Keystone logo
Brawijaya University

Brawijaya University

Brawijaya University

pengenalan

Universiti Brawijaya (UB) terletak di bandar Malang, Jawa Timur, Indonesia. UB telah diisytiharkan secara rasmi oleh Presiden ke-5 Republik Indonesia Januari 1963. Terdapat 11 fakulti dan 1 program yang diadakan di UB.

Visi:

Untuk menjadi sebuah universiti yang cemerlang dan memainkan peranan aktif sebagai agen perubahan kepada masyarakat melalui pendidikan, penyelidikan dan masyarakat mematuhi standard kebangsaan dan antarabangsa.

MISI:

Untuk menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran profesional. Untuk meningkatkan kesedaran kepada kewujudan ciptaan dan penghayatan manusia Tuhan dan makhluk lain hak. Menjalankan proses akademik yang mendidik pelajar menjadi graduan yang cekap dan profesional yang layak. Untuk membuat inovasi, membangunkan, dan menyebarkan sains dan teknologi, untuk memberi kuasa kepada kebajikan masyarakat dan meningkatkan budaya negara.

Sasaran Pembangunan

Pembangunan UB bertujuan ke arah World Class, Universiti Keusahawanan yang ditentukan berdasarkan Visi, Misi, dan Matlamat UB Tiga aspek kebimbangan ialah: menyokong usaha untuk membasmi kemiskinan dan pengangguran, akses kepada pendidikan tinggi, dan globalisasi pendidikan.

Matlamat

Melahirkan graduan yang berkualiti tinggi dengan kepercayaan kepada Tuhan Yang Maha Esa, dengan keazaman untuk belajar secara berterusan, mempunyai kaki lebar, mengekalkan disiplin dan etos kerja, dan mampu bersaing di peringkat antarabangsa Untuk membangunkan sains, teknologi dan seni, untuk menyokong pembangunan budaya Mempunyai keupayaan dalam memperkasakan masyarakat melalui penyelesaian masalah pembangunan konsep dengan penggunaan kaedah saintifik

Kelayakan untuk Kemasukan:

Anda akan dianggap sebagai pemohon antarabangsa jika anda tidak memegang kewarganegaraan Indonesia. Untuk dapat mendapatkan kemasukan, calon-calon perlu menunjukkan kecekapan akademik yang baik yang terbukti dengan merit akademik yang tinggi.

pemohon antarabangsa perlu memohon terus kepada Universitas Brawijaya dengan mengemukakan satu set dokumen yang diperlukan (lihat carta aliran prosedur kemasukan). pemohon antarabangsa secara amnya tidak perlu menduduki ujian kemasukan kemasukan melainkan jika suatu syarat khas berlaku.

Kelayakan untuk kemasukan adalah berdasarkan penilaian meja dijalankan oleh jawatankuasa ujian kemasukan UB pada pencapaian akademik anda.

Pemohon Antarabangsa mesti memenuhi akademik, keperluan bahasa dan komited untuk mematuhi peraturan-peraturan tertentu kerajaan Indonesia yang berkaitan dengan dasar pendidikan untuk memohon ijazah di Universiti Brawijaya.

Sejarah Ringkas Universitas Brawijaya

Nama Universitas Brawijaya (Brawijaya University) telah diberikan oleh Presiden Republik Indonesia melalui wayar no. 258 / K / 61 dihantar pada 11 Julai 1961. Nama ini berasal dari gelaran raja-raja Majapahit, kerajaan yang besar di Indonesia dari 12 hingga abad ke-15.

UB berubah menjadi sebuah universiti negeri pada 5 Januari 1963, berikutan Keputusan Presiden dikeluarkan sebelum ini pada tahun yang sama. Tarikh ini kemudian ditetapkan sebagai ulang tahun brawijaya (khusus dipanggil Dies Natalis Indonesia anggota masyarakat akademik).

Sebelum ini, Universitas Brawijaya telah diketahui umum dengan singkatan UNBRA dan kemudian Unibraw. Mengenai pertemuan Universitas Brawijaya Dewan Negara pada 17 Mac 2008, UB telah dirasmikan sebagai singkatan rasmi Universitas Brawijaya.

Lagu Hymne UB telah digubah oleh seorang pelajar dari Fakulti Veterinar dan Penternakan Haiwan dipanggil Yanardhana pada tahun 1963, manakala Mars UB digubah oleh Lilik Sugiarto pada tahun 1996. Kedua-dua lagu-lagu yang masih sering dinyanyikan sehingga hari ini.

kampus UB terletak di bandar Malang, Jawa Timur, di lokasi yang strategik dengan mudah boleh dicapai dengan pengangkutan awam. Dengan pokok-pokok yang semakin meningkat di seluruh pelusuk kampus dan udara sejuk Malang, UB merupakan satu kampus sangat segar. Sebagai sebuah bandar pendidikan, Malang telah membangun dengan pesat. Ini seolah-olah tidak dapat dipisahkan dari kemuliaan Jawa Timur pada masa lalu.

Hari ini, UB adalah salah satu universiti terkemuka di Indonesia dengan lebih 60,000 pelajar dalam pelbagai darjah yang terdiri daripada Program Diploma, Program Sarjana Muda Ijazah, Program Ijazah Sarjana, Program Ijazah Doktor Falsafah, dan Program Pakar Perubatan, dalam 12 Fakulti, 2 fakulti peringkat program, 1 program Vokasional, dan 1 program Pascasiswazah.

Lokasi

  • Malang

    Universitas Brawijaya Jl. Veteran Malang East Java, Indonesia , 65145, Malang

Soalan