University of Mauritius

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tentang kita

University of Mauritius (UoM) terletak di Reduit, sebuah bandar kecil di jantung Mauritius. UoM ditubuhkan pada tahun 1965 dengan perspektif dasarnya. Pada mulanya, universiti ini mempunyai tiga buah sekolah, iaitu Pertanian, Pentadbiran, dan Teknologi Perindustrian. Dengan masa ia telah berkembang untuk terdiri daripada lima Fakulti, iaitu Pertanian, Kejuruteraan, Undang-undang dan Pengurusan, Sains, dan Pengajian Sosial

Visi dan Misi Universiti

Visi

Untuk meletakkan UoM sebagai Universiti penyelidikan dan keusahawanan.

Visi baru ini memberi kuasa kepada UoM untuk memainkan peranan aktif dalam membina modal manusia, intelektual, perniagaan dan sosial yang diperlukan untuk negara kita untuk membangunkan ekonomi berasaskan inovasi.

Untuk mencapai visi ini, UoM bukan sahaja mengembangkan hubungan tiga pihak (UoM-Government-Industry) tetapi juga terlibat erat dengan masyarakat menjadi apa yang diciptakan sebagai helix kuadrat empat kali ganda seperti yang ditunjukkan di bawah:

117248_ScreenShot2019-06-25at10.41.20AM.png

Kenyataan Misi

Untuk membangunkan sistem eko untuk pembelajaran bertaraf dunia, penyelidikan yang berdaya saing dan inovatif untuk berkembang maju serta memupuk budaya keusahawanan untuk kepentingan Mauritius dan masyarakat umum.

Lokasi

Réduit

Alamat
80837
Réduit, Daerah Moka, Mauritius

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami