Keystone logo
Universidade de Sorocaba (UNISO)

Universidade de Sorocaba (UNISO)

Universidade de Sorocaba (UNISO)

pengenalan

Universiti Sorocaba - Uniso adalah Komuniti Universiti, serantau, bukan mazhab, berkualiti, pilihan pertama Fakulti Falsafah, Sains dan Surat Sorocaba, yang ditubuhkan pada tahun 1951, yang mula berfungsi dengan berkesan pada tahun 1954 dengan dua kursus: Pedagogi dan huruf Neo-Latin, dan hanya 27 pelajar.

Hari ini, Uniso mempunyai lebih daripada 60 sarjana muda, menawarkan kursus-kursus selepas tamat pengajian dan erti kata yang sebenar, dan kursus lanjutan. Murid-muridnya datang dari 70 bandar-bandar yang terletak dalam lingkungan 100 km di sekitar Sorocaba, dan tersebar di tiga kampus: University City Guru Aldo Vannucchi, dibuka pada tahun 1999; Kampus Trujillo mana Fakulti Falsafah, Sains dan Surat telah ditubuhkan pada tahun 1954; Seminar dan kampus sejak tahun 1994.

Di dalam organisasi Pengajian Tinggi Negara, Uniso direka sebagai Universiti: Komuniti, baik untuk harta itu kepada pihak pengurusan, ia dimiliki oleh masyarakat dan bukan negeri atau swasta. Oleh itu, untuk menguruskannya, selain Majlis Superior kuasa Penyelenggara, yang dipengerusikan oleh Sorocaba Archdiocese Archbishop dan bersepadu oleh masyarakat lapan anggota dikategorikan sorocabana, Uniso mempunyai papan dalaman, termasuk Majlis Universiti - Perunding yang terdiri daripada pemimpin, guru, pelajar dan kakitangan institusi itu, wakil-wakil Badan yang Penyelenggara, Dewan Bandar, Dewan Bandaraya, Persatuan Peguam Brazil - Brazil Persatuan Peguam dan Pusat São Paulo Negeri Industries - Ciesp. Masyarakat menjadi Uniso wujud untuk berkhidmat dengan berkesan, melalui pengurusan yang ketat dan sentiasa dikemaskini.

Tidak mengambil kira mazhab, iaitu, walaupun Penyelenggara badannya telah ditubuhkan oleh Bishopric Sorocaba, Uniso tidak dimiliki oleh Gereja Katolik atau cadangan akademik adalah terikat olehnya, tetapi diilhamkan oleh nilai-nilai Kristian.

Wilayah, tetapi tanpa kehilangan watak sejagat, maka Uniso adalah perhatian kepada ciri-ciri dan keperluan rantau Sorocaba ini. Di rantau ini, Uniso semakin dimasukkan, menghasilkan dan menyebarkan pengetahuan, dengan keberkesanan sosial sebagai ejen berkuasa pengoperasian keperluan asas masyarakat serantau.

Kualiti, iaitu skala oleh pencarian satu pencapaian yang berterusan dan besar kesejagatan pengetahuan dan kepaduan dengan projek pedagogi yang berpandukan kriteria penilaian terhadap badan-badan yang berkaitan dan tidak oleh pertumbuhan kuantitatif semata-mata.

Lokasi

  • Sorocaba

    Rod. Raposo Tavares, s/n - Vila Artura, Sorocaba - SP, 18023-000, Brazil, , Sorocaba

    Soalan