Keystone logo
Yerevan State University

Yerevan State University

Yerevan State University

pengenalan

125745_3UmBdBrdZyhdb3on7yDVYHNudc.jpg

Mengenai YSU

Yerevan State University menyediakan pendidikan berkualiti tinggi untuk memastikan daya saing graduannya di tempatan, serta pasaran buruh global.

Untuk menghadapi cabaran kontemporari dan untuk melaksanakan misi pendidikannya secara berkesan, YSU secara berterusan meningkatkan profil dan kandungan program pendidikannya, menggunakan kaedah pengajaran dan pembelajaran moden, dan menyediakan pelajar dengan perkhidmatan sokongan yang efektif.

Perubahan struktur utama dalam aktiviti akademik YSU bermula pada pertengahan 1990-an. Pada tahun 1995 YSU mengubah struktur kelayakan akademiknya dengan menubuhkan sistem kelayakan dua peringkat dengan ijazah Sarjana Muda dan Sarjana. Pada tahun 2007 sistem kredit ECTS diperkenalkan dalam semua program Sarjana, kemudian setahun kemudian dalam program Sarjana Muda.

Pada masa ini, YSU menjalankan 60 program Sarjana Muda, 130 Masters dan 70 Doktor Falsafah yang melibatkan hampir 18,000 pelajar (mengikut data pada 1 Januari 2013, terdapat 13500 pelajar BA, 4000 pelajar MA dan 400 pelajar pasca siswazah) pelajar masa.

Universiti ini mempunyai 19 fakulti dengan lebih daripada 100 jabatan am dan profesional dan satu cabang (kampus) serantau dengan 4 fakulti di bandar Ijevan. YSU mempunyai kira-kira 3000 kakitangan di mana 1300 adalah staf akademik tetap (166 profesor, 461 profesor bersekutu, 639 pembantu profesor dan pensyarah).

125746_10wzVcjPIgOMc0bMApwthenYQH.jpg

23 ahli akademik dan 26 anggota koresponden Akademi Sains Kebangsaan terlibat dalam aktiviti pengajaran dan penyelidikan universiti. Nisbah pelajar / guru ialah 12.5. Universiti ini mempunyai rumah penerbitan dan perpustakaannya.

YSU menggunakan sistem penilaian pelajar pelbagai faktor yang membolehkan untuk sentiasa menilai tahap pengetahuan pelajar sepanjang semester. Ia mempunyai elemen penilaian formatif dan memupuk kerja individu dan penyertaan kelas pelajar.

Sekarang YSU sedang mewujudkan sistem jaminan kualiti dalamannya selaras dengan keperluan Piawaian dan Garis Panduan Eropah untuk meningkatkan kualiti peruntukan pendidikannya. Maklum balas yang berkesan dari pelajar dan siswazah telah diperkenalkan untuk membawa program pengajian yang mematuhi keperluan dan keperluan pasaran buruh dan masyarakat.

Pembangunan berterusan kakitangan pengajarnya adalah antara keutamaan YSU, yang merupakan faktor penting untuk menyediakan pendidikan berkualiti tinggi. Baru-baru ini, YSU memperkenalkan program berasaskan kredit baru untuk pembangunan kakitangan pengajar. Ia menyediakan kursus latihan khas yang bertujuan untuk membangunkan kemahiran guru dalam menerapkan kaedah pengajaran, pembelajaran dan penilaian baru.

YSU juga menyediakan latihan profesional, kursus pendidikan berterusan dan kemungkinan pembelajaran sepanjang hayat kepada pelbagai kumpulan masyarakat menerusi program dan kursus lanjutannya.

125747_hBBTYN3JkJ4rqmxmkRpAlama06.jpg

Kerjasama antarabangsa

Kerjasama internasional Yerevan State University telah wujud sejak tahun-tahun pertama yayasan YSU.

Sekarang universiti mempunyai perjanjian dengan 120 universiti dan Pusat Sains dari 37 buah negara. Kerjasama dengan OSCE, "Sinopsis Armenia", Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat, kerjasama dalam rangka program "NFSAT", "CRDF", "TEMPUS" sangat aktif. Contoh kerja sama adalah hubungan ilmiah-pendidikan YSU , ditubuhkan pada tahun-tahun kebelakangan ini, dengan Institut Penyelidikan Nuklear Bersatu (Persekutuan Rusia, Dubna), Universiti Negeri Arizona (USA), Universiti Rostock (Jerman), Universiti Trier (Jerman), Universiti Florence (Itali) Universiti (Poland), Universiti Negeri Moscow selepas M Lomonosov.

Hari ini, YSU terlibat secara meluas dalam pelbagai program antarabangsa: YSU adalah ahli penuh Persatuan Antarabangsa Universiti, Persatuan Universiti Eropah, Persatuan Universiti Eurasia, Kesatuan Rusia Rektor, Persatuan Universiti Negara-Negara Wilayah Laut Hitam dan Persatuan Antarabangsa Universiti.

Lokasi

  • Yerevan

    Republic of Armenia, Yerevan, 0025, 1 Alex Manoogian, , Yerevan

Soalan