UIT The Arctic University of Norway

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Jon Terje Hellgren Hansen

UIT The Arctic University of Norway adalah universiti paling utara di dunia. Lokasinya di pinggir Artik menyiratkan misi. Artik semakin meningkat. Perubahan iklim, eksploitasi sumber-sumber Artik dan ancaman alam sekitar adalah topik kebimbangan orang ramai, dan di mana Universiti Tromsø mengambil perhatian khusus di. Di UIT The Arctic University of Norway anda boleh meneroka isu global dari perspektif yang dekat.

Pengetahuan di atas dunia

Kehidupan di Utara Tinggi dibentuk oleh alam liar, berbeza dengan keadaan cahaya dan cuaca, jarak geografi dan pelbagai budaya. Banyak pusat penyelidikan UiT dan program pengajian mencerminkan watak spesifik Arktik Norway.

Jørn Berger-Nyvoll

Penyelidikan utama UiT memberi tumpuan kepada persekitaran kutub, penyelidikan iklim, orang asli, transformasi perdamaian dan konflik, telemedicine, biologi perubatan, fizik ruang, sains perikanan, bioprospecting marin, linguistik dan kimia pengkomputeran.

Pusat Kecemerlangan

Pusat Pengajian Lanjutan UiT dalam Linguistik Teoritis, CASTL, dan CTCC, Pusat Kimia Teoretik dan Komputasi, kedua-duanya telah ditunjuk Pusat Kecemerlangan Norway. Pada tahun 2002 NST yang berpusat di Tromsø, Pusat Telemedicine Norway telah dilantik sebagai Pusat Kerjasama Organisasi Kesihatan Sedunia.

Rangkaian ARCTOS di Fakulti Biosains, Perikanan dan Ekonomi, adalah pemimpin dalam penyelidikan mengenai ekosistem arktik laut dan rakan penting Institut Polar Norway di Tromsø. Jabatan Fizik memberi tumpuan kepada lampu utara dan penyelidikan ruang. Semua institusi ini mempunyai reputasi antarabangsa yang tinggi.

Arctic Frontiers

Universiti ini adalah sebahagian daripada FRAM - Pusat Penyelidikan Utara Tinggi untuk Iklim dan Alam Sekitar (Fram Centre) di Tromsø. Setiap Januari, persidangan antarabangsa Arctic Frontiers mengundang penyelidik, ahli politik dan wakil perniagaan untuk membincangkan isu Arktik merentasi sempadan tatatertib. Sekretariat Majlis Artik terletak di Pusat Fram. Penyelidik dari Universiti dan Pusat Fram terlibat dalam beberapa program antarabangsa Majlis Artik.

Hab antarabangsa

16000 pelajar dan 4000 kakitangan belajar dan bekerja di UiT The Universe Artik Norway. Pengajaran adalah berasaskan penyelidikan. Tawaran tujuh fakulti UiT, walaupun dedikasi kepada isu-isu Utara, pelbagai program pengajian.
Komuniti akademik di Tromsø sangat antarabangsa. Lebih daripada 20% staf akademik dan 10% daripada badan pelajar adalah dari luar negara. Universiti menawarkan lebih daripada 20 program pengajian bahasa Inggeris yang diajar, dan semua fakulti menawarkan kursus mengajar bahasa Inggeris di peringkat sarjana dan tuan.

Jon Terje Hellgren Hansen

UIT The Arctic University of Norway adalah ahli pengasas Universiti Arktik, rangkaian antarabangsa 140 institusi pengajian dan penyelidikan di wilayah circumpolar. Tetapi Universiti bekerjasama dengan semua bahagian dunia. 200 perjanjian antarabangsa mengamankan pertukaran akademik pelajar dan kakitangan aktif dengan institusi rakan kongsi di seluruh dunia.

Kampus-kampus di seluruh Norway utara

Universiti ini mempunyai lapan kampus. Mereka terletak di Tromsø, Narvik, Harstad, Alta, Bodø, Mo i Rana, Hammerfest dan Kirkenes. Universiti ini menjadi daya penggerak yang lebih penting untuk Northern Norway dan kerjasama antarabangsa di Utara Tinggi.

Lokasi

Tromsø

University of Tromsø

Alamat
Hansine Hansens veg 18
9019 Tromsø, Troms, Norway
Telefon
+47776440009

Alta

UIT - Norges Arktiske universitet - Campus Alta

Alamat
Follumsvei 31
9510 Alta, Finnmark, Norway
Telefon
+47 78 45 05 00

Narvik

UiT - Norges arktiske universitet, campus Narvik

Alamat
Narvik, Nordland, Norway
Telefon
+47 77 64 40 00