Pontificia Universidad Católica Argentina

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

banner

Misi Universiti kami

Gereja menolak dengan kekuatan baru untuk misi budaya dan budaya penginjilan yang mendesak. Pontificia Universidad Católica Argentina , dibentuk oleh Episcopate Republik Argentina sebagai seorang ahli hukum masyarakat kanonik, mengiktiraf dirinya sebagai alat istimewa dalam usaha menginjil ini, menurut ajaran yang jelas dari Majlis Vatikan Kedua, Kod Hukum Kanon, Perlembagaan Apostolik "Ex Corde Ecclesiae" dan keputusan Persidangan Episcopal Argentina yang mengatur permohonannya, dokumen "Kehadiran Gereja di Universiti dan Kebudayaan Universiti", antara dokumen-dokumen magisterial lain.

Misi Universiti adalah pencarian berterusan kebenaran melalui penyelidikan, pemuliharaan dan komunikasi pengetahuan manusia untuk kebaikan masyarakat (Ex Corde Ecclesiae, 30), dalam rangka kerja kecemerlangan akademik, kepemimpinan dalam bidang pengetahuan dan komitmen kepada masyarakat.

Pada masa yang sama, di Universiti, sebagai seorang Katolik, kajian dan pengajaran mesti dijalankan dan disampaikan berdasarkan terang Iman, iaitu pengiktirafan Kebenaran Terungkap, sedemikian rupa sehingga aktiviti itu dipengerusikan dan diilhami oleh kebenaran ini, yang terdapat dalam Kitab Suci dan Tradisi, dengan bimbingan Magisterium Gereja, yang, oleh institusi ilahi, adalah guru dan penjaga (ECE, 27). Oleh itu, iman Katolik meresap:

  • penyelidikan dan pengajaran,
  • pembentukan ahli-ahli komuniti universiti dan
  • misi perkhidmatan dan komitmen kepada masyarakat dan Gereja.

Universiti menganjurkan pendidikan dan latihan komprehensif untuk mempersiapkan anak-anak muda dan semua yang mempunyai kerjaya universiti, dalam karya budaya tertentu, penyelidikan saintifik, kementerian pendidikan tinggi dan dalam menjalankan profesi liberal, penyayang untuk menggalakkan pengkhususan saintifik, profesional, seni, atau teknikalnya, serta universiti dan budaya yang unggul, menjadikannya mampu melaksanakan kerjaya dengan kompetensi dan rasa Katolik yang lurus terhadap tugasnya sendiri dan dengan itu memenuhi peranan utama dalam masyarakat.

Untuk identiti sendiri, Universiti Katolik mesti memberikan respons yang mencukupi kepada masalah kontemporari yang serius, terutamanya dari realiti Argentina dan serantau, dalam bidang kompleks budaya intelektual moden, menemui Firman yang diungkapkan oleh Tuhan suatu pengantar, mandat dan rezeki.

Universiti bertujuan untuk mencapai "kehadiran, jadi untuk berfikir, orang awam, pemikiran Kristian yang berterusan dan sejagat dalam usaha untuk menggalakkan budaya yang lebih tinggi dan juga melatih orang yang terkenal dengan pengetahuan mereka, bersedia untuk memainkan peranan tanggungjawab dalam masyarakat dan menjadi saksi kepada imannya di dunia "(Vatican Council II, Gravissimum Educationis, No. 10).

Sebagai institusi yang bergantung kepada Persidangan Episcopal Argentina, Universiti Katolik Argentina, kerana ia akhirnya diminta oleh Uskup diosesis, sejauh mungkin dan mematuhi norma kanonik dan sivil, akan dapat mencipta fakulti di seluruh negara, menyelamatkan keadaan kemunasabahan dan kelayakan akademik dan ekonomi bagi setiap projek.

Untuk semua ini, ia perlu dijadikan sebagai komuniti yang sahih, iaitu, ruang manusia yang dipertahankan oleh iman yang memberikan pembangunan yang seimbang dan penting bagi orang itu.

Dalam misinya, universiti ini diilhami oleh semangat mubaligh evangelis, keterbukaan dan pluralisme. Oleh itu, ia mesti menyediakan kawasan di mana dialog antara orang yang beriman dan orang bukan beriman dipromosikan, tanpa meninggalkan kebenaran, dalam amal terbesar.

Ringkasnya, Universiti Katolik Argentina telah menawarkan pembentukan yang penting, yang menjadikan sintesis antara kecemerlangan dalam bidang profesional dan komitmen sosial dari pandangan dunia umat manusia-Kristian.banner

Objektif dan garis tindakan

Objektif:

UCA bertujuan untuk menanggapi cabaran dunia sekarang dengan menyumbang apa yang tersendiri dari segi:

Universiti: Bekerja melalui penyelidikan, pemikiran dan pengajaran dalam perkhidmatan lelaki.

Untuk melakukan ini, ia mempromosikan pemeriksaan realiti dengan kaedah-kaedah disiplin yang berbeza dan mengintegrasikannya dalam dialog yang diperlukan antara iman dan sebab. Integrasi seperti yang dimasukkan dalam sains bukan isu epistemologi semata-mata, ia secara asasnya merupakan penyisipan dalam realiti.

Pencarian berterusan untuk kualiti dan kecemerlangan dari sudut pandang akademik menjamin latihan profesional yang berkebolehan, yang bertanggungjawab terhadap guru yang bersedia untuk menyempurnakan dan mengemaskinikan diri mereka secara tetap dan berdedikasi kepada penyelidikan yang menyediakan penyelesaian kepada masalah negara.

Katolik: Oleh itu, cubalah untuk mengekalkan identiti anda dan mengekalkan kehadiran Gereja dan mesej keselamatannya di universiti dan budaya. Bertindak menurut nilai-nilai Kristian diterjemahkan ke dalam etika dalam cara berhubungan, bermakna komitmen yang diperoleh untuk semua kehidupan dan diunjurkan dalam diri dan sosial.

Argentina: Adalah dicadangkan untuk menanggapi keperluan lelaki hari ini, dengan wajah yang kelihatan, dimasukkan ke dalam negara dan di dunia. Universiti mesti hadir dalam bidang yang paling pelbagai yang menawarkan jawapan dari pengajaran, penyelidikan dan refleksi dan tidak pernah kehilangan pandangan bahawa mereka mengambil makna sebenar apabila mereka boleh digunakan untuk cabaran-cabaran yang konkrit.banner

Talian tindakan:

Untuk memenuhi misinya, Universiti Katolik Argentina, dalam rangka Projek Institusi 2001-2006, telah mewujudkan beberapa langkah tindakan, antaranya:

  • Misi Universiti mestilah membuktikan keseluruhan strukturnya dan dapat dilihat dalam setiap aktivitinya, sedemikian rupa sehingga ia menjadi pusat kajian yang lebih tinggi, menurut konsep yang paling ketat dari Universiti yang sahih, melalui pasukan penyelidikan, pengajaran dan perkhidmatan yang sangat baik yang ditubuhkan oleh profesor dan sarjana yang berkelayakan yang mempersiapkan anak-anak muda untuk menjalankan kerjaya mereka dengan kompetensi dan rasa Katolik yang benar dalam tugas mereka.
  • Dialog antara sains dan iman, yang ditunjukkan sebagai keutamaan oleh Jemaat, mesti diandaikan di seluruh universiti, di atas semua, dalam pengajaran dan penyelidikan biasa, dan melalui tindakan konkrit yang menggalakkan integrasi pengetahuan yang berkesan. Khususnya, kursus, persidangan, seminar dan penyelidikan akan dipromosikan, terutamanya melalui Institut Pengetahuan Pengetahuan dan setiap Fakulti. Fakulti Teologi dan Falsafah mempunyai peranan asas untuk bermain dalam bidang ini.
  • Subjek falsafah dan teologi mesti dilaksanakan dan diartikulasikan bersempena dengan disiplin khusus, supaya mereka bertindak balas terhadap perpaduan pengetahuan dan pembentukan integral pelajar. Mereka akan hadir dalam kurikulum karier yang berbeza dengan cara yang benar-benar formative. Pada masa pembaharuan rancangan kajian, Institut Kebudayaan dan Perpanjangan Universiti akan membentuk komisen yang mengkaji topik ini dan mengemukakan kesimpulannya kepada Majlis Tertinggi.
  • Bagi penciptaan komuniti universiti yang sah, mesyuarat dan aktiviti rohani, pastoral, budaya, sosial dan rekreasi patut dipromosikan untuk pelajar, guru, graduan, pengurus dan pentadbir. Perhatian khusus adalah penyepaduan pelajar yang belajar di ibukota Ibu Pejabat Persekutuan dan datang dari kawasan pedalaman negara. Untuk tujuan ini, tindakan konvergen Institut Tindakan Pastoral dan unit akademik perlu dicari terutamanya melalui pengajar tahun-tahun pertama pengajian dan reka bentuk aktiviti integrasi bersama, seperti kursus penetapan, yang aktiviti yang dijalankan oleh Pusat Kebudayaan Universiti, dsb.
  • Kegiatan sukan dan artistik akan dipromosikan sebagai instrumen yang berharga untuk perkembangan integral orang dan integrasi masyarakat universiti.

Lokasi

Buenos Aires

Alamat
Av. Alicia Moreau de Justo 1300
C1107AAZ Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: