Keystone logo
University of Shanghai for Science and Technology

University of Shanghai for Science and Technology

University of Shanghai for Science and Technology

pengenalan

University of Shanghai for Science and Technology (USST) adalah kunci multidisiplin perbandaran yang diterapkan untuk universiti yang berorientasikan penyelidikan dengan kejuruteraan sebagai terasnya, di mana kejuruteraan, sains, ekonomi, pengurusan, kesusasteraan, undang-undang, seni dan disiplin lain dalam penyelarasan pembangunan . Pada tahun 2018, USST menjadi unit perintis untuk pembinaan "institusi pengajian tinggi tempatan peringkat tinggi" di Shanghai. Dengan keluasan hampir 700, 000 meter persegi, USST mempunyai dua kampus, Kampus Yangpu dan Kampus Fuxing. Terdapat 17 sekolah, kolej dan jabatan dengan lebih daripada 25,700 pelajar sepenuh masa (kira-kira 16,700 pelajar sarjana dan 9,000 pelajar siswazah). Dari 2,390 anggota fakulti & kakitangannya, terdapat 11 ahli akademik Akademi Sains Cina, dan Akademi Kejuruteraan Cina (termasuk ahli akademik tambahan), 78 bakat peringkat kebangsaan, 155 bakat peringkat wilayah atau menteri, 826 guru dengan gelaran kanan, dan 256 penyelia PhD.

Dengan mengandalkan, mendukung, dan membimbing pengembangan industri, USST telah menjadi universiti terkemuka dalam bidang akademik pembuatan peralatan, peralatan perubatan dan industri percetakan. Disiplin ilmu seperti Kejuruteraan Tenaga, Kejuruteraan Termofizik, Kejuruteraan Optik, Sains Pengurusan dan Kejuruteraan telah lama menjadi antara yang terbaik di negara ini, dan universiti ini juga mempunyai industri yang mendalam yang terdapat dalam bidang instrumen perubatan, industri penerbitan dan percetakan. Baru-baru ini, USST telah melakukan usaha lebih jauh untuk mengutamakan tata letak disiplinnya. Terdapat 60 program sarjana, 8 program doktor kelas pertama, 6 program pasca doktoral, 27 program ijazah sarjana kelas pertama, dan 18 program ijazah sarjana profesional. USST mempunyai 19 platform pengajaran nasional, 51 platform peringkat wilayah atau menteri, 7 platform penyelidikan saintifik nasional dan 34 platform peringkat wilayah atau menteri. Kejuruteraannya, Sains Bahan dan Kimia telah lama menduduki tempat 1% Indikator Sains Esensial (ESI) teratas di dunia.

SBC ditubuhkan pada tahun 2006 sebagai kolaborasi inovatif antara University of Shanghai for Science and Technology (USST) dan sembilan universiti terkemuka di UK. SBC menggabungkan pendidikan Cina dan Inggeris yang terbaik di salah satu bandar terkemuka di dunia menjadikannya kolej universiti yang benar-benar antarabangsa. Visi SBC harus dikenali sebagai pintu masuk antarabangsa untuk kecemerlangan dan inovasi dan kami bertujuan untuk memupuk etos kepemimpinan yang bertanggungjawab dan empati budaya dalam diri pelajar kami. Kami menarik pelajar dan akademik dari seluruh dunia untuk memastikan bahawa badan pelajar dan fakulti pengajaran kami beroperasi dalam budaya dan amalan yang berbeza. Ini menjadikan pengalaman yang ditawarkan oleh SBC benar-benar unik.

Kampus SBC berpusat di kampus Jalan Fuxing USST, yang terletak di tengah Shanghai. Kampus ini bukan sahaja mempunyai sejarah berabad-abad tetapi juga mempunyai suasana antarabangsa. Program ijazah diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris di seluruh spektrum Sekolah Perniagaan dan Pengurusan,

Lulusan SBC telah diakui telah mencapai kejayaan besar baik dari segi prestasi akademik yang cemerlang, tanggungjawab sosial dll.

Taman Budaya Antarabangsa

Taman Budaya Antarabangsa Shanghai terletak di kampus utara University of Shanghai for Science & Technology (USST) di Jun Gong Road. USST terkenal di Shanghai. Sejarah seratus tahunnya dapat ditelusuri ke University of Shanghai yang ditubuhkan pada tahun 1906 dan Deutsche Eedizinschule ditubuhkan pada tahun 1907. Banyak bangunan asli telah dipelihara dan disimpan di universiti, dan dianggap antara bangunan bersejarah yang terpelihara di bandar ini. Enam vila berkembar di kampus utama di Jun Gong Road, yang dibina antara 1907 dan 1936, adalah bekas kediaman fakulti. Pada masa ini, mereka membentuk Taman Budaya Internasional Shanghai. Pada masa ini, terdapat pusat-pusat yang ditetapkan untuk Jerman, Amerika, Britain, Jepun, Nordic-Baltic, dll. Bersama-sama mereka membentuk komuniti budaya antarabangsa yang unik di kampus.

Kepentingan

Taman Budaya Antarabangsa akan mengintegrasikan sumber kampus dan membina platform antarabangsa untuk pengalaman pembelajaran budaya. Taman ini akan menyediakan fakulti, pelajar dan alumni USST sebagai pusat penjelasan maklumat untuk pertukaran dan pembelajaran pelbagai budaya, dan menawarkan sokongan dan galakan kepada para sarjana dengan tujuan pendidikan antarabangsa.

Taman ini akan memperluas sumber-sumber antarabangsa semasa dan memberikan sokongan untuk pertumbuhan program dalam pertukaran budaya antarabangsa. Melalui pembelajaran dan pertukaran pelbagai budaya, Taman ini akan menarik lebih banyak sumber antarabangsa peringkat pertama, mempromosikan pertukaran budaya antarabangsa, memperluas cakrawala antarabangsa pelajar dan mempromosikan kepekaan mereka terhadap perbezaan budaya.

Taman ini akan mempromosikan pembangunan antarabangsa universiti dan meningkatkan reputasi antarabangsa. Peluang antarabangsa yang diperluas dan pertukaran pelbagai budaya akan meningkatkan kesan sosial USST dan meningkatkan penglihatan Universiti dalam komuniti ilmiah antarabangsa.

Fungsi

Taman Budaya Antarabangsa secara langsung menyumbang kepada matlamat semasa USST untuk menyediakan "Pendidikan Kejuruteraan Cemerlang" melalui lima fungsi teras kampung budayanya:

Pembelajaran Budaya Antarabangsa: Pusat akan menaja ceramah ilmiah sepanjang tahun akademik dalam pelbagai disiplin akademik yang merupakan sebahagian daripada kurikulum universiti. Komuniti USST akan mempunyai banyak peluang untuk membiasakan diri dengan pelbagai jenis suara antarabangsa dalam banyak bidang akademik.

Pengalaman Budaya Antarabangsa: Program perwakilan akan merangkumi pelbagai pengalaman budaya dari ilmiah dan profesional hingga budaya dan seni.

Program Khas Antarabangsa: Program tematik mulai dari teknologi dan inovasi hingga bahasa, budaya tradisional dan gaya hidup akan dijadwalkan dari semasa ke semasa memberikan peluang untuk penjelajahan mendalam mengenai topik-topik menarik.

Pertukaran dan Kerjasama antara universiti, Institut Pendidikan dan Penyelidikan Antarabangsa: Unsur-unsur Taman yang pelbagai memberikan peluang unik untuk membina program kerjasama dalam penyelidikan dan pendidikan antarabangsa. Taman ini membina perkongsian antarabangsa semasa melalui komunikasi dan perancangan program yang diperluas.

Interaksi dan Kerjasama antara Universiti dan perusahaan antarabangsa: Taman ini mewujudkan peluang untuk bermitra dengan berbagai perusahaan dari latar belakang budaya yang berbeza dalam "jarak sifar", dan mempromosikan kerjasama sekolah-perusahaan internasionalisasi.

Pelawat

Pelawat yang dilayan oleh aktiviti pusat termasuk:

 • Pelajar sarjana dan siswazah USST;
 • Kakitangan fakulti dan pentadbiran USST;
 • Mengunjungi para sarjana, seniman, saintis dan penyelidik;
 • Pengunjung ke Shanghai dengan minat profesional dalam pengaturcaraan dan pameran Center.

Perangkaan

Pada 2018, USST menjadi unit perintis untuk pembinaan "institusi pengajian tinggi tempatan peringkat tinggi" di Shanghai. Dengan jumlah keluasan hampir 700, 000 meter persegi, USST mempunyai dua kampus, Kampus Yangpu dan Kampus Fuxing. Terdapat 17 sekolah, kolej dan jabatan dengan lebih daripada 25,700 pelajar sepenuh masa (kira-kira 16,700 mahasiswa dan 9,000 pelajar siswazah). Daripada 2,390 ahli fakulti & kakitangannya, terdapat 11 ahli akademik Akademi Sains Cina, dan Akademi Kejuruteraan Cina (ahli akademik tambahan termasuk), 78 bakat peringkat kebangsaan, 155 bakat peringkat wilayah atau menteri, 826 guru bergelar kanan, dan 256 penyelia PhD.

Pusat Pengajian Kejuruteraan dan Pengkomputeran, Pusat Pengajian Bahasa, Pendidikan dan Kebudayaan oleh pasukan akademik yang berkelayakan tinggi yang terdiri daripada lebih daripada 110 kakitangan dengan latar belakang pengajaran antarabangsa dan ijazah kedoktoran lebih 80% daripada mereka dari 20 negara dan wilayah yang berbeza. Pada masa ini, ia mempunyai kira-kira 1,400 pelajar sarjana sepenuh masa dan lebih 70 pelajar antarabangsa dari kira-kira 27 negara dan wilayah

  Lokasi

  • Shanghai

   No. 1195 Middle Fuxing Road, 200031, Shanghai

   Soalan