Keystone logo
© TESS
Université Pierre et Marie Curie (UPMC)

Université Pierre et Marie Curie (UPMC)

Université Pierre et Marie Curie (UPMC)

pengenalan

Pada tahun 2009, UPMC menyambut baik pemulihan lawatan Zamansky dan sembilan abad aktiviti universiti di tapak Saint Victor Abbey, yang terkenal sebagai pusat kebangkitan intelektual Barat, dengan perpustakaan yang terkenal dan pusat latihan untuk ulama.

Sekolah ini, yang diasaskan oleh Guillaume de Champeaux pada tahun 1109 , memainkan peranan utama dalam keefektifan intelektual Latin Quarter selama beberapa abad.

Tatabahasa, retorik, dialektik, muzik, aritmetik, geometri, astronomi dan juga teknologi telah diajar di sana.

Selepas Revolusi, laman web ini diduduki oleh pelbagai gudang, maka "halle aux vins", sebelum disambung semula ke dunia penyelidikan sebagai sebahagian daripada Fakulti Sains Universiti Paris pada tahun 1959.

Di bawah kepimpinan André Malraux, keputusan mengenai projek Albert dan menara itu dibuat pada tahun 1963. Dan sembilan ratus tahun kemudian, UPMC meneruskan pencarian pengetahuan tentang perintah tertinggi di tengah-tengah Paris.

Fakulti dan institut

UPMC terdiri daripada tujuh jabatan dan fakulti : kimia, kejuruteraan, matematik, perubatan, fizik, sains hayat, sains bumi, alam sekitar, dan biodiversiti.

Ia juga mempunyai sebuah sekolah kejuruteraan - Polytech'Paris UPMC, Institut Astrophysics Paris, Institut Henri Poincaré dan 3 stesen marin di Roscoff, Banyuls, dan Villefranche-sur-Mer yang mempunyai status pemerhatian sains Universe (OSU).

Di dalam fakulti matematik ialah ISUP, sekolah utama statistik di Perancis.

UPMC dan dewan perniagaan Val-d'Oise Yvelines bergabung untuk mewujudkan badan latihan perantaraan yang pertama dalam rangka kerja universiti: CFA UPMC.

Lokasi

  • Paris

    UPMC 4 place Jussieu, 75005, Paris

    Soalan