Canadian Mennonite University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kisah CMU

Kanada Mennonite University adalah hasil daripada penyatuan tiga kolej: Mennonite Brethren Bible College / Concord College (est. 1944); Kanada Mennonite Bible College (est. 1947); dan Menno Simons College (est. 1989).

Asal-usul CMU kembali ke awal 1990-an apabila orang daripada komuniti perniagaan dan dari empat kolej Mennonite di Manitoba-CMBC, Concord College, Steinbach Bible College dan Menno Simons College-bertemu untuk bercakap mengenai saling Mennonite kerjasama dalam pendidikan tinggi . Ini membawa kepada perbincangan formal antara kolej, bermula pada tahun 1995. Steinbach Bible College menarik diri daripada proses tersebut pada tahun 1996.

Pada bulan Ogos, 1998, kerajaan Manitoba mengisytiharkan piagam untuk mewujudkan satu peringkat universiti, ijazah-pemberian persekutuan kolej Mennonite. Pada 18 November 1998, tiga kolej menandatangani Memorandum Perjanjian, menandakan kelulusan akhir untuk mewujudkan persekutuan. Pada 4 Mei 1999, perjanjian untuk membeli 500 Shaftesbury telah membuat kesimpulan. The Mennonite College Russian mula menawarkan program baru yang ditaja bersama akademiknya pada bulan September, 1999. Pada September 2000, CMBC dan Concord College terletak bersama-sama di kampus biasa pada 500/600 Shaftesbury Boulevard. (Menno Simons College kekal di pusat bandar Winnipeg sebagai kampus CMU di Universiti Winnipeg.) Pada bulan Oktober, 2008, CMU menjadi ahli Persatuan Universiti dan Kolej Kanada (kini dikenali sebagai Universiti Kanada).

Setiap satu daripada kolej pengasas mempunyai cerita tersendiri. Namun, pada mula pertama, cerita-cerita individu sering bersilang dan kini sebahagian daripada cerita-cerita yang sama tentang bagaimana Tuhan telah membawa mereka untuk bekerja bersama-sama dalam misi pendidikan biasa dipanggil CMU.

Kenyataan Misi

CMU adalah sebuah universiti Kristian inovatif, berakar umbi dalam tradisi Anabaptist Mennonite, lalu diubah oleh kehidupan dan ajaran Yesus Kristus. Melalui pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan CMU memberi inspirasi dan melengkapkan wanita dan lelaki untuk kehidupan perkhidmatan, kepimpinan dan perdamaian di dalam gereja dan masyarakat.

Misi CMU, seperti yang mana-mana organisasi, adalah seperti gegelung padat dengan potensi dan kewajipan untuk menganjal untuk hidup dalam array yang bertenaga program dan projek, perbualan dan komitmen. Misi CMU adalah pendahuluan dan di luar sana dalam ciri khas mereka. Setia kepada kisah mencipta dan mengubah kerja Tuhan melalui Yesus Kristus adalah degupan jantung, Kesedaran dan dorongan motivasi untuk perkhidmatan, kepimpinan dan perdamaian di mana CMU mengambil bahagian di dalam gereja dan masyarakat.

Pada CMU, perdamaian yang kerja akademik dengan pelbagai sosial, peribadi, teologi, interpersonal, seni, fizikal, dan alam sekitar dimensi-untuk menamakan beberapa. Perdamaian, seperti pendidikan, sentiasa tentang "pemahaman bangunan." Dan "persefahaman bangunan" sentiasa tentang terlibat dalam kedua-dua pengetahuan dan hubungan, cara melihat, menarik dan berkongsi dalam dunia yang menakjubkan, yang bermasalah, dan yang pernah memerlukan penjagaan yang terbaik dan imaginasi.

Frasa, "berakar umbi dalam tradisi Anabaptist Mennonite" mungkin paling didekati melalui kesaksian pelajar CMU. Apa menangkap di dalam fikiran mereka dan hati mereka sekaligus adalah kepaduan dan konsisten antara apa yang profesor mengajar di dalam kelas dan bagaimana semua ini "guru kehidupan" pergi tentang kehidupan seharian. Keyakinan yang kuat ke arah perdamaian dan integriti dalam kehidupan dan iman adalah di barisan hadapan dalam kemunculan Anabaptist pada abad keenam belas. Integrasi tindakan dan pengakuan terus menjadi penting hari ini, seperti yang dilakukan oleh amalan kecerdikan masyarakat dalam menahan apa yang benar. Ini sabitan mencadangkan kelemahan berani dan kebebasan yang dinamik, dan bentuk ini secara mendalam dan hanya melalui hubungan kepercayaan. Ia adalah dalam hubungan kepercayaan dan pengertian masyarakat yang CMU memahami dirinya sebagai sebuah universiti gereja yang berkaitan, menyediakan forum untuk dialog yang berterusan mengenai bagaimana bersama-sama kita dipanggil untuk bercakap rahmat dan menggubal perdamaian di dalam gereja, dalam masyarakat dan dalam dunia seperti yang kita tahu.

Dari aliran misi ini, CMU telah menubuhkan empat komitmen yang mencirikan tugasnya di semua program dan aktiviti-aktivitinya:

Mendidik untuk Keamanan dan Keadilan

Komitmen untuk mendidik untuk warna keamanan dan keadilan semua program kami dan kehidupan institusi kami secara menyeluruh dan secara jelas diwakili dalam beberapa program tandatangan dan dalam kerja-kerja beberapa institut kami (contohnya, Sekolah Kanada Perdamaian).

Belajar melalui Berfikir dan Berbuat

Analisis akademik dilengkapi dengan pengalaman pembelajaran dengan cara yang membentuk kedua-dua pemikiran dan sara hidup, terutamanya melalui practica kami, Outtatown, koperasi, dan program-program latihan.

Hospitality murah hati ... Dialog Radikal

CMU mengalu-alukan semua kerana ia memupuk dialog seluruh agama, ekonomi, sosial, politik, etnik, kebangsaan, dan budaya chasms yang memecahbelahkan umat manusia, di Amerika Utara dan antarabangsa.

Modelling Jemputan Komuniti

CMU tempers individualisme masa kami dengan model dan memupuk masyarakat jemputan, yang adalah pelbagai lagi belajar bersama-sama, di mana orang menyokong satu sama lain, dan yang belas kasihan angkat dan mewakili harapan kepada mereka dalam mereka dan seterusnya.

Lokasi

Winnipeg

Canadian Mennonite University

Alamat
North Shaftesbury (Primary Mailing Address)
500 Shaftesbury Blvd.
Winnipeg, MB R3P 2N2

Winnipeg, Manitoba, Kanada
Telefon
+1 204-487-3300

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami