Baca keterangan rasmi

institusi pertama Thailand pengajian tinggi secara rasmi itu wujud Mac 1917. Asas dan penyediaan, bagaimanapun, telah berlaku lebih daripada satu abad yang lalu. Perubahan ekonomi, sosial dan politik di seluruh dunia pada abad kesembilan belas lewat menyumbang kepada keputusan Siam untuk menyesuaikan diri untuk mengelak daripada dijajah oleh kuasa-kuasa Barat ( "Siam" menjadi "Thailand" pada tahun 1939). Oleh itu, Raja Chulalongkorn (Rama V) memperkenalkan dasar kerajaan untuk memperkukuh dan meningkatkan kerajaan supaya negara berjaya dapat menahan air pasang ini penjajahan. Salah satu bahagian utama dasar ini adalah untuk meningkatkan sistem pendidikan Siam untuk menghasilkan petugas yang berkelayakan untuk bekerja di kedua-dua sektor awam dan swasta. Hasilnya, sekolah yang diasaskan pada tahun 1871 di Royal Laman Barracks di dalam kawasan Grand Palace. Kemudian, pada tahun 1882, Raja Chulalongkorn dibangunkan sekolah ini dan memberikannya nama "Suankularb" itu. Pada tahun yang sama, Raja juga menubuhkan sekolah-sekolah lain, Sekolah Kadet Tentera, Sekolah Kartografi, Sekolah untuk Princes dan Sekolah Pengajian Dhamma.

"... Semua mata pelajaran kami, daripada kanak-kanak diraja kami sehingga kepada insan biasa yang paling rendah, akan mempunyai peluang yang sama untuk belajar - samada diraja, bangsawan atau orang biasa ..."

Petikan ini menunjukkan bahawa Raja tidak lupa rakyat biasa. Dia mempunyai dasar untuk menubuhkan sekolah-sekolah di seluruh kerajaan, bersama-sama dengan institusi pengajian tinggi. Beliau menegaskan bahawa "... pendidikan di negara ini adalah keutamaan pertama, yang saya bertekad untuk membangunkan ..." Pada tahun 1899, Putera Damrong Rajanupab, adik kepada Raja Chulalongkorn yang merupakan Menteri Dalam Negeri pada masa itu, mengemukakan cadangan untuk mengasaskan Sekolah Latihan Perkhidmatan Awam dengan Phraya Wisutsuriyasak (MR Pia Malakul - yang kemudian menyandang gelaran Chao Phraya Phrasadej Surendradhibodi) sebagai pokok. Walau bagaimanapun, kerana pelajar sekolah terpaksa bekerja sebagai pelatih halaman diraja di tahun ketiga pengajian mereka sebelum tamat pengajian, nama sekolah ini ditukar kepada Royal Laman School pada tahun 1902. The Royal Laman School berkembang dengan mantap dan menghasilkan peningkatan jumlah graduan bagi kerajaan setiap tahun. Bagaimanapun, Raja Vajiravudh (Rama VI) melihat bahawa tujuan asal bapanya, Raja Chulalongkorn, adalah untuk mewujudkan sebuah institusi pengajian tinggi. Sementara itu, pada permulaan, kursus pengajian tertumpu kepada kerajaan, dari masa ke masa, kurikulum diperluaskan untuk merangkumi lebih banyak disiplin untuk memenuhi keperluan mengembangkan kerajaan. disiplin itu termasuk undang-undang, hubungan antarabangsa, perdagangan, pertanian, kejuruteraan, perubatan dan pendidikan guru. Oleh itu, Raja Vajiravudh memerintahkan Royal Laman School menjadi sebuah institusi pengajian tinggi dan memberikannya nama "Civil Service College of King Chulalongkorn" pada 1 Januari, 1911.

Kolej Perkhidmatan Awam kemudiannya digunakan hasil yang disumbangkan oleh ahli-ahli keluarga diraja, pegawai-pegawai kerajaan dan rakyat biasa untuk mendirikan sebuah patung King Chulalongkorn Besar. Selepas patung itu selesai, kira-kira lapan ratus ribu baht kekal di Royal Kementerian Perbendaharaan. Dengan minat jumlah yang berkembang menjadi 982.672 baht. Raja Vajiravudh kemudian memberikan jumlah ini untuk digunakan sebagai modal asal kolej. Tambahan pula, dia anggun didermakan istana saudaranya, Allahyarham Crown Prince Vajirunhis, sebagai tapak kolej dan memberikan plot besar tanah, kira-kira 523 ekar, bersebelahan dengan istana di daerah Patumwan, untuk pengembangan masa depan. Kemudian Bangunan Pentadbiran telah dibina sebagai bangunan pertama di kolej.

Selepas Kolej Perkhidmatan Awam telah beroperasi untuk beberapa waktu, Raja Vajiravudh dianggap bahawa ia telah mencapai tahap kesediaan dan sebagainya, pada 26 Mac 1917 beliau mengisytiharkan bahawa ia harus menjadi Chulalongkorn University, peringatan kepada bapanya. Universiti yang baru ditubuhkan di bawah seliaan Jabatan Hal Ehwal University, Kementerian Pendidikan Malaysia. Phraya Anukijwithoon merupakan pengetua pertama (tajuk ditukar kepada Rektor pada tahun 1935). Terdapat Majlis Universiti, yang bertanggungjawab untuk dasar, merancang dan memberi nasihat mengenai hal ehwal universiti. Prince Damrong Rajanupab merupakan Pengerusi Majlis, dan utama universiti adalah Setiausaha.

Apabila ia mula-mula ditubuhkan, universiti itu mempunyai 380 pelajar yang mengambil kelas dalam empat fakulti terletak di 2 kampus. Fakulti Perubatan terletak di Hospital Siriraj, manakala Fakulti Pentadbiran Awam dan Kejuruteraan telah ditempatkan di Bangunan Pentadbiran dan Fakulti Sastera dan Sains dalam istana Prince Vajirunhis di Daerah Patumwan. Sekolah Undang-undang adalah di bawah tanggungjawab Kementerian Keadilan sehingga universiti bersedia untuk mengambil alih, dan Sekolah Latihan Guru-Guru telah diserahkan kepada Kementerian Pelajaran.

Pada tahun 1923, universiti itu diterima graduan sekolah tinggi untuk belajar di Fakulti Perubatan, yang menerima sokongan daripada Yayasan Rockefeller untuk menganjurkan program Ijazah Sarjana Muda. Lima tahun kemudian, kumpulan pertama 18 graduan menamatkan pengajian mereka dan menerima ijazah pertama yang dianugerahkan di dalam kerajaan. Pada tahun 1929, Fakulti Pentadbiran Awam menjadi Fakulti Undang-Undang dan Sains Politik. Pada tahun 1933, selepas penubuhan monarki perlembagaan pada tahun 1932, kerajaan dipindahkan fakulti ini kepada Thammasat University, yang ditubuhkan pada tahun 1934. Hasilnya adalah bahawa Chulalongkorn University hanya mempunyai tiga fakulti pada masa itu.

Pembangunan Universiti Chulalongkorn diteruskan. Dari 1934-1958, universiti yang menekankan peningkatan pendidikan ijazah; dengan itu, lebih fakulti telah ditubuhkan. Pada tahun 1961, universiti itu ditubuhkan Sekolah Pengajian Siswazah diikuti oleh pusat penyelidikan dan institusi.

Program diajar dalam:
English

Sekolah ini juga menawarkan:

BA

Chulalongkorn University

Yang ... [+]

Yang

[-]
Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Chulalongkorn University

Dengan visi untuk menjadi "diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk pendidikan ijazah pertama yang cemerlang dalam bidang ekonomi", objektif utamanya adalah untuk melahi ... [+]

Ditubuhkan pada tahun 2002, program EBA adalah terkemuka Thailand dan paling program canggih dalam bidang ekonomi. Dengan visi untuk menjadi "diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk pendidikan ijazah pertama yang cemerlang dalam bidang ekonomi", objektif utamanya adalah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang, yang lengkap dengan kepakaran akademik dalam bidang ekonomi, dan juga dengan pengetahuan dan pengalaman global, di mana kerjaya masa depan mereka yang terang boleh dibina. Untuk memenuhi visi, program EBA mengejar misi berikut:

Untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan yang serba boleh dan mendalam yang memenuhi piawaian antarabangsa kecemerlangan; Untuk menekankan pembangunan kecekapan teras untuk pembelajaran sepanjang hayat, seperti kemahiran dan sikap peribadi, dan berpendapat bahawa ini adalah sebahagian daripada pendidikan ijazah yang berkualiti tinggi dalam ekonomi; Untuk meningkatkan pemahaman pelajar terhadap etika, kesedaran sosial dan tanggungjawab sosial, dan membangunkan generasi masa depan rakyat dan pemimpin-pemimpin negara dan dunia yang terlibat dan bertanggungjawab. kurikulum up-to-tarikh EBA program memberi tumpuan kepada ekonomi sektor swasta, satu bidang yang memenuhi kepentingan am pelajar dan objektif kerjaya. perjanjian pertukaran pelbagai hala dan dua hala dengan beberapa institusi terkemuka di Kesatuan Eropah dan di Asia telah menyediakan peluang yang besar untuk pelajar EBA belajar di luar negara untuk satu atau dua semester. Program EBA telah berjaya mengejar misi dan visi dan ia telah dianugerahkan AUN-QA pensijilan (Universiti ASEAN Network Jaminan Kualiti) pada 24 Julai 2015 untuk tempoh 24 Julai 2015 untuk 23 Julai 2019. ... [-]
Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Chulalongkorn University

Dalam meneruskan tradisi kami dalam penyelidikan dan pengembangan akademik, Fakulti kini menawarkan program ijazah empat tahun dalam Pengurusan Komunikasi. Sebagai progra ... [+]

Dalam meneruskan tradisi kami dalam penyelidikan dan pengembangan akademik, Fakulti kini menawarkan program ijazah empat tahun dalam Pengurusan Komunikasi. Sebagai program antarabangsa, kami menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar, dan kami menggabungkan pelbagai komponen seni komunikasi dengan pengurusan untuk menghasilkan yang bulat, graduan berkemahiran tinggi. Mula diperkenalkan di Fall 2004, program Pengurusan Komunikasi direka untuk menyediakan alat-alat intelektual dan profesional diperlukan dalam membangunkan standard yang tinggi graduan yang dilengkapi dengan pemahaman yang mendalam tentang kedua-dua komunikasi nasional dan antarabangsa dan mampu menguruskan jenis tugas komunikasi. Semua kursus yang diajar oleh ahli fakulti yang berpengalaman dan profesional dihormati dari pelbagai bidang komunikasi di Thailand dan luar negara bagi memastikan kurikulum standard tertinggi.... [-]

Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Chulalongkorn University

Communication Design [CommDe] adalah satu program baru yang ditawarkan oleh jabatan Reka Bentuk Perindustrian, Fakulti Seni Bina, Universiti Chulalongkorn. ... [+]

Communication Design [CommDe] adalah satu program baru yang ditawarkan oleh jabatan Reka Bentuk Perindustrian, Fakulti Seni Bina, Universiti Chulalongkorn. CommDe adalah program antarabangsa yang memberi tumpuan pada bidang pelbagai komunikasi, dari reka bentuk untuk menerbitkan melalui komunikasi media baru, reka bentuk grafik, ilustrasi dan imej bergerak. Ia merupakan satu program empat tahun dan pelajar akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam Komunikasi Design apabila siswazah.

SYARAT KEMASUKAN 2017 Borang Permohonan akan disediakan tidak lama Setiap pemohon perlu mengemukakan borang permohonan, di mana satu kenyataan peribadi dan surat cadangan dimasukkan.

Sijil-sijil kelayakan (sekolah tinggi, penguasaan bahasa Inggeris, dan keupayaan matematik) seperti yang dinyatakan dalam seksyen 2, 3, dan 4, juga perlu dikemukakan apabila borang permohonan itu diserahkan... [-]

Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

BBA

Chulalongkorn University

PENGURUSAN PERNIAGAAN ANTARABANGSA Perniagaan antarabangsa perakaunan satu Yang . . . Nota: ... [+]

PENGURUSAN PERNIAGAAN ANTARABANGSA

Perniagaan antarabangsa

perakaunan

satu

Yang

. . .

Nota:

[-]
Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

BSc

Chulalongkorn University

Yang cemerlang dan inovatif program kimia gunaan ditawarkan dalam pengurusan industri dan sains bahan. Program ini memberi penekanan kepada pendidikan kimia bersepadu de ... [+]

Yang cemerlang dan inovatif program kimia gunaan ditawarkan dalam pengurusan industri dan sains bahan. Program ini memberi penekanan kepada pendidikan kimia bersepadu dengan menggunakan konsep kimia teori kepada aplikasi praktikal dan cabaran yang dihadapi oleh keperluan perniagaan tempatan dan antarabangsa. Dalam persekitaran pembelajaran yang hebat, pelajar bekerja sebagai satu pasukan menangani masalah dunia sebenar dengan aplikasi dalam bidang kimia dan datang untuk memahami bagaimana untuk mengekalkan keseimbangan antara teknologi, masyarakat, dan keperluan manusia.

Kimia Industri dan Pengurusan: direka untuk pengurus teknikal masa depan industri berkaitan kimia dan perniagaan. Program ini mengimbangkan pengetahuan saintifik dengan aspek-aspek praktikal kewangan, pengurusan, dan perakaunan di bawah perspektif sistem kualiti antarabangsa.... [-]

Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Chulalongkorn University

INDA, Program Antarabangsa Rekabentuk dan Senibina, adalah satu program bahasa Inggeris diajar dalam Fakulti Seni Bina di Universiti Chulalongkorn di Bangkok, Thailand. ... [+]

INDA, Program Antarabangsa Rekabentuk dan Senibina, adalah satu program bahasa Inggeris diajar dalam Fakulti Seni Bina di Universiti Chulalongkorn di Bangkok, Thailand. Chulalongkorn University tertua di Thailand, yang diasaskan pada tahun 1917 oleh Raja Rama VI sebagai penghormatan kepada bapanya, Raja Chulalongkorn. Fakulti Seni Bina telah ditubuhkan pada tahun 1939, dan mempunyai sejarah yang panjang dan berjaya mendidik profesional untuk amalan di Thailand. Program antarabangsa - INDA - ditubuhkan pada tahun 2006, bertujuan untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk pengajaran bahasa Inggeris yang lebih baik akan menyediakan pelajar untuk pengajian siswazah luar negara.

4 Tahun Sarjana Muda Sains dalam Ijazah Design Architectural ... [-]
Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Ijazah Sarjana Muda

Chulalongkorn University

Globalisasi membayangkan persaingan dalam arena antarabangsa dalam semua aspek perniagaan. Pembuatan dan industri perkhidmatan akan terjejas terutamanya oleh usaha untuk ... [+]

Globalisasi membayangkan persaingan dalam arena antarabangsa dalam semua aspek perniagaan. Pembuatan dan industri perkhidmatan akan terjejas terutamanya oleh usaha untuk mencari pembekal murah dan pekerja yang paling berpengetahuan. Hanya syarikat-syarikat atau negara-negara yang mengambil kesempatan sepenuhnya teknologi canggih dilengkapi dengan baik untuk menjawab keperluan pengguna abad ke-21. Nanoteknologi merupakan salah satu pendahuluan itu yang boleh, dan akan, kesan semua sektor pembuatan: dari industri berat untuk kecil, dari kereta dan petrokimia untuk tekstil dan pakaian. Mereka dalam industri perkhidmatan itu perlu seiring dengan kemajuan dalam teknologi nano jika mereka adalah untuk menyediakan pelanggan dengan kelebihan dan cekap penyelesaian yang paling memotong, seperti penyelesaian Nanochip kepada pembekal perkhidmatan bioperubatan atau telekomunikasi. ... [-]

Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
8 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Chulalongkorn University

Industri automotif adalah benar-benar satu perniagaan di seluruh dunia yang terdiri daripada fungsi pelbagai disiplin antarabangsa berteknologi tinggi kejuruteraan, pembu ... [+]

Industri automotif adalah benar-benar satu perniagaan di seluruh dunia yang terdiri daripada fungsi pelbagai disiplin antarabangsa berteknologi tinggi kejuruteraan, pembuatan, reka bentuk, penyelidikan dan pembangunan, logistik, pengurusan dan pemasaran dan meliputi semua kawasan di tujuh benua, seperti Amerika Syarikat, Eropah, Afrika , Australia, dan terutama Asia, di mana dalam dekad ini semua kepekatan automotif menyumbang 60% daripada Industries Automotive global.

Sebagai hab pengeluar utama dalam Asean, Thailand diletakkan sebagai lokasi mengeksport strategik untuk membekalkan pasaran kereta antarabangsa. Thailand mempunyai sejarah yang panjang dalam bahagian dan komponen pembekal yang mantap dengan infrastruktur yang besar dan persekitaran perniagaan yang kondusif disokong oleh kestabilan politik. Kerajaan Thailand menggunakan dasar-dasar yang membolehkan Thailand untuk menjadi "Detroit Asia", hab automotif di rantau ini, dengan menggalakkan pelaburan dan pembuatan, serta aktiviti-aktiviti lain seperti penyelidikan dan pembangunan. Beberapa pelan strategik yang dikeluarkan untuk memenuhi keperluan ini.... [-]

Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
9 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Chulalongkorn University

ICE adalah gabungan menarik dan menjanjikan Kejuruteraan Komputer, Kejuruteraan Elektrik dan Kejuruteraan Industri, kombinasi yang menjadi teras yang dengan Sekolah Kejur ... [+]

ICE adalah gabungan menarik dan menjanjikan Kejuruteraan Komputer, Kejuruteraan Elektrik dan Kejuruteraan Industri, kombinasi yang menjadi teras yang dengan Sekolah Kejuruteraan Chulalongkorn ini. Program ini menawarkan peluang untuk menjadi pengaturcara tegar yang disediakan untuk masyarakat antarabangsa dengan seni bina IT untuk perusahaan, perisian pada peranti mudah alih, komunikasi satelit, pengaturcaraan permainan, rangkaian komputer dan kejuruteraan perisian untuk organisasi besar, hanya untuk menamakan beberapa pelajar. disiplin ini akan diperkukuhkan dengan penghayatan Sains Pengurusan, yang sepatutnya meningkatkan kecekapan anda ke tahap antarabangsa. ICE adalah masa depan anda.... [-]

Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
8 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Chulalongkorn University

Program Bersama Antarabangsa Psikologi (JIPP), yang ditawarkan oleh Universiti Chulalongkorn sempena University of Queensland (Australia), adalah sebuah program empat tah ... [+]

Pengajian di kedua-dua Chula dan UQ

Program Bersama Antarabangsa Psikologi (JIPP), yang ditawarkan oleh Universiti Chulalongkorn sempena University of Queensland (Australia), adalah sebuah program empat tahun yang inovatif, di mana pelajar perlu mendapat sekurang-kurangnya 125-kredit kerja kursus. JIPP menawarkan peluang kepada pelajar untuk mendapatkan pengalaman belajar di kedua-dua institusi berprestij. Pelajar akan menghabiskan dua tahun pertama mereka (4 semester) di Universiti Chulalongkorn, dan mereka tiga semester yang akan datang mengambil kursus di Pusat Pengajian Psikologi di University of Queensland. semester akhir akan dibelanjakan di Universiti Chulalongkorn.

Tahun 1 & 2 di Chula ... [-]
Thailand Bangkok
Jun 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu