Keystone logo
© ©Syiah Kuala University
Universitas Syiah Kuala

Universitas Syiah Kuala

Universitas Syiah Kuala

pengenalan

Universitas Syiah Kuala atau ringkasnya dipanggil USK ialah sebuah universiti awam, terletak di Banda Aceh, ibu kota Provinsi Aceh. Wilayah ini terkenal sebagai Bumi Syariat Islam, dan terletak di titik paling barat Pulau Sumatera dengan sumber semula jadi, tradisi, budaya, dan bahasa yang kaya. Universiti ini juga dikenali sebagai Heart of the Aceh atau jantong Hatee Rakyat Aceh dan merupakan universiti tertua di Aceh yang ditubuhkan secara rasmi pada 2 September 1961. Nama Universitas Syiah Kuala diambil dari nama seorang Ulama Islam Aceh, Abdurrauf . bin Ali Aljawi Assingkili yang terkenal dengan panggilan Tengku Syiah Kuala. Beliau mendirikan Sekolah Islam di muara sungai dan mewasiatkannya dan kemudian menjadi Institusi Pengajian Tinggi Rasmi. Selama ini beliau telah memberikan sumbangan yang besar terhadap pendidikan dan nilai-nilai Islam di Aceh.

Selain kampus Universitas Syiah Kuala yang terletak di Darussalam, kota Banda Aceh, universiti tersebut telah membangunkan kampus kedua iaitu Program Pengajian di luar Kampus Induk (PSDKU) yang terletak di daerah Gayo Lues. Ia telah ditubuhkan secara rasmi pada 2 September 2014.

Universitas Syiah Kuala mempunyai 12 fakulti dan sebuah sekolah pascasiswazah. Fakulti tersebut ialah Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Fakulti Perubatan Veterinar, Fakulti Undang-undang, Fakulti Kejuruteraan, Fakulti Pertanian, Fakulti Latihan Perguruan dan Pendidikan, Fakulti Perubatan, Fakulti Matematik dan Sains Semula Jadi, Fakulti Sosial dan Politik Sains, Fakulti Perikanan dan Sains Marin, Fakulti Kejururawatan, dan Fakulti Pergigian.

Pada masa ini, Universitas Syiah Kuala menyediakan 135 program pengajian yang meliputi program Diploma, Program Sarjana Muda, Program Profesion, Program Pakar, Program Sarjana, dan Program Kedoktoran.

Dengan pelbagai kemudahan dan program yang tersedia, Universitas Syiah Kuala mempunyai lebih daripada 32.000 pelajar dari pelbagai wilayah di Indonesia dan negara-negara lain.

Universitas Syiah Kuala telah berjaya mencapai pencapaian di peringkat kebangsaan dan antarabangsa, salah satunya ialah Kereta Elektrik Malem Diwa yang bertanding dalam pertandingan Shell Eco-Marathon Asia dan berjaya menjadi pasukan kedua terpantas menyelesaikan pemeriksaan teknikal dalam kelas elektrik.

Di kawasan penyelidikan, universiti ini juga mempunyai reputasi yang baik di peringkat nasional dan antarabangsa melalui penyelidikan dan pencapaiannya yang sangat baik seperti Pusat Penyelidikan Mitigasi Bencana Tsunami dan Pusat Penyelidikan Atsiri.

Universitas Syiah Kuala telah menguruskan jurnal ilmiah. Sebahagian daripadanya telah diiktiraf dan diakreditasi oleh Indeks Petikan Indonesia (SINTA) sebagai Jurnal kuartil 1 dan 2. Selain itu, salah satu jurnal universiti, jurnal Pengajian dalam Bahasa Inggeris dan Pendidikan (SiELE) telah diindeks oleh Scopus.

Universitas Syiah Kuala aktif menyertai beberapa program kerjasama dengan beberapa negara di Asia dan Eropah termasuk Program Erasmus Mobility and Capacity Building, Program Rangkaian Universiti IMT-GT (Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle), dan Program Erasmus+.

Universitas Syiah Kuala mempunyai bilangan kerjasama nasional dan antarabangsa yang tinggi dengan beberapa universiti dan syarikat di seluruh dunia. Melalui kerjasama ini, universiti berjaya mengadakan pelbagai acara akademik dan bukan akademik yang meningkatkan martabat universiti dan membina potensinya di Indonesia dan luar negara. Hanya beberapa program yang diketahui ialah Program Penyelidikan dan Penerbitan Bersama, Program Pertukaran, Program Internship, Kem Musim Panas Bencana dan Budaya, dan Program Kemanusiaan, bersama-sama dengan banyak program lain.

Universitas Syiah Kuala tidak boleh hanya menumpukan pada peningkatan kualiti penawaran pendidikannya dan ia berbangga untuk menawarkan akses kepada pendidikan tinggi kepada masyarakat. Perkara ini disokong oleh tiga unit kerja Unsyiah yang merapatkan pelajar atau alumni dengan universiti melalui Pejabat Hal Ehwal Antarabangsa, Pusat Pembangunan Kerjaya, dan Pusat Keusahawanan. Unit ini membantu pelajar, kakitangan dan alumni mengembangkan pengalaman mereka dalam akademik, perniagaan dan seterusnya.

Justeru, Universitas Syiah Kuala merakamkan tabik hormat kepada semua yang berganding bahu untuk terus menjadikan universiti seperti sekarang ini, jantung orang Aceh. Universiti ini terus berusaha untuk meningkatkan aktiviti akademik, pembangunan penyelidikan, projek kemanusiaan, dan kualiti dan kuantiti penerbitan saintifik untuk merealisasikan misinya untuk menjadi universiti terkemuka di Asia dan Eropah, mencapai tahap Universiti Bertaraf Dunia.

Misi Universiti Syiah Kuala

  1. Untuk melaksanakan "Tri Dharma - tiga denotasi" institusi pengajian tinggi yang menyokong pembangunan tempatan, kebangsaan dan antarabangsa dengan menggunakan sumber tempatan, nasional dan antarabangsa yang ada.
  2. Untuk meningkatkan kualiti akademik untuk menghasilkan graduan yang sangat kompetitif.
  3. Menerapkan pengurusan kualiti bersepadu dalam bidang pendidikan melalui penerapan prinsip yang telus, partisipatif, cekap dan produktif.
  4. Untuk terus memperkuat dan memperluas jaringan kerjasama institusi dalam usaha mengembangkan dan memelihara penemuan sains, teknologi, kemanusiaan, sukan & seni.

Lokasi

  • Banda Aceh

    Banda Aceh, Indonesia

Soalan