Edna Manley College of the Visual and Performing Arts

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

The Edna Manley College of the Visual and Performing Arts ( EMCVPA ) adalah kolej seni utama di Caribbean yang berbahasa Inggeris yang misinya adalah untuk memperkaya kepekaan estetik dan mempromosikan kepelbagaian budaya Caribbean melalui pendidikan berkualiti tinggi dan latihan dalam visual dan seni persembahan.

Pelajar kami terdedah kepada yang terbaik dalam pengajar dalam seni yang menggabungkan teori dengan aplikasi kreatif dalam satu tahun Sijil, dua tahun Associate dan empat tahun program Sarjana Muda. Sarjana Seni dalam Pendidikan Seni juga ditawarkan bersempena dengan Ohio State University (OSU).

Kolej ini mengendalikan enam sekolah. Sekolah Seni Visual, Drama, Tarian, Muzik dan Seni Pengurusan dan Kemanusiaan menawarkan persediaan profesional yang penting kepada pelajar dalam seni dari Caribbean, Amerika Utara dan Eropah. Sekolah Pendidikan Berterusan dan Program Sekutu menawarkan masa lapang separuh masa dan setiap kursus kredit di beberapa kawasan, serta Program Junior yang menarik untuk kanak-kanak dan remaja.

Program ini diiktiraf oleh Majlis Universiti Jamaica (UCJ).

SEJARAH EMCVPA

The Edna Manley College of the Visual and Performing Arts ( EMCVPA ) telah melahirkan beberapa pengamal yang paling popular dan berbakat dalam bidang seni kreatif. Kolej ini adalah yang pertama seumpamanya di Caribbean untuk menyediakan latihan peringkat tinggi dalam bidang seni, yang menawarkan program yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang diiktiraf oleh Majlis Universiti Jamaica (UCJ).

Kolej ini mempunyai misi untuk memperkayakan kepekaan estetik di rantau Caribbean dengan memudahkan kecemerlangan dalam seni, budaya dan pedagogi; melalui penyediaan program dan latihan berkualiti tinggi. EMCVPA terus mewujudkan peluang yang akhirnya akan membawa kepada pembangunan wilayah kita melalui seni, mendesak para pelajarnya untuk membuat, bertahan dan mencapai melalui kesukaran ke arah matlamat mereka.

PELAJAR ANTARABANGSA

Pelabuhan masuk melalui udara ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Norman Manley di Kingston (NMIA - KIN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Donald Sangster di Montego Bay. (DSIA - MBJ). Semua pelajar antarabangsa tahun pertama disediakan dengan perkhidmatan lapangan terbang ke Kolej. Ini hanya terpakai kepada ketibaan ke NMIA di Kingston dan oleh itu pelajar digalakkan untuk membuat pengaturan untuk mendarat di Kingston. Jadual perjalanan juga mesti dihantar dalam dua (2) minggu lebih awal.

POLISI IMIGRASI

Seperti yang ditetapkan oleh Undang-undang Imigresen Jamaica, warga negara asing dikehendaki memegang pasport dan visa masuk yang sah. Walau bagaimanapun, pengecualian untuk keperluan visa dibuat untuk pelajar dari negara-negara dalam Komanwel Inggeris, tidak termasuk pelajar dari Kepulauan Cayman, Kepulauan Virgin British, Pakistan, Sri Lanka dan Nigeria. Pelajar yang disebutkan di atas masih perlu mengemukakan visa semasa masuk ke Jamaica.

Apabila tiba di lapangan terbang, surat penerimaan, yang dikeluarkan oleh Kolej, hendaklah dikemukakan kepada Pegawai Imigresen, yang mana pasport anda akan dicop, memberikan kemasukan selama dua minggu. Sebaik sahaja anda mendaftar, Pejabat Pendaftaran akan mengeluarkan surat pendaftaran, yang perlu diserahkan kepada Pejabat Imigresen untuk memproses permohonan Visa Pelajar. Pelajar asing yang menghadiri Kolej mesti melaporkan kepada pejabat Perkhidmatan Pelajar dalam tempoh dua minggu pertama ketibaan untuk mendapatkan bantuan dalam memproses lanjutan mereka. Pelajar akan memerlukan yang berikut:

 • Surat dari Kolej (Pendaftar) mengesahkan program pengajiannya dan tempoh yang didaftarkan oleh pelajar.
 • Pasport yang sah (untuk tempoh pengajian)
 • Yuran sebanyak JA $ 2000 (lebih kurang US $ 20) untuk kad Pendaftaran Alien (untuk rakyat bukan Komanwel)
 • Dua gambar bersaiz pasport (untuk warganegara bukan Komanwel sahaja)
 • Yuran Sambungan Tetap JA $ 10,000 (lebih kurang AS $ 100)

PENGALAMAN KINGSTON

EMCVPA terletak di 1 Arthur Wint Drive, Kingston 5 yang mudah dicapai dari daerah komersial utama di Kawasan Metropolitan Kingston. Lokasi pusat kampus membolehkan akses cepat ke bank, hospital, galeri, teater, pasar raya, pusat perbelanjaan, restoran dan kemudahan sukan.

Pelajar antarabangsa juga boleh mengalami pelbagai tarikan di bandar metropolitan termasuk Emancipation Park, National Heroes Park yang menempatkan monumen yang indah kepada wira negara negara termasuk Marcus Garvey, Devon House, Port Royal yang terkenal, Galeri Nasional dan Muzium Bob Marley.

BAGAIMANA MENGGUNAKAN EMCVPA

LANGKAH 1: BORANG PERMOHONAN LENGKAP ONLINE

Borang permohonan lengkap dalam talian di www.emc.edu.jm. Permohonan menarik $ 700 tidak dikembalikan kos yang perlu dibayar apabila calon pelajar mengemukakan dokumen. Permohonan dibuka awal Januari dan ditutup lewat Mac.

LANGKAH 2: PENYERAHAN DOKUMEN SOKONGAN

Pemohon akan diminta mengemukakan dokumen berikut:

 • Resit Bayaran Permohonan
 • Sijil kelahiran
 • Sijil Perkahwinan (jika berkenaan)
 • Surat Ikatan (jika berkenaan)
 • Transkrip
 • Sijil CXC / GCE
 • 2 Surat Cadangan
 • 2 Gambar bersaiz pasport yang disahkan

LANGKAH 3: UJI PROFICIENCY

Dengan syarat bahawa tidak ada dokumen yang luar biasa, pemohon dijemput untuk menduduki Ujian Kemahiran Bahasa Inggeris dan IT College.

LANGKAH 4: EVALUASI PEMOHON

Pemohon akan dinilai berdasarkan Sekolah pilihan anda yang mungkin termasuk pemeriksaan, penilaian portofolio, ujian ujian, ujian muzik dan / atau wawancara.

LANGKAH 5: PILIHAN

Pemilihan akan dibuat selepas pengauditan selesai di Sekolah masing-masing. Maklumat mengenai pemohon yang dipilih dihantar ke Pejabat Pendaftaran dari mana surat penerimaan, penolakan atau penangguhan, dalam hal pelajar yang menunggu hasil pemeriksaan, akan dikirimkan kepada Anda dengan informasi yang diperlukan.

LANGKAH 6: PENERIMAAN

Sebaik sahaja anda diterima, anda akan dihantar Pakej Penerimaan.

NB: Pelajar luar negara dari luar bandar dan luar negara harus membuat permohonan untuk penginapan pada April, kerana ruang terhad yang terdapat di Asrama.

KAMPUS HIDUP

PERUMAHAN

EMCVPA menawarkan penginapan untuk pelajar di kampus 'Halls of Residence. Perumahan disediakan untuk semua pelajar yang mendaftar sepenuh masa dalam mana-mana program di Kolej. Setiap pemastautin diberikan penggunaan bilik penghujuran yang lengkap dengan kemudahan yang termasuk bilik mandi dan dapur berkongsi.

PERKHIDMATAN PERPUSTAKAAN

Perpustakaan Kolej ini mempunyai pelbagai bahan sumber cetakan dan audiovisual dalam kurikulum Seni Visual, Drama, Muzik, Tari dan Seni Pengurusan. Koleksi yang kaya di perpustakaan termasuk lebih dari 10,000 buku di rak terbuka dan koleksi simpanan, lebih daripada 11,000 rekod vinil dan bermacam-macam pelbagai monograf, majalah, kliping akhbar. slaid, CD

SUKAN / CLUB SUKAN

Pelajar EMCVPA mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti sukan di mahkamah pelbagai guna kampus. Pasukan sukan di Kolej termasuk Bola Sepak

Lokasi

Kingston

Edna Manley College of the Visual and Performing Arts

Alamat
1 Arthur Wint Drive, Kingston 5, St. Andrew, Jamaica
Kingston, St Andrew Parish, Jamaika
Telefon
+1 876-929-2350

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami