Universiti di

Maklumat terperinci mengenai lokasi pengajian yang berbeza

Klik pada pautan di bawah untuk membaca tentang menuntut di pelbagai buah negara. Kami akan menyediakan anda dengan fakta-fakta umum mengenai negara, dan memaklumkan anda mengenai sistem pengajian tinggi tempatan, yuran tuisyen, perkembangan bagi tahun akademik, kemungkinan pengajian bagi pelajar antarabangsa dan banyak lagi. Anda juga akan menemui beberapa tips yang berguna dan maklumat praktikal mengenai insurans kesihatan, visa pelajar dan kos sara hidup.

Kemungkinan Global untuk mengambil ijazah sarjana muda 's

Ijazah Sarjana Muda semakin diperlukan untuk kerja peringkat rendah, kerana negara-negara di seluruh dunia peralihan dari kepada ekonomi berasaskan pengetahuan berasaskan industri. Ijazah Sarjana Muda boleh didapati di hampir setiap disiplin akademik dibayangkan, termasuk ramai yang tidak wujud sehingga baru-baru ini, seperti teknologi maklumat. Ijazah Sarjana Muda juga hanya titik permulaan bagi pelajar yang berminat dalam profesion yang memerlukan ijazah sarjana, seperti kaunseling, atau untuk pelajar yang berminat untuk mengikuti profesion penyelidikan. Dengan beribu-ribu kolej dan universiti untuk dipilih di seluruh dunia, orang akan dapat untuk mencari sebuah sekolah yang perlawanan yang sempurna untuk pengajian ijazah pertama.

Terdapat pelbagai jenis kolej, universiti dan institusi pendidikan tinggi lain di seluruh dunia.Walaupun beberapa institusi menganugerahkan ketiga-tiga tahap tradisional ijazah pendidikan tinggi (sarjana muda, sarjana dan PhD), beberapa tumpuan khusus kepada program sarjana muda. Pelajar perlu memilih jenis sekolah yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Universiti amnya akan menyediakan pelajar dengan pelbagai jenis pilihan pengajiannya, kolej dan institusi lain mungkin menawarkan satu disiplin akademik khusus atau persekitaran kajian yang lebih kecil dan lebih peribadi. Walaupun butiran berbeza dari negara ke negara, jenis-jenis institusi pendidikan tinggi amnya termasuk:

 • Universiti penyelidikan yang menganugerahkan semua peringkat ijazah dalam pelbagai disiplin ilmu
 • Sekolah perniagaan yang memberi tumpuan kepada darjah yang berkaitan dengan perniagaan, seperti kewangan, perakaunan dan pemasaran
 • Institut teknikal yang memberi tumpuan kepada ijazah dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik
 • Institut seni yang memberi tumpuan kepada darjah seni yang berkaitan dan profesion seperti fotografi, lukisan dan teater
 • Institusi pendidikan atau sekolah guru yang memberi tumpuan kepada darjah pendidikan untuk peringkat pendidikan rendah dan menengah

Pelajar berminat untuk menambahkan pendapatan ijazah sarjana muda juga mungkin mahu mempertimbangkan belajar di luar negara, terutamanya jika mereka mempunyai kepentingan dalam suatu disiplin akademik sangat khusus seperti beberapa jenis bahasa atau kajian serantau. Pelajar semakin mudah bergerak untuk semua peringkat pendidikan pasca menengah, dengan hampir empat juta pelajar kini belajar di luar negara setiap tahun. Menurut Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan (UNESCO) Institut Statistik (UI) , lapan negara walaupun mempunyai lebih ramai pelajar yang belajar di luar negara daripada di rumah, termasuk Bermuda, Liechtenstein dan Luxembourg. Lebih daripada satu perempat daripada pelajar yang menuntut di luar negara adalah dari negara-negara Asia dan Pasifik Timur dan kira-kira 15 peratus berasal dari Amerika Utara dan Eropah.Kira-kira 30 peratus daripada pelajar antarabangsa belajar sama ada Amerika Syarikat atau United Kingdom, diikuti oleh Australia (8 peratus), Perancis (7 peratus) dan Jerman (6 peratus).

Pelajar mungkin mahu mempertimbangkan mendapatkan ijazah sarjana muda di luar negara untuk beberapa sebab, termasuk:

 • Keupayaan untuk memilih daripada pelbagai program dalam mana-mana disiplin akademik, supaya pelajar boleh mencari patut terbaik untuk kepentingan dan gaya pembelajaran mereka.
 • Keupayaan untuk belajar bahasa baru dan mendapat ijazah yang berkaitan dengan negara atau negara-negara yang bertutur dalam bahasa itu. Sebagai contoh, salah satu tempat terbaik untuk belajar bahasa China dan kira-kira China jelas akan di China!
 • Belajar dalam budaya yang berbeza. Pelajar-pelajar yang berminat untuk melanjutkan kerjaya dalam perkhidmatan luar atau perniagaan antarabangsa akan mendapat pengalaman berharga daripada rendaman dalam budaya lain. Pelajar belajar di luar negara juga akan membuat rakan-rakan antarabangsa dan hubungan sepanjang hayat.
 • Peningkatan kemahiran bahasa, jika negara destinasi yang bercakap bahasa yang berbeza dari bahasa ibunda pelajar.

Pelajar merancang untuk belajar untuk ijazah sarjana muda mungkin ingin mempertimbangkan perkara berikut apabila membuat keputusan sama ada untuk belajar di sebuah institusi di negara asal mereka atau di luar negara:

 • Kos program, termasuk perbelanjaan sara hidup. Percuma atau murah tuisyen boleh diimbangi oleh kos yang tinggi perbelanjaan sara hidup dan perjalanan. Walau bagaimanapun, program biasiswa banyak boleh didapati, biasanya di kedua-dua negara asal pelajar dan negara di mana pelajar akan belajar. Program-program biasiswa sering meliputi hidup dan perbelanjaan lain selain daripada tuisyen.
 • Kemahiran bahasa yang diperlukan. Sebahagian besar program-program peringkat sarjana muda diajar dalam bahasa yang berasal dari negara di mana pelajar akan belajar. Pelajar yang belum mahir dalam bahasa pengantar mungkin perlu menghabiskan tambahan setahun atau lebih mendapat kemahiran itu. Dalam hal suatu bahasa umum digunakan, seperti Inggeris, Sepanyol atau Perancis, pelajar mungkin boleh belajar bahasa dan memperoleh kemahiran di negara asal mereka, tetapi bahasa yang kurang biasa, seperti Serbia, akan dikaji terbaik di negara destinasi. Malah bagi bahasa yang digunakan secara meluas, ramai pelajar akan mendapati bahawa mereka terbaik belajar bahasa dalam persekitaran rendaman sebanyak di negara destinasi.
 • Jenis-jenis kajian yang ditawarkan, seperti sepenuh masa atau separuh masa. Kebanyakan pelajar antarabangsa, terutama mahasiswa, dijangka untuk belajar sepenuh masa kerana mereka melanjutkan pelajaran mereka. Walau bagaimanapun, sesetengah pelajar yang sudah bekerja di sesuatu negara sebagai warga asing mungkin boleh melanjutkan ijazah sarjana muda secara separuh masa, kerana mereka terutamanya di negara ini untuk bekerja, bukan untuk belajar.
 • Kesan ke atas ahli keluarga, untuk pelajar dengan keluarga. Ahli-ahli keluarga mungkin perlu mendapatkan kemahiran bahasa dan kehadiran sekolah dan pelan kerjaya akan terjejas.

Ambil masa sekarang untuk memeriksa program ijazah sarjana muda dan universiti dari seluruh dunia. Jika anda tahu apa yang anda cari, klik terus pada negara itu atau pada program tertentu. Jika anda masih belum membuat keputusan, mengambil sedikit masa untuk membaca tentang program sarjana muda yang berbeza yang terdapat di seluruh dunia.

Baca lebih lanjut Baca Ringkas