Baca keterangan rasmi

Universiti Jagiellonian , yang diasaskan pada tahun 1364, adalah universiti tertua di Poland dan institusi pengajian tinggi tertua kedua di Eropah Tengah dan Timur. Di sinilah Sekolah Cracow Undang-undang Bangsa telah dibangunkan pada abad ke-15 (bentuk awal hukum internasional kontemporer). Kemudian, pada awal abad ke-19, Jabatan Kemahiran Politik telah ditubuhkan di universiti kami.

Selepas Poland mendapat semula kemerdekaan, Sekolah Sains Politik (SPS) ditubuhkan di dalam Fakulti Undang-undang pada tahun 1920. Ia didasarkan pada Sekolah Percuma Sains Politik (École Libre des Sciences Politiques) di Paris. Aktiviti SPS dihentikan oleh permulaan WW II, dan pendidikan bawah tanah telah dianjurkan di tempatnya. Walaupun sekolah itu kembali beroperasi pada tahun 1946, ia telah ditutup oleh pihak berkuasa komunis pada akhir 1940-an. Pada tahun 1969, Institut Sains Politik (IPS) ditubuhkan di Fakulti Undang-Undang.

Pada tahun 2000, Fakulti Pengajian Antarabangsa dan Politik ditubuhkan. Ia dibahagikan kepada empat unit: (1) Institut Sains Politik (disebutkan di atas); (2) Institut Kajian Etnik dan Diaspora Poland (ditubuhkan pada tahun 1972); (3) Institut Pengajian Serantau; dan (4) Sekolah Bahasa dan Budaya Poland (beroperasi sebagai sebahagian daripada fakulti sehingga 2005).

Salah satu tujuan utama untuk menubuhkan Fakulti baru adalah untuk menggabungkan usaha akademik dan didaktik yang dijalankan oleh pelbagai kumpulan penyelidik akademik di universiti dalam bidang pembangunan politik dan antarabangsa - seperti yang dilihat dari perspektif undang-undang, sejarah, falsafah, sosiologi dan budaya .

Dengan masa, unit baru ditubuhkan di dalam fakulti, selalunya akibat penyusunan semula unit-unit yang telah ada sebelumnya. Pada tahun 2004, Institut Pengajian Amerika dan Diaspora Poland (yang juga termasuk Jabatan Interfacultative Studies Amerika, ditubuhkan pada tahun 1991) dan Institut Pengajian Eropah (yang muncul dari Jabatan Interfacultative of European Studies, ditubuhkan pada tahun 1993) telah diasaskan. Pada tahun 2005, Institut Pengajian Rusia dan Eropah Timur ditubuhkan.

Pada tahun 2005, Bahagian Pengajian Ukraine (ditubuhkan pada tahun 2000) menjadi unit bebas Fakulti. Selaras dengan dekri yang dikeluarkan oleh Presiden Universiti Jagiellonian pada tahun 2006, Pusat Bahasa dan Budaya Cina, atau dikenali sebagai "Institut Confucius di Krakow," menjadi sebahagian daripada fakulti.

Pada tahun 2008, Pusat Pengajian Holocaust telah diasaskan daripada Unit Pengajian Holocaust yang ditubuhkan pada tahun 1996. Pada tahun 2010, Bahagian Timur Tengah dan Timur (ditubuhkan pada tahun 2000) menjadi Institut Timur Tengah dan Timur Jauh. Pada tahun yang sama, Pusat Pengajian Bahasa Lithuania telah ditubuhkan.

Pada tahun 2012 Pusat Penyelidikan Kuantitatif dalam Sains Politik telah ditubuhkan atas inisiatif Fakulti Pengajian Antarabangsa dan Politik dan Fakulti Matematik dan Sains Komputer. Juga pada 2012, Pusat Penyelidikan Poland Universiti Jagiellonian ditubuhkan di London dengan bantuan penyelidik dari Fakulti.

Pada tahun 2013 Institut Pengajian Serantau telah diperbaharui sebagai Institut Kajian Antarbudaya. Pusat Pengajian Migrasi Pusat Jagiellonian juga dibuka pada tahun itu. Pada tahun 2014, Pusat Jagiellonian untuk Pengajian Afrika ditubuhkan.

Unit Fakulti

Unit asas:

 • Institut Pengajian Amerika dan Diaspora Poland,
 • Institut Tengah dan Timur Jauh,
 • Institut Pengajian Eropah,
 • Institut Sains Politik dan Perhubungan Antarabangsa,
 • Institut Kajian Rusia dan Timur Eropah,
 • Institut Pengajian Antara Budaya,
 • Bahagian Pengajian Ukraine,
 • Pusat Pengajian Holocaust,
 • Pusat Bahasa dan Budaya Cina ("Confucius Institute in Krakow"),
 • Pusat Pengajian Bahasa Lithuania.

Unit interfacultative

 • Pusat Penyelidikan Kuantitatif dalam Sains Politik,
 • Pusat Pengajian Migrasi Pusat Jagiellonian

Unit-unit lain

 • Pusat Penyelidikan Poland Universiti Jagiellonian di London,
 • Rumah tetamu

Universiti Jagiellonian

Universiti Jagiellonian mendidik tiga peringkat: Biasa, Sarjana, dan Doktor, mengikut prinsip-prinsip Proses Bologna. Terdapat lebih dari seratus darjah dan kepakaran yang terdapat dalam bahasa Poland, serta lebih sedozen dalam bahasa Inggeris. Sistem Pemindahan Kredit Eropah (ECTS) telah dilaksanakan dalam semua kursus dan kepakaran, yang membolehkan hubungan pengajian di UJ dengan masalah di negara-negara Eropah yang lain. Bersama-sama dengan pembangunan kerjasama dengan beberapa universiti di seluruh dunia, ini telah membawa peningkatan yang besar dalam pergerakan pelajar.

Program diajar dalam:
 • English
 • Poland

Sekolah ini juga menawarkan:

BA

Faculty of International and Political Studies at Jagiellonian University

Sarjana Muda Seni dalam Hubungan Antarabangsa dan Pengajian Kawasan (IRAS) adalah program interdisipliner sarjana muda yang menawarkan perspektif antarabangsa dan kompara ... [+]

Sarjana Muda Seni dalam Hubungan Antarabangsa dan Pengajian Kawasan (IRAS) adalah program interdisipliner sarjana muda yang menawarkan perspektif antarabangsa dan komparatif yang ketat mengenai sistem global kontemporari dan rantau yang berlainan di dunia. Matlamatnya adalah untuk memupuk pemikiran kreatif mengenai masalah global yang rumit dan untuk melengkapkan pelajar dengan alat analisis, kepakaran bahasa, dan pemahaman silang budaya untuk membimbing mereka dalam proses itu. Ijazah kami menyediakan asas kukuh dalam isu-isu antarabangsa bersama-sama dengan peluang untuk mengkhususkan diri di rantau tertentu atau subjek tertentu. Anda akan belajar bagaimana sistem antarabangsa telah berkembang, dan terlibat dengan para ulama dalam perdebatan tentang dilema yang menguasai politik antarabangsa kontemporari. Penyelidikan dan pengajaran kami merangkumi pelbagai topik dalam Hubungan Antarabangsa dan Pengajian Kawasan, termasuk politik dan ekonomi antarabangsa, pembangunan, tadbir urus global, etika hal ehwal antarabangsa, resolusi konflik dan peacebuilding, integrasi serantau, kepelbagaian budaya dan dialog antara budaya. Di samping itu, program ini menawarkan analisis mendalam tentang politik, ekonomi, keselamatan, budaya, dan masyarakat di pelbagai wilayah di dunia. Tahun kedua dan ketiga program ini membolehkan anda memberi tumpuan kepada salah satu daripada dua pengkhususan: Keselamatan Antarabangsa atau Pengajian Kawasan. Memilih pengkhususan akan memberi anda kajian tertumpu dan mendalam mengenai bidang-bidang yang menarik minat anda.... [-]

Poland Kraków
Oktober 2019
English
Sepenuh masa
3 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Jagiellonix - etiuda promocyjna Uniwersytetu Jagiellońskiego

Uniwersytet Jagielloński - Uniwersytet XXI wieku

Uniwersytet Jagielloński - Zmieniamy Świat

AIAS All Around The World

Alamat lokasi
Collegium Novum ul. Gołębia 24, 30-007 Kraków
Kraków, Lesser Poland Voivodeship, PL