Technical University of Munich Campus Straubing

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Lekapan Kampus untuk Bioteknologi dan Kelestarian

Kampus Straubing untuk Bioteknologi dan Kelestarian adalah Pusat Penyelidikan Integratif baru di Universiti Teknikal Munich. Tumpuannya pada penyelidikan dan pengajaran menjadikan pusat baru itu unik: Pusat ini akan tertumpu pada sumber daya yang boleh diperbaharui, bioteknologi, dan bioekonomi. Untuk ini, program ijazah antara disiplin baru akan dibuat, yang di seluruh negara hanya ditawarkan oleh TUM di Straubing.

Perkembangan teknologi lestari di satu pihak dan pelaksanaan ekonomi mereka di sisi lain - ini adalah dua topik utama yang disatukan oleh TUM Campus Straubing sebagai apa yang disebut sebagai "Pusat Penyelidikan Integratif" Universiti Teknikal Munich. Ini memerlukan pakar, ahli kimia, bioteknologi, dan jurutera yang terlatih secara saintifik dan teknikal yang juga mempunyai pemahaman luas mengenai hubungan ekonomi dan sosial, atau ahli ekonomi yang memahami bahasa juruteknik.

Berdasarkan pendekatan ini, keupayaan penyelidikan dan pengajaran di Straubing dikembangkan secara sistematik. Latihan akademik di TUM Campus Straubing berlangsung dalam rangka kursus pengajian Bioekonomi (Sarjana), Bioteknologi Kimia (Sarjana), Sumber Boleh Diperbaharui (Sarjana dan Master), Pentadbiran Perniagaan Berorientasikan Teknologi dan Pengurusan (TUM-BWL, Sarjana), Teknologi Biomas (Sarjana) serta tesis dan doktor falsafah Sarjana dan Sarjana.

Berdasarkan program Sarjana Muda dalam Bioteknologi Kimia, program Sarjana berturut-turut dalam Bioteknologi Kimia dirancang untuk semester musim panas 2020 yang akan datang, yang akan ditawarkan sepenuhnya dalam Bahasa Inggeris. Ini akan menjadikan kursus yang ditawarkan di TUM Campus Straubing menarik untuk pelajar antarabangsa juga. Di samping itu, kursus baru B.Sc. Sumber Biogenik Teknologi, B.Sc. Bahan Biogenik dan M.Sc. Bioekonomi sedang dalam persiapan untuk semester musim sejuk 2020/21.

Team work, work colleagues, working together

Sepadu sepenuhnya ke universiti

Berikutan keputusan sebulat suara oleh Parlimen Bavaria pada 19 Julai 2017, Universiti Teknikal Munich akan mengintegrasikan Kampus Straubing sepenuhnya mulai 1 Oktober 2017, dan menjadikannya sebagai Pusat Penyelidikan Integratif, atau IRC. IRC mengambil pendekatan interdisipliner untuk penyelidikan dan berhak memberi doktor. Universiti Sains Gunaan Weihenstephan-Triesdorf akan terus bertindak sebagai rakan kerjasama TUM di Straubing.

Antarabangsa

Sesuai dengan motto "Di rumah di Bavaria, berjaya di dunia", TUM Campus Straubing mempromosikan rangkaian global dengan universiti dan institusi penyelidikan lain. Kakitangan dan pelajar kampus secara proaktif didorong dan disokong dalam rancangan mereka untuk pergi ke luar negeri untuk belajar, penyelidikan, atau mengajar.

Dengan perubahan struktur yang mendalam yang diperlukan oleh bioekonomi, bidang bioteknologi dan kelestarian lebih daripada sebelumnya adalah topik yang tidak dapat dilihat secara terpencil dan hanya di wilayah, tetapi perlu dimasukkan ke dalam konteks global. Oleh itu, tinggal di luar negara sangat digalakkan dalam bidang penyelidikan dan kajian kami.

TUM menawarkan kepada pelajar, saintis, dan staf berbagai peluang untuk semester atau magang di luar negeri, serta untuk pengajaran, penyelidikan, atau pendidikan dan latihan lanjutan. Maklumat dan bantuan diberikan oleh Penasihat Antarabangsa di TUM Campus Straubing dan Pusat Antarabangsa / TUM Global di Munich.

Profesor baru

Lokasi keempat TUM secara beransur-ansur akan berkembang merangkumi 30 profesor. Melihat ke luar fokus yang ada pada sumber daya yang boleh diperbaharui, Straubing juga akan menambahkan bioteknologi dan bioekonomi ke dalam disiplin utamanya.

Bangunan baru

Sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangan lokasi, makmal baru dan bangunan dewan kuliah untuk kimia lestari akan menyediakan ruang seluas 4.100 meter persegi untuk makmal penyelidikan, pejabat, bilik seminar, kemudahan kerja, dan dewan kuliah yang dapat dibahagi. Selain itu, Negara Bavaria memperoleh sebuah biara bersejarah berusia 650 tahun di tengah-tengah Straubing yang setelah pengubahsuaian akan menyediakan 4,000 meter persegi lagi untuk kampus Straubing TUM.

Universiti Teknikal Munich

Universiti Teknikal Munich (TUM) menggabungkan kemudahan kelas atas untuk penyelidikan mutakhir dengan peluang belajar yang unik untuk pelajar. Ia berkomitmen untuk mencari jalan keluar untuk menghadapi cabaran besar yang dihadapi masyarakat ketika kita bergerak maju: Kesihatan & Pemakanan • Tenaga & Sumber Asli • Alam Sekitar & Iklim • Maklumat & Komunikasi • Mobiliti & Infrastruktur.

Universiti berfikir dan bertindak dengan semangat keusahawanan. Tujuannya: untuk mewujudkan nilai yang berkekalan bagi masyarakat. Semua ini digabungkan untuk menjadikannya salah satu universiti terkemuka di Eropah.

Lokasi

Straubing

Alamat
Schulgasse
94315 Straubing, Bavaria, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami