SHU-UTS SILC Business School

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kelas Pendidikan Dunia di SHU-UTS SiLC Business School

Yang diasaskan bersama oleh Shanghai University (SHU) dan Universiti Teknologi Sydney (UTS) pada tahun 1994, SHU-UTS SiLC Business School (SiLC) adalah salah sebuah sekolah perniagaan bersama terawal Sino-asing di China. Sekolah telah ditubuhkan sejajar dengan Peraturan Republik Rakyat China di Luar China Kerjasama di Running Sekolah. Dengan membenarkan penubuhan pendidikan Sino-asing usaha dan program bersama, Kementerian Pelajaran bertujuan untuk memperkenalkan sumber-sumber pendidikan yang berkualiti tinggi antarabangsa, belajar falsafah, sistem, dan operasi universiti luar negara, menggalakkan pembaharuan universiti di China, dan akhirnya membina dunia universiti China bertaraf.

Apabila School ditubuhkan pada tahun 1994, ia hanya menawarkan kursus Bahasa Inggeris dan program diploma diperkenalkan dari UTS: Insearch. UTS: Insearch adalah sebuah pembekal pendidikan tinggi swasta yang dimiliki oleh SUA. Ia menawarkan program English akademik dan Asasi SUA. UTS: graduan diploma Insearch layak untuk kemasukan terus pada tahun kedua ijazah SUA.

Sekolah mula menawarkan program SHU ijazah pertama, Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (utama dalam bidang ekonomi dan perdagangan antarabangsa), pada tahun 1998. Dua tahun kemudian, program SHU ijazah kedua - Sarjana Muda Pengurusan dengan dua jurusan (Pentadbiran Perniagaan dan Pengurusan Maklumat & Sistem Maklumat) - bermula. Kedua-dua universiti memutuskan untuk mengambil kerjasama mereka ke tahap yang seterusnya. Hasilnya, SUA Sarjana Muda Program Perniagaan telah diperkenalkan ke Sekolah dari Sekolah Perniagaan SUA. Bermula pada tahun 2002, Ijazah Sarjana Muda Program Perniagaan adalah program luar pesisir UTS mengikut dasar dan standard SUA. Program ini terdiri daripada tiga komponen - program diploma Insearch, 8 UTS kursus teras, dan 8 kursus SHU. SHU dan UTS mengiktiraf kredit masing-masing. Pelajar yang mengikuti program ini akan dianugerahkan ijazah sarjana muda UTS ini selepas tamat pengajian.

SHU-UTS102

Sebagai satu lagi pengasas bersama dan ibu bapa universiti Sekolah, SHU mengambil berpusat pengurusan semua sekolah, termasuk SHU-UTS Business School SiLC. Sekolah mesti mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran dan SHU, tetapi menikmati autonomi dalam pengambilan fakulti, operasi kewangan dan tadbir urus. Sekolah ini ditadbir oleh satu lembaga yang terdiri daripada presiden SHU dan UTS, dekan Pusat Pengajian dan UTS Business School, dan ahli-ahli lain. Dekan bertanggungjawab untuk operasi School. Lembaga ini bertanggungjawab ke atas perancangan strategik dan keputusan penting lain.

Pada tahun 2006, Perbandaran Suruhanjaya Pendidikan Shanghai dipilih sebagai sekolah perintis untuk menerima akreditasi kualiti, menjadikannya bukan sahaja sekolah perniagaan Sino-asing bersama yang pertama untuk menerima pentauliahan itu oleh organisasi audit negeri yang sah, tetapi juga sekolah yang pertama untuk pergi melalui proses akreditasi. Pada tahun 2009, Sekolah telah dianugerahkan "salah satu daripada sepuluh usaha sama pendidikan yang terbaik" oleh China Pendidikan Web. Dalam empat tahun berturut-turut, di antara tahun 2010 dan 2013, Sekolah telah dianugerahkan "sepuluh usaha pendidikan bersama dengan jenama terbaik" oleh www.sina.com.cn, salah satu yang paling menonjol laman web portal Cina. Pada tahun 2014, Sekolah telah dianugerahkan "yang paling berpengaruh usahasama pendidikan China" oleh Xinhua Net. Pada tahun 2015, Sekolah telah dianugerahkan "Model School Kerjasama China-asing" oleh Kerajaan Perbandaran Shanghai.

SILC101

Lokasi

Shanghai

Alamat
99 Shangda Road
BaoShan District

200444 Shanghai, Shanghai, China

Akreditasi

AACSB Accredited