Kwararafa University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kwararafa University Wukari, Telah dilesenkan sebagai Wukari Jubilee oleh Suruhanjaya Universiti Kebangsaan pada tahun 2005. Berlepas pada bulan Mac, 2006 dengan 61 pelajar sebagai masyarakat yang pertama dan hanya milik Universiti di Nigeria, yang pertama University di Taraba State dan Universiti swasta kedua di zon North East geopolitik Nigeria.

pelajar

Visi

Untuk menjadi sebuah institusi kelas pertama dalam menuntut ilmu dan kesarjanaan melalui pengajaran, penyelidikan dan khidmat masyarakat, ke arah memupuk pengetahuan dan keusahawanan kemahiran kepada pelajar-pelajar yang akan membolehkan mereka untuk menjadi lebih produktif dan berdikari.

Misi

  • Menyediakan persekitaran yang kondusif bagi pembangunan sumber manusia dan bahan asli yang berkesan dan bersifat laki-laki untuk pembangunan negara.
  • Melahirkan graduan yang serba boleh dalam bidang mereka dan juga disemai dengan perlu kemahiran keusahawanan memberikan sumbangan yang bermakna kepada pembangunan diri mereka khususnya dan masyarakat amnya.
  • Untuk menggantikan pengangguran dan kerjaya genangan graduan dengan kebijaksanaan kreatif melalui program yang dipakejkan dan latihan praktikal.
  • Menyediakan pendidikan bunyi untuk Nigeria tanpa mengira fahaman agama, kaum, jantina dan fahaman politik.
  • Untuk mewujudkan persekitaran memupuk dan merangsang mana mengejar kecemerlangan, pembangunan disiplin diri, pemikiran kreatif dan keperibadian akan berkembang maju dan juga dilihat sebagai komponen penting dalam masyarakat koperasi.

University warna

Universiti Rasmi Colours adalah Hijau dan Gold. The Green Colour mewakili pertanian, produktiviti, kesuburan, pertumbuhan dan kemajuan yang berterusan manakala Warna Emas melambangkan kekayaan warisan budaya rakyat dan kaya dengan sumber semula jadi.

Dalam Logo, ketua lembing "Atoshi" adalah senjata tradisional masyarakat Jukun (komuniti tuan rumah University) dan hubungannya dengan Tempah terbuka juga dalam Logo melambangkan bahawa pengetahuan yang diperolehi dari universiti yang akan memainkan peranan penting dalam pengurusan / resolusi krisis, dan dalam memerangi kejahilan, kemiskinan dan penyakit.

Sejarah Kami

Kwararafa University Wukari, Telah dilesenkan sebagai Wukari Jubilee oleh Suruhanjaya Universiti Kebangsaan pada tahun 2005. Berlepas pada bulan Mac, 2006 dengan 61 pelajar sebagai masyarakat yang pertama dan hanya milik Universiti di Nigeria, yang pertama University di Taraba State dan Universiti swasta kedua di zon North East geopolitik Nigeria.

Terletak di Wukari sebuah bandar purba itu adalah untuk sementara ibu pejabat Kwararafa Gabungan yang sejarah terkenal, Universiti secara rasmi menukar namanya daripada Wukari Jubilee untuk Kwararafa dalam Febuari 2012 untuk mencerminkan akar budaya dan sejarah persekutuan yang pada kemuncak yang kuasa dilanjutkan kepada moden negara Niger, Plateau, Kogi, Nasarawa dan Benue dan FCT dalam zon geo-politik pusat utara, Edo dan Cross River di zon Selatan-selatan, Kogi Kaduna, Kano dan Katsina menyatakan di zon barat utara dan Bauchi , Gombe, dan Adamawa Syarikat dalam zon timur laut.

Kwararafa University menikmati hubungan yang baik dengan masyarakat tuan rumah dan menarik pelajar dari Taraba dan 22 negeri-negeri lain dalam Persekutuan.

fakulti

Fokus Penyelidikan / Hubungan

Universiti sedang membangunkan program hubungan dengan Institusi dan Universiti di seluruh dunia yang lain. Fokus penyelidikan adalah dalam bidang:

  • Keamanan dan Penyelesaian Konflik
  • Sains dan Teknologi Makanan
  • Pendidikan Matematik
  • Pengajian Warisan dan Eko-Pelancongan

Fokus penyelidikan berasal dari lokasi unik Universiti di lembah Benue dengan himpunan flora dan fauna serta tradisi budaya sosial kaya rakyat kawasan yang boleh menarik minat akademik kepada penyelidik. projek komuniti kami adalah Pendidikan Matematik.

Kami percaya bahawa jika kita melibatkan diri dengan komuniti kami yang lebih luas dan menggunakan teknik-teknik moden untuk mengajar matematik kita akan mengisi jurang dalam pendidikan matematik dalam pendidikan khususnya dan sains pada umumnya.

Perkhidmatan Sokongan Akademik

Perpustakaan Universiti

Perpustakaan Universiti dilengkapi dengan buku, jurnal, majalah dan surat khabar yang dipilih berkaitan. Banyak buku-buku ini adalah yang terbaru dalam pelbagai kursus yang diajar di Universiti. perpustakaan maya Universiti mempunyai 50 sistem desktop dengan monitor 20 inci semua rangkaian dan disambungkan ke Internet. E-Library mempunyai lebih 2 juta e-buku pada pelayannya.

Makmal komputer

Dalam keazaman untuk perlawanan teori dengan amalan, Kwararafa University mempunyai dua makmal komputer yang lengkap untuk digunakan oleh pelajar-pelajar di Jabatan Sains Komputer Universiti. Makmal komputer utama mempunyai 25 sistem dirangkaikan ke pelayan. Ia juga mempunyai projektor overhead dan papan putih digital. Makmal kedua adalah pada dasarnya untuk latihan perkakasan. GIS & Ekonometrik Laboraties Universiti telah dilengkapi dua makmal untuk Sistem Maklumat Geografi dan Ekonometrik. Kedua-dua Laboratories dilengkapi dengan desktop dan komputer riba, kemudahan multimedia dan perisian khas untuk membolehkan kakitangan dan pelajar menjalankan GIS asas dan lanjutan dan penyelidikan Statistik.

Clinic

Universiti sedar akan keperluan kesihatan pelajar dan kakitangan dan bagi tujuan ini. Universiti menyediakan insurans perubatan untuk semua pelajarnya. Ini membolehkan mereka yang akan dihadiri ketika sakit di hospital utama di Wukari dan di tempat-tempat mereka tempat tinggal semasa cuti.

Sukan

Universiti terlibat secara aktif dalam sukan dan telah bermain beberapa perlawanan dengan institusi pengajian tinggi jiran. Ia juga mengambil bahagian dalam permainan Universiti swasta yang lalu yang diadakan di JABU. Penyelaras Sukan Universiti menyelia hal ehwal unit ini.

Lokasi

Wukari

Alamat
Kwararafa University, Wukari
P.M.B 1019
Wukari, Taraba State

Wukari, Taraba, Nigeria