Baca keterangan rasmi

Sebagai universiti antarabangsa terkemuka Taiwan, MCU mengalu-alukan pelajar dari seluruh dunia. Sama ada anda berminat untuk mengikuti ijazah dalam Komunikasi, Reka Bentuk, Pengurusan, Teknologi, Bahasa, Undang-Undang, atau Pelancongan, MCU menawarkan pengalaman pendidikan kelas dunia yang unik. Di sini, kami percaya dalam membina warga global yang kreatif dan inovatif yang bersedia menjadi pemimpin dunia esok.

Misi MCU

Mempertahankan misi "Satu konsep utama menyatakan tiga cara", Ming Chuan University berbangga dengan menyediakan satu persekolahan pendidikan yang menghadiri semua pelajar dengan penjagaan, sokongan dan bimbingan ibu bapa. Sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang komprehensif, Ming Chuan University berusaha untuk mencapai kecemerlangan dalam pengajaran dan pembelajaran menerusi berasaskan teori, pendidikan berorientasikan aplikasi untuk menyediakan pelajar dengan profesionalisme, semangat berpasukan dan pandangan dunia yang luas untuk pengantarabangsaan.

Pendidikan berorientasikan teori dan aplikasi yang berorientasikan

Prinsip pendidikan kami menegaskan pendidikan berorientasikan aplikasi berasaskan teori, yang menyelaraskan kursus profesional, kursus utiliti (empat tahun kursus bahasa Inggeris dan kursus teknologi maklumat selama tiga tahun) dan pendidikan umum untuk memastikan semua graduan kami mendapat manfaat daripada berasaskan teori, pendidikan berorientasikan aplikasi. Kami melaksanakan pendidikan holistik untuk memupuk watak pelajar melalui seminar, tesis tamat pengajian, reka bentuk projek tamat pengajian, disiplin yang ketat, dan pengajaran yang rajin. Graduan kami bersaing dengan baik dengan rakan-rakan mereka untuk kedua-dua pendidikan dan kadar pekerjaan.

Keupayaan kompetitif yang sangat baik

Ming Chuan University mempunyai 11 sekolah: Pengurusan, Komunikasi, Undang-Undang, Reka Bentuk, Bahasa Gunaan, Teknologi Maklumat, Pelancongan, Sains Sosial, Teknologi Kesihatan, Teknologi Finacial, dan Kolej Antarabangsa. Selaras dengan perkembangan cepat globalisasi dan ekonomi berasaskan pengetahuan, Sekolah kami bukan sahaja menyewa ahli fakulti dengan ijazah doktor falsafah, tetapi juga mengarahkan pengajaran dan penyelidikan mereka dengan integrasi antara disiplin universiti, pembangunan berterusan, daya saing, dan permintaan masyarakat. Untuk mencapai matlamat ini, setiap sekolah siswazah dan jabatan mesti mempromosikan ciri-ciri profesional mereka sendiri dan kelebihan daya saing, menggalakkan kualiti pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan, dan meningkatkan kecekapan pelajar melalui penilaian fakulti dan penilaian penilaian pengajaran secara berkala.

Lengkapkan persekitaran e-pembelajaran

Dalam era teknologi maklumat abad ke-21 ini, pelajar mesti memupuk keupayaan untuk mencari, menganalisis, memproses dan mengintegrasikan maklumat. Oleh kerana aplikasi teknologi rangkaian dalam persekitaran pembelajaran, teknologi yang relevan matang. Hasil pengajaran melalui rangkaian maklumat global sangat baik dan akan menjadi perkembangan utama bagi universiti.

Untuk menggalakkan pengajaran dan pembelajaran berbilang muka, universiti kami telah mewujudkan persekitaran e-pembelajaran yang lengkap. Perkembangan ke Universiti Rangkaian membolehkan pelajar belajar tanpa had ruang dan masa. Pelajar boleh mengulangi bahan pengajaran dalam talian untuk mempromosikan hasil pembelajaran mereka. Pengajaran rangkaian membolehkan pelajar belajar tanpa memerlukan masa dan ruang yang terkawal interaksi antara ahli fakulti dan pelajar, yang merupakan cabaran besar dalam mod pengajaran tradisional.

Bagi menyokong rangkaian dan pengajaran berteknologi tinggi, kami telah menyediakan semua bilik darjah di kedua-dua kampus untuk menjadi e-bilik darjah. Kami akan terus membangunkan lebih banyak kursus dalam talian untuk pelajar untuk mempromosikan kualiti pengajaran, penyelidikan, perkhidmatan, dan daya saing pelajar.

Falsafah Pendidikan

Ming Chuan University ditubuhkan pada falsafah pendidikan Founder Pao, termasuk:

  1. Menghadiri semua pelajar dengan penjagaan, sokongan, dan bimbingan ibu bapa
  2. Disiplin yang Ketat dan Pengajaran Keras
  3. Menggalakkan usaha gigih dalam mengajar
  4. Arahan yang sesuai dalam teori dengan pengalaman dalam aplikasi
  5. Menekankan kemanusiaan dan teknologi

Universiti ini bertujuan merealisasikan pendidikan praktikal, menggalakkan pelajar menggabungkan amalan dan teori supaya mereka dapat memasuki tenaga kerja sebaik sahaja tamat pengajian. Memandangkan peningkatan globalisasi dan demam global yang semakin meningkat, universiti berusaha untuk menyediakan pelajar menghadapi persaingan global melalui integrasi teori pendidikan di institusi Cina dan rakan universiti di luar negara. Di samping belajar dari pengalaman pendidikan yang berjaya, Ming Chuan berusaha untuk memupuk lebih baik para pelajarnya di bawah falsafah pendidikan: penyetempatan pengetahuan global dan penyebaran pengetahuan tempatan ke dunia.

Untuk mencapai matlamat utama dalam membangunkan universiti antarabangsa yang luar biasa, universiti akan berusaha untuk meneruskan pendidikan berkualiti dan komited kepada kecemerlangan antarabangsa dalam pengajaran dan penyelidikan.

Matlamat Pendidikan

Pengantarabangsaan

Penciptaan persekitaran pembelajaran antarabangsa untuk mengembangkan pandangan dunia fakulti dan pelajar; promosi pensijilan antarabangsa; mengikuti perkembangan pendidikan di seluruh dunia.

Bahagian Pendidikan dan Pertukaran Antarabangsa dan Kolej Antarabangsa telah membawa kemajuan yang baik ke arah tujuan pengantarabangsaan. Dengan jumlah pelajar asing yang paling banyak di universiti di Taiwan, Universiti mencerminkan usahanya dalam mempromosikan pengantarabangsaan pendidikan tinggi dan membina persekitaran pembelajaran bahasa Inggeris.

Profesionalisme

Penekanan pada kerjasama industri akademik untuk mengukuhkan pengetahuan teoritis dan kecekapan praktikal; memberi tumpuan kepada pengalaman profesional bersama-sama dengan usaha akademik untuk menyediakan peluang pembelajaran pelbagai peringkat dan pembelajaran sepanjang hayat.

Sebagai tindak balas kepada keperluan yang semakin meningkat untuk kemajuan akademik, universiti telah membuat peningkatan yang besar dalam memudahkan perkongsian sumber dan sistem pengurusan bakatnya. Pencapaian terkini termasuk perkhidmatan e-bilik darjah dan sistem e-portfolio untuk pelajar dan ahli fakulti.

Kecemerlangan

Menentukan penerapan prinsip bimbingan pendidikan yang ketat untuk memupuk pelajar dengan rasa tanggungjawab dan semangat berpasukan; mengejar kecemerlangan dalam pengajaran, pembelajaran, penyelidikan, dan perkhidmatan.

Ming Chuan University telah mendapat banyak pujian untuk pendidikan berkualitinya. Pada tahun 2009, universiti itu mendapat pangkat tertinggi di kalangan kolej dan universiti di utara Taiwan di akreditasi jabatan yang dijalankan oleh Majlis Penilai dan Penilaian Pendidikan Tinggi Taiwan (HEEACT). Di samping itu, universiti itu telah dianugerahkan subsidi "Memajukan Kecemerlangan Pengajaran" MOE pada tahun-tahun berturut-turut.

Program diajar dalam:
English

Sekolah ini juga menawarkan:

BSc

Ming Chuan University

Program Pengimejan Terapan (AC) adalah program IT pertama di Taiwan yang dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris sepanjang empat tahun. Ia ditubuhkan pada tahun 2003. ... [+]

Program Pengkomputeran Gunaan Kolej Antarabangsa telah ditubuhkan pada tahun 2003. Selaras dengan trend global, berbeza dari Jabatan IT lain di Taiwan, semua kursus yang disediakan dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris sepanjang empat tahun. Pelajar kita bukan sahaja dari Taiwan tetapi juga dari pelbagai negara di seluruh dunia. Program ini menggunakan ACM IT 2008 dan IS 2010 sebagai seni bina rujukan untuk merangka rangka kerja kursus untuk mematuhi pembangunan industri IT yang berkembang pesat.

Perkembangan / Pencapaian

Program Pengimejan Terapan (AC) adalah program IT pertama di Taiwan yang dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris sepanjang empat tahun. Ia ditubuhkan pada tahun 2003. AC adalah program global mengenai kandungan kursus, sumber guru, institusi latihan dan pekerjaan masa depan. Matlamat program ini jelas ditakrifkan. Semua guru adalah profesional dan bersemangat. Bahan pengajaran disesuaikan untuk pelajar. Program ini memberi perhatian terhadap teknologi, peralatan, dan budaya. Persembahan graduan di industri telah cemerlang dan sangat dipuji. Ciri-ciri program ini diringkaskan di bawah:... [-]

Taiwan Taoyuan
Sept. 2019
English
4 tahun
Kampus
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Ijazah Sarjana Muda

Ming Chuan University

Sejajar dengan trend pengantarabangsaan kampus dan globalisasi, Hal Ehwal Antarabangsa dan Diplomasi (IAD) adalah program sarjana muda yang mengajar bahasa Inggeris yang ... [+]

Sekolah Siswazah Antarabangsa Hal Ehwal Antarabangsa (GSIA) adalah program pertama di Taiwan yang mempersiapkan para pelajar untuk menjadi sebahagian daripada elit rundingan dalam urusan politik dan ekonomi global.

Sejajar dengan trend pengantarabangsaan kampus dan globalisasi, Hal Ehwal Antarabangsa dan Diplomasi (IAD) adalah program sarjana muda yang mengajar bahasa Inggeris yang pertama yang memberi tumpuan kepada bidang hal ehwal antarabangsa dan diplomasi. Program ini berdasarkan prinsip keseimbangan antara teori dan amalan dan bertujuan untuk memenuhi permintaan pasaran global dan trend semasa.

IAD mula merekrut kedua-dua pelajar tempatan dan antarabangsa dari 2012. Pada tahun akademik 2015-16, IAD mempunyai kumpulan pertama graduan. Dari 2012-2017, pelajar tempatan kebanyakannya mendaftar pelajar MCU yang memenuhi keperluan penguasaan bahasa Inggeris. Dari 2018, program ini mula merekrut pelajar tempatan dari semua sekolah menengah di Taiwan dan juga pelajar antarabangsa di luar negara.... [-]

Taiwan Taoyuan
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Ming Chuan University

Kewartawanan dan Komunikasi Massa (JMC) adalah program global mengenai kandungan kursus, sumber guru, institusi latihan dan pekerjaan masa depan. Sebagai sebahagian darip ... [+]

Kewartawanan dan Komunikasi Massa (JMC) adalah program global mengenai kandungan kursus, sumber guru, institusi latihan dan pekerjaan masa depan. Sebagai sebahagian daripada Kolej Antarabangsa, JMC bukan sahaja merekrut pelajar dengan keupayaan bahasa Inggeris yang unggul tetapi juga pelajar berbilang bahasa dari seluruh dunia. Kami juga menyediakan projek berbilang bahasa untuk memberi pelajar kami lebih banyak peluang praktikal. Di masa depan, matlamat kami adalah untuk memupuk emcee bahasa asing profesional. Untuk melanjutkan pelajaran, pelajar JMC juga boleh memohon Program Pentadbiran Media dan Komunikasi Baru untuk belajar di Ming Chuan University -Michigan Lokasi.

Misi kami adalah untuk membangunkan profesional yang bertanggungjawab dengan pengetahuan akademik, kebolehan praktikal, dan kemahiran orang untuk berkhidmat kepada komuniti antarabangsa melalui kewartawanan dan komunikasi massa. Kami bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan persekitaran pembelajaran yang menyeluruh untuk membangunkan profesional yang bertanggungjawab dengan menggalakkan kejujuran dan integriti. Matlamat kami adalah untuk mendidik pelajar dengan pengetahuan akademik dan kebolehan praktikal untuk menyesuaikan diri dengan dan unggul dalam landskap media yang sentiasa berubah. Program JMC membantu pelajar memupuk keupayaan komunikasi dan kemahiran orang untuk persefahaman bersama dan hubungan interpersonal yang lebih baik dan memberi inspirasi kepada pelajar untuk menjaga dan memberi khidmat yang lebih baik kepada kesejahteraan masyarakat antarabangsa.... [-]

Taiwan Taipei
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Ming Chuan University

Fesyen dan Inovasi Pengurusan (FIM) adalah program tiga bahasa pertama (Bahasa Inggeris / Perancis / Cina) di Kolej Antarabangsa Universiti Ming Chuan University (MCU). B ... [+]

Fesyen dan Inovasi Pengurusan (FIM) adalah program tiga bahasa pertama (Bahasa Inggeris / Perancis / Cina) di Kolej Antarabangsa Universiti Ming Chuan University (MCU). Berdasarkan permintaan bakat dalam industri pengurusan fesyen antarabangsa, dan tiga matlamat pendidikan (Kecemerlangan, Profesionalisme, dan Pengantarabangsaan) MCU, kami menumpukan kepada membantu pelajar antarabangsa dan tempatan untuk mendapatkan visi global melalui menyediakan kajian teori perniagaan dan juga pengalaman praktikal industri fesyen.

Misi

Misi program Pengurusan Fesyen dan Inovasi di Kolej Antarabangsa adalah untuk membantu para pelajar tempatan dan antarabangsa untuk mendapatkan visi global serta membangunkan kepakaran dalam industri fesyen antarabangsa melalui menyediakan pelajar dengan fesyen yang berkualiti dan pendidikan inovasi dan disiplin profesional yang berusaha untuk keseimbangan antara teori dan amalan. Program kami membangunkan profesional yang bertanggungjawab dengan pengetahuan akademik, kebolehan praktikal, dan kemahiran orang ramai untuk berkhidmat kepada masyarakat antarabangsa melalui pengurusan fesyen dan inovasi.... [-]

Taiwan Taipei
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Ming Chuan University

Matlamat utama Pelancongan dan Pelancongan di Kolej Antarabangsa adalah untuk memupuk kakitangan dengan pengetahuan dan kemahiran untuk perancangan profesional dan pengur ... [+]

Program Pelancongan dan Pelancongan Kolej Antarabangsa telah ditubuhkan pada tahun 2003. Berbeza dengan majlis pelancongan lain di Taiwan, semua kursus yang disediakan dalam Program Perjalanan dan Pelancongan dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris sepanjang empat tahun. Badan pelajar kami sekitar 130 terdiri daripada pelajar Taiwan dan antarabangsa. Mengenai fakulti, terdapat dua profesor sepenuh masa, dua profesor tambahan dari Sekolah Pelancongan Ming Chuan, dua profesor sambilan, dan 7 pensyarah. Semua ahli fakulti mempunyai Ph.D. dan / atau ijazah induk dan mempunyai pengalaman yang panjang dalam industri pelancongan dan perhotelan. Pelajar kepada nisbah fakulti adalah sekitar 8: 1.... [-]

Taiwan Taoyuan
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Ming Chuan University

Misi program Perniagaan dan Perdagangan Antarabangsa di Kolej Antarabangsa adalah untuk memupuk visi global di kalangan pelajar tempatan dan antarabangsa. Lebih-lebih lag ... [+]

Selaras dengan trend global, sejak tahun 1999, MCU telah menubuhkan bahagian khusus yang bertanggungjawab mempromosikan pendidikan antarabangsa untuk mempromosikan daya saing global kami.

Untuk mematuhi pembangunan perniagaan antarabangsa yang berkembang maju dan meletakkan asas pengurusan perniagaan antarabangsa untuk masa depan, memupuk pengurus perniagaan antarabangsa telah menjadi teras utama bagi setiap kerajaan dan perusahaan.

Setelah diluluskan oleh MOE, kami menubuhkan Program Perniagaan dan Pengurusan Antarabangsa pada tahun 2006.

Misi

Misi program Perniagaan dan Perdagangan Antarabangsa di Kolej Antarabangsa adalah untuk memupuk visi global di kalangan pelajar tempatan dan antarabangsa.... [-]

Taiwan Taipei
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
4 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

2018 08 30 銘傳大學短版中音英字