University of Alcalá

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

University of Alcala (UAH) adalah universiti awam dengan komitmen untuk pengajaran dan kecemerlangan penyelidikan, yang disampaikan dengan menyesuaikan peruntukan latihannya kepada perubahan sosial dan tuntutan sosial dan dengan menarik dan mengekalkan bakat. Bilangannya di antara keutamaannya ialah pengambilan kebolehpasaran pelajar; pelaksanaan dasar tanggungjawab sosial yang menguatkan reputasinya sebagai institusi terbuka, bersatu dan berkomitmen; dan pembangunan pengurusan yang cekap, bertanggungjawab dan telus berdasarkan akauntabilitasnya kepada institusi itu sendiri dan kepada masyarakat.

Terletak di bandar bersejarah Alcalá de Henares, 30 kilometer dari Madrid, Universiti mempunyai 28,000 pelajar, 2,000 kakitangan pengajar dan 800 kakitangan pentadbiran dan pentadbiran. Tiga kampusnya - Sejarah, Sains dan Teknologi dan Kampus Guadalajara - bermain di rumah untuk 40 program ijazah sarjana muda, 78 program pascasiswazah rasmi dan tawaran kursus sepanjang hayat dalam semua bidang pengetahuan.

Termasuk dalam kedudukan nasional dan antarabangsa utama, UAH adalah antara universiti terbaik di dunia baik dalam istilah global dan untuk petunjuk seperti pengajaran, kebolehpasaran, pengantarabangsaan, output penyelidikan, peralatan dan infrastruktur, kemampanan dan komitmen sosial.

Pada masa yang sama bersejarah dan avant garde, UAH adalah salah satu universiti paling tinggi di Eropah dan dapat mengesan asalnya sejak 1293 dan Studia generalia zaman pertengahan. Pada tahun 1499, Cardinal Cisneros mengasaskan Kolej St Hildephonse dengan tujuan mewujudkan sebuah bandar prototaip universiti yang akan bertindak sebagai model bagi orang lain di Ibero-Amerika. Di antara pelajar-pelajarnya yang paling terkenal, ia mempunyai tokoh seperti Lope de Vega, Calderón de la Barca, Francisco de Quevedo, Tirso de Molina, Fray Luis de León, Ignacio de Loyola atau Gaspar Melchor de Jovellanos, serta María Isidra de Guzmán - wanita pertama di Sepanyol untuk mendapatkan ijazah kedoktoran.

Model universiti yang unik dan pemuliharaan warisan seni bina dan artistiknya yang kaya menyebabkan deklarasinya sebagai Warisan Dunia oleh UNESCO pada tahun 1998.

University of Alcalá juga merupakan penanda aras dunia untuk pengajaran bahasa dan budaya Sepanyol, komitmen sosialnya dan pembelaan hak asasi manusia. Bukan untuk apa-apa lagi adalah Paraninfo bersejarah atau dewan perhimpunan yang menjadi pentas untuk upacara anugerah atas Hadiah Cervantes untuk Kesusasteraan dalam bahasa Sepanyol, Raja Hadiah Hak Asasi Manusia Sepanyol, atau penghargaan "Camino Real".

Misi

Latihan komprehensif pelajar dan pembangunan peribadi dan profesional mereka melalui pengajaran berkualiti tinggi, penciptaan dan penghantaran pengetahuan dan penyebaran sains dan budaya.

Visi

Menjadi universiti terkemuka dalam konteks antarabangsa, komited kepada masyarakat, inklusif dan terbuka kepada dunia, menyumbang kepada kemajuan pengetahuan dan latihan rakyat melalui pengajaran yang berkualiti, kecemerlangan dalam penyelidikan dan promosi sikap etika dan sosial yang bertanggungjawab .

Adakah kamu tahu...?

  • Antara universiti terbaik di dunia dalam Kedudukan Universiti QS Dunia dan Peringkat Universiti Peringkat Universiti Higher.
  • Tiga kursus ijazah yang diajarkan di University of Alcalá (Physiotherapy, Pengajian Bahasa Inggeris dan Pengajian Hispanik) adalah antara yang terbaik di Sepanyol, menurut kedudukan yang dihasilkan setiap tahun oleh akhbar 'El Mundo' dalam suplemen '50 grados '.
  • 8 Ijazah Sarjana yang diajar di UAH adalah antara yang terbaik di Sepanyol , menurut tambahan '250 Sarjana Sarjana' yang dihasilkan setiap tahun oleh akhbar El Mundo.
  • Pengajian Bahasa Inggeris adalah antara 200 mata pelajaran terbaik di dunia, dan Bahasa Moden adalah antara 250 terbaik, menurut Kedudukan Universiti QS World yang berprestij oleh Subjek.
  • UAH adalah universiti awam peringkat pertama di Sepanyol dalam pengajaran kecemerlangan menurut Ranking CYD (Yayasan Pengetahuan dan Pembangunan).
  • Antara universiti terbaik dunia untuk dasar kemampanan alam sekitar di peringkat UI Greenmetric World University.

Lokasi

Alcala de Henares

Alamat
Pza. San Diego, s/n
28801 - Alcalá de Henares

Alcala de Henares, Komuniti Madrid, Sepanyol

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: