Wroclaw University of Economics

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

 • Lebih daripada 17 000 pelajar
 • Lebih daripada 780 guru akademik
 • Lebih daripada 73 000 graduan
 • Lebih daripada 300 pelajar asing setiap tahun akademik
 • Kuliah pertama di Universiti diberikan pada bulan Februari, 1947.

Kemudahan

Universiti mempunyai 31 premis untuk pengajaran, penyelidikan, pentadbiran, dan tujuan sosial. Kelas dilakukan di bilik kuliah dan bilik latihan, dan di makmal komputer, kimia dan teknologi. Bilik-bilik dilengkapi dengan alat bantuan audio-visual moden. Sesetengah bilik mempunyai kemudahan yang membolehkan aktiviti transmisi langsung dan tele-conferencing.

Wrocław University of Economics dalam kedudukan nasional dan antarabangsa

Universiti Wrocław Ekonomi disenaraikan di kalangan sekolah ekonomi pendidikan tinggi di Poland, pusat pendidikan, sains dan penyelidikan yang penting. Kegiatannya bertujuan untuk mengekalkan dan memperkuat kedudukan universiti di peringkat serantau, kebangsaan, Eropah dan antarabangsa, meningkatkan kelebihan daya saing dan membentuk imej institusi moden, terbuka dan ramah kepada pekerjanya, pelajar, dan alam sekitar. Universiti kami diberi kuasa sepenuhnya untuk menyediakan latihan akademik dalam bidang sains ekonomi dan pengurusan.
Wrocław University of Economics adalah institusi pendidikan tinggi awam yang teratas di dalam tinjauan negara.
 • Dalam ranking yang paling popular di sekolah pendidikan tinggi di Poland pada tahun 2015 yang disediakan oleh Yayasan Pendidikan "Perspektywy" ("Perspektif"), Universiti kami ditempatkan di tempat ke-4 di kalangan universiti-universiti ekonomi dan di tempat ke-33 di kalangan universiti-universiti di Polandia dengan pelbagai profil pendidikan, dan swasta (ranking itu termasuk 187 sekolah pendidikan tinggi Poland). Potensi pendidikan kami, kecekapan saintifik serta syarat pengajaran sangat tinggi.
 • Mengikut ranking yang disediakan oleh majalah yang membentuk mingguan "Wprost" , universiti kami diletakkan di tempat ke-12 pada 2015 di kalangan semua institusi pengajian tinggi di Poland.
 • Menurut satu lagi mingguan majalah "Polityka" , pada tahun 2015 Universiti Wrocław Ekonomi diklasifikasikan sebagai 2 di kalangan universiti ekonomi, dan 54 di kalangan universiti pendidikan tinggi Poland yang dinilai. Dalam tempoh satu tahun, indeks H kami meningkat dari 24 hingga 28 tahun.
 • Menurut Ranking Web Sekolah Perniagaan, Universiti kami ditempatkan di tempat ke-19 di kalangan sekolah-sekolah ekonomi di dunia dan di tempat ke - 10 di kalangan sekolah-sekolah Eropah.
 • Menurut laporan Kementerian Sains dan Pendidikan Tinggi tahun 2015/2016, Universiti kami diletakkan di antara universiti ekonomi yang paling kerap dipilih di Poland (mengekalkan kedudukan terulung sejak tahun 2009).
Setiap tahun, ke atas 8000 calon mencari kemasukan ke Universiti kami, nombor yang jelas melebihi kemampuan kita sekarang. Ia juga perlu diperhatikan bahawa 43% calon kami datang dari luar kawasan Lower Silesia, dengan jelas memihak kepada pandangan bahawa Universiti kami adalah jenama yang berkualiti diiktiraf di peringkat pendidikan.
Dalam edisi 2016 ranking sekolah-sekolah umum pendidikan tinggi di Poland (diterbitkan oleh majalah "Wiadomości Turystyczne"), fakulti Ekonomi, Pengurusan dan Pelancongan berada di peringkat pertama dalam bahagian Pelancongan.
Kedudukan lain juga mengesahkan kedudukan Universiti kami yang mantap. Pada 2016, "Rumah
Universiti Wrocław Ekonomi berada di kedudukan ke-5 pada 2015 dalam pertandingan GMC kebangsaan. Cabaran Pengurusan Global adalah ujian global terbesar keupayaan pengurusan strategik, berdasarkan persekitaran perniagaan persekitaran yang maju. Edisi Poland pertandingan GMC dihadiri setiap tahun oleh beratus-ratus pasukan pengurusan (kedua-dua pengamal perniagaan dan pelajar), bersaing antara satu sama lain dalam tugas mengurus sebuah syarikat maya dalam persekitaran ujian. Daripada jumlah 270 pasukan untuk layak ke edisi ke-15 GMC Poland, 15 adalah wakil komuniti pelajar WUE.
Universiti melalui strategi pengantarabangsaan serta aktiviti promosi dan penambahbaikan kualiti pendidikan, sentiasa hadir dan kelihatan dalam persekitaran antarabangsa. Kami adalah universiti perkongsian ke banyak universiti Eropah dan global (termasuk dari Amerika Syarikat, Rusia, China, atau Malaysia). Kami adalah pihak kepada banyak perkongsian strategik yang bergantung kepada kerjasama antarabangsa entiti pendidikan (iaitu Jerman, Perancis, Slovakia, Republik Czech, atau Finland).
Universiti kami juga merupakan sekolah pilihan untuk ramai pelajar asing yang melawat negara kita dalam rangka program Erasmus. Pada tahun 2015, universiti kami mengakui sejumlah 294 pelajar yang melawat, untuk mengambil bahagian dalam pemilihan lebih daripada 120 kursus pengajian yang disediakan dalam bahasa asing. Kami juga menganjurkan 19 orang tutor akademik - wakil universiti yang berkerjasama - menyediakan pelajar kami dengan ca. 60 jam latihan akademik. Pelajar asing juga semakin cenderung untuk mengambil bahagian dalam tiga Sekolah Musim Panas kami, memandangkan projek-projek itu memberi mereka peluang untuk menggabungkan kajian ekonomi dan IT dengan pengetahuan praktikal mengenai bandar dan negara kita.
Graduan dari Wroclaw University of Economics adalah pencapaian terbaik kami. Masyarakat juga aktif dalam memberikan maklum balas mengenai keperluan dan harapan pasaran.
Unit organisasi berdedikasi kami menjejaki perkembangan profesional para graduan kami, dan mengemukakan laporan tetap mengenai penemuan mereka. Laporan tersebut mencadangkan bahawa graduan kami bersedia untuk menghadapi cabaran pasaran buruh moden:
• 76% telah mendapat pekerjaan dalam masa 3 bulan selepas tamat pengajian mereka
• 75% bekerja dalam bidang kepakaran mereka
• Laporan 84% berpuas hati dengan tugasan profesional mereka
• 85% diambil bekerja di syarikat
• 7% menjalankan perniagaan mereka sendiri
Universiti Wrocław Ekonomi mengetuai beberapa aktiviti dan inisiatif sebagai sebahagian daripada kerjasama dengan alumni yang merupakan aset yang hebat kepada Universiti. Untuk tujuan ini, Pejabat Alumni Universiti Ekonomi Wrocław telah diwujudkan. Matlamat Pejabat adalah untuk membangun dan mengetatkan hubungan dengan para siswazah dan menyumbang kepada integrasi mereka dalam masyarakat, yang dengan jelas membuktikan bahawa ahli-ahli masyarakat dengan ketara menyumbang kepada pembangunan bandar, rantau dan negara.

Akreditasi nasional dan antarabangsa yang diperolehi oleh WUE

Semua fakulti Wroclaw University of Economics telah dinilai dan mendapat akreditasi positif dari Jawatankuasa Akreditasi Poland pada tahun-tahun berikutnya (Jawatankuasa Akreditasi Poland adalah badan pakar yang menilai kualiti pendidikan di universiti-universiti Poland):
 • 2010 - akreditasi program untuk Fakulti Kejuruteraan dan Ekonomi;
 • 2010 - akreditasi program Fakulti Ekonomi, Pengurusan dan Pelancongan di Jelenia Gora;
 • 2013 - akreditasi institusi untuk Fakulti Pengurusan, Sistem Maklumat dan Kewangan;
 • 2014 - akreditasi institusi untuk Fakulti Sains Ekonomi.
Pada masa ini, kami sedang dalam proses mendapatkan akreditasi untuk Fakulti Kejuruteraan dan Ekonomi.
Salah satu elemen strategi pengantarabangsaan ialah memperoleh akreditasi antarabangsa yang meliputi seluruh institusi. Hingga kini akreditasi antarabangsa telah diperolehi untuk program pengajaran khusus. Universiti telah memperoleh akreditasi ACCA (Persatuan Akauntan Bertauliah) untuk program Sarjana Kewangan dan Perakaunan dengan pengkhususan Perakaunan dan Pengauditan, serta untuk pengajian induk dalam Kewangan dan Perakaunan dengan pengkhususan Perakaunan Antarabangsa. Akreditasi ACCA juga telah diberikan kepada kajian pasca siswazah dalam Kewangan dan Perakaunan. Pelajar program ACCA terakreditasi, dalam rangka kursus standard pengajian, lulus kursus dan peperiksaan terakreditasi dalam piawaian ACCA, yang melayakkan mereka dikecualikan daripada sebahagian daripada peperiksaan ACCA (Tahap Asas). Para pelajar yang menamatkan program ACCA yang terakreditasi di Fakulti Pengurusan, Sistem Maklumat dan Kewangan dalam skop Sarjana Muda dalam Kewangan akan berhak mendapat 6 pengecualian dari peperiksaan ACCA (F1-F3, F5, F7, F9), manakala para pelajar Pengajian Sarjana dalam Kewangan akan berhak mendapat 4 pengecualian dari peperiksaan ACCA (F1-F3, F6). Para pelajar yang lulus dengan pengkhususan Perakaunan dan Pengauditan sebagai sebahagian daripada kajian kitaran pertama di Fakulti Pengurusan, Sistem Maklumat dan Kewangan dengan subjek yang diakreditasi Cukai dalam Perakaunan berhak mendapat 5 pengecualian dari peperiksaan ACCA (F1-F4, F6 ). Mereka yang lulus dengan pengkhususan Pengurusan Antarabangsa sebagai sebahagian daripada kajian kitaran kedua akan mendapat 7 pengecualian dari peperiksaan ACCA (F1-F5, F7-F8).
Pada tahun 2015, program Sarjana Muda Pengajian Kewangan dan Sarjana dalam Kewangan memperoleh akreditasi EPAS, yang menjadikan kami satu-satunya universiti di Poland yang menawarkan dua program dengan akreditasi berprestij ini. EPAS adalah sistem akreditasi antarabangsa yang diberikan oleh EFMD Yayasan Eropah untuk Pembangunan Pengurusan. Ia mengesahkan program berkualiti tinggi kami, menjamin semua pelajar kami mendapat pengiktirafan antarabangsa mengenai diploma mereka. Piawaian dan kriteria EPAS digunakan untuk semua aspek kajian dan menjamin model kurikulum antarabangsa yang paling tinggi dan kaedah pengajaran serta peruntukan dan kawalan kualitinya. Akreditasi ini menekankan keunikan, keberkesanan kami dari persediaan praktikal untuk mengamalkan profesion seseorang serta tahap kerjasama yang tinggi dengan perniagaan dan pengantarabangsaan. Pada masa ini, hanya 97 program terbaik daripada beribu-ribu di seluruh dunia mempunyai tanda kualiti tertinggi ini.
Program pengajian Ijazah Sarjana Muda Kewangan dan Sarjana dalam Kewangan adalah satu-satunya di Poland dan satu daripada beberapa program di Eropah dalam bahasa Inggeris berdasarkan kerjasama dengan Institut Akauntan Pengurusan Berkanun (CIMA). Program ini memberi peluang kepada pelajar kami untuk mendapatkan sijil atau diploma CIMA (Sijil Perakaunan Perniagaan pada peringkat sarjana muda dan Diploma Perakaunan Pengurusan di peringkat sarjana) sebagai sebahagian daripada kursus pengajian tetap mereka.
Di samping itu, Universiti menawarkan peluang kepada para pelajar kami untuk melayakkan sijil profesional berprestij dan canggih profesional Chartered Financial Analyst (CFA), standard kualiti antarabangsa yang diiktiraf untuk penganalisis kewangan dan pakar pengurusan portfolio pelaburan. Pada bulan Disember 2009, Universiti menandatangani perjanjian perkongsian dengan Institut CFA dan menjadi sekolah menengah pertama dan satu di Eropah Tengah untuk menawarkan penyertaan dalam dua program berkaitan CFA di Fakulti Pengurusan, Teknologi Maklumat dan Kewangan: Bachelor Studies in Finance dan Pengajian Sarjana dalam Kewangan - sebagai persediaan untuk peperiksaan pensijilan rasmi. Kami juga menawarkan penyelesaian untuk liputan sebahagian daripada bayaran peperiksaan CFA untuk pelajar kami.

Lokasi

Wrocław

Alamat
Komandorska 118-120, 53-345
Wrocław, Lower Silesian Voivodeship, Poland