ESO Paris - École Supérieure d’Ostéopathie

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

persembahan

Sekolah Osteopati dilahirkan pada April 1990 atas inisiatif Presiden semasa

Institusi pendidikan tinggi swasta yang berdaftar dengan rektorat Akademi Creteil - Canselor Universiti, yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan dengan perintah 9 Ogos 2007.

Kerjaya ESO adalah untuk melatih pengamal yang eksklusif, bertanggungjawab dan berwibawa, selaras dengan cadangan dari Persatuan Osteopati Antarabangsa dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia dalam bidang pencegahan dan pemuliharaan kesihatan.

ESO Paris adalah sekolah bersejarah untuk latihan osteopat selepas gelar sarjana muda di Perancis. Sesungguhnya, dari penciptaannya, pertubuhan itu mengamalkan pendekatan pendahuluan kepada latihan osteopati dengan menjadi yang pertama untuk :

 • Di Perancis, selepas baccalaureate atau setaraf, kursus ijazah universiti penuh , iaitu 5 tahun latihan sepenuh masa dalam osteopati.
 • Mendapatkan Direktorat Kesihatan dan Tindakan Sosial untuk kesahihan latihan awal dalam osteopati selepas Baccalaureate (1990).
 • Memohon pendaftaran aktiviti pendidikan tingginya dengan Kementerian Pendidikan Nasional (1992).
 • Untuk memformatkan pengajarannya mengikut piawaian yang ditakrifkan oleh Kesatuan Eropah di Bologna (2001).
 • Memperolehi pendaftaran diplomanya , Diploma Osteopati Perancis, di National Directory of Certifications Profesional (diploma diploma peringkat II, keputusan 10 April 2009 - OJ 21 April 2009). Pada tahun 2014, ESO disahkan mendaftarkan diplomanya di Tahap I ( Perintah Menteri pada 20 Januari 2014).

  neck and shoulder treatment at physical therapistJesper Aggergaard / Unsplash

Nilai-nilai ESO: Passion and Precision

Misi ESO Paris adalah untuk melatih para pengamal yang sangat kompeten dan berkemampuan dalam bidang osteopatik, yang diakui di tingkat Eropa oleh badan-badan profesional dan, dengan demikian, dapat hidup sepenuhnya dalam profesi mereka.

Pelajar dari ESO Paris adalah osteopat yang dilatih dalam kekejaman saintifik, dalam tempoh minimum 5 tahun. Untuk lulusan osteopatik, ESO Paris menawarkan tahun pilihan tambahan yang membuka peluang baru yang tertumpu kepada penyelidikan, pengajaran atau pelbagai kepakaran (osteopati peri-natal, osteopati akuatik, osteopati sukan, osteopati geriatrik).

Pensijilan ESO Paris kepada piawaian ISO 9001 untuk kualiti pengajaran, organisasi dan pengurusannya, pada Mei 2003, memberi keterangan kepada usaha berkualiti yang disokong oleh institusi dan komitmennya untuk pelajar (dan ibu bapa mereka!) yang memberinya kepercayaan mereka. Kepuasan pelajar lulus dengan syarat-syarat kajian yang dicadangkan kepada mereka dan kejayaan yang boleh menjadi mereka pada akhir kajian ini. ESO Paris mengejar matlamat utama kejayaan ini melalui:

 • Program pilihan dan tahap tinggi, melalui latihan jangka panjang dan umum dengan tambahan tahun pilihan dan pengkhususan pilihan (baccalaureate 5 1)
 • Klinik bersepadu, klinik osteopatik terbesar di Perancis, yang menyediakan lebih daripada 25,000 konsultasi dalaman setiap tahun dan menawarkan pelajar pengalaman profesional yang progresif, teratur dan berulang, yang mesti ditambah lebih daripada 10,000 konsultasi osteopatik yang diluar institusi di hospital awam, swasta atau bersekutu
 • Fakulti terdiri daripada pakar akademik , profesor , pengamal berpengalaman , penyelidik dan penceramah antarabangsa yang terkenal di peringkat antarabangsa
 • Hubungan yang berterusan dengan pendidikan tinggi universiti, pada asalnya latihan lanjutan dan latihan khusus
 • Nisbah guru / pelajar dekat dengan 1 dalam 12
 • Pencerminan dan penyelidikan bersama dalam kumpulan kecil: TP, TD, kajian kes, projek, tutorial, ...
 • Otonomi mutlak , yang membenarkannya untuk membangun dan menyesuaikan programnya sendiri (sering kali hubungan dengan institusi Perancis atau asing yang lain), untuk melengkapkan dirinya dengan sumber manusia dan material yang diperlukan untuk mencapai kecekapan dan mencapai sebuah universiti teknologi pada skala manusia.

lokasi

Terletak di tengah-tengah kampus universiti Marne-la-Vallée, Ecole Supérieure d'Osteopathie menikmati lokasi istimewa yang membolehkan pelajar Perancis dan asing melanjutkan pengajian tinggi dalam suasana yang tenang dan hijau walaupun terletak berdekatan dari Paris (Roissy Charles De Gaulle dan lapangan terbang Orly 30 min, Paris Gare de Lyon 20 min oleh RER A). ESO menganjurkan 600 pelajar setahun, semua peringkat pengajian digabungkan. Kedekatan sekolah-sekolah besar lain di kampus ini menggalakkan pertukaran antara orang-orang dari latar belakang yang berbeza.

Lokasi

Champs-sur-Marne

Alamat
8 rue Alfred Nobel – Cité Descartes – 77420 CHAMPS SUR MARNE
77420 Champs-sur-Marne, Île-de-France, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: