Hong Kong Polytechnic University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Dengan tradisi 80 tahun yang membanggakan, PolyU adalah universiti penyelidikan bertaraf dunia, yang berada di antara 100 institusi teratas di dunia.

Hong Kong Polytechnic University (PolyU) adalah rumah untuk mendidik pemikir, komunikator, dan penemu dalam memberikan kesan positif. Kami berkomitmen untuk melatih pemimpin esok hari ini, melalui pendidikan yang berorientasikan profesional yang memberikan graduan penempatan yang tiada tandingan untuk berkembang dalam perniagaan dan industri.

Kami berusaha untuk penyelidikan antara disiplin dan inovasi yang berkesan untuk penemuan untuk menyelesaikan cabaran dunia nyata. Penyelidik kami sedang mengembangkan idea terobosan, memupuk kelestarian, meningkatkan hasil ekonomi, dan meningkatkan kehidupan masyarakat untuk kepentingan Hong Kong, negara, dan dunia.

139960_pexels-photo-3773837.jpeg

Moto kami

Untuk belajar dan memohon, untuk kepentingan manusia

Perkara di atas berasal dari cogan kata Cina, yang dipetik dari Yijing klasik Cina yang hebat (Buku Perubahan) dan dua risalah kuno, satu dari dinasti Han dan yang lain dari zaman pra-Qin.

Teks bahasa Cina asli dapat diparafrasa seperti berikut: "Pelajari setiap kebenaran dan gunakan pengetahuan yang dipelajari untuk menyelesaikan setiap tugas" dan "untuk belajar; melayani".

Visi kami

Jadilah universiti terkemuka yang memajukan dan memindahkan pengetahuan, dan memberikan pendidikan holistik terbaik untuk kepentingan Hong Kong, negara, dan dunia.

Misi kita

Untuk menjalankan penyelidikan yang memberi kesan kepada dunia.

Untuk memupuk pemikir kritis, komunikator yang berkesan, penyelesai masalah yang inovatif, dan warganegara global yang bertanggungjawab secara sosial.

Untuk memupuk komuniti Universiti di mana semua anggota dapat unggul dalam aspirasi mereka dengan rasa kekitaan dan kebanggaan yang kuat.

139961_pexels-photo-4126759.jpeg

Komuniti antarabangsa

Nikmati suasana kampus antarabangsa, memperkaya dan inklusif. Melalui rangkaian global kami yang luas, anda akan mengakses pertukaran akademik antarabangsa dan meningkatkan pemahaman dan penghayatan anda mengenai kepelbagaian budaya dan masalah sosial yang lebih luas. Semua pelajar digalakkan untuk mengikuti program mobiliti pelajar di luar Hong Kong.

Fakulti Antarabangsa

PolyU menggalakkan pengantarabangsaan di kalangan fakulti dan kakitangan. Kami secara aktif mencari kepelbagaian dalam badan fakulti melalui pengambilan dan pengekalan yang proaktif.

Fakulti dan kakitangan kami mengambil bahagian dalam banyak aktiviti pelbagai budaya di kampus dan secara aktif meningkatkan hubungan global kami melalui penyelidikan, pendidikan dan pemindahan pengetahuan.

Perspektif Global dalam Program Akademik

PolyU mendorong pelajar untuk beroperasi dengan yakin dalam persekitaran kerja antarabangsa dan memberi sumbangan positif sebagai warganegara global.

Kami memasukkan perspektif dunia dalam semua program kami dan memberi pelajar banyak peluang untuk meningkatkan kesedaran dan penglibatan global. Pelajar boleh mengambil mata pelajaran yang berfaedah di luar Hong Kong.

Melalui program pertukaran, magang dan Pembelajaran Perkhidmatan, pelajar kami mendapat pendedahan di pentas dunia.

Kerjasama dan Perkongsian Antarabangsa

Berada di antara 100 universiti terbaik di seluruh dunia, PolyU sudah menjadi peneraju dunia dalam banyak bidang. Dengan menggerakkan aset dan bakat kami, melibatkan pakatan antarabangsa seperti University Social Responsibility Network (USRN) dan University Alliance of the Silk Road (UASR), kolaborasi dan perkongsian industri, dan mewujudkan platform strategik, kami membantu membuka jalan untuk hubungan global yang lebih erat.

PolyU mempromosikan penyelidikan antara disiplin terutamanya di bidang yang muncul seperti kecerdasan buatan dan robotik, menyumbang kepada inovasi yang kuat dalam menyelesaikan cabaran global dan / atau sosial.

3,000+

Projek penyelidikan yang dijalankan
(2018/19)

350+

Berkongsi rakan dan institusi
(2018/19)

250+

Rakan pertukaran pelajar
(2018/19)

416

Perjanjian kerjasama akademik ditandatangani
(sehingga Jun 2019)

Buat Masa Depan yang Anda Bayangkan

Model pendidikan profesional kami menggunakan pendekatan pembelajaran pengalaman unik yang terdiri daripada peluang magang, pembelajaran perkhidmatan dan pertukaran luar negeri. Kami mempunyai pelbagai program kepimpinan dan pembangunan tempatan dan antarabangsa untuk pengalaman pendidikan yang benar-benar transformatif - melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang tepat untuk menjadi pemimpin global yang bertanggungjawab pada hari esok.

Kedudukan

Ke-6

QS Top 50 Bawah 50 (2021)

25hb

Peringkat Universiti QS Asia (2020)

Ke-75

Kedudukan Universiti Dunia QS (2021)

Mari kita dengar dari pelajar kita

"Masa saya di PolyU telah mempersiapkan saya untuk kepimpinan global."

Amanda Putri Wantono, Indonesia
Sekolah Pengurusan Hotel dan Pelancongan (Siswazah)

-

"Anda akan mendapat pendedahan lintas budaya yang menakjubkan di dewan kediaman dan di seberang kampus."

Maciej Nowakowski, Poland
Fakulti Kemanusiaan (Siswazah)

-

"Pendidikan holistik PolyU membina kemahiran profesional kami dan membolehkan saya membuat perbezaan di dunia."

Madina Kaliyeva, Kazakhstan
Fakulti Perniagaan (Siswazah)

-

"PolyU telah membuat saya menyedari betapa pentingnya menjadi warganegara global yang bertanggungjawab - untuk itu, saya sentiasa berterima kasih."

YC Wong, Hong Kong
Fakulti Sains Kesihatan dan Sosial (Siswazah)

-

"PolyU meletakkan asas yang kukuh untuk masa depan saya dalam penyelidikan gempa."

Chen Kai-Xin, Tanah Besar China
Fakulti Pembinaan dan Alam Sekitar (Siswazah)

Lokasi

Hung Hom

Alamat
Yuk Choi Road,11
Hung Hom, Kowloon, Hong Kong

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

BA
BBA
BSc
Sekolah ini juga menawarkan: