Baca keterangan rasmi

Universidad Francisco Marroquín, yang juga dikenali dengan singkatan UFM, adalah sebuah universiti swasta dan sekular di Guatemala City, Guatemala. Ia ditubuhkan pada bulan Ogos 1971 di sekitar falsafah libertarianisme.

Menurut ahli ekonomi Milton Friedman, ia adalah "salah satu universiti terkemuka di Amerika Latin."

Matlamat kami adalah untuk mengkaji dan menyebarkan prinsip-prinsip etika, ekonomi dan undang-undang masyarakat bebas. Kami yakin bahawa, dalam jangka panjang, idea-idea yang mentadbir; bahawa jika negara kita menikmati kemakmuran damai, tanpa tekanan dari kumpulan ideologi, adalah perlu bahawa orang berpengaruh cukup memahami organisasi masyarakat bebas, dan dengan itu mendapat keyakinan dan keberanian untuk mempertahankannya.

Amigos em campus universitárioNaassom Azevedo / Unsplash

misi

Misi kami adalah untuk mengajar dan menyebarkan prinsip-prinsip etika, undang-undang dan ekonomi masyarakat yang bebas dan bertanggungjawab.

nilai

Kebenaran

Kebenaran adalah cara yang penting dan penting untuk mencapai kebaikan

Kebebasan

Hanya dalam kebebasan seseorang boleh meneruskan kebahagiaan, bertanggungjawab dan bertindak secara moral.

Keadilan

Keadilan adalah untuk mengenali setiap orang sebagai mereka sendiri.

Kebaikan

116101_Virtudes.jpg

Kecemerlangan akademik

Definisi

 • Kami memahami dengan "kecemerlangan" kualiti unggul yang menjadikan orang atau benda yang layak mendapat penghargaan atau harga diri. Dan untuk "kecemerlangan akademik," kualiti idea, prinsip dan tindakan orang-orang yang, sebagai profesor atau pelajar, lazimnya meletakkan diri mereka di atas bahan dan rutin pemenuhan kewajiban mereka, menjadi contoh kehidupan kehidupan yang koheren untuk semua orang. Kecemerlangan yang difahami dengan cara ini hanya mungkin dalam rangka kebebasan, kecekapan dan rasa hormat.
 • Kecemerlangan akademik mesti dimenangi dan dipertahankan dengan cara profesional. Dengan token yang sama, ia hanya dapat dipahami sebagai akibat usaha gigih dan kadang-kadang penolakan yang menyakitkan, penting untuk dapat membuka jurang dan jalan baru dalam bidang pengetahuan.
 • Sebuah institusi yang berusaha untuk kecemerlangan akademik didemonstrasikan dan diakreditasi melalui emulator dan peniru yang dimajukan selama ini.
 • Seseorang yang bercita-cita untuk kecemerlangan tidak dapat direalisasikan sedemikian, jika dalam setiap hal ia tidak menuntut dirinya lebih banyak daripada yang lain.

Kecemerlangan Profesor

 • Kecemerlangan akademik guru menunjukkan penyediaan jauh (disokong oleh kelayakannya) dan persiapan yang rapat (terdiri dalam penyediaan setiap subjek dan setiap kelas dengan berhati-hati dan setiap hari) untuk memberikan layanan kepada para pelajar pengalamannya sebagai seorang ulama dan pendidik, semangatnya untuk subjek yang dipertanggungjawabkannya, dan perhatiannya yang tegas, sopan dan peribadi kepada setiap daripada mereka.
 • Ia juga memerlukan kejelasan dan koherensi dalam idea-idea yang cuba disampaikannya, pengetahuan mengenai keadaan konkrit pelajar, pemahaman untuk memilih, menetapkan dan mengutamakan tugas-tugas, kebijaksanaan untuk menuntut dan mencadangkan pembacaan yang paling penting.
 • Kejelasan pendedahan tidak boleh ditawar, tetapi disediakan kepada para pelajar dengan sikap bersemangat dan kesopanan.
 • Apa yang membezakan guru yang cemerlang sebagai jenama adalah hasratnya untuk memperbaiki diri secara berterusan dalam segala yang difikirkannya, berkata, tidak dan mengajar.

Kecemerlangan Pelajar

 • Kekuatan dan ketahanan institusi pendidikan bergantung kepada latihan para pelajar yang memilih dengan teliti, dengan mempertimbangkan faktor-faktor lain, kemampuan akademik dan kemampuan kepemimpinannya.
 • Kecemerlangan akademik pelajar ditunjukkan dalam rasa ingin tahu intelektual mereka, disiplin mereka kerana ia berkaitan dengan penggunaan waktu belajar mereka dan kehadiran mereka di kelas, keupayaan mereka untuk melepaskan rasa, kepuasan dan kejayaan segera, penanaman kebajikan mereka dan nilai-nilai asas, kekayaan dan pemilihan leksikasinya di dalam dan di luar bilik darjah, keupayaannya untuk menggunakan sumber-sumber yang sewajarnya.
 • Ini menunjukkan keseimbangan yang munasabah dan diselaraskan kepada realiti pelajar, antara kajian humanistik, dialami semasa kajian terdahulu, meluruskan prestasi baiknya sebagai warganegara, dan bapa atau ibu keluarga esok, dan penguasaan teknik-teknik utama dalam cawangan akademik yang dipilih.
 • Kecemerlangan akademik pelajar adalah asas kejayaannya dalam bidang profesional dan akan tercermin dari tahap yang diperoleh hasilnya. Kecemerlangan hasil profesional dari kombinasi ideal nilai-nilai dan prinsip-prinsip yang membimbing kehidupan setiap orang kesejahteraan, dan mengemaskini mereka dalam pengkhususan pilihan mereka (dengan mengandaikan bahawa setiap orang melakukan lebih baik dalam apa yang mereka paling dia suka)

Mereka mesti difahami sebagai Vertebrae Kecemerlangan Akademik Pelajar:

 • Keupayaannya untuk diperhatikan, abstrak dan disimpulkan secara logik, dan menyatakan dengan jelas dan tepat, dalam kata dan secara bertulis, idea dan keyakinannya.
 • Kesediaan anda untuk terus memperluaskan pengetahuan anda sendiri.
 • Ketenangan fikirannya pada saat mempersoalkan atau membantah kedudukan orang lain dan membela diri mereka sendiri.
 • Keupayaannya untuk kagum pada setiap hari.
 • Kecenderungannya untuk membaca, mendengar, bercakap dan menulis dengan rasa kritis, dan pada masa yang sama menyedari had kemampuan manusia untuk membuat dirinya difahami dan memahami orang lain.
 • Kesungguhannya untuk membayangkan realiti berbeza dari bagaimana dia dibentangkan dan bagaimana mereka telah membiasakannya untuk melihatnya.
 • Keupayaan mereka untuk mengamalkan pengetahuan khusus dan teknikal, dan untuk membangunkan kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti perniagaan.
 • Ketabahannya dalam mengejar, melakukan dan menyebarkan kebaikan, menyedari bahawa dia harus tetap waspada terhadap kebebasan dan kehadirannya sendiri, dengan keberanian berhemat, risiko yang terlibat dalam mana-mana cabaran manusia.
 • Penghujung mana-mana proses pendidikan adalah pembentukan orang-orang yang tahu bagaimana untuk mengambil komitmen dan memanfaatkan peluang, tanpa membenarkan atau membenarkan sesiapa untuk melemahkan martabat mereka.

Program diajar dalam:
 • Sepanyol

Sekolah ini juga menawarkan:

Ijazah Sarjana Muda

Universidad Francisco Marroquin

Keusahawanan adalah kerjaya baru Fakulti Sains Ekonomi UFM yang memberi tumpuan kepada keusahawanan dan perniagaan. Ia menawarkan kekuatan tradisional Fakulti, pembentuka ... [+]

Mengapa Percuma?

Kebebasan adalah apa yang mendorong kita melakukan apa yang kita lakukan.

Dengan percuma membolehkan kita mempunyai idea, membuat, membuat keputusan. Dengan kebebasan kita dapat belajar, mempersoalkan segala sesuatu yang mengelilingi kita. Dengan percuma membuat kita berfikir besar, meneruskan minat kita, memulakan jalan baru, berkembang, berkembang. Menjadi bebas mengilhami kita untuk memimpin, untuk mempengaruhi.

Keusahawanan

Ia adalah kerjaya baru Fakulti Sains Ekonomi UFM yang memberi tumpuan kepada keusahawanan dan perniagaan. Ia menawarkan kekuatan tradisional Fakulti, pembentukan yang ketat dalam pentadbiran, kewangan dan ekonomi, dengan loghat khas dari permulaan, dalam seni, sains dan amalan keusahawanan.... [-]

Guatemala Guatemala City
Januari 2020
Sepanyol
Sepenuh masa
8 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Universidad Francisco Marroquin

Ekonomi adalah mengenai menyelesaikan masalah dan meningkatkan kehidupan orang ramai, cuba memahami bagaimana orang berkelakuan, dan di Sekolah Ekonomi UFM, kerjaya telah ... [+]

Ekonomi adalah mengenai menyelesaikan masalah dan meningkatkan kehidupan orang ramai, cuba memahami bagaimana orang berkelakuan, dan di Sekolah Ekonomi UFM, kerjaya telah direka untuk memahami fenomena yang kompleks, dari prinsip etika, undang-undang dan ekonomi yang menyokong masyarakat yang bebas dan bertanggungjawab.

Universiti Francisco Marroquin baru-baru ini menyerlahkan sebagai tempat terbaik di dunia untuk mengkaji ekonomi pasaran bebas, menduduki tempat pertama dalam senarai TOP FIFTY TEMPAT UNTUK MELAJARI senarai ekonomi ECONOMICS.

"Tidak ada sekolah yang mengetuai kajian ekonomi klasik dengan semangat lebih daripada Francisco Marroquín University di Guatemala City."... [-]

Guatemala Guatemala City
Januari 2020
Sepanyol
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Universidad Francisco Marroquin

Kejuruteraan dalam Sains Komputer di Fakulti Ekonomi Universiti Marcoquín, memudahkan pelajar untuk membangunkan projek peribadi mereka, baik teknologi dan perniagaan, me ... [+]

Percuma Membangunkan Idea Anda

Kejuruteraan dalam Sains Komputer di Fakulti Ekonomi Universiti Marcoquín, memudahkan pelajar untuk membangunkan projek peribadi mereka, baik teknologi dan perniagaan, menawarkan bimbingan, bimbingan dan amalan di setiap langkah kerjaya.

Jurutera dalam Sains Komputer

Memperkenalkan inovasi dalam pasaran dan masyarakat, dengan mencipta, merekabentuk dan melaksanakan penyelesaian teknologi kepada cabaran dan peluang, dengan visi perniagaan. Mewujudkan nilai dan meningkatkan kehidupan orang.

Pelajar Kejuruteraan Sains Komputer akan menjadi sebahagian daripada sesuatu yang besar: ekosistem teknologi, saintifik dan perniagaan. Ia adalah akses kepada rangkaian bakat profesional dan perniagaan di dunia tanpa had.... [-]

Guatemala Guatemala City
Januari 2020
Sepanyol
Sepenuh masa
8 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Universidad Francisco Marroquin

Kejuruteraan Perniagaan di UFM adalah satu-satunya program yang membolehkan anda memberi tumpuan kepada minat anda melalui metodologi berdasarkan projek praktikal. Anda a ... [+]

Percuma Buat Penyelesaian

Kejuruteraan Perniagaan di UFM adalah satu-satunya program yang membolehkan anda memberi tumpuan kepada minat anda melalui metodologi berdasarkan projek praktikal. Anda akan menjadi peneraju profesional, kreatif, usahawan dan inovator yang cemerlang, yang mendapati peluang dan mengoptimumkan proses.

Tukar Pemimpin

Anda akan dapat mengintegrasikan pengetahuan dan perkakas teknologi, kejuruteraan dan perniagaan dan anda akan bersedia untuk bersaing dengan jayanya dalam ekonomi global.

Jika anda menyukai cabaran saintifik dan anda sedang mencari penyediaan yang mengintegrasikan kejuruteraan, teknologi dan perniagaan, Kejuruteraan Perniagaan akan melatih anda sebagai seorang usahawan, dengan persiapan yang cukup untuk mengesan dan mengarahkan laluan strategik dalam syarikat, dalam persaingan terbuka, kompetitif dan globalisasi... [-]

Guatemala Guatemala City
Januari 2020
Sepanyol
Sepenuh masa
8 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu