Qatar University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejak penubuhannya pada tahun 1977, Qatar University (QU) terus berkhidmat sebagai institusi pengajian tinggi Qatar dan menjadi hari kecemerlangan akademik dan penyelidikan di rantau ini.

QU adalah komited untuk menyediakan pendidikan berkualiti tinggi dalam bidang keutamaan negara. Menerajui komitmen ini adalah matlamat untuk menyelaraskan kolej, program, dan kursus dengan piawaian antarabangsa dan amalan terbaik. Akibatnya, QU telah berjaya dalam inisiatif akreditasinya, memperoleh pengesahan beberapa badan akreditasi antarabangsa terkemuka.

Tuan rumah QU sepuluh kolej - Kolej Seni dan Sains (CAS); Kolej Perniagaan dan Ekonomi (CBE); Kolej Pendidikan (CED); Kolej Kejuruteraan (CENG); Kolej Sains Kesihatan (CHS); Kolej Undang-Undang (LAWC); Kolej Perubatan (CMED); Kolej Farmasi (CPH); Kolej Syariah dan Pengajian Islam (CSIS) dan Kolej Pergigian Pergigian (CDM).

QU menawarkan pelbagai program akademik - 45 Sarjana Muda, 27 Sarjana, lapan Ph.D. program, empat Diploma, dan Doktor Farmasi (PharmD) - di Qatar menyesuaikan mereka untuk memenuhi keperluan masyarakat Qatari.

Penyelidikan merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari persekitaran akademik di QU dan disokong oleh pelan jalan lima tahun yang mengamati keutamaan negara dan menyenaraikan empat bidang penyelidikan keutamaan - Tenaga, Alam Sekitar dan Kemampanan Sumber; Perubahan Sosial dan Identiti; Penduduk, Kesihatan dan Kesejahteraan; dan Maklumat, Komunikasi dan Teknologi (ICT) - Kompleks Penyelidikan terkini dan 14 pusat kecemerlangan penyelidikan. Ia dipertingkatkan lagi oleh lebih 400 projek kerjasama di lebih 130 buah negara.

Penglibatan komuniti adalah kawasan yang ditempatkan di tengah-tengah misi dan visi QU. Universiti ini berbangga dengan kualiti pelajar dan alumni dan komited untuk memastikan kehidupan kampus adalah persekitaran yang memperkaya untuk menggalakkan kecemerlangan akademik, sukarelawan, tanggungjawab dan kepimpinan civik. Persatuan Alumninya menyatukan 47,000 alumni, pelajar semasa, dan masyarakat Qatar.

QU sedang memajukan matlamatnya untuk menjadi pemimpin pembangunan ekonomi dan sosial di Qatar melalui kerjasama dan perkongsian dengan industri, kerajaan, akademik, perniagaan, dan masyarakat madani di Qatar dan seterusnya.

Pelajar Universiti

Badan pelajar QU yang pelbagai dan meriah lebih dari 20000 adalah bukti potensi bakal calon pemimpin masa depan Qatar, ulama yang dihormati, dan pengrajin yang diilhamkan.

Untuk memastikan pelajar mencapai potensi penuh mereka, mereka dibentangkan dengan pelbagai peluang dan cabaran yang unik. Ini termasuk penyertaan dalam pertandingan nasional utama Qatar untuk geran, persidangan antarabangsa, pengajian eksklusif di luar negara dan program pertukaran pelajar, dan kedudukan penyelidikan.

Di samping itu, semua pelajar diberikan banyak sumber untuk memastikan setiap keperluan mereka untuk berjaya dan kehidupan pelajar yang menarik. Perkhidmatan ini termasuk:

 • Sebuah kampus yang memenangi anugerah, yang menampilkan senibina yang indah, perjalanan mudah dan navigasi, banyak kemudahan kualiti hidup, dan banyak lagi.
 • Perpustakaan yang canggih, dengan pemilihan jumlah yang luar biasa, serta banyak langganan jurnal akademik, dan keupayaan untuk meminta ujian baru.
 • Alat perisian dan komunikasi yang canggih untuk memudahkan akses kepada bahan kursus dan pengajar mereka.
 • Bangunan Aktiviti Pelajar lelaki dan wanita yang dilengkapi dengan baik, yang menawarkan tempat yang ideal untuk pelajar bertemu, bersosial dan berkomunikasi.
 • Pusat Sokongan Pembelajaran Pelajar (SLSC), kursus bantuan dan bengkel kurikulum untuk meningkatkan kemahiran.
 • Pusat Kaunseling Pelajar (SCC); sumber kelas atas untuk pelajar yang ingin membincangkan persoalan peribadi penting, termasuk perancangan keluarga, pengurusan peribadi, akreditasi ke universiti, dan apa pun yang ada dalam fikiran mereka.
 • Satu persembahan kafe dan pilihan tempat makan yang mengagumkan, memenuhi pelbagai cita rasa dan keperluan kesihatan.
 • Acara, perjalanan, dan aktiviti yang ditaja oleh Universiti, untuk meningkatkan kehidupan pelajar dan juga menggalakkan interaksi sosial yang bermakna antara satu sama lain dan fakulti.

Fakulti & Staf Universiti

Qatar University dengan bangganya menawarkan kumpulan luar biasa yang terdiri daripada lebih 1,000 fakulti berprestij, mulai dari pakar-pakar antarabangsa yang dipilih dengan teliti ke minda negara Qatar sendiri. Setiap ahli fakulti diiktiraf kerana penyelidikan yang berpengalaman dan / atau dedikasi yang tidak menentu kepada para pelajar dan dapat berkongsi keghairahan dan pemahaman yang lebih besar dalam bidang mereka dan bagaimana ia dapat membantu memohon keperluan serantau, ketika kita mengejar Visi Nasional.

Visi dan misi

Qatar University adalah komuniti intelektual dan ilmiah yang dicirikan oleh perbincangan terbuka, pertukaran idea, perbahasan yang hormat, dan komitmen terhadap siasatan yang ketat.

Semua ahli fakulti, kakitangan, dan pelajar Universiti - dijangka memajukan nilai-nilai ilmiah dan sosial yang diwujudkan oleh Universiti.

Visi kami

Diiktiraf secara serantau untuk kecemerlangan tersendiri dalam pendidikan dan penyelidikan, institusi pilihan untuk pelajar dan sarjana dan pemangkin untuk pembangunan sosioekonomi mampan Qatar.

Misi kita

Qatar University adalah institusi pendidikan tinggi di Qatar. Ia menyediakan program sarjana dan siswazah berkualiti tinggi yang menyediakan graduan yang berwibawa, yang ditakdirkan untuk membentuk masa depan Qatar. Masyarakat universiti mempunyai fakulti yang pelbagai dan komited yang mengajar dan menjalankan penyelidikan, yang menangani cabaran tempatan dan serantau yang relevan, kemajuan pengetahuan, dan menyumbang secara aktif kepada keperluan dan aspirasi masyarakat.

Pusat Penyelidikan

Sebagai institusi kebangsaan yang utama, QU terus melabur dan mengambil bahagian dalam kajian yang sains dan masyarakat lebih lanjut. Sebagai kedua-dua pemimpin dalam teknologi gas yang sedang muncul dan sebuah institusi yang berpengetahuan alam sekitar, unit penyelidikan autonomi QU berusaha untuk memberi impak ke atas skala global. Universiti merancang untuk menggunakan penemuannya untuk mengumpulkan takungan intelektual yang akan mewujudkan ekonomi berasaskan pengetahuan yang kukuh di Qatar.

Pusat Bahan Lanjutan (CAM)

Pusat Bahan Lanjutan (CAM) telah ditubuhkan pada tahun 2002. CAM didedikasikan untuk memberikan kecemerlangan yang unik dalam bidang teknologi bahan. Pusat ini menawarkan bantuan berpengetahuan kepada industri minyak, gas dan pemprosesan tempatan serta komuniti pembelajaran di Qatar.

Misi Pusat ini adalah untuk meningkatkan dan menyokong penyelidikan interdisipliner mengenai sains dan kejuruteraan bahan dengan menjalankan projek penyelidikan terpakai dan memberikan pengetahuan dan pengalaman yang memenuhi keperluan industri dan masyarakat.

Pusat Sains Alam Sekitar

Pusat Sains Alam Sekitar (ESC) pertama kali ditubuhkan pada tahun 1980. Qatar mempunyai warisan budaya laut yang kaya dan persekitaran bio-pelbagai. Misi ESC adalah untuk memahami dan melindungi sumber semula jadi berharga ini untuk kepentingan rakyat Qatari.

ESC, sebagai pusat penyelidikan sains alam semulajadi di Qatar, akan menggunakan sumber-sumber terkini untuk menjalankan penyelidikan canggih dalam Sains Marin (termasuk oseanografi fizikal & kimia, dan biologi marin); Sains Atmosfera; dan Sains Bumi & Terestrial.

Pusat Pemprosesan Gas

Pusat Pemprosesan Gas (GPC) ditubuhkan pada tahun 2007. Ia difikirkan untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan di kawasan-kawasan yang berkaitan dengan ahli-ahli konsortium dan menyediakan kilang-kilang juruterbang untuk ujian-ujian yang boleh dicapai dengan pelbagai proses.

Misi Pusat ini adalah untuk mengatasi masalah-masalah, dan cabaran yang dihadapi industri gas di Qatar dan rantau ini. GPC menyediakan perkhidmatan dan kepakaran profesional dan terlibat dalam penyelidikan pelbagai disiplin dengan aplikasi praktikal untuk memenuhi keperluan industri, akademik, dan komuniti secara keseluruhan.

Pusat Penyelidikan Haiwan Makmal

LARC adalah yang pertama dari vivarium jenisnya di Qatar. Ia menawarkan aset berharga kepada saintis, fakulti Qatar University dan pelajar penyelidikan untuk menggalakkan dan membantu aktiviti penyelidikan mereka dan memastikan data saintifik yang diperolehi dan sah dalam bidang bioperubatan dan perubatan termasuk kajian proses biologi, penyiasatan sebab-sebab penyakit dan ujian rawatan dan terapi baru.

Misi Pusat ini adalah untuk menyediakan penjagaan peternakan dan penjagaan veterinar yang berkualiti untuk menyokong peranan utama Universiti dalam pendidikan, dan penyelidikan serta komuniti penyelidikan tempatan apabila mungkin.

Pusat Penyelidikan Bioperubatan

Pusat Penyelidikan Bioperubatan (BRC) ditubuhkan pada September 2014. Pusat ini merupakan kemuncak bagi program bioperubatan yang berjaya ditubuhkan sejak tahun 1984. Program Biomedikal adalah yang pertama seumpamanya di luar Amerika Syarikat dan merupakan tambahan penting untuk menyokong Kolej Farmasi dan Fakulti Perubatan yang baru ditubuhkan di universiti.

Misi Pusat ini adalah untuk menyediakan sokongan penyelidikan yang sangat baik untuk penyelidik biomedikal di QU dan Qatar melalui kemudahan terkini dan kakitangan yang kompeten dan memupuk penyelidikan kolaboratif yang memajukan siasatan saintifik dan meningkatkan kesihatan manusia.

Pusat Penyelidikan QU yang lain

Pusat Pengangkutan dan Keselamatan Trafik Qatar

Kemalangan jalan raya mempunyai kesan sosial, kesihatan, alam sekitar dan ekonomi utama ke atas ekonomi Qatar. Peningkatan penduduk dan peristiwa khas yang berlaku di Qatar secara teratur telah mendorong Kolej Kejuruteraan, Qatar University untuk menubuhkan Pusat Pengajian Keselamatan Jalan Raya.

Misi pusat ini adalah untuk mencipta dan menyebarkan pengetahuan berkaitan keselamatan jalan raya dan pencegahan kemalangan dengan menjalankan kajian, penyelidikan dan analisis dan penilaian kemalangan jalan raya untuk mengenal pasti punca-punca kecelakaan dan faktor kritikal yang mempunyai pengaruh besar pada pengurangan kemalangan .

Institut Penyelidikan Ukur Sosial dan Ekonomi

SESRI ditubuhkan pada bulan Oktober 2008. Misi SESRI adalah menyediakan data yang kukuh dan boleh dipercayai untuk membimbing perumusan dasar, penentuan keutamaan, dan perancangan berasaskan bukti dalam sektor sosial dan ekonomi.

Agenda penyelidikan Institut merangkumi pelbagai bidang penting yang penting kepada masyarakat Qatari, termasuk buruh dan pekerjaan, pemodenan dan perubahan dalam nilai-nilai sosial, pendidikan, kesihatan, struktur keluarga, dan kesan sosial dan media tradisional.

KINDI Pusat Penyelidikan Pengkomputeran

Pusat KINDI memudahkan dan menyokong penyelidikan Komputer dan Maklumat Sains dan Kejuruteraan di Qatar University (QU). KINDI adalah akronim untuk Perisikan Pengetahuan, Data Rangkaian, dan penyelidikan Interdisciplinary, yang merupakan tema penyelidikan fokus pusat.

Misi Pusat ini adalah untuk berkhidmat kepada masyarakat Qatar dan Qatar University dengan mempromosikan program penyelidikan yang berkualiti dalam bidang penting dalam bidang sains komputer dan maklumat dan kejuruteraan. KINDI adalah satu rangka kerja untuk memupuk penyelidikan kolaboratif dan pelbagai disiplin, memanfaatkan perkongsian tempatan dan antarabangsa yang sedia ada dan menyediakan infrastruktur sokongan.

Pusat Kebangsaan Pembangunan Pendidikan

Pusat Kanak-kanak Awal

Pusat Kemanusiaan dan Sains Sosial

Pusat Pembangunan Mapan

Pusat Keusahawanan

Pusat Kajian Teluk

Pusat Inovasi Mobiliti Qatar

Pusat Undang-undang dan Pembangunan

Kerjaya

Selamat datang ke halaman peluang kerjaya di Qatar University . Melalui alat khusus kami, kami teruja untuk berkongsi dengan anda pembukaan pekerjaan terkini dalam senarai akademik, pusat penyelidikan dan jabatan bertaraf dunia yang semakin berkembang kami.

Sumber-sumber di laman web ini akan membolehkan anda mencari kedudukan yang ada sekarang oleh kolej atau pejabat masing-masing, dan termasuk pilihan penapisan canggih untuk memastikan anda mendapat kerjaya yang sesuai untuk anda.

Faedah

Terletak di utara bandar raya Doha yang indah, kampus pemenang anugerah QU menawarkan gabungan estetika tradisional dan fungsi moden. Pekerja di universiti mempunyai akses kepada bilik kelas dan pusat-pusat yang baru, pusat, kemudahan yang terperinci dan terawat dengan baik, dan senarai program akademik yang terus berkembang. QU adalah bukti yang berterusan di Qatar untuk komitmennya terhadap pembangunan budaya dan pendidikan.

Manfaat eksklusif lain dari QU pekerjaan termasuk:

 • Komuniti akademik dan sosial yang menyokong, dengan jadual sepanjang tahun yang melibatkan acara-acara akademik dan budaya.
 • Jalan yang jelas untuk kemajuan kerjaya melalui penilaian peribadi universiti, memastikan ahli digalakkan bekerja untuk kekuatan mereka, dan mengakui pencapaian mereka.
 • Akses kepada pelbagai perpustakaan akademik, alat profesional, dan sumber IT yang canggih.
 • Diskaun pada kursus profesional dan bahasa yang berguna dari Pejabat Pendidikan Berterusan QU.
 • Pentadbiran yang komited kepada perancangan yang bermakna, ketelusan dalam dasar dan tindakan, dan tempat yang berstruktur untuk maklum balas dan komunikasi.
 • Pakej pekerjaan yang sangat baik termasuk gaji kompetitif; cuti peribadi, akademik, dan kebangsaan; Insurans kesihatan Qatari; elaun pendidikan kanak-kanak; ketersediaan perumahan; pilihan sokongan kewangan, dan banyak lagi.

Kehidupan Pekerja

Bagi kedua-dua Qataris dan ekspatriat, kehidupan di Qatar bermakna akses langsung dan penglibatan dengan pelbagai acara budaya yang luar biasa, peluang membeli-belah yang tidak berkesudahan di pusat membeli-belah, pasar, dan butik, dan pantai yang bersih untuk pantai dan rekreasi menyelam.

Sebagai tuan rumah Piala Dunia FIFA 2022, dan sebagai persediaan untuk Wawasan Nasional Qatar 2030, Qatar kini mempunyai lebih banyak tawaran berbanding sebelum ini, sebagai tumpuan pertumbuhan yang tiada tandingan dan kegembiraan antarabangsa.

Lokasi

Doha

Alamat
University Street
Doha, Doha, Qatar

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami