Atlântica

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejarah: Atlântica

Atlântica dilahirkan pada tahun 1996 sebagai institusi kepentingan awam, yang berusaha menjadi rujukan yang berorientasikan kepada penciptaan, penyebaran dan penyebaran pengetahuan, sains dan teknologi melalui artikulasi kajian, pengajaran, penyelidikan dan pembangunan eksperimen.

Diuruskan oleh EIA - Pengajaran, Penyelidikan dan Pentadbiran SA, sebuah institut yang ditubuhkan pada tahun 1993 dengan objektif untuk membangun institusi pengajian tinggi yang berkualiti, yang diiktiraf atas keupayaannya melatih profesional kecemerlangan dalam pasaran buruh, berdasarkan profesor universiti, penyelidik, institusi kewangan, kumpulan institusi, syarikat perkhidmatan dan kajian, dan Perbandaran Oeiras, yang sehingga tahun 2014 kekal sebagai pemegang saham utama. Pada tahun 1996 memulakan ijazah pertama dalam bidang Pengurusan, Alam Sekitar, Wilayah, ICT dan Pengurusan Kesihatan dan pada tahun 2001 telah menciptakan Sekolah Kesihatan Atlântica . Sejak itu, Atlântica telah meluaskan minat saintifiknya dan menyatukan helaian pengajaran dan penyelidikannya.

Pada tahun 2014, Carbures memperoleh 87% daripada stok modal EIA, menyatakan hasratnya untuk menyumbang kepada perubahan dalam pendidikan tinggi di Portugal, dengan memupuk hubungan antara industri - universiti pendidikan tinggi - penyelidikan, yang dicapai melalui penciptaan sebuah tiang pembangunan teknologi dalam bidang kejuruteraan bahan dan sains kejuruteraan aeronautik - perniagaan utamanya.

Kerjasama ini akan membolehkan memindahkan pengetahuan Syarikat ke Universiti, dalam hubungan dua hala, untuk melatih siswazah, tuan dan doktor, profesional masa depan, dengan kecekapan yang sangat berguna kepada syarikat, tetapi juga membolehkan universiti menyokong projek penyelidikan dan pembangunan teknologi. Melalui model pengajaran baru ini, keistimewaan integrasi universiti / syarikat, bidang pengetahuan transversal dan komplementer (kesihatan, sains perniagaan, teknologi maklumat, kejuruteraan) dan pelaburan yang kukuh dalam penyelidikan yang berasal inovasi diterapkan, Atlântica menandakan perbezaan dalam pendidikan tinggi di Portugal, swasta dan awam.

Atlântica membolehkan pelajar belajar dan menyelidik dengan kualiti yang tinggi, dengan latihan khusus, diintegrasikan dengan realiti syarikat, dan dengan cara ini, pekerjaan yang lebih tinggi.

Hari ini, Atlântica berhasrat untuk membezakan dirinya dan menjadi instrumen penting dalam kemajuan universiti di Portugal.

Sejarah: ESSATLA

Sekolah Kesihatan Atlântica (ESSATLA) telah diwujudkan pada tahun 2001 sebagai unit organik Universiti Atlântica , di mana ia diintegrasikan sebagai sekolah kesihatan peringkat politeknik.

Memandangkan ia adalah unit organik Universiti Atlântica , pentadbiran itu milik institusi masing-masing, EIA.- Pengajaran, Penyelidikan dan Pentadbiran SA yang diwujudkan pada tahun 1993 oleh sekumpulan profesor universiti, penyelidik, institusi kewangan, kumpulan syarikat institusi, perkhidmatan dan kajian, dan Perbandaran Oeiras, sehingga sehingga 2014 kekal sebagai pemegang saham utama.

Pada tahun 2002 dua kursus dua peringkat, dengan orientasi teknikal dan profesional, dalam Radiologi, dan dalam Analisa Klinikal dan Kesihatan Awam, bermula. Kursus Kejururawatan (2001), Terapi Fizikal (2001), Ucapan Terapi (2003) dan Kursus Pelengkap Latihan Kejururawatan (2002) juga telah diwujudkan.

Kursus-kursus Sekolah berusaha untuk menanggapi tuntutan pembentukan teknis-presi dan pada masa yang sama untuk memberikan pembentukan humanistik kepada pelajar dalam perspektif bersepadu dengan sains sosial dan tingkah laku.

Dari awal mereka mempunyai komponen amalan yang kuat dalam konteks profesional, melalui pengajaran dalam konteks klinikal, yang membawa sekolah untuk mewujudkan protokol kerjasama dengan hospital dan pusat kesihatan di rantau Lisbon.

Oleh kerana keperluan untuk menyesuaikan kursus ke evolusi saintifik dan teknologi bidang masing-masing, Terapi Pertuturan, Radiologi, Analisis Klinikal dan Kursus Kesihatan Awam telah dihentikan selepas tahun 2015, dan peringkat baru mula merumuskan semula bidang-bidang ini. kursus, mengikut garis panduan yang diberikan dalam masa yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Penilaian A3es.

Pada bulan Julai 2017 ijazah baru dalam Osteopathy telah diakreditasi, yang mula beroperasi pada 2017-2018.

Lokasi

Barcarena

Alamat
School of Management Sciences, Health, IT &
Engineering
Fábrica da Pólvora de Barcarena
2730-036 Barcarena
Portugal

2730-036 Barcarena, Lisbon, Portugal

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami