The Chinese University of Hong Kong - Shenzhen

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pendidikan bukan sekadar penyebaran pengetahuan dan kemahiran.

Sebagai universiti muda dan cergas, CUHK Shenzhen komited untuk memupuk pemimpin generasi baru. Melalui kecemerlangan dalam pengajaran, penyelidikan dan pemindahan pengetahuan, kami berharap dapat memberikan sumbangan global dengan menyusun generasi masa depan yang berpandangan internasional, belajar dalam disiplin mereka, tegas dalam perwatakan, dan komited untuk melayani keperluan masyarakat. Kami mengalu-alukan pelajar yang berpencapaian tinggi dari seluruh dunia untuk menempuh perjalanan yang menimbulkan kedua-dua cabaran penting, tetapi juga peluang yang tidak terdapat di tempat lain di dunia.

133771_TeachingBuildingsLongxiangBlvd2.jpg

© The Chinese University of Hong Kong - Shenzhen

Mengapa CUHK Shenzhen?

Walaupun masih muda, kami telah membina asas yang kukuh dan menunjukkan apa yang dapat kami capai di masa hadapan. Piawaian elit dan perspektif antarabangsa kami memastikan graduan mendapat permintaan tinggi dengan majikan dan memasuki kursus pascasiswazah di universiti peringkat tinggi di seluruh dunia. Tenaga pengajar kami adalah akademik peringkat pertama yang direkrut secara global, termasuk Nobel Laureates. Mereka mengembangkan bidang-bidang pengajian yang sesuai dengan pengetahuan manusia. Semua kursus, kerja kursus, dan bahan disampaikan dalam bahasa Inggeris. Kursus sistem perguruan dan pendidikan umum menyumbang kepada perkembangan pelajar yang serba boleh, sementara lokasi kami di salah satu bandar raya China yang paling pesat membangun dan dinamik menawarkan peluang yang tidak terdapat di tempat lain di dunia.

Penyelidikan

Universiti Cina Hong Kong, Shenzhen berada di landasan yang betul untuk menjadi salah satu institusi penyelidikan terkemuka di dunia. Semasa pengajian anda, anda mungkin mendapat peluang untuk menggunakan pengetahuan anda di salah satu kemudahan penyelidikan bertaraf dunia kami: pembuatan robot dan maju, data dan statistik besar, teknologi komputer dan maklumat, kewangan, dan ekonomi, logistik dan rantaian bekalan, bioperubatan dan bioinformatik, sains bahan, dan sains dan kejuruteraan tenaga baru. Institut ini diketuai oleh Pemenang Hadiah Nobel, pemenang Hadiah Turing dan ahli akademik terkenal lain yang juga mengajar di universiti.

Gaya hidup

CUHK Shenzhen terletak di kawasan yang indah. Lanskap yang indah, dikelilingi oleh bukit-bukit yang bergelombang, ditutup dengan pohon dan dihiasi dengan tasik, ia dirancang untuk menyokong usaha akademik anda, sambil menyediakan kemudahan rekreasi yang luar biasa untuk berehat, bersantai dan semangat ekstra kurikular. Sama ada anda ingin menyertai program acara atau masa yang tetap dengan rakan-rakan terpilih, ada lebih dari cukup untuk menghiburkan anda di kampus

Shenzhen

Kedudukan kedua di 10 bandar teratas Lonely Planet untuk dikunjungi pada tahun 2019 ', Shenzhen adalah metropolis kosmopolitan pesisir moden dengan persekitaran perniagaan yang berkembang pesat. Ia telah menjadi pusat kewangan utama di selatan China dan menjadi markas besar bagi banyak syarikat teknologi tinggi seperti Huawei, ZTC, Tencent, dan TCL. Karakter bandar sesuai dengan universiti, sebagai gaya hidup hiburan yang aktif di pusat membeli-belah, restoran, panggung wayang, kafe, pub, dan kelab, dipadankan dengan penghargaan penuh di luar. Ia adalah salah satu bandar paling hijau di China dan dikelilingi oleh pelbagai pantai dan garis pantai yang hebat. Akses mudah dengan lapangan terbang antarabangsa sendiri selain lapangan terbang antarabangsa utama lain di Guangzhou dan Hong Kong, kedua-duanya dihubungkan dengan kereta api berkelajuan tinggi.

Memohon ke CUHK Shenzhen

Cara memohon

Proses permohonan merangkumi hingga empat langkah:

  1. Permohonan - lengkapkan aplikasi dalam talian di http://admissions.cuhk.edu.cn/en. Anda perlu menyertakan salinan halaman foto pasport anda, transkrip akademik, bukti penguasaan bahasa Inggeris, dua surat cadangan dan pernyataan peribadi. Tarikh tutup permohonan adalah pada 15 Jun 2020.
  2. Temu ramah - pemohon yang dianggap sesuai untuk mendapat biasiswa akan dijemput untuk temu duga dalam talian. Kakitangan akademik akan menganalisis secara kritikal kelayakan akademik anda dan menentukan kesesuaian anda untuk belajar di universiti kami.
  3. Tawaran - jika anda memenuhi syarat kami, anda akan menerima tawaran Bersyarat atau Tanpa Syarat. Sekiranya anda membuat permohonan sebelum skor akhir anda tersedia, anda akan menerima tawaran bersyarat. Ini bermaksud kami menawarkan anda kedudukan dan mungkin beasiswa, tetapi tawaran itu bergantung kepada anda yang memenuhi syarat tertentu (contohnya skor minimum dalam ujian). Apabila anda dapat menunjukkan bahawa anda telah mencapai syarat tawaran dan biasiswa, anda akan dihantar tawaran tanpa syarat.

Syarat kemasukan

Siapa yang boleh memohon?

Pemohon mesti memiliki pasport dari negara atau wilayah selain Tanah Besar China, Hong Kong, Makao atau Taiwan selama sekurang-kurangnya empat tahun. Pemohon yang berjaya akan menunjukkan pencapaian akademik dan kebolehan linguistik yang diperlukan untuk belajar di CUHK Shenzhen. (ayat terakhir ini nampaknya tidak perlu dengan perincian tambahan lain)

Apa kelayakan yang diperlukan?

Pemohon untuk CUHK Shenzhen mesti mendapat penilaian antarabangsa yang diakui dan standard yang diterima untuk kemasukan ke universiti.

Apakah syarat kemasukan minimum?

Universiti Cina Hong Kong, Shenzhen mencari pelajar berkualiti tinggi. Syarat kemasukan minimum kami, berdasarkan kelayakan yang diiktiraf di atas, adalah:

  • skor keseluruhan dalam 15% teratas,
  • mata pelajaran teras (matematik, Bahasa Inggeris, dan mata pelajaran yang berkaitan langsung dengan jurusan anda) juga berada dalam 15% teratas.
  • Penguasaan Bahasa Inggeris: setaraf dengan IELTS 6.0 (lihat http://admissions.cuhk.edu.cn/en untuk senarai lengkap).

Beasiswa

CUHK Shenzhen menawarkan beberapa biasiswa untuk menyokong pelajar antarabangsa yang ingin belajar di sini.

  1. Biasiswa Masuk: semua pelajar yang mendaftar secara automatik dipertimbangkan untuk mendapat biasiswa yang merangkumi sepanjang pengajian mereka. Biasiswa ini setinggi pengajian tinggi, penginapan penuh dan wang sara hidup bagi pelajar elit.
  2. Biasiswa Prestasi Akademik: setiap tahun, pelajar dengan prestasi akademik yang cemerlang dipertimbangkan untuk anugerah biasiswa seterusnya antara 20,000-80,000 RMB / tahun.
  3. Biasiswa Kerajaan: kedua-dua kerajaan tempatan dan wilayah telah menawarkan biasiswa untuk menarik pelajar antarabangsa yang cemerlang. Biasiswa ini berkisar antara 10,000-40,000 RMB / tahun.

Alamat

Universiti Cina Hong Kong, Shenzhen
2001 Longxiang Blvd, Daerah Longgang
Shenzhen, Guangdong, PR China
Poskod: 518172

E-mel: intladmissions@cuhk.edu.cn
Laman web: http://www.cuhk.edu.cn/en
Telefon: + 86-755-8427-3284

Lokasi

Shenzhen

Alamat
The Chinese University of Hong Kong, Shenzhen
2001 Longxiang Blvd, Longgang District

518172 Shenzhen, Guangdong, China

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami