Keystone logo
Xiamen University Malaysia

Xiamen University Malaysia

Xiamen University Malaysia

pengenalan

Xiamen University Malaysia (XMUM) adalah kampus luar negara yang pertama yang ditubuhkan oleh sebuah universiti Cina yang terkenal dan kampus cawangan universiti Cina pertama di Malaysia. Terletak di sekitar Bandar Kota Warisan, Sepang, Selangor, hanya 15 minit perjalanan dari pusat pentadbiran negara Putrajaya atau 45 km barat daya Kuala Lumpur. Ia dibina di atas kawasan seluas 150 ekar dengan ruang lantai berjumlah total 470,000 meter persegi. XMUM berhasrat untuk menjadi sebuah universiti dengan prospek global yang berbeza, yang mempunyai pengajaran dan penyelidikan kelas dan merangkumi kepelbagaian budaya. Dengan pengecualian Pengajian Cina dan Perubatan Tradisional Cina, medium pengajaran untuk semua program lain adalah dalam bahasa Inggeris.

112253_blur-businesswoman-close-up-407237.jpg

Universiti Xiamen China sekilas

Sejak penubuhannya, pada tahun 1921, Universiti Xiamen telah menghasilkan lebih dari 300,000 mahasiswa dan siswazah. Lebih 60 ahli akademik dari Akademi Sains Cina (CAS) dan Akademi Kejuruteraan Cina (CAE) telah belajar atau bekerja di Universiti Xiamen.

Skop

Universiti Xiamen mempunyai 28 buah sekolah yang mengandungi 76 jabatan dan 14 institusi penyelidikan.

Darjah

Universiti ini menawarkan 33 kedoktoran kedoktoran dalam kelas pertama, dan 52 gelar Master dalam bidang kelas pertama. Ia menawarkan 90 program sarjana muda, 279 program siswazah, dan 187 Ph.D. program secara menyeluruh.

Universiti Xiamen mempunyai 2,657 pengajar sepenuh masa dan penyelidik profesional, termasuk 1,875 profesor dan profesor bersekutu yang 22 adalah ahli akademik CAS dan CAE.

Kini universiti itu mempunyai jumlah pelajar sekitar 40,000 pelajar sepenuh masa di kampus, termasuk 19,843 mahasiswa, 16,172 pelajar ijazah sarjana, dan 3,647 pelajar doktoral. Terdapat lebih 3,000 pelajar antarabangsa.

Dari tahun 2011 hingga 2015, pelajar dan fakulti XMU telah menerbitkan lebih daripada 50 laporan penyelidikan dalam jurnal atas antarabangsa seperti Sains, Alam dan Sel dan jurnal mereka. Pada tahun 2016, 306 dan 31 projek penyelidikan di Universiti Xiamen dibiayai oleh Yayasan Sains Asli Negara China dan Yayasan Sains Sosial Kebangsaan China masing-masing.

Kajian Asia Tenggara, kajian Taiwan, penyelidikan Pengajian Tinggi, Pengajian Ekonomi, dan kajian Perakaunan adalah program yang sangat berpangkalan di China.

Jangkauan Global

Universiti Xiamen mempunyai kerjasama koperasi antara universiti dengan lebih daripada 300 institusi pengajian tinggi di rumah dan di luar negara.

Universiti Xiamen mempromosikan pengajaran bahasa Cina sebagai bahasa asing.

Universiti Xiamen telah menjadi universiti komprehensif kelas pertama di China. Ia telah membentuk 16 Institusi Confucius dengan universiti-universiti di Amerika Utara, Eropah, Asia, dan Afrika.

Massa dan Kesambungan

Universiti Xiamen mempunyai kawasan yang dibina sebanyak 1.4 juta meter persegi dan perpustakaannya memegang 10.7 juta jilid (termasuk 5.6 juta item e-buku setara

Universiti Xiamen kini membuat kemajuan besar ke arah matlamat membina sebuah universiti peringkat tinggi yang terkenal di rumah dan di luar negara.

(Data yang dipaparkan di atas adalah pada Mac 2018)

112254_cheerful-colleague-desk-1169953.jpg

Fakta Xiamen University Malaysia

Pembalikan Bersejarah

"XMU diasaskan oleh Malayan Chinese Encik Tan Kah Kee pada tahun 1921. Sekarang 93 tahun kemudian, XMU telah memberi balasan dengan menubuhkan sebuah kampus di Malaysia, di mana Encik Tan Kah Kee mencapai kejayaan besar dalam kerjayanya. . "

-Zhu Chongshi, Presiden XMU (2003-2017)

Semangat hidup

Pengasas XMU Encik Tan Kah Kee dianggap sebagai pendidik terkenal di dunia yang mengabdikan semua yang dia lakukan untuk pendidikan. XMU dengan sesungguhnya berjanji untuk menegakkan semangat dedikasi En. Tan Kah Kee kepada penyebab utama pendidikan dalam mendirikan XMUM. Ia akan kekal sebagai institusi bukan untuk keuntungan, dan tidak satu sen akan dipulangkan ke China. Sebaliknya, apa-apa dana lebihan akan disalurkan kembali ke penyelidikan dan biasiswa untuk pelajar XMUM.

Komitmen terhadap kecemerlangan pendidikan

Penubuhan XMUM menetapkan ketinggian baru dalam bidang kerjasama dan pertukaran pendidikan antara China dan Malaysia. XMU didorong untuk membina kampus itu menjadi salah satu landskap pendidikan tinggi Malaysia yang memperkayakan landskap pendidikan tinggi Malaysia untuk menghasilkan bakat berkualiti tinggi dengan daya saing antarabangsa.

Visi dan misi

Visi

Xiamen University Malaysia bercita-cita menjadi sebuah universiti dengan prospek global yang berbeza, memaparkan pengajaran dan penyelidikan kelas pertama, dan memeluk kepelbagaian budaya.

Misi

Untuk memupuk bakat-bakat muda dengan bermartabat dan kebijaksanaan, menjadikan mereka menjadi warga negara yang baik yang akan menyumbang kepada kemakmuran rakyat dan kemajuan sosial Malaysia, China dan Asia Tenggara.

112255_architecture-buildings-city-92225.jpg

Lokasi

  • Selangor

    Jalan Sunsuria, Bandar Sunsuria, 43900 Sepang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia, 48200, Selangor

    Soalan