Alfa International College

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejak ditubuhkan pada tahun 1998, Kolej ALFA telah diiktiraf sebagai salah satu kolej reka bentuk terkemuka di Malaysia. Sambil kekal sebagai asalnya sebagai akademi reka bentuk, Kolej memperluaskan tawaran diplomanya untuk memasukkan Pendidikan Awal Kanak-kanak (ECE) pada tahun 2010. Kolej ALFA kini menawarkan program diploma dan sijil dalam:

 • Perakaunan
 • seni bina
 • seni dan reka bentuk
 • Reka bentuk grafik
 • Design Multimedia
 • Seni bina dalaman
 • pentadbiran perniagaan
 • Pendidikan Kanak-kanak Awal (ECE)

Persekitaran pembelajaran

Kolej ALFA menyediakan persekitaran pembelajaran unik yang unik untuk para pelajarnya. Oleh kerana nisbah pelajar-ke-pensyarah di bilik darjah masih rendah, pelajar dapat bekerja rapat dengan pensyarah sambil menikmati perhatian dan bimbingan peribadi. Tetapi ia lebih daripada sekadar nombor yang menyumbang kepada keunikan ALFA. Kualiti pensyarah dan falsafah pengajaran yang memberi premium kepada latihan berasaskan amalan adalah dua sebab utama mengapa keluarga memilih ALFA. Pensyarah di sini berpengalaman, profesional industri yang berkaitan dengan kebajikan individu di bawah bimbingan mereka, dan pendekatan mengajar telah membuktikan dirinya dari masa ke masa. Pada tahun 2012 Kolej ALFA telah menyampaikan Anugerah NAPEI untuk Kecemerlangan Pendidikan dan penarafan 'Tier 5 Excellent' oleh MyQuest untuk 2012/2013.

Kursus Praktikal & Tangan-on

Kurikulum akademik terdiri daripada kursus yang berkaitan dengan industri dengan fokus pada kesediaan profesional. 70% daripada kursus ini melibatkan kandungan yang praktikal, bersilang. Kerja kursus direka untuk mengajar amalan terbaik industri yang menyediakan graduan ALFA dengan kelebihan yang besar ketika mereka memasuki pasaran kerja. Majikan tempatan menemui graduan ALFA untuk menjadi profesional yang cemerlang yang mampu melaksanakan pekerjaan yang biasanya diberikan kepada lebih ramai ahli pasukan senior. Kolej ini menggalakkan pelajar untuk meneroka pendekatan baru dan pemikiran bebas sambil memupuk minda yang ditujukan kepada penyelesaian masalah dan penyelesaian praktikal. Para pelajar ALFA diberi kuasa untuk menyatakan secara jelas sudut pandangan unik semasa bekerja dalam konteks berasaskan pasukan sebagai persediaan untuk kehidupan di arena profesional. Akibatnya, graduan ALFA dapat menghasilkan penyelesaian yang berkaitan dengan industri semasa melaksanakan pada tahap optimum sama ada secara mandiri atau dalam pengaturan berasaskan pasukan.

Pelajar yang memenangi anugerah

Pelajar ALFA secara konsisten telah diiktiraf untuk kerja reka bentuk yang cemerlang dan telah dianugerahkan kepujian terbaik dalam pertandingan di seluruh negara seperti:

 • Pertandingan Seni Warisan Tanjong
 • Pertandingan Reka Bentuk Perabot Batik
 • Anugerah Bakat Dulux Emerging
 • Anugerah Designer muda Nippon Paint
 • Anugerah Kancil
 • Dan banyak lagi

Setiap kemenangan ini memberikan demonstrasi yang jelas tentang kemahiran teknikal dan pemahaman reka bentuk para pelajar kami dan terus memberi inspirasi kepada para pelajar dan pengajar ALFA.

Latihan industri

Satu ciri kurikulum ALFA ialah program 'Lampiran Perindustrian' yang berlaku semasa tahun akhir pengajian pelajar. Program ini menawarkan pelajar pengalaman kerja praktikal dan pendedahan kepada tuntutan dan peluang industri semasa dan secara efektif menyediakan pelajar untuk masuk ke profesion reka bentuk mereka yang dipilih. Pensyarah ALFA menetapkan garis panduan yang ketat untuk pelajar (dan majikan) untuk mengikuti latihan industri mereka untuk memaksimumkan nilai pengalaman untuk semua pihak yang terlibat.


Lawatan Belajar Pendidikan

Lawatan belajar pendidikan tersuai - sama ada tempatan atau antarabangsa - merupakan satu lagi peluang untuk meningkatkan pendedahan dan pengalaman luas bagi para pelajarnya. Lawatan belajar membolehkan para peserta menghargai sejarah budaya Malaysia yang kaya dan juga menghadapi budaya reka bentuk asing yang membantu pelajar berkembang sebagai pereka. Reka bentuk tidak boleh berkembang dalam suasana makmal apabila dunia berfungsi sebagai kelas utama untuk memberi inspirasi kepada idea-idea kreatif. Pelajar berpeluang melanjutkan pengajian dengan universiti terkemuka di Australia, United Kingdom dan New Zealand. Graduan kami diiktiraf untuk kedudukan akademik mereka oleh universiti rakan kongsi diiktiraf di peringkat antarabangsa melalui biasiswa dan saluran pengiktirafan kredit. Akhirnya, pencapaian ALFA Alumni berfungsi sebagai demonstrasi yang sesuai dengan program pendidikan ALFA yang berkaliber. Banyak graduan ALFA kini memupuk kerjaya yang berjaya di dalam dan di luar negara. Ada yang menjadi pemilik perniagaan yang maju, sementara yang lain memainkan peranan penting dalam organisasi multinasional. Untuk memenuhi keperluan berterusan masyarakat Alumni, Kolej menganjurkan perhimpunan untuk tujuan rangkaian dan alumni. Laluan ini menggalakkan hubungan yang kuat antara graduan sambil memberikan hubungan penting antara ahli akademi dan ahli aktif industri. Segala-galanya, Pengalaman ALFA menawarkan laluan yang memperkaya anak-anak muda dalam perjalanan ke kehidupan profesional dan kreatif. Latihan dan pengalaman yang diperolehi di sini akan menyampaikan kebolehan siswazah yang berjaya sepanjang hayat.

This school offers programs in:
 • English

Lihat BScs » Lihat Ijazah Sarjana Muda » Lihat Sijil » Lihat Diploma »

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan:

BSc

Sarjana sains (hons) dalam pengurusan perhotelan

Campus Sepenuh masa January 2019 مليسيا Shah Alam

Program Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pengurusan Hospitaliti menawarkan pengetahuan dan kecekapan, kepada para pelajar, yang telah memilih kerjaya dalam industri perkhidmatan ini. Pelajar boleh memilih pengkhususan hotel atau pelancongan. Pembelajaran pengalaman, pendekatan berasaskan projek dan latihan praktikal akan menyediakan pelajar dengan kompetensi yang diperlukan untuk berfungsi dengan berkesan sebagai pemimpin dalam industri. [+]

Program Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pengurusan Hospitaliti menawarkan pengetahuan dan kecekapan, kepada para pelajar, yang telah memilih kerjaya dalam industri perkhidmatan ini. Pelajar boleh memilih pengkhususan hotel atau pelancongan. Pembelajaran pengalaman, pendekatan berasaskan projek dan latihan praktikal akan menyediakan pelajar dengan kompetensi yang diperlukan untuk berfungsi dengan berkesan sebagai pemimpin dalam industri.

Program Sarjana Muda Sains dalam program Pengurusan Hospitaliti menyediakan pelajar dengan pemahaman yang menyeluruh mengenai operasi dan pengurusan hospitaliti. Pelajar dilatih dalam membuat keputusan dan pemikiran kritikal melalui kursus, dalam kumpulan dan sebagai individu.... [-]


Ijazah Sarjana Muda

Bujang (hons) dalam pentadbiran perniagaan

Campus Sepenuh masa January 2019 مليسيا Shah Alam

Program Sarjana Muda (Kepujian) dalam Program Pentadbiran Perniagaan direka untuk membantu para pelajar memperoleh kemahiran akademik dan teknikal, supaya mereka dapat mengambil peranan pengurusan pada masa akan datang. [+]

Program Sarjana Muda (Kepujian) dalam Program Pentadbiran Perniagaan direka untuk membantu para pelajar memperoleh kemahiran akademik dan teknikal, supaya mereka dapat mengambil peranan pengurusan pada masa akan datang.

Objektif kursus ini adalah bertujuan untuk:

1. Membangunkan kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk mempamerkan kualiti kepimpinan yang tinggi dan kebolehan pengurusan dalam persekitaran perniagaan yang rumit dan global yang berubah-ubah dengan menyediakan pelajar dengan kefahaman mengenai disiplin pengurusan perakaunan & kewangan, pemasaran dan pengurusan orang. Mata pelajaran elektif dapat memperluas asas pengetahuan ini untuk menampung kepentingan pelajar dan keperluan vokasional.... [-]


Sarjana sains komputer (hons) (teknologi rangkaian dan keselamatan siber)

Campus Sepenuh masa January 2019 مليسيا Shah Alam

Graduan kursus ini akan memperoleh kemahiran yang diperlukan untuk menguruskan rangkaian dan mengekalkan keselamatannya. Kami juga menyediakan kemudahan makmal, untuk mengkaji bidang-bidang utama, seperti sistem pengendalian rangkaian, pengurusan rangkaian dan pelaksanaan rangkaian. [+]

Graduan kursus ini akan memperoleh kemahiran yang diperlukan untuk menguruskan rangkaian dan mengekalkan keselamatannya. Kami juga menyediakan kemudahan makmal, untuk mengkaji bidang-bidang utama, seperti sistem pengendalian rangkaian, pengurusan rangkaian dan pelaksanaan rangkaian. Terbitan kursus ini akan memperoleh kemahiran yang diperlukan untuk menguruskan rangkaian dan mengekalkan keselamatannya. Kami juga menyediakan kemudahan makmal, untuk mengkaji bidang-bidang utama, seperti sistem pengendalian rangkaian, pengurusan rangkaian dan pelaksanaan rangkaian.

Program ini menawarkan peluang yang unik untuk mempelajari teknik keselamatan pakar dan menggunakan peralatan rangkaian dunia nyata dalam konteks keselamatan. Pelajar juga berpendidikan tentang teknik Routing & Switching Cisco yang terkemuka di pasaran, peralatan keselamatan, teknik penggodaman etika, analisis kerentanan, ujian penembusan dan teknologi penyulitan data.... [-]


Contact

Alamat CT-11 & CT-12, Corporate Tower, Subang Square, Jalan SS15/4G, 47500 Subang Jaya
47500 Shah Alam, Selangor, مليسيا
Website http://www.alfa.edu.my/
Telefon +60146975220