Donghua University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Donghua University (DHU) adalah salah satu universiti utama negara di China. Ia terletak di Shanghai, pusat kewangan dan ekonomi China. DHU berada langsung di bawah Kementerian Pendidikan China, sebagai sebahagian daripada 211 projek pendidikan tinggi negara itu. DHU terdiri daripada dua kampus: Kampus Jalan Yan'an di kawasan pusat bandar, dan Kampus Songjiang di buaian bersejarah kota.

DHU menawarkan tidak kurang daripada 52 program sarjana untuk pelajar antarabangsa. Ia juga menawarkan 26 program ijazah kedoktoran dan 53 program ijazah sarjana.

Terdapat lebih daripada 2,700 staf fakulti dan lebih daripada 30,000 pelajar yang mendaftar.

Disiplin utama universiti adalah Tekstil, Fesyen, Bahan, dan Perniagaan. Sains & Kejuruteraan Tekstil, disiplin utama negara, berada di kedudukan nombor 1 dalam Penilaian Disiplin Tahap Pertama yang diumumkan oleh Pusat Pembangunan Pendidikan Siswazah & Siswazah China (CDGDC). Sejak tahun 2005, jumlah makalah penyelidikan DHU yang diabstrak dalam SCI, EI, dan ISTP telah melebihi jumlah 9 institusi tekstil terkenal yang serupa di seluruh dunia.

Di samping itu, banyak pencapaian penyelidikan telah menemui aplikasi dalam bidang penerbangan dan aeroangkasa, ketenteraan, pembinaan, perlindungan alam sekitar, dan bahan baru. Sumbangan khas telah dibuat untuk Projek Angkasa Berawak China seperti Shenzhou V, Shenzhou VI, dan Shenzhou VII.

DHU menghargai kerjasama dan pertukaran antarabangsa. Ini telah menjalin kerjasama dengan lebih dari 100 universiti terkenal, pusat penyelidikan, dan perusahaan di seluruh dunia.

Sejak tahun 1995, ia berjaya menganjurkan Forum Fesyen Antarabangsa semasa Festival Budaya Fesyen Antarabangsa Shanghai. Selain dari Persidangan Tekstil Dunia ke-83, DHU telah mengadakan banyak persidangan akademik antarabangsa peringkat tinggi seperti Forum Akademik Antarabangsa untuk Ph.D. Pelajar Sains & Kejuruteraan Tekstil, Persidangan Kejuruteraan Data Antarabangsa ke-25, Persidangan Persatuan Serat Amerika 2009, dan Persidangan Antarabangsa Sains & Teknologi Alam Sekitar.

Seawal tahun 1954, Donghua University telah mendaftarkan pelajar antarabangsa. Ini menjadikan DHU antara universiti Cina pertama yang melakukannya. Telah dilantik oleh Pemerintah Perbandaran Shanghai untuk menerima pelajar internasional dengan Beasiswa Pemerintah Shanghai.

Pada tahun 2002, International Cultural Exchange School ditubuhkan, mengambil tanggungjawab penuh dalam pengambilan, penanaman, dan pengurusan pelajar antarabangsa. Selepas itu, pendidikan pelajar antarabangsa telah berkembang pesat, dan selama beberapa tahun berturut-turut, pertumbuhan skala ini berada di kedudukan teratas di antara institusi pendidikan tinggi di seluruh negara. Pada tahun 2019, 4907 pelajar antarabangsa dari 136 negara belajar di Donghua University .

Lokasi

Shanghai

Alamat
West Yan’An Road Campus, Donghua University
Shanghai Shanghai, Shanghai, China

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami