Institute for Tourism Studies, Macau

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pada tahun 2017, Institut Pengajian Pelancongan (IFT) telah menerima IQR dari Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA) UK, menjadikan IFT sebagai institusi pengajian tinggi pertama dunia menerima pengiktirafan antarabangsa ini. IFT telah disenaraikan oleh "Peringkat Universiti QS World oleh Subject 2017" sebagai institusi pendidikan tinggi terbaik kedua di Asia dalam bidang pengurusan perhotelan dan rekreasi dan institusi pengajian tinggi terbaik ke-18 dalam bidang ini di dunia.

Institut Pengajian Pelancongan, Macau (IFT), Yang ditubuhkan pada tahun 1995, adalah institusi pengajian tinggi awam yang berada di bawah pentadbiran Setiausaha Sosial dan Kebudayaan Kerajaan Wilayah Pentadbiran Khas Macao, Republik Rakyat China. IFT menawarkan program ijazah dan profesional dalam pelbagai bidang Disiplin berkaitan pelancongan Seperti hospitaliti, perniagaan pelancongan, warisan, acara, runcit dan pemasaran, rekreasi dan hiburan, sukan dan rekreasi, kajian kreatif dan budaya, dan seni kuliner. IFT juga menyampaikan pelbagai program di peringkat eksekutif dengan kerjasama sekolah-sekolah pelancongan terkemuka di dunia. Institut ini diamanahkan oleh pihak berkuasa tempatan untuk menjalankan penyelidikan tahap dasar yang berkaitan dengan perancangan dan pembangunan pelancongan.

Yang Misi Dari IFT menjadi pilihan institusi pengajian tinggi antarabangsa bagi industri pelancongan dan perkhidmatan industri. Bukan sahaja untuk manfaat Macau, tetapi juga untuk rantau Asia Pasifik, ia akan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan profesional dan kecekapan teknikal sebagai persediaan untuk tanggungjawab kepimpinan masa depan mereka dalam industri. Untuk memenuhi misi di atas, Institut mempunyai tiga ciri berikut:

  1. Identiti Unik - Institut beroperasi secara bebas, yang mengkhususkan diri dalam menyediakan pendidikan tinggi dan latihan profesional dalam pengurusan industri pelancongan dan perkhidmatan.
  2. Integrasi - Ia menggabungkan pendekatan terbaik pembangunan akademik dan latihan profesional.
  3. Pengantarabangsaan - Ia mencari kerjasama yang saling menguntungkan dengan institusi yang sama di luar negara, secara aktif mempromosikan pengalaman pembelajaran antarabangsa di kalangan fakulti dan pelajar.

Pada tahun 1997, Rangkaian Institut Pendidikan dan Latihan Pelancongan Asia Pasifik (APETIT), sebuah badan yang disokong sepenuhnya oleh Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Asia dan Pasifik (UNESCAP) yang dipilih IFT sebagai "latihan pusat pelatih" Latihan dan khidmat nasihat untuk ahli APETIT di rantau Asia Pasifik. Pada tahun yang sama, IFT menerima Persatuan Pelancongan Asia Pasifik (PATA) Anugerah Emas dalam "Pendidikan dan Latihan", yang mengakui kandungan dan kualiti program IFT. Pada tahun 2002, IFT telah dianugerahkan lagi dengan anugerah yang sama kerana telah menubuhkan "Sistem Pengiktirafan Kemahiran Pekerjaan Macao" (MORS) bagi industri pelancongan dan perkhidmatan tempatan, dengan kerjasama Kesatuan Eropah (EU).

Pada tahun 1999, dengan kerjasama EU, Pusat Pengajian Pelancongan Lanjutan Macao-Europe (ME-CATS) telah ditubuhkan di Institut, yang menggabungkan konsep industri pelancongan dan pengurusan industri Eropah ke dalam pembangunan pelancongan di rantau Asia Pasifik. Pusat ini bertujuan untuk menjadi asas pendidikan dan latihan di rantau Asia Pasifik. Ia menggalakkan pertukaran pengetahuan dan pengalaman antara institut pendidikan tinggi di Eropah dan di rantau ini.

Pada tahun 2000, IFT menjadi institusi pendidikan pertama yang akan diberikan Persijilan TedQual oleh Pertubuhan Pelancongan Dunia PBB (UNWTO). Ini mengesahkan piawaian dan kualiti antarabangsa yang dicapai oleh IFT dalam pendidikan dan latihan. Pada tahun 2003, IFT telah dijemput oleh Pertubuhan Saintifik dan Pendidikan Pendidikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dan Pusat Antarabangsa untuk Kajian Pemeliharaan dan Pemulihan Harta Kebudayaan (ICCROM) untuk menjadi ahli pengasas Akademi Asia untuk Pengurusan Warisan (AAHM ). Konsortium ini merupakan rangkaian institusi pengajian tinggi di seluruh rantau Asia Pasifik yang terlibat dalam penyelidikan dan pengajaran pengurusan pemuliharaan warisan dan pengurusan institusi kebudayaan.

"Majlis Anugerah Pingat 2008 dan Tajuk Kehormatan Kerajaan SAR Macao, Republik Rakyat China" telah diadakan pada 16 Januari 2009. Empat puluh individu dan organisasi diberi penghormatan dan anugerah untuk pencapaian peribadi mereka, sumbangan yang ketara kepada SAR Mac dan perkhidmatan awam dan komuniti mereka yang berdedikasi. Institut Pengajian Pelancongan dianugerahkan Pingat Merit untuk Pelancongan sebagai pengiktirafan sumbangan penting dalam memajukan pembangunan pelancongan tempatan.

IFT akan terus berusaha maju dalam usaha pencarian dan inovasi pendidikan, memupuk profesional dan memberi sumbangan kepada pembangunan pelancongan di Macau dan rantau Asia Pasifik.

Lokasi

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami