Shenzhen University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

深圳大学 - Universiti Shanghai, Universiti Window, Universiti Eksperimen

Universiti Shenzhen ditubuhkan pada tahun 1983 dengan kelulusan Kementerian Pendidikan. Kerajaan Pusat, Kementerian Pelajaran dan kerajaan tempatan memberi perhatian besar kepada pembinaan Universiti Wilayah Pentadbiran Khas. Universiti Peking dibantu dalam pembinaan disiplin bahasa Cina dan asing, Tsinghua dibantu dalam pembinaan elektronik dan disiplin seni bina. Kongres Rakyat Kebangsaan membantu dalam membina disiplin ilmu ekonomi dan undang-undang. Sebilangan besar ulama terkenal berkumpul di 深圳大学 . Sejak permulaan penubuhan sekolah, sekolah telah mereformasi sistem pengurusannya di universiti-universiti dan kolej-universiti, dan secara aktif meneroka biasiswa, sistem kredit, dan program pengajian kerja, dan telah memimpin dalam melaksanakan sistem pengagihan bukan graduan dan pemilihan dua hala di negara ini juga telah mempromosikan sistem pelantikan dan logistik untuk semua kakitangan. Pembaharuan pengurusan sosial jabatan telah menimbulkan kesan yang kuat di seluruh negara.

Dalam 36 tahun sejak penubuhannya, 深圳大学 mengikuti SAR dan komited untuk pembaharuan dan pembangunan pesat. Sekolah ini mematuhi motto "berdikari, disiplin diri dan peningkatan diri" dan telah membentuk ciri-ciri "University University, Universiti Window dan Universiti Eksperimen", membentuk sistem latihan bakat lengkap dari sarjana muda, sarjana untuk penyelidikan saintifik dan penyelidikan saintifik dan pelbagai peringkat. Sistem ini telah menjadi universiti yang komprehensif dengan disiplin lengkap, kemudahan lengkap, guru yang sangat baik dan pengurusan standard. 深圳大学 adalah pelajar universiti kebangsaan asas pendidikan budaya berkualiti dan kampus bertamadun negara. Untuk merealisasikan pembangunan konotatif pendidikan tinggi, sekolah merumuskan "Rancangan Pembangunan Inovasi Kebudayaan 深圳大学 ", menubuhkan Institut Penyelidikan Kebudayaan Rao Zongyi dan Institut Seni Liu Yuyi, dan membina zon khas sosialis kelas pertama dengan ciri-ciri Cina dengan kesedaran budaya yang tinggi dan keyakinan diri budaya. Budaya universiti.

深圳大学 dua kampus, Houhai dan Xili, dengan jumlah kawasan kampus 2.72 kilometer persegi. Sekolah ini mempunyai sumber pengajaran yang kaya dan kemudahan penyelidikan saintifik yang lengkap. Jumlah kawasan pembinaan kampus adalah 1.543 juta meter persegi, dan jumlah nilai instrumen dan peralatan adalah 2.7 bilion yuan. Bangunan perpustakaan adalah 51,202 m2 (termasuk fasa pertama Kampus Xili). Sekolah mempunyai lebih daripada 4.12 juta sumber kertas, 377 jenis pangkalan data, termasuk 2.58 juta e-buku teks penuh dan 119,000 jurnal elektronik teks lengkap. Terdapat satu juruterbang reformasi komprehensif sarjana kebangsaan yang komprehensif, satu bidang eksperimen model latihan bakat peringkat kebangsaan, dan satu asas pengajaran praktikal peringkat kebangsaan. Terdapat 2 pusat percubaan eksperimen kebangsaan, 1 pusat pengajaran eksperimen maya kebangsaan, 16 pusat demonstrasi pengajaran eksperimen provinsi, dan 3 pusat pengajaran eksperimen simulasi maya wilayah. Terdapat 3 makmal kejuruteraan kebangsaan, 1 pusat penyelidikan teknologi kejuruteraan kebangsaan, 2 makmal utama Kementerian Pendidikan, 1 pangkalan kerjasama antarabangsa Kementerian Sains dan Teknologi, dan 10 makmal utama wilayah.116634_116613_QQthG20190614090244.jpg

深圳大学 34,156 pelajar sepenuh masa, termasuk 27,454 pelajar sepenuh masa, 6,388 pelajar pascasiswazah, 314 pelajar doktoral, 1,707 pelajar pascasiswazah separuh masa, 21021 pelajar pendidikan dewasa dan 862 pelajar antarabangsa. Disiplin sekolah adalah lengkap dan komprehensif, meliputi 11 disiplin termasuk falsafah, kesusasteraan, ekonomi, undang-undang, pendidikan, sains, kejuruteraan, pengurusan, perubatan, sejarah, dan seni. Sekolah ini mempunyai 25 kolej pengajaran, dua hospital gabungan dan 97 jurusan sarjana muda. Terdapat 5 program khusus peringkat negeri, 14 program khusus peringkat wilayah, dan 15 disiplin utama peringkat wilayah. Terdapat 10 disiplin peringkat pertama di bawah ijazah kedoktoran, 3 stesen penyelidikan pos-doktoral, dan 1 stesen kerja post-doktoral. Terdapat 38 program ijazah sarjana yang diberi kuasa oleh program ijazah sarjana; terdapat 22 program ijazah sarjana profesional. Kejuruteraan, Perubatan Klinikal, Sains Bahan, Biologi dan Biokimia, Sains Komputer, dan Kimia memasuki 1% teratas dari disiplin ESI di dunia, dan menduduki tempat ke-84 di kalangan edisi lanjutan universiti Cina ESI Papers. Sekolah ini memulakan penubuhan "Perikatan NOOC dari Universiti dan Kolej Tempatan", dengan 130 kolej dan universiti, 359 kursus dalam talian, 119 sekolah terpilih, 61 sekolah terakreditasi, dan lebih 600,000 kursus. Pada tahun 2018, siswazah memenangi 614 anugerah pertandingan di pelbagai peringkat, termasuk 131 antarabangsa, 269 negara, dan 205 wilayah dan menteri.

Struktur fakulti sekolah sentiasa dioptimumkan, dan pengenalan dan penanaman bakat peringkat tinggi menjadi berbuah. Terdapat 3,616 ahli fakulti (tidak termasuk sekolah menengah gabungan), termasuk 2,274 guru sepenuh masa (517 profesor, 643 profesor bersekutu), 560 juruteknik dan 782 pengurus. Terdapat 1068 pelajar di postdoctoral di sekolah kami, 440 penyelidik sepenuh masa dan 164 profesor yang melawat. Terdapat 15 ahli akademik dari Akademi Sains Cina dan Akademi Kejuruteraan Cina (termasuk 4 calon jangka pendek), 2 ahli akademik dari Akademi Kejuruteraan dan Biologi Amerika, 4 akademik Akademi Sains Amerika, Akademi Kejuruteraan, dan Akademi Sains Perubatan (jangka pendek), 1 akademik Akademi Diraja Kejuruteraan, dan ahli Akademi Kejuruteraan Kanada. 2 orang, seorang ahli akademik Akademi Sains Eropah (jangka pendek), seorang ahli akademik Akademi Sains Singapura (jangka pendek), 3 ahli akademi Akademi Sains Eurasian, 1 Hadiah Nobel (fizikal dan perubatan), jangka pendek. Terdapat 5 ketua saintis dari "Program 973", 27 Tokoh Changjiang (termasuk 21 calon jangka pendek), 32 Dana Sains Kebangsaan untuk Ilmuwan Muda Cemerlang (termasuk 14 pekerja jangka pendek) Termasuk satu sewa jangka pendek, Kementerian Pendidikan "bakat cemerlang abad baru" 7 orang.

Sekolah ini telah secara berterusan memperdalam pembaharuan sistem penyelidikan saintifik, dan projek penyelidikan dan pembiayaan telah meningkat dengan ketara. Pada tahun 2018, jumlah dana penyelidikan melebihi 1.1 bilion yuan, 302 projek dana sains semulajadi telah ditambah, ranking ke-23 di negara ini dan universiti kedua di Guangdong, 33 projek dana sains sosial baru telah ditambah, ranking ke-36 di negara ini. Tempat keempat di universiti Guangdong. SCI termasuk 3,293 kertas kerja dan SSCI termasuk 238 kertas kerja. Menerima 2,846 anugerah penyelidikan saintifik. 425 paten telah diberikan, termasuk 229 paten penemuan. Jurnal Sains dan Teknologi dianugerahi "Top 100 Sains dan Teknologi Terbitan Cina Universiti-Universiti China pada tahun 2018"; karya-karya kemanusiaan dan sains sosial dalam jurnal kedudukan ke-13 di kalangan jurnal universiti negara.

Sekolah ini secara aktif menggalakkan "latihan bakat antarabangsa, kerjasama penyelidikan saintifik antarabangsa, pembinaan guru antarabangsa, dan pertukaran budaya antarabangsa". Sekarang ia telah menjalin hubungan dengan 256 universiti luar negeri, dan telah melaksanakan pelbagai bentuk kerjasama antarabangsa seperti pertukaran pelajar, latihan guru, dan pendidikan koperasi. Meningkatkan kualiti dan tahap komunikasi antarabangsa secara menyeluruh.

深圳大学 akan terus berpusat di Shenzhen, bergantung kepada pembangunan ekonomi dan sosial di Guangdong, Hong Kong dan Macao Dawan District, yang menghadapi semangat pembaharuan dan inovasi, untuk memupuk bakat inovatif dan keusahawanan yang berkualiti tinggi, mematuhi kepimpinan budaya, mengukuhkan pemacu inovasi, mencapai pembangunan konotasi, dan membina Berusaha untuk universiti SAR peringkat tinggi yang rakyat berpuas hati.

(Data pada halaman ini telah dikemas kini pada April 2019)116633_116612_QQthG20190614090430.jpg

Lokasi

Shenzhen

Alamat
Shenzhen University, 3688 Nanhai Boulevard
518060 Shenzhen, Guangdong, China

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program