Universiti Teknologi Malaysia

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sekolah Profesional dan Pendidikan Berterusan, atau lebih dikenali sebagai UTMSpace adalah pusat tanggungjawab yang ditubuhkan yang berfungsi sebagai badan korporat yang bertanggungjawab merancang, mengurus dan melaksanakan program pembelajaran sepanjang hayat untuk Universiti Teknologi Malaysia .

Pada tahun-tahun awal penubuhannya, Universiti Teknologi Malaysia , Sekolah Profesional dan Pendidikan Berterusan (UTMSPACE) menawarkan program pembangunan profesional seperti kursus pendek, seminar, bengkel, dan latihan dalaman. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh permintaan yang menggalakkan untuk program pendidikan separuh masa dan sepenuh masa dalam sektor swasta dan awam, UTMSPACE mengambil inisiatif menawarkan program akademik utama bermula dari tahun akademik 1995/96. Pada masa ini, Program Akademik menawarkan kursus di peringkat Diploma dan Sarjana, selaras dengan kursus yang ditawarkan oleh pelbagai Fakulti di UTM. Bagi kemudahan pelanggan, kelas-kelas ini dijalankan di 17 pusat pembelajaran di seluruh negara.

Program Profesional UTMSPACE menawarkan pelbagai kemahiran lembut dan kursus teknikal kemahiran. Kursus-kursus ringkas yang dibuat berdasarkan keperluan organisasi tertentu juga disediakan. Program Sijil Kemahiran Profesional UTM ditawarkan untuk memenuhi tuntutan industri bagi graduan yang kompeten dalam semua aspek. Program-program ini adalah kursus tambah nilai untuk graduan masa depan, memberikan mereka daya saing apabila mereka menceburi bidang pekerjaan. UTMSPACE juga menawarkan perkhidmatan pengurusan acara, menganjurkan satu siri seminar dan persidangan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Sejajar dengan misi untuk menyediakan perkhidmatan pendidikan berkualiti, UTMSPACE juga menawarkan program Diploma Profesional dan program Bahasa Inggeris. Program Diploma Profesional disasarkan kepada pekerja yang ingin meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka. Program Bahasa Inggeris bertujuan membantu pelajar-pelajar tempatan dan antarabangsa untuk meningkatkan kecekapan Bahasa Inggeris mereka sebagai persediaan untuk meneruskan pengajian siswazah atau pasca siswazah mereka di fakultas. Program bahasa juga terbuka kepada semua anggota orang dewasa dan orang dewasa yang ingin memperbaiki kemahiran berbahasa Inggeris mereka di tempat kerja.

Sejajar dengan visi UTMSPACE untuk menjadi pusat kecemerlangan dalam pendidikan berterusan, dari masa ke masa UTMSPACE akan mengenal pasti dan cuba memenuhi tuntutan masyarakat. Promosi dan pemasaran secara agresif dijalankan sebagai usaha untuk mengukuhkan jenama UTM dan UTMSPACE . Pada tahun 2010, dengan peningkatan UTM sebagai Universiti Penyelidikan , UTMSPACE telah diamanahkan untuk mengambil alih dan mengurus UTM College of Science and Technology (KST) dan Unit Pengurusan Program Bersama (UPPK) . Dengan penyusunan semula pengurusan penggabungan, UTMSPACE bertanggungjawab sepenuhnya untuk pelaksanaan program Diploma Penuh Masa dan Program Diploma Bersama yang dijalankan dengan kerjasama 17 kolej swasta.

Pada 28 Januari 2011, UTMSPACE menandakan sejarahnya sendiri, apabila ia secara rasmi didaftarkan sebagai Syarikat Terhad oleh Jaminan. Dengan perubahan dalam status ini, UTMSPACE kini bertindak sebagai cabang perniagaan UTM yang menumpukan kepada pembangunan pembelajaran sepanjang hayat. Sejajar dengan misinya, UTMSPACE bertujuan untuk memimpin pembangunan modal insan yang inovatif dan kreatif melalui pendidikan sepanjang hayat yang berkualiti.

Lokasi

Kuala Lumpur

Alamat
Residensi UTM Kuala Lumpur,
Level 2 (Podium),
No. 8, Jalan Maktab

54000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, مليسيا

Skudai

Alamat
Skudai, Johor, مليسيا

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: