" itu. Pada tahun yang sama, Raja juga menubuhkan sekolah-sekolah lain, Sekolah Kadet Tentera, Sekolah Kartografi, Sekolah untuk Princes dan Sekolah Pengajian Dhamma.

"... Semua mata pelajaran kami, daripada kanak-kanak diraja kami sehingga kepada insan biasa yang paling rendah, akan mempunyai peluang yang sama untuk belajar - samada diraja, bangsawan atau orang biasa ..."

Petikan ini menunjukkan bahawa Raja tidak lupa rakyat biasa. Dia mempunyai dasar untuk menubuhkan sekolah-sekolah di seluruh kerajaan, bersama-sama dengan institusi pengajian tinggi. Beliau menegaskan bahawa "... pendidikan di negara ini adalah keutamaan pertama, yang saya bertekad untuk membangunkan ..." Pada tahun 1899, Putera Damrong Rajanupab, adik kepada Raja Chulalongkorn yang merupakan Menteri Dalam Negeri pada masa itu, mengemukakan cadangan untuk mengasaskan Sekolah Latihan Perkhidmatan Awam dengan Phraya Wisutsuriyasak (MR Pia Malakul - yang kemudian menyandang gelaran Chao Phraya Phrasadej Surendradhibodi) sebagai pokok. Walau bagaimanapun, kerana pelajar sekolah terpaksa bekerja sebagai pelatih halaman diraja di tahun ketiga pengajian mereka sebelum tamat pengajian, nama sekolah ini ditukar kepada Royal Laman School pada tahun 1902. The Royal Laman School berkembang dengan mantap dan menghasilkan peningkatan jumlah graduan bagi kerajaan setiap tahun. Bagaimanapun, Raja Vajiravudh (Rama VI) melihat bahawa tujuan asal bapanya, Raja Chulalongkorn, adalah untuk mewujudkan sebuah institusi pengajian tinggi. Sementara itu, pada permulaan, kursus pengajian tertumpu kepada kerajaan, dari masa ke masa, kurikulum diperluaskan untuk merangkumi lebih banyak disiplin untuk memenuhi keperluan mengembangkan kerajaan. disiplin itu termasuk undang-undang, hubungan antarabangsa, perdagangan, pertanian, kejuruteraan, perubatan dan pendidikan guru. Oleh itu, Raja Vajiravudh memerintahkan Royal Laman School menjadi sebuah institusi pengajian tinggi dan memberikannya nama "Civil Service College of King Chulalongkorn" pada 1 Januari, 1911.

Kolej Perkhidmatan Awam kemudiannya digunakan hasil yang disumbangkan oleh ahli-ahli keluarga diraja, pegawai-pegawai kerajaan dan rakyat biasa untuk mendirikan sebuah patung King Chulalongkorn Besar. Selepas patung itu selesai, kira-kira lapan ratus ribu baht kekal di Royal Kementerian Perbendaharaan. Dengan minat jumlah yang berkembang menjadi 982.672 baht. Raja Vajiravudh kemudian memberikan jumlah ini untuk digunakan sebagai modal asal kolej. Tambahan pula, dia anggun didermakan istana saudaranya, Allahyarham Crown Prince Vajirunhis, sebagai tapak kolej dan memberikan plot besar tanah, kira-kira 523 ekar, bersebelahan dengan istana di daerah Patumwan, untuk pengembangan masa depan. Kemudian Bangunan Pentadbiran telah dibina sebagai bangunan pertama di kolej.

Selepas Kolej Perkhidmatan Awam telah beroperasi untuk beberapa waktu, Raja Vajiravudh dianggap bahawa ia telah mencapai tahap kesediaan dan sebagainya, pada 26 Mac 1917 beliau mengisytiharkan bahawa ia harus menjadi Chulalongkorn University, peringatan kepada bapanya. Universiti yang baru ditubuhkan di bawah seliaan Jabatan Hal Ehwal University, Kementerian Pendidikan Malaysia. Phraya Anukijwithoon merupakan pengetua pertama (tajuk ditukar kepada Rektor pada tahun 1935). Terdapat Majlis Universiti, yang bertanggungjawab untuk dasar, merancang dan memberi nasihat mengenai hal ehwal universiti. Prince Damrong Rajanupab merupakan Pengerusi Majlis, dan utama universiti adalah Setiausaha.

Apabila ia mula-mula ditubuhkan, universiti itu mempunyai 380 pelajar yang mengambil kelas dalam empat fakulti terletak di 2 kampus. Fakulti Perubatan terletak di Hospital Siriraj, manakala Fakulti Pentadbiran Awam dan Kejuruteraan telah ditempatkan di Bangunan Pentadbiran dan Fakulti Sastera dan Sains dalam istana Prince Vajirunhis di Daerah Patumwan. Sekolah Undang-undang adalah di bawah tanggungjawab Kementerian Keadilan sehingga universiti bersedia untuk mengambil alih, dan Sekolah Latihan Guru-Guru telah diserahkan kepada Kementerian Pelajaran.

Pada tahun 1923, universiti itu diterima graduan sekolah tinggi untuk belajar di Fakulti Perubatan, yang menerima sokongan daripada Yayasan Rockefeller untuk menganjurkan program Ijazah Sarjana Muda. Lima tahun kemudian, kumpulan pertama 18 graduan menamatkan pengajian mereka dan menerima ijazah pertama yang dianugerahkan di dalam kerajaan. Pada tahun 1929, Fakulti Pentadbiran Awam menjadi Fakulti Undang-Undang dan Sains Politik. Pada tahun 1933, selepas penubuhan monarki perlembagaan pada tahun 1932, kerajaan dipindahkan fakulti ini kepada Thammasat University, yang ditubuhkan pada tahun 1934. Hasilnya adalah bahawa Chulalongkorn University hanya mempunyai tiga fakulti pada masa itu.

Pembangunan Universiti Chulalongkorn diteruskan. Dari 1934-1958, universiti yang menekankan peningkatan pendidikan ijazah; dengan itu, lebih fakulti telah ditubuhkan. Pada tahun 1961, universiti itu ditubuhkan Sekolah Pengajian Siswazah diikuti oleh pusat penyelidikan dan institusi.

Lokasi

Bangkok

Alamat
Chulalongkorn University
254 Pathumwan, Bangkok Thailand. 10330

Bangkok, Thailand

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami