Sun Yat-Sen University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sun Yat-sen, Pada asalnya dikenali sebagai Guangdong University, Ditubuhkan pada tahun 1924 oleh Dr Sun Yat-sen (juga dikenali sebagai Sun Zhongshan), sebuah pemimpin revolusi besar demokrasi abad ke-20. Universiti terletak di Wilayah Guangdong, Kawasan yang jiran Hong Kong dan Macau, yang berada di barisan hadapan dalam reformasi China dan membuka. Sebagai salah satu universiti terkemuka di Republik Rakyat China, Sun Yat-sen merupakan sebuah universiti pelbagai disiplin yang menyeluruh termasuk kemanusiaan, sains sosial, sains semula jadi, sains teknikal, sains perubatan, farmakologi, dan sains pengurusan.

Ia mempunyai kira-kira 82.384 pelajar yang menuntut di empat kampus di DAN Zhuhai. Mendapat manfaat daripada lokasi berhampiran Hong Kong DAN Macao dan kelebihan serantau pembukaan dan pembangunan ekonomi, universiti telah menjadi asas penting bagi bakat latihan peringkat tinggi, penyelidikan saintifik, yang menyediakan perkhidmatan kepada masyarakat dan mewarisi tradisi budaya.

Universiti juga telah berjaya membina kerjasama dan pertukaran hubungan antarabangsa dengan universiti-universiti terbaik di dunia. Menurut Times Higher Education World University Ranking untuk 2010-2011, Sun Yat-sen telah menduduki 200 teratas di dunia. Pada masa ini, Sun Yat-sen meliputi kawasan seluas 5,972 kilometer persegi dan mempunyai 4 kampus: Kampus Guangzhou Selatan, Kampus Guangzhou Utara, Kampus Guangzhou East, Dan Zhuhai Kampus.

Lokasi

Guangzhou

Alamat
Guangzhou South Campus,
No. 135, Xingang Xi Road

510275 Guangzhou, Guangdong, China

Guangzhou

Alamat
Guangzhou North Campus,
No. 74, Zhongshan Er Road

510085 Guangzhou, Guangdong, China

Zhuhai

Alamat
Zhuhai Campus,
Tang Jia Wan

519082 Zhuhai, Guangdong, China

Guangzhou

Alamat
Guangzhou East Campus,
Xiaoguwei Island, Panyu District

510006 Guangzhou, Guangdong, China

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami