Keystone logo
University of Oradea

University of Oradea

University of Oradea

pengenalan

Tentang University of Oradea

Misi University of Oradea adalah untuk menyediakan pendidikan dan penyelidikan kepada standard kualiti yang tinggi dalam konteks kebangsaan dan antarabangsa bagi pembangunan sosial, profesional dan, akhir sekali, pembangunan intelek individu, dan pada masa yang sama menyumbang kepada pembangunan sosial dan budaya Oradea. Misi-misi ini dibentuk oleh objektif seperti menarik pelajar dari seluruh dunia, meletakkan universiti di kalangan institusi pendidikan terbaik di negara ini dan di Eropah dan menyampaikan komuniti yang lebih luas kepada kepentingan dan kepentingan pendidikan akademik dan penyelidikan saintifik secara umum dan yang dijalankan dalam universiti ini, khususnya. University of Oradea telah mewujudkan hubungan antarabangsa dengan 352 institusi dari 39 negara.

Pendidikan akademik disediakan kepada pelajar di peringkat tertinggi dalam 15 fakulti melalui pelbagai program sarjana muda, sarjana, kedoktoran dan pascasiswazah. Di setiap fakulti, aktiviti pengajaran dan pendidikan diperkaya dengan penyelidikan saintifik. Seiring dengan prestasi profesional dan tingkah laku moral, penyelidikan saintifik menjadi kriteria keutamaan untuk penilaian akademik kakitangan akademik.

Sejarah Singkat

Pada tahun 1780, sebuah "Institusi Pendidikan Falsafah Unggul" telah diasaskan di Oradea, yang menjadi pada tahun 1788 Fakulti Undang-undang, fakulti tertua, bukan sahaja dari Romania tetapi dari wilayah yang luas di Eropah Timur juga.

Sejak 1921 semua kursus Fakulti Undang-undang telah diadakan dalam bahasa Romania seperti pada tahun 1923, oleh asas dua Akademi Teologi, kehidupan akademik Oradea menerima dimensi baru.

Akademi Undang-undang Oradea, bersama-sama dengan dua akademi teologi, akan mengambil satu lagi langkah ke hadapan dengan menyepadukan fakulti surat, sekali gus mencapai hasrat lama untuk mewujudkan Universiti Crisana di Oradea. Tetapi pada tahun 1934, dalam keadaan yang tidak menguntungkan dan selepas 150 tahun aktiviti lama, Fakulti Undang-undang - nukleus akademik Oradea - dipindahkan ke Cluj.

Selepas hampir tiga dekad tiada aktiviti Akademi Undang-undang dari Oradea, pada 1 Oktober 1963, atas perintah Kementerian Pendidikan, Institut Pedagogi 3 tahun ditubuhkan di Oradea, bertujuan untuk mengisi kekurangan tenaga pengajar secara umum. pendidikan. Institusi akademik baharu itu memulakan aktivitinya dalam dua fakulti: Filologi dan Matematik dan Fizik di mana Fakulti Sejarah dan Geografi dan Pendidikan Jasmani bermula pada tahun hadapan.

Pada Mei 1990, melalui dekri kerajaan Romania, Universiti Teknikal telah diasaskan berikutan beberapa tradisi akademik berprestij Oradea. Kemudian, nama universiti telah ditukar pada University of Oradea.

Pada masa ini, University of Oradea ialah institusi akademik awam bertauliah dengan kelayakan yang dianugerahkan oleh ARACIS: High Degree Of Confidence (Grad Ridicat De Încredere).

126794_pexels-photo-3184291.jpeg

Fauxel / Pexel

Dalam University of Oradea, terdapat Jabatan Latihan Kakitangan Pengajar (DPPD) yang menyediakan latihan mengajar untuk pelajar dan memastikan peningkatan tahap pendidikan guru yang dilengkapkan dengan ijazah guru dalam pelbagai kepakaran.

Pada masa yang sama, perhatian juga tertumpu kepada pembangunan berterusan pembelajaran jarak jauh dan untuk tujuan ini, terdapat Jabatan Pembelajaran Jarak Jauh dan Pendidikan Frekuensi Rendah (DIDIFR). Jabatan Pendidikan Berterusan juga telah ditubuhkan di universiti (DEP) yang objektif asasnya ialah pembangunan kompetensi dan melengkapkan pengetahuan yang diperoleh dalam bentuk latihan awal (sarjana, sarjana, Ph.D.). Aktiviti latihan dalam bidang latihan vokasional berterusan termasuk: penukaran/latihan semula; Kursus latihan; Kursus pengkhususan lepasan ijazah; Kursus latihan lepasan ijazah; Bengkel.

Aktiviti didaktik dan penyelidikan University of Oradea dijalankan dalam persekitaran Akademik yang sesuai yang sepadan dengan program pengajian dan bilangan pelajar. Berkembang dan memodenkan secara berterusan, warisan menyediakan piawaian tinggi untuk menjalankan proses pendidikan berkualiti selaras dengan keperluan ARACIS. University of Oradea mempunyai 15 fakulti dengan 49 jabatan dan 27 pusat penyelidikan yang diperakui secara institusi. Bilangan program pengajian: 112 (7 - ID, 1 - FR), 83 sarjana, 12 PhD. Sangat penting, universiti itu mempunyai Rumah Penerbitan Universiti Oradea dan dua rumah percetakannya sendiri.

Asas material universiti untuk proses penyelidikan dan penyelidikan pendidikan terdiri daripada:

 1. Ruang pendidikan dalam bangunan: Aula Magna dengan 300 tempat duduk, dua Aula dengan 200 tempat duduk, 100 Amfiteater dan bilik darjah, 71 bilik seminar, 343 makmal, dan dewan pengeluaran mikro.
 2. Perpustakaan Universiti di Oradea - ibu pejabat, mempunyai kemudahan moden, dengan keluasan keseluruhan 7800 meter persegi diagihkan di 5 tingkat bangunan, di mana 5 bilik bacaan, 6 kedai buku. Dana penerbitan Perpustakaan terdiri daripada lebih daripada 305,000 buku, majalah, STAS, paten, poster, CD, DVD yang boleh didapati dalam katalog tradisional (mengikut abjad dan sistematik) dan dalam katalog berkomputer OPAC. Koleksi perpustakaan telah berkembang dari tahun ke tahun melalui pemerolehan, pertukaran penerbitan domestik dan antarabangsa, tetapi juga melalui sumbangan penting. Perpustakaan ini mempunyai dana lebih 326,000 jilid (buku, terbitan berkala, paten, STAS, CD, DVD, dsb.) dan akses dalam talian kepada pangkalan data khusus: akses dalam talian ke jurnal ScienceDirect; Jurnal Springerlink; Scopus; Thomson Web of Science; Laporan Petikan Jurnal; Indeks Inovasi Derwent.
 3. Pangkalan sukan mempunyai dua destinasi, membentuk tempat untuk aktiviti didaktik untuk pelajar Fakulti Geografi Pelancongan dan Sukan - jabatan Pendidikan Jasmani dan Sukan tetapi untuk pelajar dari fakulti lain juga serta aktiviti rekreasi lain yang dikaitkan dengan sukan untuk pelajar dan pekerja universiti. Di sinilah kami melatih atlet profesional Jabatan Kelab Sukan Universiti dan Persatuan Sukan Universiti FC. Pangkalan sukan terdiri daripada 7 dewan sukan: Bilik permainan, dewan Olahraga, gimnasium, bilik aerobik, kecergasan, Dewan Pendidikan Jasmani, padang menembak sukan. Pangkalan sukan ini mempunyai keluasan 4,502 meter persegi dan 12 padang sukan: 1 padang bola sepak rumput, trek olahraga, 1 gelanggang bola tampar, 3 gelanggang tenis, 2 gelanggang tampar pantai, 1 gelanggang bola keranjang, 1 gelanggang bola baling, 2 padang konkrit, dengan seluas 16,288.00 meter persegi.
 4. Tanah pertanian yang dimaksudkan untuk aktiviti didaktik dan penyelidikan, mempunyai keluasan 14444.67 ha: Cinegetic fund Pietroasa, Arboretum Park Gurahonț, tanah pertanian, resort Penyelidikan dan Pembangunan Pusat Peranginan Kawasan Penanaman Buah.
 5. Penginapan di empat asrama pelajar dengan kapasiti 1392 katil. Keempat-empat asrama pelajar itu dilengkapi mengikut kehendak pasaran.
 6. Di kampus universiti, terdapat juga U @ Select Student's Club, yang lebih daripada kafeteria pelajar, menawarkan peluang makan dan bersantai. Penubuhan kafeteria dan kelab pelajar telah tertumpu kepada keperluan pelajar untuk ditawarkan rumah mesra.
 7. Akses kepada enam Klinik Universiti di mana pelajar Fakulti Perubatan dan Farmasi berlatih: Hospital Klinik Kecemasan Daerah Oradea, Hospital "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, Hospital Pneumophtisiology Oradea, Klinikal Obstetrik Ginekologi Hospital Oradea, Hospital Kecemasan "Avram Iancu" Oradea (bekas Hospital Tentera), Hospital Pelican Oradea Bihor.
 8. "Gaudeamus" pangkalan didaktik dan penyelidikan di Stâna de Vale, ruang pendidikan yang menyediakan rangka kerja yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti pengajaran, saintifik dan penyelidikan untuk pelajar dan murid, serta aktiviti sukan, rekreasi dan masa lapang. Ia mempunyai kapasiti penginapan sebanyak 58 tempat yang diagihkan di 17 bilik dengan 3, 4 dan 5 tempat duduk, ruang makan dengan kapasiti 72 tempat duduk dan bilik untuk aktiviti didaktik.

Kampus Universiti (Kampus I, II, III), dengan keluasan keseluruhan 181,582 meter persegi, adalah antara yang paling sesuai di Romania, menurut amalan Eropah. Aspek ini juga diberikan oleh gabungan kejayaan seni bina bangunan dan taman dendrologi kecil dengan banyak spesies, beberapa daripadanya adalah jarang berlaku. Pelajar universiti mendapat manfaat daripada fungsi berkumpulan: kantin, penginapan, perpustakaan, pejabat perubatan, amalan pergigian, pangkalan sukan dan juga ruang rekreasi luar yang menawarkan suasana yang menyenangkan.

126729_pexels-photo-1595391.jpeg

Fox / Pexels

Misi

Bagi meningkatkan kualiti pendidikan, penyelidikan dan perkhidmatan pentadbiran, adalah perlu untuk pelaksanaan selanjutnya pengurusan kualiti bersepadu. Dalam University of Oradea, pengurusan kualiti tersusun dengan baik, sebagai objektif utama komuniti akademik kami, melalui dasar kualiti, strategi dan program tindakan. Tugas Sistem Jaminan Kualiti adalah untuk bertindak di semua peringkat institusi, melalui bidang utama:

 • Keupayaan institusi
 • Kecekapan pendidikan
 • Pengurusan kualiti

Misi pendidikan dan penyelidikan dalam pendidikan tinggi disempurnakan oleh keusahawanan dan inovasi untuk pembangunan ekonomi dan sosial masyarakat serantau.

Penglihatan

 • Mempelajari dan meningkatkan pengetahuan sejagat tentang sains hayat, sains teknikal, sains sosio-ekonomi dan budaya;
 • Memupuk intelek dalam semangat berfikir berdikari, menghormati kecemerlangan insan dan kebolehan mengamalkan peranan wakaf dalam masyarakat;
 • Meningkatkan bahagian penyelidikan saintifik kepada penglihatan nasional dan antarabangsa;
 • Watak inovatif University of Oradea, untuk menyumbang kepada pendapatan negara kasar bagi kawasan geografi yang diliputi oleh institusi.

Nilai

 • Autonomi universiti;
 • Kebebasan akademik (kebebasan mengajar, penyelidikan, dan pembelajaran);
 • Kualiti sumber manusia dan penerima perkhidmatan pendidikan.

Pertandingan akademik memerlukan peningkatan lagi kualiti aktiviti universiti, pembangunan sarjana muda yang berkesan, sarjana, latihan kedoktoran dan pembangunan profesional struktur serasi EU, kecemerlangan dalam penyelidikan, pembangunan infrastruktur, persekitaran pembelajaran, dan peningkatan keselesaan pelajar, semuanya menjadi objektif keutamaan University of Oradea pada masa hadapan.

Untuk memenuhi objektif ini, University of Oradea akan menambah baik lagi instrumen jaminan kualiti program pengajian, aktiviti penyelidikan saintifik dan perkhidmatan lain yang dibekalkan.

127454_pexels-photo-1438072.jpeg

Buro Milenium / Pexels

Lokasi

 • Oradea

  1 Universitatii Street, 410087, Oradea

  Soalan