Keystone logo
University of Mauritius

University of Mauritius

University of Mauritius

pengenalan

Tentang kita

University of Mauritius (UoM) terletak di Reduit, sebuah bandar kecil di tengah-tengah Mauritius. UoM diasaskan pada tahun 1965 dengan asas perspektif nasional. Pada mulanya universiti ini mempunyai tiga buah sekolah iaitu Pertanian, Pentadbiran dan Teknologi Perindustrian. Dari masa ke masa ia telah berkembang untuk terdiri daripada lima Fakulti, iaitu Pertanian, Kejuruteraan, Undang-undang dan Pengurusan, Sains, dan Pengajian Sosial & Kemanusiaan. Untuk meningkatkan cara pengajaran bersemuka tradisional, universiti menggunakan Teknologi Pembelajaran Inovatif seperti pendidikan jarak jauh dan pembelajaran dalam talian. Selama bertahun-tahun, UoM telah berkembang menjadi Universiti nombor satu negara, menumpukan pada penyelidikan dan perundingan dan pembangunan program pengajian sarjana muda dan pascasiswazah untuk memenuhi keperluan ekonomi Mauritius.

Visi dan Misi Universiti

Visi

Untuk meletakkan UoM sebagai Universiti penyelidikan dan keusahawanan.

Visi baru ini memberi kuasa kepada UoM untuk memainkan peranan aktif dalam membina modal manusia, intelektual, perniagaan dan sosial yang diperlukan untuk negara kita untuk membangunkan ekonomi berasaskan inovasi.

Untuk mencapai visi ini, UoM bukan sahaja mengembangkan hubungan tiga pihak (UoM-Government-Industry) tetapi juga terlibat erat dengan masyarakat menjadi apa yang diciptakan sebagai helix kuadrat empat kali ganda seperti yang ditunjukkan di bawah:

117248_ScreenShot2019-06-25at10.41.20AM.png

Kenyataan Misi

Untuk membangunkan sistem eko untuk pembelajaran bertaraf dunia, penyelidikan yang berdaya saing dan inovatif untuk berkembang maju serta memupuk budaya keusahawanan untuk kepentingan Mauritius dan masyarakat umum.

Lokasi

  • Réduit

    80837, , Réduit

Soalan