Keystone logo
Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)

Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)

Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)

pengenalan

The Prudentina Persatuan Pendidikan dan Kebudayaan (APEC), penaja dari Universiti West Paulista (Unoeste), lahir daripada impian Agripino guru Oliveira Lima Filho dan Ana Cardoso Maia de Oliveira Lima untuk memenuhi kekurangan pendidikan tinggi di Presidente Prudente (SP ) dan wilayah. Pada bulan Mei 1972, pendidik ini datang dengan permohonan untuk mendapatkan kebenaran untuk operasi Fakulti Sastera, Sains, Surat dan Presidente Prudente Pendidikan (Faclepp) daripada Lembaga Pendidikan Kebangsaan.

Ia telah diberi kuasa oleh Majlis pada bulan Ogos tahun itu, dan pada 3 Oktober, 1972 presiden, Emilio Medici Garrastazu, yang ditandatangani Kitab 71190, mewujudkan kolej pertama APEC, Faclepp. Ia kemudiannya dilakukan tulang pertama APEC, dengan 536 calon bertanding untuk 350 tempat ditawarkan. Pada 21 Oktober 1972, biskop keuskupan Dom José Gonçalves da Costa telah menyampaikan syarahan sulung Faclepp sementara dalam Kristus premis King College.

Oleh kerana cita-cita Agripino dan Ana Lima dan permintaan yang besar untuk kawasan-kawasan lain pengetahuan, pada tahun-tahun berikut lahir kolej kesihatan: Kejururawatan, Farmasi, Fisioterapi, Perubatan, Pergigian, klinikal dirujuk, dan tempat-tempat seperti makmal dan Gim Sukan. Kemudian fakulti Kejuruteraan Awam, Teknologi Maklumat dan banyak kursus bahagian lain. Yang tinggi Bongiovani Garden (kini University City) dengan cepat muncul sebagai kompleks bangunan yang termasuk saya kampus daripada Unoeste.

Berpandukan pendidikan berkualiti dan kehidupan, APEC menjulang. Pada tahun 1987 lahir kampus II, di km 572 lebuh raya Raposo Tavares di kejiranan Limoeiro Presidente Prudente, dengan kursus-kursus dalam bidang Sains Pertanian, Manusia dan Gunaan Sosial. Pada tahun yang sama, perintah menteri 83 / MEC mengiktiraf Unoeste sebagai universiti - kerana ia adalah satu-satunya institusi pengajian tinggi swasta di barat São Paulo dengan tajuk itu.

Universiti serta struktur bahan, teknologi dan manusia, berlipat ganda sentiasa dengan kualiti yang tinggi. Lidah tergantung astaka, klinik, Hospital Veterinar, Ladang Eksperimen, bangunan makmal, pusat agronomi, ternakan dan kawasan-kawasan lain untuk pendidikan tinggi, penyelidikan saintifik dan amalan yang berterusan kewarganegaraan. Satu lagi data yang berkaitan: arah APEC sentiasa mempunyai profesional yang cekap, ramai yang sebahagian daripada / kakitangan pentadbiran pengajaran dari awal hingga ke hari ini.

Lokasi

  • Presidente Prudente

    Rua José Bongiovani, 700 - Cidade Universitária, Presidente Prudente - SP, 19050-920, Brazil, , Presidente Prudente

    Soalan