Miriam College

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejarah

Kisah Miriam College bermula pada tahun 1926 apabila Uskup Agung Manila, kemudian Reverend Michael O 'Doherty, meminta Sisters of the Maryknoll Jemaah di New York untuk memulakan program latihan guru untuk wanita di Filipina. Dalam sebuah konvensyen Augustinian lama di Malabon, Rizal, Sekolah Biasa Malabon ditubuhkan. Sekolah memindahkan laman web beberapa kali sehingga akhirnya pada tahun 1953, dengan namanya secara rasmi diubah menjadi Maryknoll College, ia meletakkan akar kekal di Diliman (atau Loyola Heights), Quezon City.

Selepas Vatican II, jemaah Maryknoll mula menilai kerja-kerjanya, bukan sahaja di Filipina tetapi di seluruh dunia, dengan terang sebagai rasul asal mereka sebagai perintah dakwah. Pada tahun 60an, jemaah Maryknoll menyaksikan kesediaan umat awam Filipina untuk meneruskan misi pendidikan yang telah mereka mulakan. Pada tahun 1977, pemilikan dan pengurusan sekolah diserahkan kepada pentadbir. Selaras dengan perjanjian itu, nama Maryknoll akan ditukar untuk membuka jalan bagi promosi identiti unik sekolah, berbeza walaupun tidak diputuskan dari identiti saudara perempuan Maryknoll. Pada tahun 1989, selepas beberapa siri konsultasi, Maryknoll College telah menamakan semula Miriam College .

Visi kami

Miriam College adalah institusi pengajian tinggi Katolik Filipina yang membentuk pemimpin dalam perkhidmatan yang menggabungkan kecekapan dengan penyayang, berakar dalam budaya Filipina dan tradisi Asia, namun merupakan warganegara dunia.

Miriam College , dengan mengintegrasikan kerja pendidikan dengan kehidupan iman, mengembangkan orang, terutama anak perempuan dan wanita muda untuk membina bangsa Filipina dan menjadi pencipta kerajaan Allah di bumi.

Miriam College berkomitmen untuk program akademik yang cemerlang yang diterapkan dengan nilai-nilai Kristian, dipertingkatkan oleh teknologi moden dan diperkaya oleh hubungan nasional dan antarabangsa.

Akhirnya, Miriam College berkomitmen untuk mewujudkan dan hidup dalam komuniti sekolah kami dengan perubahan-perubahan yang sangat kita perolehi dalam masyarakat.

Misi kita

Miriam College , dalam perkongsian dengan keluarga dan masyarakat menyediakan pendidikan Kristian yang berkualiti dan relevan yang menyediakan pelajar menjadi pemimpin yang efektif, pelajar seumur hidup, dan warga yang produktif.

Ia menawarkan program yang sangat baik di peringkat pendidikan dasar, tertiari, pasca siswazah dan pendidikan orang dewasa melalui pendekatan yang berpusatkan, berintegrasi nilai, berasaskan penyelidikan dan inovatif.

Nilai Teras kami

Kebenaran

Kami percaya kepada kekuatan pengetahuan dan kekuatan kebenaran yang membebaskan. Kami menumpukan diri kepada pencarian sistematik dan saintifik untuk kebenaran dan keadilan dan keterbukaan dalam mengejarnya. Kami menolak segala bentuk penipuan, kepalsuan dan ketidakjujuran. Kami berusaha untuk menghasilkan kualiti intelektual dan akademik yang tertinggi pada masa yang sama yang kita kenali dan menghargai kebijaksanaan hati.

Keadilan

Kami percaya bahawa semua manusia harus sama-sama diberkati untuk bertanggungjawab dan menikmati hasil perkembangan pengetahuan dan sosial. Kami mengikat diri kepada masyarakat di mana kuasa dan peluang dikongsi bersama dan di mana "telanjang berpakaian dan orang yang lapar diberi makan." Kami menolak sebarang bentuk diskriminasi terhadap mana-mana individu atau mana-mana kumpulan. Kami percaya kepada kesaksamaan jantina dan berusaha dan menyokong masyarakat manusia yang pelbagai dan saling bergantung di mana hak, kebajikan dan pemberdayaan masyarakat dinilai secara terpusat.

Keamanan

Kami percaya bahawa kita harus menjadi pembina damai. Kami juga percaya bahawa kedamaian bermaksud ketiadaan keganasan serta kehadiran nilai, sikap, tingkah laku dan cara hidup berdasarkan keganasan dan menghormati hak dan kebebasan asas setiap orang. Kami menolak keganasan setiap bentuk dan dalam setiap interaksi sosial dan semua institusi. Kami komited untuk bekerja untuk cara-cara yang kreatif dan konstruktif untuk menyelesaikan konflik dan untuk memupuk hubungan penyayang dan penyayang antara semua manusia dan antara manusia dan seluruh penciptaan.

Integriti Penciptaan

Kami percaya bahawa Tuhan telah memanggil kami untuk menjadi pengawas semua penciptaan dan bahawa kesejahteraan dan kebahagiaan generasi akan datang bergantung pada sistem dan proses pengeluaran dan penggunaan yang mampan dan saksama. Kami menolak pemusnahan alam sekitar dan pembaziran sumber semula jadi. Kami mengikat diri untuk menjaga bumi dan mengamalkan gaya hidup yang menopang kesihatan planet di mana semua kehidupan bergantung.

Lokasi

Manila

Alamat
Katipunan Avenue, Loyola Heights, Quezon City, 1108 Metro Manila
Manila, Metro Manila, Filipina