Keystone logo
Xi'an Jiaotong-Liverpool University Perniagaan Antarabangsa BA dengan Bahasa
Xi'an Jiaotong-Liverpool University

Perniagaan Antarabangsa BA dengan Bahasa

Suzhou, China

0 Years

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Request earliest startdate

Request tuition fees

Di kampus

* setiap tahun akademik

biasiswa

Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda

pengenalan

Dengan kehadiran China yang semakin meningkat di pasaran antarabangsa dan pengaruhnya yang meningkat terhadap ekonomi global, pengetahuan yang baik mengenai isu perniagaan antarabangsa menjadi semakin penting bagi lulusan universiti yang mencari peranan dalam organisasi antarabangsa dan China. Program BA International Business with a Language bertujuan untuk meningkatkan kebolehkerjaan anda dengan melengkapkan anda dengan:

 • pengetahuan yang luas dan menyeluruh mengenai masalah perniagaan antarabangsa;
 • pengetahuan mengenai bidang perniagaan dan pengurusan yang berfungsi dalam konteks antarabangsa;
 • kemahiran komunikasi dalam bahasa Inggeris dan bahasa tambahan (Cina, Sepanyol atau Jepun).

Program ini disampaikan di International Business School Suzhou (IBSS), salah satu kumpulan institusi elit di seluruh dunia yang akan diakreditasi oleh Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) dan Sistem Peningkatan Kualiti Eropah (EQUIS). Kurang daripada 100 sekolah perniagaan di seluruh dunia mempunyai akreditasi AACSB dan EQUIS.

Mengapa Saya Perlu Mempelajari Perniagaan Antarabangsa dengan Bahasa di XJLTU?

 • Manfaatkan magang dengan dan lawatan lapangan ke syarikat multinasional Fortune 500 dalam kawasan Taman Perindustrian Suzhou di Suzhou dan wilayah Sungai Yangtze yang lebih besar;
 • Belajar dari kurikulum yang menggabungkan teori perniagaan tradisional dengan pengetahuan teoritis yang lebih luas dan kajian praktikal mengenai faktor kejayaan utama yang mempengaruhi perniagaan dalam konteks antarabangsa;
 • Dapatkan kemahiran bahasa baru;
 • Dapatkan dua ijazah: ijazah XJTLU dari Kementerian Pendidikan China dan ijazah yang diiktiraf secara global dari University of Liverpool, ahli dari Russell Group universiti terkemuka di UK.

Akreditasi

International Business School Suzhou (IBSS) adalah salah satu kumpulan institusi elit di seluruh dunia yang akan diakreditasi oleh AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) dan EQUIS (European Quality Improvement System) masing-masing pada tahun 2016 dan 2018. Akreditasi AACSB adalah standard yang diiktiraf secara global untuk kualiti tertinggi dalam pendidikan perniagaan. Hanya lima peratus sekolah perniagaan di seluruh dunia yang mendapat akreditasi. Akreditasi EQUIS adalah sistem pensijilan kualiti untuk sekolah perniagaan yang ditubuhkan oleh EFMD (Yayasan Eropah untuk Pembangunan Pengurusan). Ia telah menjadi badan pensijilan sekolah perniagaan yang berwibawa dan terpilih di dunia dengan proses semakan yang komprehensif dan ketat. IBSS menjadi sekolah perniagaan termuda di dunia yang telah menerima pentauliahan EQUIS dan AACSB. Hanya terdapat kurang dari 100 sekolah perniagaan yang mendapat akreditasi AACSB dan EQUIS. Ini adalah tonggak penting untuk menjadi sekolah perniagaan bertaraf dunia dan menyoroti kekuatan dan pengaruh IBSS yang signifikan di peringkat antarabangsa.

International Business School Suzhou (IBSS) adalah salah satu kumpulan institusi elit di seluruh dunia yang akan diakreditasi oleh AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business), sebuah standard yang diiktiraf secara global untuk kualiti tertinggi dalam pendidikan perniagaan. Hanya lima peratus sekolah perniagaan di seluruh dunia yang mendapat akreditasi dan IBSS adalah sekolah termuda yang pernah mencapainya.

134692_pexels-photo-3183174.jpeg
fauxels / pexels

Pengetahuan dan kemahiran

Pada masa anda lulus dari Perniagaan Antarabangsa BA dengan Bahasa, anda akan mempunyai:

 • pengetahuan mengenai prinsip utama menjalankan perniagaan antarabangsa dengan pemahaman tentang kerumitan persekitaran perniagaan antarabangsa;
 • keupayaan untuk merefleksikan secara kritikal operasi dan strategi perniagaan antarabangsa;
 • kemahiran untuk berkomunikasi dengan berkesan dalam bahasa Inggeris, dan juga dalam bahasa Cina, Sepanyol atau Jepun;
 • pengetahuan yang luas dan komprehensif mengenai isu perniagaan antarabangsa dan hubungan dan interaksi banyak bidang perniagaan dan pengurusan dalam konteks antarabangsa;
 • kemahiran, kecekapan dan kefahaman yang ditunjukkan untuk beroperasi dengan betul, beretika, produktif dan yakin ketika menguruskan perniagaan di arena antarabangsa, terutama di negara-negara di mana bahasa pengajian dituturkan.

"Boleh dikatakan, China adalah pemain utama dalam perniagaan abad ini. Program Perniagaan Antarabangsa BA dengan Bahasa memberikan pengetahuan yang komprehensif mengenai amalan perniagaan antarabangsa dan Cina dengan latihan bahasa dalam bahasa Cina, Sepanyol atau Jepun dan magang yang menarik."

Ellen Touchstone

Pengarah program

Modul

Tahun Pertama

Sebilangan besar pelajar memulakan pengajian mereka di Tahun Satu , di mana mereka mengambil pelbagai modul kandungan dan bahasa yang menarik untuk melengkapkan mereka dengan kemahiran teras yang mereka perlukan pada tahun-tahun akhir pengajian mereka. Kemahiran ini merangkumi tahap kemampuan asas dalam bahasa tambahan yang mereka pilih. Walau bagaimanapun, sebilangan pelajar dapat memasuki terus ke Tahun Dua program ini, jika mereka mempunyai kelayakan yang sesuai.

Tahun Kedua

 • Pengenalan Organisasi dan Pengurusan
 • Menguruskan Di Seberang Batas
 • Asas Pemasaran
 • Yayasan Kewangan
 • Prinsip Ekonomi untuk Perniagaan dan Pasaran
 • Pengenalan kepada Pengurusan Sumber Manusia
 • Pilihan bahasa: Cina I atau Sepanyol I atau Jepun I
 • Bahasa Inggeris dan Kemahiran Belajar 3 untuk Perniagaan

Tahun Tiga

 • Undang-undang Perniagaan Antarabangsa
 • Tanggungjawab sosial korporat
 • Kaedah Penyelidikan Kualitatif dalam Penyelidikan Pengurusan
 • Pasaran Buruh Antarabangsa
 • Perhubungan Pekerjaan Antarabangsa
 • Pembangunan Antarabangsa
 • Pilihan bahasa: Cina II atau Sepanyol II atau Jepun II

Tahun Empat

Modul wajib:

 • Perniagaan di Wilayah Asia Pasifik
 • Hubungan Ekonomi Antarabangsa
 • Pengurusan Strategik dan Dasar Perniagaan
 • Projek Tahun Akhir
 • Pilihan bahasa: Cina III atau Sepanyol III atau Jepun III

Modul pilihan:

 • Pengurusan Sumber Manusia Antarabangsa
 • Pemasaran Antarabangsa

"Persekitaran antarabangsa dalam program ini memberi saya peluang untuk bekerja dengan pelajar dari latar belakang budaya yang berbeza untuk tugasan kumpulan dan persembahan pasukan. Di samping itu, bengkel dan program pertukaran benar-benar membantu saya meningkatkan kemahiran komunikasi saya dan membolehkan saya mempunyai pemikiran yang fleksibel. "

Ziran Sun

Pelajar, Perniagaan Antarabangsa BA dengan Bahasa, China

Kerjaya

Terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk graduan berbilang bahasa dengan pengetahuan dan pengalaman perniagaan antarabangsa. Peluang belajar dan sekolah musim panas di luar negara di negara-negara di mana bahasa sasaran digunakan dan juga peluang magang di organisasi multinasional memberi pelajar kemahiran untuk bertindak balas terhadap persekitaran perniagaan antarabangsa yang dinamik dan tidak stabil sekarang ini. Lulusan program ini akan dipersiapkan dengan baik untuk pengajian atau kerjaya pascasiswazah yang lebih khusus dalam bidang perniagaan yang berbeza termasuk pemasaran, pengurusan, eksport import, logistik dan pentadbiran am.

Bayaran

RMB 88,000 setiap tahun akademik (semua pelajar).

Diskaun awal burung

Semua pelajar antarabangsa dan Hong Kong, Makau dan Taiwan yang mengemukakan permohonan dalam talian dan menerima tawaran bersyarat atau tanpa syarat menjelang 1 Mei 2021 secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000.

Pelajar Hong Kong, Macao dan Taiwan yang mendaftar ke XJTLU dengan Pemeriksaan Masuk Bersama melalui sistem aplikasi dalam talian kerajaan secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000.

Baca lebih lanjut mengenai peluang biasiswa di sini

Syarat kemasukan

Pelajar Hong Kong, Macao dan Taiwan

Kemasukan Tahun Satu

1. Peperiksaan Masuk Bersama

Gred minimum 400 pada Peperiksaan Masuk Bersama ke Universiti Cina untuk Pelajar dan Pelajar Cina Luar Negara dari Hong Kong, Makao dan Taiwan.

Laman web kemasukan: https://www.gatzs.com.cn

2. GSAT Taiwan

Peringkat Ujian Kemampuan Scholastic Umum (GSAT) sekurang-kurangnya 50 peratus teratas untuk 4 mata pelajaran, termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik.

2021 XJTLU untuk Pelajar Taiwan

3. HKDSE

HKDSE dengan 333 dalam mata pelajaran yang berkaitan, termasuk 3 dalam Bahasa Inggeris dan Matematik.

4. Diploma Sekolah Menengah

Prestasi sekolah menengah dengan minimum B atau 70-80% purata dalam semua mata pelajaran dan juga mata pelajaran yang berkaitan.

Kemasukan Tahun Dua

1. HKDSE

HKDSE dengan 444 dalam mata pelajaran yang relevan, termasuk 4 dalam Bahasa Inggeris (tanpa skor komponen kurang dari 4) dan Matematik.

2. Kelayakan Antarabangsa

Kami menerima A-level, IB, SAT, AP, ACT. Untuk keterangan lebih lanjut lihat laman web Syarat Kemasukan untuk Pelajar Antarabangsa.

Pelajar antarabangsa

Kemasukan Tahun Satu

Kami mengalu-alukan permohonan dari calon berkualiti tinggi dalam semua mata pelajaran dengan kelayakan sekolah menengah atau setaraf. Pelajar biasanya diharapkan mempunyai prestasi yang tinggi dalam prestasi sekolah menengah mereka dengan purata B minimum dalam semua mata pelajaran dan juga mata pelajaran yang relevan.

Kemasukan Tahun Dua

Pelajar yang telah menamatkan A-level atau Baccalaureate Antarabangsa (atau setaraf) akan dipertimbangkan untuk masuk ke Tahun Dua, program yang berbeza mempunyai keperluan yang berkaitan dengan subjek yang berbeza.

1. A-level: BBB

2. Diploma IB: 30 mata

3. Ujian Penempatan Lanjutan / Subjek SATS - Diploma sekolah menengah dengan IPK 3.0 / 4.0 ke atas, ditambah:

 • 3 Ujian Subjek SAT II 600+ atau
 • 3 AP peperiksaan 4+ atau
 • Sama ada Ujian SAT I pada 1280+ atau Skor Komposit ACT pada peperiksaan 27 dan 2 AP 4+ atau 2 Ujian Subjek SAT II 600+

Nota:

 1. BEng Architecture, BA Filmmaking, BA TV Production & BA Digital Media Arts: memerlukan tinjauan portfolio salinan digital dan wawancara dengan ahli-ahli Jabatan Seni Bina dan Reka Bentuk & Sekolah Seni Filem dan TV, yang boleh dilakukan secara peribadi atau melalui Internet .
 2. BA International Business with a Language tahun 2 kemasukan: pemohon yang tidak memilih bahasa Cina harus dapat menunjukkan tahap setara bahasa Sepanyol (DELE A1) atau Jepun (Ujian Kemahiran Bahasa Jepun N5).
 3. Program dalam Kejuruteraan, Sains Komputer, Matematik Gunaan, Sains Reka Bentuk dan Teknologi Industri dan sebagainya memerlukan Matematik dan Fizik.
 4. Program dalam Seni Bina, Perakaunan, Ekonomi, Kewangan, Kimia, Matematik, Sains dan Seni Media Digital dan sebagainya memerlukan Matematik.

Anda juga boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai syarat kemasukan dalam senarai Negara / Wilayah kami .

Keperluan bahasa Inggeris

Bagi pemohon antarabangsa, jika anda penutur bahasa Inggeris bukan asli, atau jika anda belum pernah belajar dalam bahasa Inggeris, anda mesti mempunyai kemahiran berbahasa Inggeris yang memuaskan untuk belajar di XJTLU . Pelbagai kelayakan Bahasa Inggeris diterima:

Kemasukan Tahun Satu

 • IELTS: 5.0 (min 4.5 di semua bahagian)
 • TOEFL: 62 (iBT)

Kemasukan Tahun Dua

 • IELTS 6.5 (min 5.5 di semua bahagian)
 • TOEFL: 90 (iBT) (min 21 dalam sebarang kemahiran)

Kelayakan Bahasa Inggeris tidak diperlukan untuk pelajar dari Hong Kong, Makau dan Taiwan yang mengikuti Peperiksaan Bersama atau GSAT.

Pelajar yang memasuki Tahun Satu dengan kurang daripada IELTS 6.0 atau setaraf dalam penguasaan bahasa Inggeris mereka akan mengambil 10 kredit EAP, dan pelajar dengan IELTS 6.0 atau lebih tinggi akan mengambil 5 kredit EAP.

Pelajar antarabangsa

Masuk ke Tahun Satu

Kami mengalu-alukan permohonan daripada calon berkualiti tinggi dalam semua mata pelajaran dengan sekolah menengah yang sesuai atau kelayakan yang setaraf. Pelajar biasanya dijangka mempunyai kedudukan tinggi dalam prestasi sekolah tinggi dengan purata 'B' minimum dalam semua subjek serta subjek yang berkaitan.

Masuk ke Tahun Dua

Pelajar yang telah menamatkan A-level atau Baccalaureate Antarabangsa (atau setaraf) akan dipertimbangkan untuk masuk ke Tahun Dua, program yang berbeza mempunyai keperluan yang berkaitan dengan subjek yang berbeza.

 • A-level: BBB
 • Diploma IB: 30 mata
 • Ujian Penempatan Terperinci / Subjek SATS - Diploma sekolah tinggi dengan IPK 3.0 atau ke atas, ditambah:
  • SAT yang direka semula: 1280 (pelajar yang mengambil SAT sebelum 2016 memerlukan peperiksaan 1800) atau ACT: 27, dan 2 AP: Ujian subjek 4 atau 2 SAT: 600 atau
  • 3 peperiksaan AP: 4 atau
  • 3 subjek SAT: 600

Pelajar Hong Kong, Macao dan Taiwan

Pelajar dari Hong Kong, Macao dan Taiwan boleh memohon dengan yang berikut:

 • Gred minimum 400 pada Peperiksaan Masuk Bersama ke Universiti Cina untuk Pelajar dan Pelajar China Luar Negara dari Hong Kong, Makao dan Taiwan, atau
 • Peringkat Ujian Kemampuan Scholastic Umum (GSAT) sekurang-kurangnya 50 peratus teratas untuk 4 mata pelajaran, termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik. Untuk maklumat terperinci, lihat maklumat dalam bahasa Cina .

Keperluan bahasa Inggeris

Bagi pemohon antarabangsa, jika anda penutur bahasa Inggeris bukan asli, atau jika anda belum pernah belajar dalam bahasa Inggeris, anda mesti mempunyai kemahiran berbahasa Inggeris yang memuaskan untuk belajar di XJTLU . Pelbagai kelayakan Bahasa Inggeris diterima:

Kemasukan Tahun Satu

 • IELTS: 5.0
 • TOEFL: 62 (iBT)

Kemasukan Tahun Dua

 • IELTS 6.5
 • TOEFL: 90 (iBT)

Kelayakan Bahasa Inggeris tidak diperlukan untuk pelajar dari Hong Kong, Makau dan Taiwan yang mengikuti Peperiksaan Bersama atau GSAT.

Pelajar yang memasuki Tahun Satu dengan kurang daripada IELTS 6.0 atau setaraf dalam penguasaan bahasa Inggeris mereka akan mengambil 10 kredit EAP, dan pelajar dengan IELTS 6.5 atau lebih tinggi akan mengambil lima kredit EAP.

Cara memohon

Permohonan hendaklah dihantar melalui sistem permohonan dalam talian kami:

 1. Klik / ketik memohon link
 2. Buat akaun atau log masuk ke akaun anda yang ada
 3. Lengkapkan permohonan anda

Setelah akaun aplikasi anda berjaya dibuat, masukkan semua maklumat yang diperlukan dalam borang permohonan dengan teliti dan pastikan maklumat yang anda berikan betul, lengkap dan terkini. Muat naik dokumen yang diperlukan ke medan yang sesuai.

Anda boleh log masuk untuk melihat borang permohonan anda pada bila-bila masa.

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai bagaimana untuk berjaya mendaftar untuk belajar di XJTLU , sila lawati halaman cara memohon .

Mengenai Sekolah

Soalan

Kursus Serupa

 • Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (BBA)
  • Barcelona, Sepanyol
 • Sarjana Muda Sastera dalam Pengajian Global
  • Barcelona, Sepanyol
  • Brussels, Belgium
  • + 7 lebih
 • BBA dalam Pengurusan Perhotelan Global
  • Thon Buri, Thailand
  • Pattaya City, Thailand