Baca keterangan rasmi

Kisah CMU

Kanada Mennonite University adalah hasil daripada penyatuan tiga kolej: Mennonite Brethren Bible College / Concord College (est. 1944); Kanada Mennonite Bible College (est. 1947); dan Menno Simons College (est. 1989).

Asal-usul CMU kembali ke awal 1990-an apabila orang daripada komuniti perniagaan dan dari empat kolej Mennonite di Manitoba-CMBC, Concord College, Steinbach Bible College dan Menno Simons College-bertemu untuk bercakap mengenai saling Mennonite kerjasama dalam pendidikan tinggi . Ini membawa kepada perbincangan formal antara kolej, bermula pada tahun 1995. Steinbach Bible College menarik diri daripada proses tersebut pada tahun 1996.

Pada bulan Ogos, 1998, kerajaan Manitoba mengisytiharkan piagam untuk mewujudkan satu peringkat universiti, ijazah-pemberian persekutuan kolej Mennonite. Pada 18 November 1998, tiga kolej menandatangani Memorandum Perjanjian, menandakan kelulusan akhir untuk mewujudkan persekutuan. Pada 4 Mei 1999, perjanjian untuk membeli 500 Shaftesbury telah membuat kesimpulan. The Mennonite College Russian mula menawarkan program baru yang ditaja bersama akademiknya pada bulan September, 1999. Pada September 2000, CMBC dan Concord College terletak bersama-sama di kampus biasa pada 500/600 Shaftesbury Boulevard. (Menno Simons College kekal di pusat bandar Winnipeg sebagai kampus CMU di Universiti Winnipeg.) Pada bulan Oktober, 2008, CMU menjadi ahli Persatuan Universiti dan Kolej Kanada (kini dikenali sebagai Universiti Kanada).

Setiap satu daripada kolej pengasas mempunyai cerita tersendiri. Namun, pada mula pertama, cerita-cerita individu sering bersilang dan kini sebahagian daripada cerita-cerita yang sama tentang bagaimana Tuhan telah membawa mereka untuk bekerja bersama-sama dalam misi pendidikan biasa dipanggil CMU.

Kenyataan Misi

CMU adalah sebuah universiti Kristian inovatif, berakar umbi dalam tradisi Anabaptist Mennonite, lalu diubah oleh kehidupan dan ajaran Yesus Kristus. Melalui pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan CMU memberi inspirasi dan melengkapkan wanita dan lelaki untuk kehidupan perkhidmatan, kepimpinan dan perdamaian di dalam gereja dan masyarakat.

Misi CMU, seperti yang mana-mana organisasi, adalah seperti gegelung padat dengan potensi dan kewajipan untuk menganjal untuk hidup dalam array yang bertenaga program dan projek, perbualan dan komitmen. Misi CMU adalah pendahuluan dan di luar sana dalam ciri khas mereka. Setia kepada kisah mencipta dan mengubah kerja Tuhan melalui Yesus Kristus adalah degupan jantung, Kesedaran dan dorongan motivasi untuk perkhidmatan, kepimpinan dan perdamaian di mana CMU mengambil bahagian di dalam gereja dan masyarakat.

Pada CMU, perdamaian yang kerja akademik dengan pelbagai sosial, peribadi, teologi, interpersonal, seni, fizikal, dan alam sekitar dimensi-untuk menamakan beberapa. Perdamaian, seperti pendidikan, sentiasa tentang "pemahaman bangunan." Dan "persefahaman bangunan" sentiasa tentang terlibat dalam kedua-dua pengetahuan dan hubungan, cara melihat, menarik dan berkongsi dalam dunia yang menakjubkan, yang bermasalah, dan yang pernah memerlukan penjagaan yang terbaik dan imaginasi.

Frasa, "berakar umbi dalam tradisi Anabaptist Mennonite" mungkin paling didekati melalui kesaksian pelajar CMU. Apa menangkap di dalam fikiran mereka dan hati mereka sekaligus adalah kepaduan dan konsisten antara apa yang profesor mengajar di dalam kelas dan bagaimana semua ini "guru kehidupan" pergi tentang kehidupan seharian. Keyakinan yang kuat ke arah perdamaian dan integriti dalam kehidupan dan iman adalah di barisan hadapan dalam kemunculan Anabaptist pada abad keenam belas. Integrasi tindakan dan pengakuan terus menjadi penting hari ini, seperti yang dilakukan oleh amalan kecerdikan masyarakat dalam menahan apa yang benar. Ini sabitan mencadangkan kelemahan berani dan kebebasan yang dinamik, dan bentuk ini secara mendalam dan hanya melalui hubungan kepercayaan. Ia adalah dalam hubungan kepercayaan dan pengertian masyarakat yang CMU memahami dirinya sebagai sebuah universiti gereja yang berkaitan, menyediakan forum untuk dialog yang berterusan mengenai bagaimana bersama-sama kita dipanggil untuk bercakap rahmat dan menggubal perdamaian di dalam gereja, dalam masyarakat dan dalam dunia seperti yang kita tahu.

Dari aliran misi ini, CMU telah menubuhkan empat komitmen yang mencirikan tugasnya di semua program dan aktiviti-aktivitinya:

Mendidik untuk Keamanan dan Keadilan

Komitmen untuk mendidik untuk warna keamanan dan keadilan semua program kami dan kehidupan institusi kami secara menyeluruh dan secara jelas diwakili dalam beberapa program tandatangan dan dalam kerja-kerja beberapa institut kami (contohnya, Sekolah Kanada Perdamaian).

Belajar melalui Berfikir dan Berbuat

Analisis akademik dilengkapi dengan pengalaman pembelajaran dengan cara yang membentuk kedua-dua pemikiran dan sara hidup, terutamanya melalui practica kami, Outtatown, koperasi, dan program-program latihan.

Hospitality murah hati ... Dialog Radikal

CMU mengalu-alukan semua kerana ia memupuk dialog seluruh agama, ekonomi, sosial, politik, etnik, kebangsaan, dan budaya chasms yang memecahbelahkan umat manusia, di Amerika Utara dan antarabangsa.

Modelling Jemputan Komuniti

CMU tempers individualisme masa kami dengan model dan memupuk masyarakat jemputan, yang adalah pelbagai lagi belajar bersama-sama, di mana orang menyokong satu sama lain, dan yang belas kasihan angkat dan mewakili harapan kepada mereka dalam mereka dan seterusnya.

Program diajar dalam:
  • English

Sekolah ini juga menawarkan:

BA

Canadian Mennonite University

Bagaimana manusia boleh menggunakan simbol, imej dan bunyi untuk mewujudkan makna yang boleh dikongsi antara kumpulan dan individu? Pada peringkat yang penerbitan meyakin ... [+]

Bagaimana manusia boleh menggunakan simbol, imej dan bunyi untuk mewujudkan makna yang boleh dikongsi antara kumpulan dan individu? Pada peringkat yang penerbitan meyakinkan menjadi propaganda? Bagaimana media sosial yang baru yang memberi kesan dinamik keluarga di Amerika Utara? Mengapa orang akan berkongsi kehidupan peribadi mereka dengan orang asing, dengan syarat bahawa orang yang tidak dikenali memegang mikrofon?

Komunikasi dan Pengajian Media, pelajar akan diberikan latar belakang dalam teori komunikasi, serta kemahiran praktikal yang diperlukan untuk menjadi berkesan di tempat kerja. Sepanjang proses ini, pelajar akan digalakkan untuk berhadapan dengan soalan-soalan besar bidang mengenai makna, menyebarkan maklumat dan idea, kuasa suara, dan interaksi antara iman dan amalan profesional.... [-]

Kanada Winnipeg
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Canadian Mennonite University

The Redekop Sekolah Perniagaan sedang membangunkan potensi pemimpin perniagaan masa depan untuk membawa bersama-sama amalan perniagaan yang baik dengan komitmen iman, kem ... [+]

The Redekop Sekolah Perniagaan sedang membangunkan potensi pemimpin perniagaan masa depan untuk membawa bersama-sama amalan perniagaan yang baik dengan komitmen iman, kemurahan hati, dan perkhidmatan.

Keuntungan Perspektif

Di dalam dan di luar bilik darjah, pelajar meneroka kerumitan membuat perniagaan yang bijak dan keputusan etika. Pengajaran dan bimbingan oleh profesor, pemilik perniagaan, dan bukan untuk pemimpin keuntungan, bersama-sama dengan program usahawan-in-kediaman, penempatan praktikum, sebuah kelab perniagaan di kampus, pilihan kajian antarabangsa, dan kemungkinan pengalaman koperasi, membina yang asas pembelajaran yang diperkaya.

Pelajar bersedia untuk kerjaya dalam persekitaran perniagaan yang global kerana mereka belajar dalam program perniagaan antara disiplin. Mereka mempunyai peluang untuk mengambil bahagian dalam pelbagai kursus belajar perjalanan antarabangsa yang pelbagai dari pembiayaan mikro dan pembangunan di Amerika Latin dengan perniagaan di Kesatuan Eropah. Pelajar juga akan mendapat manfaat daripada rangkaian luas organisasi antarabangsa yang bekerjasama dengan CMU di seluruh dunia untuk membuat latihan atau peluang kerjaya.... [-]

Kanada Winnipeg
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
120 jam
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Canadian Mennonite University

Alkitab dan Theological Studies (BTS) mempelawa pelajar berdisiplin, renungan bernas dalam Alkitab, dalam tradisi teologi dan sejarah gereja, dan pada pengalaman dan amal ... [+]

Alkitab dan Theological Studies (BTS) menjemput pelajar untuk berdisiplin, renungan bernas dalam Alkitab, dalam tradisi teologi dan sejarah gereja, dan pada pengalaman dan amalan masyarakat Kristian di seluruh dunia. Kedua-dua tiga tahun dan empat tahun Ijazah Sarjana Muda Sastera dengan utama dalam BTS menyediakan keluasan pendedahan kepada kemanusiaan, sains, dan sains sosial, dan kedalaman ketara dalam Alkitab dan Teologi Pengajian. Ini darjah menyediakan pelajar dengan baik untuk mana-mana kawasan dalam pekerjaan atau kerjaya dengan berharga kemahiran komunikasi, penulisan, analitikal, pemikiran kritikal, dan penganjur. A tiga atau BA empat tahun di BTS juga berfungsi sebagai asas yang kukuh untuk melancarkan ke pengajian profesional seperti kerja-kerja sosial, undang-undang, dan sebagainya.... [-]

Kanada Winnipeg
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Canadian Mennonite University

Kajian pembangunan antarabangsa (IDS) adalah kajian tentang kemiskinan, ketidaksamaan dan cara membuat perubahan dan menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik untuk hid ... [+]

Kajian pembangunan antarabangsa (IDS) adalah kajian tentang kemiskinan, ketidaksamaan dan cara membuat perubahan dan menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik untuk hidup. Pelajar meneroka etika sekitar apa yang ia sebenarnya bermaksud untuk memberikan bantuan kepada orang yang hidup dalam kemiskinan, serta amalan terbaik dalam mengurangkan kemiskinan dan membuat perubahan jangka panjang dalam kehidupan manusia.

Keadilan makanan, tindak balas bencana, dasar bantuan Kanada, kelestarian alam sekitar, konflik bersenjata, penyakit, dan pendidikan adalah contoh topik yang IDS menyentuh. Kedua-dua tiga tahun dan empat tahun Ijazah Sarjana Muda Sastera dengan utama dalam Kajian Pembangunan Antarabangsa menyediakan keluasan pendedahan kepada kemanusiaan, sains, dan sains sosial, dan termasuk kedalaman ketara dalam IDS. Utama ini dirancang untuk pelajar yang berminat untuk keadilan global, kewarganegaraan, dan pembangunan mampan. Ini darjah menyediakan pelajar dengan baik untuk mana-mana kawasan dalam pekerjaan atau kerjaya dengan kemahiran yang berharga, komunikasi, penulisan, analitikal, pemikiran kritikal, dan penganjur. A tiga atau BA empat tahun di IDS juga berfungsi sebagai asas yang kukuh untuk melancarkan ke pengajian profesional seperti pembangunan masyarakat, dasar awam, kerja sosial, undang-undang, dan sebagainya.... [-]

Kanada Winnipeg
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
3 - 4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Canadian Mennonite University

Bolehkah anda bayangkan bagaimana muzik mungkin menawarkan visi keindahan dalam dunia yang patah, membantu kita mendengar suara-suara mereka yang berbeza daripada diri ki ... [+]

Bolehkah anda bayangkan bagaimana muzik mungkin menawarkan visi keindahan dalam dunia yang patah, membantu kita mendengar suara-suara mereka yang berbeza daripada diri kita sendiri, mengubah kita, dan dilihat sebagai hadiah Tuhan? Kajian muzik keseimbangan disiplin yang ketat bersama imaginasi kreatif, dan keinginan untuk kecemerlangan seni dan semangat bersama kasih sayang dan kepekaan terhadap keperluan manusia. Kepekatan termasuk prestasi, pendidikan muzik, ilmu musik, kementerian muzik, dan kajian menyeluruh.

Ijazah Sarjana Muda Muzik adalah program profesional yang menawarkan kepekatan berikut: pendidikan muzik, kementerian muzik, ilmu musik, prestasi, dan menyeluruh. Pelajar dapat melengkapkan satu atau lebih kepekatan untuk darjah mereka. Graduan dari penumpuan ini sering mengikuti pengajian siswazah sebelum memulakan kerjaya profesional dalam bidang muzik. Walaupun kepekatan ini dikenal pasti sebagai landasan kerjaya, ijazah ini juga berharga seni umum darjah. B.Mus. graduan sering diakui serta berdisiplin, berpendidikan tinggi, dan orang imaginatif, dengan kecekapan untuk berkhidmat kepada masyarakat dan juga dalam pelbagai bidang.... [-]

Kanada Winnipeg
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
8 - 24 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Canadian Mennonite University

Boleh menyanyi "This Little Cahaya Mine" benar-benar membantu seseorang belajar semula untuk bercakap, selepas ditembak di kepala melalui kawasan Broca? Bagaimana campur ... [+]

Boleh menyanyi "This Little Cahaya Mine" benar-benar membantu seseorang belajar semula untuk bercakap, selepas ditembak di kepala melalui kawasan Broca? Bagaimana campur tangan berasaskan muzik boleh meningkatkan fungsi dan kualiti hidup pesakit Alzheimer? Bolehkah muzik menjadi alternatif yang berdaya maju untuk ubat-ubatan atau lain-lain jenis terapi dalam merawat gangguan mood? Bagaimanakah muzik mempengaruhi perkembangan kanak-kanak?

Jika mana-mana soalan-soalan ini menarik minat anda, pertimbangkan untuk mendaftar dalam program terapi muzik CMU itu, yang diiktiraf oleh Persatuan Kanada untuk Terapi Muzik (CAMT).

Program ini dirancang untuk pelajar yang berminat dalam kerjaya dalam terapi muzik. Terapi muzik menggunakan muzik dengan cara yang mahir, sistematik untuk menggalakkan perubahan positif dalam fungsi mental, fizikal, emosi, dan rohani individu dan kumpulan. Peluang pekerjaan kepada ahli terapi muzik wujud di kemudahan kesihatan mental, rumah penjagaan, hospital, sekolah, rumah kumpulan, dan banyak tetapan lain. Selain itu, terapi muzik banyak membangunkan amalan peribadi mereka sendiri. Terapi muzik dijangka pemuzik yang berbakat dan serba boleh dengan asas yang kukuh dalam kajian pembangunan manusia normal dan tidak normal di samping kemahiran terapi muzik mereka. Di atas dan di luar kemahiran dan teknik terapi muzik, pelajar di CMU mendapatkan pemahaman kerohanian, etika, dan kaunseling, tidak ternilai kepada kerjaya dalam mana-mana profesion penjagaan.... [-]

Kanada Winnipeg
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

About CMU

Why I chose CMU

Residence Life at CMU

Community Life at CMU

Business