Alupe University College

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai College University Alupe

Alupe Kolej Universiti (AUC), yang merupakan College Perlembagaan Universiti Moi, adalah salah satu Kolej Universiti terbaru dalam Negara. Ia telah ditubuhkan melalui Alupe Order Legal Warta Notis No 163 bertarikh 24 Julai 2015. Majlisnya telah ditubuhkan vide khas notis warta No.136 daripada 7 November 2016. Ia telah dimulakan berikutan permintaan oleh masyarakat maka Busia Utara ke kemudian Presiden Kenya HE Hon Mwai Kibaki ketika beliau melawat kawasan itu pada 18 September 2007. Selepas itu ia bermula sebagai Campus Alupe di University Moi pada tahun 2008.

Kolej Universiti mempunyai 200 ekar tanah di Busia County. Ia terletak 7 kilometer dari bandar Busia pada Busia-Malaba Road. Ia adalah 23 kilometer dari bandar Malaba. Ia terletak di kawasan Teso Selatan Busia County dan satu-satunya IPTA dalam Busia County. Ia jiran Uganda dan oleh itu akan memperluaskan program pertukaran pelajar antarabangsa termasuk latihan merentas sempadan dan penyelidikan di rantau Afrika Timur.

The Alupe University College bercita-cita untuk menjadi pusat kecemerlangan dalam latihan bersepadu dan penyelidikan dalam Kesihatan, Biologi, Pertanian, Haiwan, Maklumat dan Sains Kejuruteraan. Ia adalah matlamat adalah untuk memanfaatkan kekuatan pendekatan bersepadu ini bagi membolehkan negara mencapai wawasan 2030.

Ia akan bekerjasama dengan jiran KEMRI, KALRO dan LBDA saintis dalam pengajaran, penyelidikan dan penyediaan perkhidmatan kepada penduduk Kenya dan di rantau ini. Alupe University College berhasrat menjadi kubu pengetahuan dalam Sains dan Pendidikan, Pengajian Perniagaan, Ekonomi, Sains Sosial, Pembangunan Sumber Manusia, Pelancongan dan Hospitaliti.

Pelajar kolej

Lokasi

Eldoret

Alamat
Moi University, Main Campus, Kesses
P.O Box 3900-30100 Eldoret
Uasin Gishu County, Kenya

Eldoret, Uasin Gishu County, Kenya

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: