IPB University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

IPB University adalah institusi pengajian tinggi yang menghasilkan inovasi dengan kualiti yang diakui secara nasional dan antarabangsa. Selama sepuluh tahun lurus (2008-2018), IPB mempunyai inovasi yang paling banyak berbanding universiti lain di Indonesia berdasarkan penilaian dari Pusat Inovasi Bisnis - Kementerian Penyelidikan, Teknologi, dan Pendidikan Tinggi Indonesia dalam Inovasi Kebanyakan Calon Indonesia (39,71% ).

Kejayaan IPB dengan semua pencapaiannya tidak dapat dipisahkan daripada peranan kepimpinan Rektor IPB sebelumnya. Sejarah kepimpinan IPB dari semasa ke semasa seperti berikut:

Prof. Dr. Syarif Thayeb (Pengerusi IPB Presidium 1963)

Prof. Dr. AJ Darman (Pengerusi IPB Presidium 1963)

Prof. Dr. Tb. Bachtiar Rifai (Rektor IPB 1964 - 1965)

Prof. Dr. Sajogyo (Rektor IPB 1965 - 1966)

Prof. Dr. JH Hutasoit (Pengerusi IPB Presidium 1966)

Prof. Dr. Toyib Hadiwidjaja (Rektor IPB 1966 - 1971)

Prof. Dr. AM Satari (Rektor IPB 1971 - 1978)

Prof. Dr. Andi Hakim Nasution (Rektor IPB 1978 - 1987)

Prof. Dr. Sitanala Arsjad (Rektor IPB 1987 - 1996)

Prof. Dr. Soleh Solahuddin (Rektor IPB 1996 - 1998)

Prof. Dr. RHM Aman Wirakartakusumah (Rektor IPB 1998 - 2002)

Prof. Dr. Ahmad Ansori Mattjik (Rektor IPB 2002 - 2007)

Prof. Dr. Herry Suhardiyanto (Rektor IPB 2008 - 2012)

Prof. Dr. Herry Suhardiyanto (Rektor IPB 2012 - 2017)

Dr. Arif Satria (Rektor IPB 2017 - 2022)

Menjalankan slogan "Inspirasi Inovasi dengan Integriti", Rektor IPB kini menggalakkan penciptaan pelbagai inovasi dan penemuan yang memberi manfaat kepada masyarakat. IPB juga bercita-cita menjadi kampus yang melahirkan usahawan muda yang menggalakkan kebebasan negara pada masa hadapan.

130437_photo-1522202176988-66273c2fd55f.jpgBrooke Cagle / Unsplash

Visi

Visi IPB University untuk tempoh 2019-2023 adalah: Menjadi sebuah universiti berasaskan penyelidikan dan memimpin inovasi kemerdekaan negara ke arah universiti keusahawanan sosial-sosial yang unggul di peringkat global dalam bidang pertanian, marin, biosains tropika.

Mision

Misi IPB University untuk tempoh 2019-2023 ialah:

  1. Penganjuran pendidikan tinggi dengan menguatkan asas penyelidikan universiti untuk menghasilkan graduan techno-sociopreneur yang unggul, mempunyai watak yang mulia berdasarkan iman dan taqwa kepada Allah, nasionalisme yang tinggi, kecekapan profesional, kemahiran lembut milenium, kepimpinan, dunia mendalam dan menjadi trendsetter inovasi dan perubahan.
  2. Perintis penyelidikan yang unggul dan terkemuka dalam sains transformatif dan teknologi untuk penciptaan kualiti kehidupan lestari, dan inovasi untuk ekonomi rakyat dan industri negara.
  3. Terokai sains terkini dalam bidang pertanian, marin, dan biosains tropika untuk menentukan aliran sains semasa di peringkat kebangsaan dan global.
  4. Meningkatkan perkhidmatan proaktif yang menyumbang dan menyelesaikan masalah masyarakat dan meningkatkan peranan IPB University dalam menentukan hala tuju dasar negara.
  5. Memperkukuhkan sistem pengurusan Universiti Negeri yang mampu membimbing perkembangan sistem pengurusan pendidikan tinggi moden pada era 4.0.

Objektif IPB University untuk tempoh 2019 - 2023 adalah:

  1. Melahirkan graduan techno-sociopreneur yang unggul yang mempunyai watak yang mulia berdasarkan iman dan taqwa kepada Tuhan Yang Maha Esa, mempunyai nasionalisme yang tinggi, kecekapan profesional, kemahiran lembut milenium, jiwa kepemimpinan, prospek global dan menjadi trend inovasi dan perubahan.
  2. Melahirkan sains, teknologi, dan seni transformatif untuk mewujudkan kualiti kehidupan lestari, dan inovasi konkrit bagi ekonomi rakyat dan industri negara.
  3. Membuat IPB University sebagai penentu sains terkini dalam bidang pertanian, marin dan biosains tropika di peringkat nasional dan global.
  4. Membuat IPB University sebagai universiti yang secara proaktif menyelesaikan masalah komuniti dan membantu menentukan arah dasar negara.
  5. Membuat IPB University sebagai perintis dalam pembangunan sistem pengurusan pendidikan tinggi moden.

Identiti IPB

IPB diasaskan pada 1 September 1963 sebagai satu bentuk pemikiran berwawasan dari pemimpin negara dan mereka yang peduli dengan pendidikan tinggi pertanian jadi negara besar ini mempunyai universiti bertaraf dunia yang mempunyai kompetensi dalam bidang pertanian, biosains, dan pelbagai bidang yang berkaitan. Perkara ini bertujuan untuk meningkatkan keselamatan makanan, bioenergi, penciptaan pekerjaan, pembasmian kemiskinan, dan memelihara alam sekitar. Kelahiran IPB pada 1 September 1963 berdasarkan keputusan Menteri Pengajian Tinggi dan Ilmu Pengetahuan No. 91/1963 yang kemudian diizinkan oleh Presiden Indonesia pertama dengan Keputusan no. 279/1965

Tagline

Inovasi Inspirasi dengan Integriti di Pertanian, Lautan, dan Biosains untuk Dunia Mapan

Kehidupan Kampus

Seni

IPB University telah aktif mengambil bahagian dalam memelihara seni dan budaya Indonesia. Universiti ini mempunyai Unit Kegiatan Pelajar (UKM) untuk pelajar yang berkongsi minat bersama dalam bidang seni seperti Lingkaran Seni Sunda (Lises) UKM, Gentra Kahneman, Muzik Pertanian X-pression (Max !!) UKM, dan IPB Student Choir (PSM ) Agriaswara. Di samping itu, terdapat juga aktiviti-aktiviti lain yang berkaitan dengan seni dan budaya yang boleh IPB University oleh pelajar di IPB University . Salah satunya adalah Gebyar Nusantara.

Sukan

"Mens Sana di Corpore Sano", dalam tubuh yang sihat terdapat jiwa yang kuat. Hidup dalam dunia kuliah yang sesak tidak membuat pelajar IPB University lupa untuk bersenam. Di samping ketersediaan pelbagai kemudahan sukan yang diuruskan oleh Unit Sukan dan Kesenian, aktiviti sukan di kalangan pelajar juga hidup kerana terdapat beberapa Unit Kegiatan Pelajar (UKM) dalam bidang sukan.

Komuniti Pelajar

Melibatkan diri dalam organisasi kampus secara tidak langsung akan membina semangat kepimpinan dan profesionalisme di kalangan pelajar. Pelajar boleh membangunkan potensi kepimpinan dan profesionalisme melalui pelbagai organisasi kampus termasuk Lembaga Eksekutif Pelajar (BEM), Majlis Perwakilan Pelajar (DPM), Unit Pelajar Pelajar (UKM), Persatuan Pelajar (Himpro), dan Masyarakat.

Kajian Lapangan

Kehidupan kolej berkait rapat dengan amalan bidang selaras dengan bidang saintifik yang sedang dijalankan. Praktikum dimaksudkan sebagai alat untuk memperdalam materi sehingga pelajar dapat lebih memahami praktik dalam kehidupan nyata setiap hari.

Asrama

IPB University memerlukan pelajar tahun pertama untuk tinggal di asrama kampus. Peraturan ini didorong oleh berbagai daerah asal pelajar IPB University . Dengan kepelbagaian etnik dan budaya yang luas, IPB University boleh dikatakan sebagai kecil di Indonesia. Kepelbagaian budaya ini kemudiannya diuruskan oleh IPB University melalui kejuruteraan sosial dalam bentuk dasar asrama wajib untuk pelajar baru.

Lokasi

Dramaga

Alamat
Kampus IPB Dramaga, Bogor
Dramaga, Jawa Barat, Indonesia

Bogor

Alamat
IPB Campus Baranangsiang
Jl Padjajaran Bogor

Bogor, Jawa Barat, Indonesia

Bogor

Alamat
Jl. Burangrang No.6, RT.03/RW.03, Babakan, Kecamatan Bogor Tengah, Kota Bogor, Jawa Barat 16128
Bogor, Jawa Barat, Indonesia

Bogor

Alamat
School of Business IPB
Gedung SB-IPB Kampus IPB Gunung Gede, Jl. Raya Pajajaran, RT.03/RW.06

Bogor, Jawa Barat, Indonesia

Bogor

Alamat
Gedung SB-IPB Kampus IPB Gunung Gede, Jl. Raya Pajajaran, RT.03/RW.06
Bogor, Jawa Barat, Indonesia