Baca keterangan rasmi

L'Université Catholique Du Congo adalah sebuah Universiti Persendirian Katolik yang terkenal dengan kecemerlangannya, dinamismenya, kualiti luar biasa kursus yang ditawarkan kepada para pelajarnya dan kaitannya dengan kurikulumnya. Dicipta pada tahun 1987 oleh Persidangan Episcopal Zaire, di bawah nama berubah Fakultas Teologi Katolik Kinshasa kepada Fakulti Katolik Kinshasa (FCK). Institusi ini menganggap dua fakulti: fakulti teologi dan falsafah. Pada bulan Julai 1989, Jawatankuasa Tetap Uskup memutuskan untuk mewujudkan fakulti ketiga, iaitu Sains dan Pembangunan Teknikal, dinamakan sejak tahun akademik 2000-2001 Fakulti Ekonomi dan Pembangunan. Ia juga memutuskan, semasa sesi yang sama pada bulan Julai 1989, untuk menganjurkan dalam Fakulti Teologi, Jabatan Undang-undang Kanon. Pada bulan Jun 1991, Jawatankuasa Tetap Uskup memutuskan membuat fakulti keempat: Fakulti Komunikasi Sosial, yang dibuka secara rasmi pada bulan Oktober 1993.

Pada akhir Mesyuarat Lembaga Jun 2007, Jawatankuasa Tetap Uskup memutuskan untuk mencipta fakulti keenam: Fakulti Undang-Undang dan Ilmu Politik, yang dibuka pada Oktober 2009. Setelah lima tahun kewujudan, ia akan berpecah dua, pada Oktober 2013; di satu pihak, Fakulti Undang-undang dan, sebaliknya, Sains Politik.

Memandangkan kedudukan fakultas Katolik Kinshasa ini, perhimpunan pleno Julai 2009 secara rasmi mengisytiharkan mereka sebagai Universiti Katolik Kongo (UCC) yang statutnya telah diluluskan pada tahun 2003 dan Peraturan Prosedur pada tahun 2008.

L'Université Catholique Du Congo hari ini menawarkan program pelbagai mengikut fakultas dan ijazah dari kitaran ke-1, ke-2 dan ke-3, yang dicirikan oleh interdisiplineriti, pemberian kebudayaan umum dan nilai-nilai Kristian.

L'Université Catholique Du Congo (UCC) mempunyai dua kampus, satu terletak di tengah kota Kinshasa di Limete, yang lain di bahagian barat bandar, di perbandaran Mont Ngafula. Dua kampusnya, kampus Limete dan kampus Mont-Ngafula, adalah sebahagian daripada fabrik bandar bandar Kinshasa.

Kampus Mont-Ngafula sedang dalam pembinaan, ia terletak di bahagian barat kota Kinshasa, di perbandaran Mont Ngafula berhampiran paroki Sainte Rita, bertentangan dengan daerah Cité-verte. Ia termasuk tiga fakulti termasuk Teologi yang memegang pengerusi L'Université Catholique Du Congo , Falsafah, dan Komunikasi Sosial. Bangunannya dibina di atas tiga tingkat, dalam bentuk salib Yesus, setiap sayap yang membentuk satu set penonton. Kampus Limete, yang merangkumi empat fakulti, terletak di Universiti Avenue No. 2 di pusat bandar Kinshasa di Komune Limete, berhampiran paroki Saint Raphael, tepat di sebelah Pusat Pastoral Lindonge. Fakultas yang dianjurkan di laman Limete adalah: Undang-undang Canon, Ekonomi dan Pembangunan, Undang-Undang, dan Sains Politik. Ia berada di laman web ini di mana pentadbiran Universiti adalah berdasarkan, termasuk juga perpustakaan besar, pusat penyelidikan, pejabat, farmasi dan banyak restoran dan teres yang sering dikunjungi oleh pelajar.

L'Université Catholique Du Congo diakses secara langsung dengan cara pengangkutan. Banyak yang besar membolehkan kenderaan Parker menemani pelajar dan guru yang berdekatan dengan semua bangunan. UCC adalah universiti bandar yang mempunyai kecemerlangan dan jaminan kualiti.

Pengiktirafan rasmi Institusi oleh Negara Kongo

L'Université Catholique Du Congo diiktiraf oleh KEPUTUSAN N ° 06/0106 DALAM 12 JUN 2006 MENGENDALIKAN KELULUSAN SETIAUSAHA INSTITUSI SWASTA PENDIDIKAN TINGGI DAN UNIVERSITI yang ditandatangani oleh Presiden Republik Demokratik Kongo Joseph Kabila di Kinshasa pada 12 Jun 2006 .

Gunung Ngafula: Sebuah kampus moden

Para pelajar L'Université Catholique Du Congo menikmati kampus moden mereka, yang dibina di atas bukit perbandaran Mont Ngafula, yang merangkumi bangunan yang bertaraf antarabangsa, dengan auditorium, pejabat pentadbiran, perpustakaan, bilik komputer dan kafetaria . Pencapaian lain sedang berjalan.

Pengurusan yang sukar ditandingi

Kemunculan universiti Katolik berprestij di Congo adalah berdasarkan kepada komitmen, kesediaan dan kegembiraan guru (guru dan pembantu) serta pelbagai bentuk penyeliaan peribadi. Di UCC, anda akan mendapati guru yang akan menggalakkan anda dan mendorong anda untuk penyelidikan saintifik, untuk menyatakan pendapat anda dan siapa yang akan menyokong anda dalam saat-saat keraguan atau kesukaran.

Aktiviti penyelidikan penting

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, UCC telah menandakan sebagai salah satu universiti penyelidikan terkemuka di DRC. Penyelidikan dilakukan dalam bidang sains, ekonomi, sosial, kebudayaan, alam sekitar atau kualiti hidup. Khususnya dengan menganjurkan, simposium antara disiplin, persidangan untuk setiap fakulti, hari saintifik, dll.

Kos pendanaan global penyelidikan di UCC kadangkala mencapai ......... .. UCC memberikan tempat yang penting dan primordial untuk penyelidikan dalam kategori Katedral Universiti dengan pekerjaan umum.

Program diajar dalam:
  • Perancis

Sekolah ini juga menawarkan:

BA

L’Université Catholique Du Congo

Dibangunkan oleh Persidangan Episcopal Kebangsaan Kongo pada bulan Julai 2009, Fakulti Sains Politik bercadang untuk mempromosikan pengajaran mendalam dan penyelidikan ya ... [+]

Dibangunkan oleh Persidangan Episcopal Kebangsaan Kongo pada bulan Julai 2009, Fakulti Sains Politik bercadang untuk mempromosikan pengajaran mendalam dan penyelidikan yang ketat dalam sains politik. Ia juga berhasrat untuk menyumbang kepada kemunculan dan pembangunan dasar berdasarkan pengalaman orang-orang.

Fakulti Sains Politik dipanggil untuk melatih ahli sains politik untuk menggalakkan dan menyokong kehendak rakyat terhadap penubuhan tadbir urus politik yang baik. Pelajar yang terlatih dalam sains ini mesti menyelaraskan kematangan akademik dan profesional dengan latihan dalam prinsip moral dan agama serta memulakan doktrin sosial Gereja. Kurikulum ini akan merangkumi latihan etika yang sesuai dan menawarkan mereka kesempatan untuk mengambil kursus dalam doktrin Katolik.... [-]

Republik Demokratik Congo Kinshasa
Feb. 2020
Perancis
Sepenuh masa
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Ijazah Sarjana Muda

L’Université Catholique Du Congo

Kajian asas tersebar selama lima tahun, iaitu 3 tahun ijazah sarjana muda dan 2 tahun ijazah Sarjana. Program ijazah ini boleh diselesaikan dengan Penggabungan Pendidikan ... [+]

Objektif utama Fakulti Falsafah adalah untuk menyumbang kepada latihan para ahli falsafah profesional dan untuk menjadi, sebagai salah satu pusat perhatian dan refleksi utama, manusia secara umum dan fenomena keagamaan Afrika khususnya. Program pembentukan falsafah cenderung memberi pelajar keluasan dan kekuatan fikiran yang sangat diperlukan untuk pemahaman falsafah dan saintifik masyarakat Afrika, pemikiran, kebijaksanaan dan kerohanian.

Fakulti bercadang untuk membantu para pelajarnya mengadakan dialog dengan ahli teologi dan ulama lain. Para penerima manfaat dari pelatihan tersebut adalah dalam pelayanan Gereja dan Bangsa dalam berbagai sektor pendidikan dan untuk semua tugas pembangunan nasional yang lain yang mereka dilatih.... [-]

Republik Demokratik Congo Kinshasa
Feb. 2020
Perancis
Sepenuh masa
3 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
L’Université Catholique Du Congo

Latihan asas merangkumi dua kitaran: 3 tahun lulusan dan 2 tahun lesen. Program ijazah tuisyen teologi boleh diselesaikan dengan Penggabungan Pendidikan Menengah Atas yan ... [+]

Pada tahun 1996, Jawatankuasa Tetap Uskup Congo telah meluluskan satu organisasi pengajian baru di Fakulti Teologi, yang berkuat kuasa pada bulan Oktober tahun yang sama. Pembaharuan itu telah berlepas dari pemeriksaan semula program Jabatan Teologi dan Ilmu Kemanusiaan yang mempunyai dua matlamat awal yang terdiri daripada pembentukan teologi para pelajar agama dan awam yang tidak ditakdirkan untuk kehidupan imam, dan penulturan Injil dengan mengintegrasikan ke dalam pembentukan teologi, sains sains yang memperhatikan alam sekitar dan tradisi budaya.

Tanpa meninggalkan keasyikan dua ini, Jawatankuasa Tetap Uskup mengesahkan bahawa Gereja memerlukan orang awam yang terlatih dalam teologi, dan menekankan bahawa pembentukan yang terakhir harus sama dengan para imam (dengan pengecualian, tentu saja, dari perkara yang berkaitan dengan pelayanan imam). Tidak akan ada program istimewa untuk orang awam atau imam. Untuk semua, ia akan menjadi sama di semua peringkat: Siswazah, Lesen, Diploma Pengajian Lanjutan (DEA), PhD.... [-]

Republik Demokratik Congo Kinshasa
Feb. 2020
Perancis
Sepenuh masa
3 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
L’Université Catholique Du Congo

Program Licentiate dalam Hukum Kanon dapat diselesaikan oleh Penggabungan Pendidikan Menengah Tinggi yang memberi hak kepada siswazah untuk mengajar di sekolah menengah. ... [+]

Dicipta oleh Persidangan Episcopal Kebangsaan Kongo dan didokonikan oleh Jemaah Pendidikan Katolik, Fakulti Hukum Canon bertujuan untuk mempromosikan pengajaran mendalam dan penyelidikan yang ketat dalam sains kanonik selaras dengan undang-undang Rom, undang-undang sivil moden dan Kastam Afrika.

Oleh itu, beliau membentuk pakar dalam Undang-undang Kanon dalam semangat perkhidmatan dan kesetiaan penuh kepada Magisterium Ecclesiastical. Pakar-pakar ini juga akan memohon kepada inkulturasi undang-undang kanon di Afrika, "tanpa melanggar undang-undang ilahi dan disiplin Agung Gereja."

Dalam perspektif ini, Fakulti Hukum Kanonik membantu menyelesaikan, sebagai langkah pertama, keperluan mendesak Gereja Afrika:... [-]

Republik Demokratik Congo Kinshasa
Feb. 2020
Perancis
Sepenuh masa
3 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
L’Université Catholique Du Congo

Kajian asasnya tersebar selama lima tahun, 3 tahun lulus dan 2 tahun lesen. Program ijazah ini boleh ditambah dengan Penggabungan Pendidikan Menengah Atas (yang dianjurka ... [+]

Fakulti Ekonomi dan Pembangunan telah menerima dari CENCO misi kader latihan yang mampu mempromosikan dalam tindakan pembangunan semangat Kristian di negara ini dan secara saintifik mengkaji masalah sosial dan membuat operasi penyelesaian yang dijangkakan berdasarkan daripada ajaran sosial Gereja dan pilihan asas Persidangan Episcopal Kebangsaan Kongo dalam perkara ini.

Kajian asasnya tersebar selama lima tahun, 3 tahun lulus dan 2 tahun lesen. Program ijazah ini boleh ditambah dengan Penggabungan Pendidikan Menengah Atas (yang dianjurkan oleh Jabatan Penggabungan Pendidikan Menengah Atas), yang memberi kuasa kepada siswazah untuk mengajar di sekolah menengah.

Fakulti Ekonomi dan Pembangunan mempunyai Pejabat Profesional yang tugas utamanya adalah seperti berikut:... [-]

Republik Demokratik Congo Kinshasa
Feb. 2020
Perancis
Sepenuh masa
5 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
L’Université Catholique Du Congo

Tujuan Fakulti Komunikasi Sosial adalah untuk melatih kedua-dua profesional komunikasi kompeten saintifik dan lelaki yang sensitif yang bersedia untuk terlibat dan mengin ... [+]

Tujuan Fakulti Komunikasi Sosial adalah untuk melatih kedua-dua profesional komunikasi kompeten saintifik dan lelaki yang sensitif yang bersedia untuk terlibat dan mengintegrasikan mesej Injil ke dalam budaya baru yang dicipta oleh cara komunikasi. komunikasi moden (...) dengan bahasa baru, teknik baru dan tingkah laku baru (lihat John Paul II, Redemptoris missio, 37), untuk mengenalpasti apa manfaat dan bahaya yang dapat ditimbulkan budaya ini untuk identiti dan nilai Afrika.

Untuk mencapai matlamatnya, Fakulti menawarkan kepada para pelajar yang mengikuti kursus, latihan teoretikal, praktikal dan manusia, melalui ajaran yang kaya, makmal dan studio profesional, bengkel, seminar dan persidangan; latihan bertujuan untuk mendapatkan graduannya untuk menjalankan tugas-tugas berikut:... [-]

Republik Demokratik Congo Kinshasa
Feb. 2020
Perancis
Sepenuh masa
3 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu