Keystone logo
Xi'an International University

Xi'an International University

Xi'an International University

pengenalan

Tentang kita

Xi'an International University (XAIU) adalah institusi pengajian tinggi swasta dengan akreditasi Kementerian Pendidikan China untuk program sarjana muda empat tahun. Ditubuhkan pada tahun 1992 dan terletak di tengah-tengah Xi'an, bandar paling bersejarah di China, Universiti terletak pada 1.26 juta meter persegi tanah, memiliki bangunan bilik darjah yang canggih, asrama yang luas, perpustakaan yang lengkap, bidang sukan yang standard, dan mempunyai kira-kira 22,000 pelajar dan fakulti dan kakitangan 2000.

Para akademik universiti itu merangkumi tujuh kolej yang menawarkan 67 bidang utama pengajian, yang meliputi pengurusan, ekonomi, kemanusiaan, perubatan, kejuruteraan, pertanian, dan seni. Institusi yang relatif muda dan hasil pemodenan dan pembaharuan China, XAIU telah bertahun-tahun berkembang menjadi universiti komprehensif pelbagai disiplin dan telah stabil dalam skala. Universiti kini memberi penekanan utama kepada peningkatan kualiti dan transformasi yang berjaya.

Dalam era teknologi maklumat, XAIU melabur dengan banyaknya dalam membekalkan kampus dengan infrastruktur sistem maklumat teknologi terkini dan baru-baru ini, sebagai satu-satunya institusi pengajian tinggi di barat laut China, diklasifikasikan untuk memasuki senarai "Projek Data Besar 100-Sekolah" sebagai sebahagian daripada Inisiatif Integrasi dan Inovasi Industri-Pendidikan yang dilancarkan bersama oleh Pusat Perancangan dan Pembangunan Sekolah Kementerian Pendidikan China dan Dawning Information Industry Co., Ltd.

Kemudahan, Fakulti dan Pembangunan Akademik

Universiti mempertahankan nilai-nilai etika, profesionalisme, penghayatan, dedikasi, peningkatan diri, dan pembelajaran sepanjang hayat yang kuat. Ia berusaha untuk memberikan akses yang sama kepada pendidikan tinggi terutama bagi mereka yang kurang berfaedah dan untuk memupuk budaya kampus kepelbagaian dan kreativiti. Universiti ini dilengkapi dengan kemudahan moden dan kampus yang indah dan, yang lebih penting, memberi banyak usaha untuk meningkatkan kualiti akademik dan membangun fakulti profesionalisme yang tinggi. Profesor CHEN Aimin, Ph.D. dalam bidang ekonomi dari Pennsylvania State University, profesor yang bertanding dan dibidang Kolej Seni dan Sains di Indiana State University, dan bekas naib presiden Sichuan University, telah menyediakan universiti itu dengan kepimpinan berfikir ke hadapan sebagai presiden sejak 2015.

Profesor GAO Fu, ahli akademik Akademi Sains Cina, berkhidmat sebagai dekan kehormat Institut Sains Gunaan Terapan; Profesor KANG Le, ahli akademik Akademi Sains Cina, berkhidmat sebagai pengerusi kehormat Jawatankuasa Akademik XAIU; Profesor WU Tianyi, ahli akademik Akademi Kejuruteraan Cina, dijemput sebagai perunding Institut Penyelidikan Sains Gunaan Terapan; Profesor SHI Yong, perunding Majlis Negeri dan Pengarah Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Data Maya Akademi Sains Cina, berkhidmat sebagai dekan kehormat Institut Penyelidikan Data Besar Gunaan; Profesor PAN Maoyuan, bekas naib presiden Universiti Xiamen, dan Professor SHI Qiuheng, pengarah Institut Pendidikan Universiti Xiamen, berkhidmat sebagai dekan kehormat Institut Penyelidikan Pendidikan Qifang; Dr. LU Ding, Profesor ekonomi dan bekas presiden Persatuan Ekonomi Cina, berkhidmat sebagai pengarah bersekutu Institut Penyelidikan Zon Perdagangan Bebas Shaanxi; Profesor ZHANG Xiaofeng, Ph.D. Penyelia Institut Biologi Chengdu di Akademi Sains China, dan bekas timbalan pengarah Biro Kesihatan di Tibet, berkhidmat sebagai dekan Kolej Perubatan.

Kolej akademik telah menubuhkan penekanan dan pembezaan mereka sendiri dalam bidang akademik. College of Business menawarkan satu siri jurusan perniagaan sambil meletakkan penekanan yang kuat pada bidang utama logistik dan bidang penyelidikan Pembangunan Zon Perdagangan Bebas Shaanxi. Kolej Perubatan mempunyai keperibadian utama dalam bidang kejururawatan dan membina bidang penyelidikan sains yang diterapkan di negara maju. Kolej Kemanusiaan agak kuat dalam bidang teknologi media sambil memberi perkhidmatan kepada universiti dengan program seni liberal yang baik, seperti penulisan, reka bentuk seni, dan kajian bahasa. Kolej Kejuruteraan membina jurusan dengan ciri-ciri Kejuruteraan Baru dalam bidang Internet Perkara, elektronik dan sains komputer. Kolej Seni Persembahan mengamalkan program inovatif yang mengintegrasikan persembahan peringkat dunia dan pengajaran kelas.

Universiti juga menyediakan platform pembelajaran dalam talian dan MOOC terbaik dari seluruh dunia. Dalam mempromosikan penyelidikan yang berkualiti, Universiti telah menubuhkan institusi penyelidikan, seperti Institut Penyelidikan Pendidikan Qi Fang, Institut Penyelidikan Zon Perdagangan Bebas Shaanxi, Inovasi, dan Institut Keusahawanan, Institut Sains Kehormatan Terapan, dan Institut Penyelidikan Data Gunaan. Projek dan anugerah kami terus meningkat setiap tahun. Pada tahun 2016, universiti itu menduduki tempat pertama di kalangan universiti swasta dari segi beberapa projek dari pejabat kerajaan di peringkat wilayah, menteri dan kebangsaan.

Di antara banyak persidangan dan forum akademik, Universiti juga telah melancarkan kongres antarabangsa Kemajuan Global Universiti dan Kolej dan telah dua kali mengadakan persidangan tahunannya di kampus. Ia juga mengadakan Persidangan Tahunan ke-32 Persatuan Universiti Asia dan Pasifik (AUAP) pada November 2017.Xtra, Inc. / Unsplash

We hired an amateur model for a photo shoot in our office. She did a great job and we were very happy with her photos.

Pembaharuan Pendidikan Siswa dan Program Berbeza

Sebagai universiti swasta pertama yang dibenarkan untuk menjalankan program pendidikan antarabangsa di wilayah Shaanxi, XAIU membina platform yang luas yang menekankan "pendidikan tanpa sempadan". Dalam proses ini, XAIU telah menubuhkan program kerjasama dalam usaha memupuk bakat dengan visi global dan menyumbang kepada pembangunan sosial dan ekonomi tempatan, serta inisiatif "Belt dan Jalan" negara yang berterusan.

Melalui program pertukaran pelajar dan fakulti antarabangsa, XAIU bekerjasama dalam penyelidikan akademik dan artikulasi kredit bersama dengan banyak universiti. Beribu-ribu pelajar telah pergi ke luar negara untuk belajar, dan XAIU telah menerima banyak pelajar antarabangsa untuk belajar di China.

XAIU juga berbangga menjadi antara yang pertama menubuhkan sebuah Kolej Keusahawanan di kalangan universiti di China, dan Kolej telah menanam semangat dan keupayaan keusahawanan pelajar, serta pemikiran kreatif dan inovatif.

Akibatnya, graduan XAIU mempunyai kadar yang lebih tinggi untuk menjadi usahawan. Sebagai contoh, LU Xin memenangi kejohanan kebangsaan dalam Show-Laugh; SUN Guoxiu memperoleh tajuk "Patani Kentang Manis" dan mencapai impiannya dengan memanggang ubi keledek; bintang keusahawanan CHEN Rugang telah menjadi pemimpin dalam industri pengedaran; DIAO Long telah memenangi gelaran "Donkey King".

XAIU menjadi salah satu kumpulan pertama 50 Universiti Kebangsaan dan Kolej Pengalaman Cemerlang dalam Kreativiti dan Pendidikan Keusahawanan yang dianugerahkan oleh Kementerian Pendidikan China.

Ciri tersendiri ketiga terletak pada sistem Akademi Kolej XAIU dan pendidikan sepenuh orang, di mana sebuah Akademi ditubuhkan dan terletak di kompleks asrama pelajar yang ditetapkan, dan berfungsi sebagai pusat untuk aktiviti pendidikan kelas selepas pelajar difasilitasi dengan ruang untuk persidangan, psikologi kaunseling, dan projek kumpulan. Ia adalah satu model pengurusan hal ehwal pelajar yang unik yang melibatkan aktiviti dalam kelas dan kokurikulum.

Di Qi Fang Academy, para pelajar dapat menikmati lagu-lagu Cina, instrumen klasik, lukisan dan kaligrafi tradisional, tarian yang anggun dan kuliah yang berwawasan.

Kepujian dan Tanggungjawab

Sepanjang 25 tahun yang lalu, XAIU telah menamatkan lebih 190,000 pelajar, dan kebanyakan mereka telah mencapai kemahiran tinggi dalam bidang pekerjaan, keusahawanan, dan pengajian siswazah di dalam dan luar negara. Di antara pencapaian yang patut diberi perhatian, universiti itu menduduki tempat No. 1 di kalangan Universiti dan Kolej Swasta China oleh Rangkaian Alumni China berkali-kali.

Universiti juga menjadi kes kajian oleh Professor William Kirby, pengarah John King Fairbank Centre di Harvard University, dalam penyelidikannya mengenai Pertumbuhan Universiti Swasta di China. Pengerusi HUANG Teng telah dijemput untuk syarahan di Harvard Business School beberapa kali mengenai kajian kes itu, dan berita itu diumumkan oleh CCTV.

CHEN Baosheng, Menteri Pendidikan China, merumuskan tiga mata berikut selepas lawatannya ke Universiti: 1) XAIU bertujuan tinggi; 2) XAIU telah menduduki ranking tertinggi di kalangan kolej dan universiti swasta China; 3) XAIU menggabungkan ciri-ciri bersejarah dan moden, serta oriental dan occidental di tanah wilayah Shaanxi.

HUANG Teng, Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah: "Walaupun terdapat kesukaran, kami mengekalkan prinsip untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada orang ramai. Kami akan terus meningkatkan diri dalam tadbir urus universiti, pembangunan fakulti, dan kualiti akademik. Kami akan berusaha membina sebuah universiti swasta bertaraf dunia. "

Terletak di Xi'an, Provinsi Shaanxi, asal Silk Road kuno, XAIU berkomitmen untuk menyumbang kepada Inisiatif Jalan Satu Belt Satu serta pembangunan ekonomi dan sosial ekonomi tempatan.

Secara administratif, Lembaga Pengarah Universiti, yang diketuai oleh Dr. HUANG Teng, pengasas XAIU, membuat keputusan dan dasar mengenai pembangunan strategik Universiti, dan Presiden bertanggungjawab untuk melaksanakan dasar Lembaga dan untuk operasi rutin. Ahli fakulti mengambil bahagian dalam tadbir urus bersama melalui berkhidmat di pelbagai jawatankuasa peringkat universiti, kolej, dan jabatan.

Lokasi

  • Xi'an

    18 Yudou Lu, Yanta District, Xi'an International University, , Xi'an

    Soalan