L’Université Catholique Du Congo

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

L'Université Catholique Du Congo adalah sebuah Universiti Persendirian Katolik yang terkenal dengan kecemerlangannya, dinamismenya, kualiti luar biasa kursus yang ditawarkan kepada para pelajarnya dan kaitannya dengan kurikulumnya. Dicipta pada tahun 1987 oleh Persidangan Episcopal Zaire, di bawah nama berubah Fakultas Teologi Katolik Kinshasa kepada Fakulti Katolik Kinshasa (FCK). Institusi ini menganggap dua fakulti: fakulti teologi dan falsafah. Pada bulan Julai 1989, Jawatankuasa Tetap Uskup memutuskan untuk mewujudkan fakulti ketiga, iaitu Sains dan Pembangunan Teknikal, dinamakan sejak tahun akademik 2000-2001 Fakulti Ekonomi dan Pembangunan. Ia juga memutuskan, semasa sesi yang sama pada bulan Julai 1989, untuk menganjurkan dalam Fakulti Teologi, Jabatan Undang-undang Kanon. Pada bulan Jun 1991, Jawatankuasa Tetap Uskup memutuskan membuat fakulti keempat: Fakulti Komunikasi Sosial, yang dibuka secara rasmi pada bulan Oktober 1993.

Pada akhir Mesyuarat Lembaga Jun 2007, Jawatankuasa Tetap Uskup memutuskan untuk mencipta fakulti keenam: Fakulti Undang-Undang dan Ilmu Politik, yang dibuka pada Oktober 2009. Setelah lima tahun kewujudan, ia akan berpecah dua, pada Oktober 2013; di satu pihak, Fakulti Undang-undang dan, sebaliknya, Sains Politik.

Memandangkan kedudukan fakultas Katolik Kinshasa ini, perhimpunan pleno Julai 2009 secara rasmi mengisytiharkan mereka sebagai Universiti Katolik Kongo (UCC) yang statutnya telah diluluskan pada tahun 2003 dan Peraturan Prosedur pada tahun 2008.

L'Université Catholique Du Congo hari ini menawarkan program pelbagai mengikut fakultas dan ijazah dari kitaran ke-1, ke-2 dan ke-3, yang dicirikan oleh interdisiplineriti, pemberian kebudayaan umum dan nilai-nilai Kristian.

L'Université Catholique Du Congo (UCC) mempunyai dua kampus, satu terletak di tengah kota Kinshasa di Limete, yang lain di bahagian barat bandar, di perbandaran Mont Ngafula. Dua kampusnya, kampus Limete dan kampus Mont-Ngafula, adalah sebahagian daripada fabrik bandar bandar Kinshasa.

Kampus Mont-Ngafula sedang dalam pembinaan, ia terletak di bahagian barat kota Kinshasa, di perbandaran Mont Ngafula berhampiran paroki Sainte Rita, bertentangan dengan daerah Cité-verte. Ia termasuk tiga fakulti termasuk Teologi yang memegang pengerusi L'Université Catholique Du Congo , Falsafah, dan Komunikasi Sosial. Bangunannya dibina di atas tiga tingkat, dalam bentuk salib Yesus, setiap sayap yang membentuk satu set penonton. Kampus Limete, yang merangkumi empat fakulti, terletak di Universiti Avenue No. 2 di pusat bandar Kinshasa di Komune Limete, berhampiran paroki Saint Raphael, tepat di sebelah Pusat Pastoral Lindonge. Fakultas yang dianjurkan di laman Limete adalah: Undang-undang Canon, Ekonomi dan Pembangunan, Undang-Undang, dan Sains Politik. Ia berada di laman web ini di mana pentadbiran Universiti adalah berdasarkan, termasuk juga perpustakaan besar, pusat penyelidikan, pejabat, farmasi dan banyak restoran dan teres yang sering dikunjungi oleh pelajar.

L'Université Catholique Du Congo diakses secara langsung dengan cara pengangkutan. Banyak yang besar membolehkan kenderaan Parker menemani pelajar dan guru yang berdekatan dengan semua bangunan. UCC adalah universiti bandar yang mempunyai kecemerlangan dan jaminan kualiti.

Pengiktirafan rasmi Institusi oleh Negara Kongo

L'Université Catholique Du Congo diiktiraf oleh KEPUTUSAN N ° 06/0106 DALAM 12 JUN 2006 MENGENDALIKAN KELULUSAN SETIAUSAHA INSTITUSI SWASTA PENDIDIKAN TINGGI DAN UNIVERSITI yang ditandatangani oleh Presiden Republik Demokratik Kongo Joseph Kabila di Kinshasa pada 12 Jun 2006 .

Gunung Ngafula: Sebuah kampus moden

Para pelajar L'Université Catholique Du Congo menikmati kampus moden mereka, yang dibina di atas bukit perbandaran Mont Ngafula, yang merangkumi bangunan yang bertaraf antarabangsa, dengan auditorium, pejabat pentadbiran, perpustakaan, bilik komputer dan kafetaria . Pencapaian lain sedang berjalan.

Pengurusan yang sukar ditandingi

Kemunculan universiti Katolik berprestij di Congo adalah berdasarkan kepada komitmen, kesediaan dan kegembiraan guru (guru dan pembantu) serta pelbagai bentuk penyeliaan peribadi. Di UCC, anda akan mendapati guru yang akan menggalakkan anda dan mendorong anda untuk penyelidikan saintifik, untuk menyatakan pendapat anda dan siapa yang akan menyokong anda dalam saat-saat keraguan atau kesukaran.

Aktiviti penyelidikan penting

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, UCC telah menandakan sebagai salah satu universiti penyelidikan terkemuka di DRC. Penyelidikan dilakukan dalam bidang sains, ekonomi, sosial, kebudayaan, alam sekitar atau kualiti hidup. Khususnya dengan menganjurkan, simposium antara disiplin, persidangan untuk setiap fakulti, hari saintifik, dll.

Kos pendanaan global penyelidikan di UCC kadangkala mencapai ......... .. UCC memberikan tempat yang penting dan primordial untuk penyelidikan dalam kategori Katedral Universiti dengan pekerjaan umum.

Lokasi

Kinshasa

Alamat
Avenue BY-PASS, 384
Kinshasa, Kinshasa, Republik Demokratik Congo

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami