Baca keterangan rasmi

Pada tahun 2017, Institut Pengajian Pelancongan (IFT) telah menerima IQR dari Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA) UK, menjadikan IFT sebagai institusi pengajian tinggi pertama dunia menerima pengiktirafan antarabangsa ini. IFT telah disenaraikan oleh "Peringkat Universiti QS World oleh Subject 2017" sebagai institusi pendidikan tinggi terbaik kedua di Asia dalam bidang pengurusan perhotelan dan rekreasi dan institusi pengajian tinggi terbaik ke-18 dalam bidang ini di dunia.

Institut Pengajian Pelancongan, Macau (IFT), Yang ditubuhkan pada tahun 1995, adalah institusi pengajian tinggi awam yang berada di bawah pentadbiran Setiausaha Sosial dan Kebudayaan Kerajaan Wilayah Pentadbiran Khas Macao, Republik Rakyat China. IFT menawarkan program ijazah dan profesional dalam pelbagai bidang Disiplin berkaitan pelancongan Seperti hospitaliti, perniagaan pelancongan, warisan, acara, runcit dan pemasaran, rekreasi dan hiburan, sukan dan rekreasi, kajian kreatif dan budaya, dan seni kuliner. IFT juga menyampaikan pelbagai program di peringkat eksekutif dengan kerjasama sekolah-sekolah pelancongan terkemuka di dunia. Institut ini diamanahkan oleh pihak berkuasa tempatan untuk menjalankan penyelidikan tahap dasar yang berkaitan dengan perancangan dan pembangunan pelancongan.

Yang Misi Dari IFT menjadi pilihan institusi pengajian tinggi antarabangsa bagi industri pelancongan dan perkhidmatan industri. Bukan sahaja untuk manfaat Macau, tetapi juga untuk rantau Asia Pasifik, ia akan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan profesional dan kecekapan teknikal sebagai persediaan untuk tanggungjawab kepimpinan masa depan mereka dalam industri. Untuk memenuhi misi di atas, Institut mempunyai tiga ciri berikut:

  1. Identiti Unik - Institut beroperasi secara bebas, yang mengkhususkan diri dalam menyediakan pendidikan tinggi dan latihan profesional dalam pengurusan industri pelancongan dan perkhidmatan.
  2. Integrasi - Ia menggabungkan pendekatan terbaik pembangunan akademik dan latihan profesional.
  3. Pengantarabangsaan - Ia mencari kerjasama yang saling menguntungkan dengan institusi yang sama di luar negara, secara aktif mempromosikan pengalaman pembelajaran antarabangsa di kalangan fakulti dan pelajar.

Pada tahun 1997, Rangkaian Institut Pendidikan dan Latihan Pelancongan Asia Pasifik (APETIT), sebuah badan yang disokong sepenuhnya oleh Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Asia dan Pasifik (UNESCAP) yang dipilih IFT sebagai "latihan pusat pelatih" Latihan dan khidmat nasihat untuk ahli APETIT di rantau Asia Pasifik. Pada tahun yang sama, IFT menerima Persatuan Pelancongan Asia Pasifik (PATA) Anugerah Emas dalam "Pendidikan dan Latihan", yang mengakui kandungan dan kualiti program IFT. Pada tahun 2002, IFT telah dianugerahkan lagi dengan anugerah yang sama kerana telah menubuhkan "Sistem Pengiktirafan Kemahiran Pekerjaan Macao" (MORS) bagi industri pelancongan dan perkhidmatan tempatan, dengan kerjasama Kesatuan Eropah (EU).

Pada tahun 1999, dengan kerjasama EU, Pusat Pengajian Pelancongan Lanjutan Macao-Europe (ME-CATS) telah ditubuhkan di Institut, yang menggabungkan konsep industri pelancongan dan pengurusan industri Eropah ke dalam pembangunan pelancongan di rantau Asia Pasifik. Pusat ini bertujuan untuk menjadi asas pendidikan dan latihan di rantau Asia Pasifik. Ia menggalakkan pertukaran pengetahuan dan pengalaman antara institut pendidikan tinggi di Eropah dan di rantau ini.

Pada tahun 2000, IFT menjadi institusi pendidikan pertama yang akan diberikan Persijilan TedQual oleh Pertubuhan Pelancongan Dunia PBB (UNWTO). Ini mengesahkan piawaian dan kualiti antarabangsa yang dicapai oleh IFT dalam pendidikan dan latihan. Pada tahun 2003, IFT telah dijemput oleh Pertubuhan Saintifik dan Pendidikan Pendidikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dan Pusat Antarabangsa untuk Kajian Pemeliharaan dan Pemulihan Harta Kebudayaan (ICCROM) untuk menjadi ahli pengasas Akademi Asia untuk Pengurusan Warisan (AAHM ). Konsortium ini merupakan rangkaian institusi pengajian tinggi di seluruh rantau Asia Pasifik yang terlibat dalam penyelidikan dan pengajaran pengurusan pemuliharaan warisan dan pengurusan institusi kebudayaan.

"Majlis Anugerah Pingat 2008 dan Tajuk Kehormatan Kerajaan SAR Macao, Republik Rakyat China" telah diadakan pada 16 Januari 2009. Empat puluh individu dan organisasi diberi penghormatan dan anugerah untuk pencapaian peribadi mereka, sumbangan yang ketara kepada SAR Mac dan perkhidmatan awam dan komuniti mereka yang berdedikasi. Institut Pengajian Pelancongan dianugerahkan Pingat Merit untuk Pelancongan sebagai pengiktirafan sumbangan penting dalam memajukan pembangunan pelancongan tempatan.

IFT akan terus berusaha maju dalam usaha pencarian dan inovasi pendidikan, memupuk profesional dan memberi sumbangan kepada pembangunan pelancongan di Macau dan rantau Asia Pasifik.

Program diajar dalam:
English

Sekolah ini juga menawarkan:

Ijazah Sarjana Muda

Institute for Tourism Studies, Macau

Program ini merangkumi 42 kursus, magang (tahun ketiga) dan penulisan tesis. ... [+]

Program ini merangkumi 42 kursus, magang (tahun ketiga) dan penulisan tesis.

[-]
China Macau
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Institute for Tourism Studies, Macau

Apabila selesai kursus ini pelajar akan memahami pentingnya perancangan untuk memastikan kejayaan sesuatu acara, membina visi dan misi yang sesuai untuk sesuatu peristiwa ... [+]

Apabila selesai kursus ini pelajar akan memahami pentingnya perancangan untuk memastikan kejayaan sesuatu acara, membina visi dan misi yang sesuai untuk sesuatu peristiwa.

[-]
China Macau
Permintaan Maklumat
English,Cina
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Institute for Tourism Studies, Macau

Pengurusan Peruncitan dan Pemasaran Pelancongan BA IFT adalah program yang dirancang dengan profesional yang profesional dalam fikiran. ... [+]

[-]
China Macau
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Institute for Tourism Studies, Macau

BA Hotel Management IFT adalah program yang direka dengan profesional hospitaliti dalam fikiran. ... [+]

Sarjana Muda dalam Pengurusan Hotel

BA Hotel Management IFT adalah program yang direka dengan profesional hospitaliti dalam fikiran. Program ini merangkumi 42 kursus, magang (tahun ketiga) dan penulisan tesis. Berikutan kursus yang ada dalam senarai antara lain:

prinsip pengurusan

Objektif kursus ini adalah untuk menyediakan pelajar dengan pengetahuan latar belakang pelbagai disiplin perniagaan, dan bagaimana ia berkaitan dengan persekitarannya. Pelan kajian berikut secara logik dari permulaan idea perniagaan untuk akhirnya menguruskan organisasi dalaman. Sehubungan itu, pelajar akan mengetahui konsep dan alat yang diperlukan untuk memahami inti dari pengurusan perniagaan.

Operasi Hotel... [-]

China Macau
Permintaan Maklumat
English,Cina
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Institute for Tourism Studies, Macau

Pengurusan Warisan BA IFT adalah program yang direka dengan profesional hospitaliti dalam fikiran. ... [+]

Sarjana Muda dalam Pengurusan Warisan

Pengurusan Warisan BA IFT adalah program yang direka dengan profesional hospitaliti dalam fikiran. Program ini merangkumi 42 kursus, magang (tahun ketiga) dan penulisan tesis. Berikutan kursus yang ada dalam senarai antara lain: Pengenalan kepada Pengurusan Warisan Kursus ini memperkenalkan subjek pengurusan warisan dan menyediakan rangka kerja semua kursus dalam pengkhususan subjek ini. Kursus ini pada dasarnya akan meneroka prinsip asas pengurusan warisan. Ia akan mengkaji bagaimana pengurusan warisan berfungsi dan bagaimana ia dapat membentuk perkongsian yang berguna dengan pelancongan untuk menguruskan sumber-sumber bersama yang mereka sama-sama berkongsi dengan cara yang mampan. Kursus ini bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan rangka kerja untuk menganalisis tuntutan yang saling melengkapi dan bersaing yang dibuat oleh pengurusan warisan dan pengurusan perniagaan pelancongan. Bagaimana tuntutan sedemikian berlaku semasa perancangan dan pembangunan tarikan dan produk pelancongan warisan akan dibincangkan sepanjang kursus menggunakan contoh tempatan dan antarabangsa. Tafsiran Warisan Keberkesanan tafsiran dan penyampaian bantuan aset warisan dalam memahami nilai budaya aset tersebut oleh pelawat. Kursus ini akan membincangkan bagaimana aset warisan boleh menjadi tarikan yang mudah dikonsumsi dan dimengerti pengunjung (terutamanya apabila keseimbangan pendidikan dengan hiburan adalah betul). Perbincangan tafsiran dalam kursus ini akan merangkumi konsep dan teknik untuk menghasilkan mesej tentang nilai budaya aset atau daya tarikan bagi pelawat. Kursus ini akan membincangkan bagaimana pengalaman pelawat berpusat pada penyerapan mesej tafsiran dan dalam pengurusan dan perancangan tarikan tersebut. Ia akan menggariskan konsep dan strategi yang sedang digunakan untuk tafsiran / pembentangan amalan terbaik dan membincangkan beberapa kes tertentu secara terperinci. Piagam Warisan dan... [-]

China Macau
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Institute for Tourism Studies, Macau

Program Seni Kuliner BA IFT adalah program baru yang dirancang dengan profesional yang profesional. Kohort pertama pelajar menyertai kursus 4 tahun pada September 2011 da ... [+]

Sarjana Muda Pengurusan Seni Kulinari

Program Seni Kuliner BA IFT adalah program baru yang dirancang dengan profesional yang profesional. Kohort pertama pelajar menyertai kursus 4 tahun pada September 2011 dan akan menamatkan pengajian pada tahun 2015.

Sama ada mereka berhasrat mengejar kerjaya sebagai tukang masak masakan; depan pengurus rumah; atau profesional masakan di seluruh negara, kursus 4-tahun ini melibatkan asas pensyarah yang terbukti luas dan juruteknik kraf yang mahir. Dengan pengalaman di seluruh dunia dari 3,4 dan hotel bintang 5 ke restoran Michelin ke tempat-tempat acara dan sebagainya, IFT mengambil asas pengetahuan luas ini untuk menyampaikan asas yang luas di mana para pelajar dapat berkembang.... [-]

China Macau
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

IFT Anthem

IFT Bachelor of Arts in Culinary Arts Management

IFT Green Campus Video

Institute video by Mazea Zhou and Sunny Sun- 1st Runner-Up Team of IFT Video Competition

IFT Pousada de Mong-Há & Educational Restaurant are awarded the excellence award by TripAdvisor