University of the South Pacific USP

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Yang University of the South Pacific (USP) adalah pembekal utama pendidikan tinggi di rantau Pasifik dan pusat kecemerlangan antarabangsa untuk mengajar, perundingan penyelidikan dan latihan pada semua aspek budaya Pacific, alam sekitar dan keperluan pembangunan sumber manusia.

Mengenai universiti

USP - Pengenalan

Universiti Pasifik Selatan merupakan institusi pengajian tinggi utama bagi rantau Pasifik, unik diletakkan di dalam suatu kawasan yang mempunyai kepelbagaian fizikal, sosial dan ekonomi yang luar biasa.

Ditubuhkan pada tahun 1968, USP adalah salah satu daripada hanya dua universiti seumpamanya di dunia. Ia dimiliki bersama oleh kerajaan daripada 12 negara anggota: Kepulauan Cook, Fiji, Kiribati, Kepulauan Marshall, Nauru, Niue, Kepulauan Solomon, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu dan Samoa. Universiti mempunyai kampus di semua negara anggota. Kampus utama, Laucala, di Fiji. Kampus Alafua dalam Samoa adalah di mana Sekolah Pertanian dan Teknologi Makanan terletak, dan Kampus Emalus dalam Vanuatu adalah lokasi untuk Pusat Pengajian Undang-undang.

Sekolah akademik, Institut dan Pusat di Universiti Pasifik Selatan dibahagikan kepada tiga fakulti dan diketuai oleh Dekan.

Ini adalah: Fakulti Sastera, Undang-undang dan Pendidikan; Fakulti Perniagaan dan Ekonomi; dan Fakulti Sains, Teknologi dan Alam Sekitar. Setiap fakulti terdiri daripada beberapa buah sekolah yang menawarkan pelbagai program akademik dan kursus di prasiswazah dan pascasiswazah.

Universiti juga menawarkan program melalui jarak jauh dan pembelajaran fleksibel dalam pelbagai mod dan teknologi di seluruh 14 kampus USP.

teknologi komunikasi canggih melalui USPNet digunakan untuk mencapai pelajar jarak jauh dan pembelajaran fleksibel seluruh expanses luas Lautan Pasifik.

Sifat pelbagai budaya kakitangan dan pelajar badan memberi USP watak yang luar biasa. Ia adalah sebuah institusi berkualiti menghasilkan darjah yang setanding dengan yang dianugerahkan oleh universiti-universiti di Australia, New Zealand dan United Kingdom. Graduan dari USP terdapat dalam jawatan eksekutif penting di sektor awam dan swasta di semua negara anggota dan di banyak negara di seluruh dunia.

Universiti telah menetapkan standard yang tinggi untuk kualiti dalam penyelidikannya. komitmen penyelidikan utama termasuk pengurusan perniagaan, pendidikan guru, kajian Pacific, kajian marin, pertanian, sains dan teknologi.

Universiti Rantau

Universiti rantau Pasifik Selatan merebak seluruh 33 juta kilometer persegi lautan, kawasan lebih daripada tiga kali saiz Eropah. Sebaliknya, jumlah jisim tanah adalah lebih kurang sama dengan bidang Denmark. Populasi berbeza dari segi saiz dari Tokelau dengan 1600 orang ke Fiji dengan lebih daripada 800,000. Jumlah penduduk kira-kira 1.3 juta.

direktori lapangan terbang laluan antara Australia, Jepun, Korea, New Zealand dan Amerika Syarikat menghubungkan beberapa negara-negara pulau. Ada juga syarikat yang perkhidmatan rantau ini. Dalam negara, antara pulau penghantaran digunakan untuk mencapai pulau-pulau yang lebih kecil tanpa perkhidmatan udara.

Kerana kedudukannya Kemudahan dan strategik, USP menarik ulama terkenal dan kakitangan dari seluruh dunia.

Pentadbiran universiti

USP ditadbir oleh Majlis sendiri, yang termasuk wakil-wakil daripada kerajaan negara-negara anggota, staf akademik, pelajar, masyarakat dan pemimpin perniagaan, Forum Sekretariat Kepulauan Pasifik, Sekretariat Komuniti Pasifik, Majlis Amerika Pelajaran, Majlis Privy, Australia dan New Zealand.

Dewan Negara adalah pihak berkuasa akademik Universiti, yang bertanggungjawab bagi perkara-perkara seperti pengajaran dan penyelidikan.

Majlis dan Senat dihidangkan oleh jawatankuasa kerja dalam bidang seperti Kewangan, Pengurusan Sumber Manusia dan Perancangan Akademik. jawatankuasa lain berurusan dengan projek-projek khas dan kerja-kerja hari-hari Universiti.

Ketua upacara Universiti adalah Canselor. Canselor USP telah disediakan dari pihak para pemimpin kerajaan ahli Universiti dan termasuk Perdana Menteri, Presiden dan Ketua Negara. Pro Canselor adalah Pengerusi Majlis dan ketua eksekutif Universiti ialah Naib Canselor. Naib Canselor dibantu oleh dua orang Timbalan Naib Canselor dan dua Pro Naib Canselor.

Kumpulan Pengurusan Kanan bertanggungjawab bagi kebajikan masyarakat USM. Pengarah Eksekutif Kewangan berkenaan dengan mengawal kewangan Universiti. Pengarah Eksekutif Sumber Manusia menguruskan sumber manusia Universiti. Secara keseluruhan, USP mempunyai lebih daripada 1,500 kakitangan.

USP Visi, Misi dan Nilai

Visi Kami

Mencapai kecemerlangan dan inovasi untuk pembangunan mampan Negara Island Pacific

Misi Kita

 • Untuk menyediakan rakyat Pasifik dengan pelbagai jenis kelulusan pendidikan tinggi yang sangat baik dan yang berkaitan;
 • Untuk menyampaikan faedah penyelidikan canggih dan aplikasinya;
 • Untuk menyediakan komuniti dan negara-negara di rantau Pasifik dengan berkesan dan mampan penyelesaian berkaitan, kos, termasuk keusahawanan, cabaran utama mereka; dan
 • Untuk menjadi teladan pendidikan tinggi untuk Kepulauan Pasifik dalam kualiti, tadbir urus, penggunaan teknologi dan kerjasama dengan institusi pengajian tinggi negara.

Nilai-nilai Kami

 • Komitmen dan kesetiaan kakitangan dan pelajar kepada institusi dan rantau ini;
 • piawaian tertinggi dalam tadbir urus, kepimpinan, kebebasan akademik, integriti dan ketelusan;
 • piawaian tertinggi kreativiti, inovasi, kerja berpasukan dan fleksibiliti dalam mengejar kecemerlangan;
 • Pelaburan dalam kakitangan, memberi ganjaran kepada kecemerlangan kakitangan dan memperkasakan semua pasukan USP;
 • Menghormati sifat tersendiri dan kepelbagaian dalam warisan Pasifik dan pembangunan, pemeliharaan dan penyebaran;
 • Komitmen kerjasama dan integrasi serantau;
 • persekitaran pembelajaran dan kehidupan yang positif dan inklusif untuk kecemerlangan pelajar;
 • Sokongan untuk pelajar fleksibel dalam semua lokasi untuk kejayaan dalam kerja, hidup dan kewarganegaraan;
 • Perlindungan dan memupuk alam sekitar;
 • hubungan yang kukuh untuk membimbing penglibatan dengan kerajaan negara, masyarakat Pasifik dan rakan pembangunan;
 • Rendah diri dalam prestasi, belajar daripada orang lain, menghargai kepercayaan yang diberikan, dan menghormati Pacific pengetahuan, konteks dan aspirasi.

Akhirnya, kedua-dua Visi dan Misi Pelan Strategik ini akan dicapai melalui sumbangan dan sifat-sifat graduan dan kakitangan USP. Ini adalah pemacu utama Pelan Strategik.

Lokasi

Suva

Alamat
The University of the South Pacific

Suva, Bahagian Tengah, Fiji
Laman web

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program