Northeastern State University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

SEJARAH

Apabila anda memasuki kampus Tahlequah Northeastern State University, laluan pejalan kaki berturap terkemuka dari Muskogee Avenue akan membawa anda pada jalan yang merangkumi sejarah dan warisan NSU. Dari arca gangsa Sequoyah, berkata abad ke-19 Cherokee diplomat dan pencipta suku kata Cherokee, untuk menara jam di Seminary Hall yang merupakan simbol institusi ini, anda akan mengambil bahagian dalam satu pengalaman yang sangat unik.

Kembali pada tahun 1846, Northeastern State University diasaskan sebagai Cherokee Negara Female Seminary. Ini link bersejarah kepada Cherokee Nation dan Wilayah India membuat Northeastern institusi tertua pengajian tinggi di Oklahoma.

sejarah kita sebagai institusi negeri mula pada 6 Mac 1909, apabila badan perundangan Oklahoma itu membeli Seminary wanita dan dicipta Northeastern State Normal School, di mana kelas yang pertama telah diadakan pada 14 September 1909. Satu dekad kemudian, NSNS berubah menjadi College Northeastern State guru, yang menawarkan kurikulum empat tahun yang membawa kepada ijazah sarjana muda. The Oklahoma badan perundangan yang dibenarkan menukar nama NSTC ke State College Northeastern pada tahun 1939. Kami menjadi rasmi dikenali sebagai Northeastern State University pada tahun 1985.

Hari ini kita adalah awam institusi empat tahun keempat terbesar Oklahoma dan satu daripada enam institusi serantau ditadbir oleh Sistem University Daerah Oklahoma kapal. Universiti ini menyajikan hab pembelajaran di timur laut Oklahoma dibentuk oleh tiga kampus - kampus utama di Tahlequah dan kampus cawangan di Muskogee dan Broken Arrow - yang bersama-sama berkhidmat hampir 9,000 pelajar setiap tahun.

Misi, Visi dan Nilai

Misi

Ditubuhkan pada warisan pendidikan yang kaya dengan Cherokee Nation, kampus Northeastern State University menyediakan masyarakat yang pelbagai dengan pembelajaran sepanjang hayat melalui pelbagai luas sarjana muda, sarjana dan program ijazah doktor falsafah profesional. Dengan harapan yang tinggi untuk kejayaan pelajar, Universiti menyediakan kualiti pengajaran, kurikulum mencabar, aktiviti penyelidikan dan ilmiah, peluang pembelajaran mendalam dan perkhidmatan kepada masyarakat tempatan dan profesional. fakulti dan kakitangan yang berdedikasi institusi itu menawarkan persekitaran yang berorientasikan perkhidmatan, sokongan pembelajaran di mana pelajar bersedia untuk mencapai kejayaan profesional dan peribadi dalam masyarakat pelbagai budaya dan global.

Misi Focused

Kami memberi kuasa kepada pelajar, fakulti, kakitangan dan masyarakat untuk mencapai potensi penuh intelektual dan manusia mereka dengan mencipta dan mengembangkan budaya pembelajaran, penemuan, dan kepelbagaian.

Visi

Northeastern State University membentuk masa depan rantau sebagai rakan pendidikan pilihan, menetapkan standard kecemerlangan dengan memenuhi keperluan intelek, budaya, sosial dan ekonomi masyarakat yang pelbagai Universiti.

Nilai

Integriti

NSU integriti model melalui tingkah laku yang beretika dan intelektual dan amalan oleh kejujuran memajukan, maruah manusia, dan akauntabiliti.

kerjasama

NSU terlibat dalam kerjasama melalui perkongsian untuk mewujudkan peluang pembelajaran dan menggalakkan kejayaan pendidikan dan ekonomi.

KREATIVITI

NSU pendahuluan kreativiti melalui penerokaan, inovasi, penyelidikan kritikal, dan kebebasan intelektual.

KEPIMPINAN

NSU inspirasi kepimpinan melalui komitmennya untuk menyediakan dan berkhidmat kepada orang lain.

Kecemerlangan

NSU mengejar kecemerlangan dengan terus menambah baik secara individu dan sebagai satu komuniti.

Komunikasi

NSU menyokong komunikasi melalui aliran bebas maklumat dan idea.

Kepelbagaian

NSU menghargai kepelbagaian dan pemberian kuasa dengan mempromosikan hak-hak individu dan akses yang sama kepada pengalaman pendidikan dan pengayaan, menghormati perbezaan budaya, dan memastikan peluang yang sama.

NSU Sekilas Pandang

Pendaftaran

  • Sepenuh masa Sambilan Jumlah

    Sarjana muda 5001 2043 7045

    Graduan 477 755 1231

    Jumlah 5478 2798 8276

Membuka Pendaftaran Laporan untuk Kejatuhan 2015

Program Ijazah

54 Sarjana Muda program / jurusan
24 program Siswazah

Membuka Pendaftaran Laporan untuk Kejatuhan 2015

Profil pelajar

62.7% wanita
37.3% Lelaki
91.9% Oklahoma Penduduk
6.4% lain Amerika Syarikat dan wilayah
50.6% White
19.3% American Indian / Alaska Native
15.7% dua atau lebih kaum
4.0% African American / Black
1.7% Tidak diketahui
4.8% Hispanik
2.0% Asia
1.7% asing bukan pemastautin
0.1% Native Hawaiian / Kepulauan Pasifik

Membuka Pendaftaran Laporan untuk Kejatuhan 2015

Popular Fields paling Pengajian

Pendidikan Rendah
biologi
perakaunan
PERNIAGAAN
psikologi
Keadilan jenayah
Pendidikan Awal Kanak-kanak

Fakulti

51% wanita
49% lelaki
19% Minoriti
53% Dengan ijazah tertinggi dalam bidang

saiz kelas

84% Kelas-kelas Sarjana Muda dengan kurang daripada 30 orang pelajar
97% Kelas-kelas Sarjana Muda dengan kurang daripada 50 orang pelajar

PERUMAHAN

65% bayat New tinggal di kampus
18% Semua mahasiswa tinggal di kampus

Lokasi

Tahlequah

Northeastern State University Tahlequah

Alamat
2400 W. Shawnee
74401 Tahlequah, Oklahoma, Amerika Syarikat
Telefon
+1 918-456-5511

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami